Изкачване на връх Стража – първенец на Парамунската планина

Когато нямаме време за дълги планински преходи, но все пак ни се иска да се разходим до някой обзорен връх и да съчетаем движение, чист въздух и прекрасни гледки, много често се отправяме към Трънския край, който изобилства от маршрути точно с тези характеристики.

Връх Стража, първенец на Парамунската планина
Връх Стража, първенец на Парамунската планина

Беше слънчева септемврийска събота, когато се насочихме към връх Стража. Той е висок 1389 метра и е първенец на Парамунската планина. Върхът е познат още с името Големи връх (да се чудиш там в трънско кой от кой връх е пО Големи 🙂 ), а съответната планина е наричана още и Стража.

Тук ще ви разкажа за маршрута до връх Стража от село Лялинци. Той е дълъг около 2 километра и половина и е маркиран с червена маркировка. Изкачва се за около час и 40 минути. Слизането е малко по-кратко.

До върха има още поне два маршрута – от село Велиново и от село Парамун, дало име на планината. Към този момент нямам лични впечатления от тях.

ВНИМАНИЕ: пътеките към връх Стража попадат в ловни полета, затова в ловния сезон от началото на октомври до края на януари най-добре ги избягвайте в дни, в които се ловува! В сайта на Трънското туристическо дружество може да се осведомите за актуални ловни графици.

Къде се намира и как се стига до началото на маршрута

Отправна точка за маршрута е западният край на село Лялинци. Селото се намира на около 73 километра северозападно от София. Ако влезете в селото откъм главния път за Трън, минавате през цялото село и след като подминете гробището с църквата, търсете място за паркиране. Началото на маршрута е по първата улица надясно след гробището. Ще се ориентирате по електрическия стълб с червена маркировка в началото на улицата.

Село Лялинци: начало на маршрута към връх Стража
Село Лялинци: начало на маршрута към връх Стража

Респективно, ако влезете откъм съседното село Ребро, минавате по моста над реката, а началото на маршрута е по първата улица вляво след моста. Край този мост има подходящи за паркиране места.

Координати:

 • на началото: 42.771485, 22.756694;
 • на връх Стража 42.777308, 22.728129.

За информация, там край моста започва и пътеката за близкия връх Любаш.

В по-голямата си част пътеката е доста камениста, което затруднява и забавя в известна степен изкачването. Но пък се върви все нагоре, което значи, че не губите височина по време на прехода. Маркировката е червена.

Като цяло, преходът от село Лялинци до връх Стража не е труден, но и не е съвсем като разходка в парка.

Гледка назад след първия стръмен участък
Гледка назад след първия стръмен участък

Най-стръмен, каменист и задъхващ е началният участък от маршрута, по време на който за кратко разстояние се набира значителна височина. Постепенно гледките назад се разгръщат все по-надалеч (като награда за пролятата пот 🙂 ). Вляво, постоянен спътник в изкачването е съседният връх Любаш.

Поглед към съседния връх Любаш
Поглед към съседния връх Любаш

Първоначалното стръмно изкачване завършва на билото на планината. Изглежда, че върхът е близо, но това е измамно. След около час и 5 – 10 минути ходене се стига до любопитна забележителност – стар оброчен кръст.

Оброкът, недалеч от пътеката към върха
Оброкът, недалеч от пътеката към върха

Той е леко вляво от основната пътека, но си е интересно човек да го разгледа и на отиване, и на връщане.

Оброкът
Оброкът

На това място (а и преди това) гледките по маршрута стават все по-панорамни.

Към върха
Към върха

Не много след кръста следва още един почти изцяло каменист участък, а малко след него е и финалният щурм към връх Стража.

По билото
По билото

Целият маршрут се изминава за около час и 40 минути в зависимост от темпото.

Отново поглед назад - пътеката към връх Стража, Любаш и Витоша на хоризонта
Отново поглед назад – пътеката към връх Стража, Любаш и Витоша на хоризонта

Пътят наобратно се взема за по-кратко време, тъй като е само надолу, макар да е все така каменисто. Ние слязохме за час и 10 минути

Финалната права
Финалната права

Горе на върха гледките са очарователни и във всички посоки. Освен Любаш, от върховете, които сме изкачвали различих Драговски камик, Ездимирския Големи връх, Руй, а назад – Витоша и Рила. Погледът ни стигаше чак до София – на хоризонта се белееха люлинските панелки.

На връх Стража: гледки от високо към Ездимирска планина, Гребен и Руй
На връх Стража: гледки от високо към Ездимирска планина, Гребен и Руй

В заключение, връх Стража напълно оправда очакванията ни за чудесна разходка около София с прелестни панорами и добре раздвижващ маршрут.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

5 Коментара към Изкачване на връх Стража – първенец на Парамунската планина

 1. Мария Лазарова каза:

  Здравейте!
  Защо не попитахте в селото за този кръст? От снимката се вижда, че е издялан от същите скали, които са наоколо, но няма надпис! Може някой да знае нещо? Ако е оброчен вероятно в определен ден от годината има хора, които го посещават! Интересно е!
  Поздрави,
  Мария

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Мария, благодаря Ви за коментара! Ако имате повече информация, ще се радвам да споделите. Поздрави!

 2. Таня каза:

  Здравейте!
  Вашият пътепис ни запали да се разходим в тази посока, но по случайност установихме, че маршрутът е в ловен район, в който събота и неделя често се ловува. От Трънското туристическо дружество отскоро правят графици и описват по кои туристически маршрути в кои дни е опасно да се ходи, защото се стреля. Понеже много хора ви четат, може би било полезно да добавите и предупреждение за това, както и да посочите къде могат да се информират за тази неочаквана опасност.

  Тук качват актуалните графици
  https://transkotd.org/novina/lovni-grafitsi-za-marshrutite-v-transko/

  Поздрави,
  Таня

  П.С. Благодаря за всички чудесни пътеписи, описания и снимки, които често ни стават вдъхновение за нови места.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Таня,

   Благодаря Ви за полезното допълнение и за отправката към графиците за ловуване! Ще се постарая да допълня съответните статии с предупреждения.

   Поздрави,
   Ели

   • Ели Иванова каза:

    Здравейте, много благодаря за отзива и актуалната информация за маршрута към водопад Врана вода!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *