До връх Тумба, първенец на Черна гора

Връх Тумба беше целта на поредната ни лека и приятна неделна разходка. Направихме я в слънчев ноемврийски уикенд, позлатен от щедрата на багри есен.

Над връх Тумба, първенец на Черна гора
Над връх Тумба, първенец на Черна гора

Връх Тумба, висок 1129 метра, е първенец на планината Черна гора във физикогеографската област Краище и част от Руйско-Верилската планинска редица. Вероятно сте чували и за още един връх Тумба (1880 м.) – този в планината Беласица, при който се събират три държавни граници – на България, Гърция и Северна Македония.

В редовете по-долу става въпрос само за „малкия“ Тумба, подходящ за кратка уикенд разходка около София. Маршрутът до върха започва от Гигинския манастир.

С какво е интересен този маршрут:

Как се стига до началото на пътеката

Пътеката до върха представлява черен коларски път, който започва от паркинга на Гигинския манастир. Самият манастир се намира до пернишкото село Гигинци.

 • Координати на паркинга: 42.638864, 22.843857.
 • Координати на връх Тумба: 42.625080, 22.853114.

От тук може да изтеглите трак на маршрута.

Особености на маршрута Гигински манастир – връх Тумба

От паркинга на манастира се поема по черния път покрай заведението и се продължава нагоре по хълма.

Гигински манастир - поглед от хълма в началото на маршрута
Гигински манастир – поглед от хълма в началото на маршрута

Няма маркировка до върха, но не е трудно – следва се главният път и на всички разклонения преди връх Китка, който е по път, се държи дясно. На разклонението след връх Китка се поема по лявото разклонение.

Златни багри по пътеката
Златни багри по пътеката

Денивелацията е съвсем малка – в началото има леко изкачване и после още едно в края при „щурма“ на върха, ако въобще разходката по този малък баир може да се определи като щурм.

Гледки назад - върховете Любаш и Стража
Гледки назад – върховете Любаш и Стража

Като се издигне малко човек, назад започват да се откриват и панорамни гледки. Открива се чудесна видимост към двата върха Любаш и Стража, първенци на съответните трънски планини със същите имена.

Любаш и Стража
Любаш и Стража

След около 40 минути от началото (много зависи от темпото, което в случая се предполага, че е доста лежерно) се стига до едно възвишение вляво от пътя – това е връх Китка. Има малко гледки покрай него, предимно на юг към долината на река Струма, но той самия си е обрасъл и лично на мен не ми беше интересен, като изключим името му. Върхът напред е нашата цел – връх Тумба. Кратко спускане от връх Китка, а после малък баир нагоре и сме на него.

Поглед назад от връх Тумба - последният щурм, хълмът долу вдясно е връх Китка.
Поглед назад от връх Тумба – последният щурм, хълмът долу вдясно е връх Китка.

От връх Тумба, макар и доста нисък, панорамите се откриват в почти всички посоки.

Връх Тумба, Черна гора
Връх Тумба, Черна гора
Панорама от връх Тумба към Перник и Витоша
Панорама от връх Тумба към Перник и Витоша

За финал един кадър с дрон над Гигинския манастир.

Гигински манастир от птичи поглед
Гигински манастир от птичи поглед
Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


6 Коментара към До връх Тумба, първенец на Черна гора

 1. Точно вчера бяхме на Тумба, за пореден път, изключително приятна планина е Черна гора. Горещо препоръчвам и маршрута от село Планиница, който направихме вчера – 13 км, нагоре-надолу през хълмчета и връхчета, открито, с широки панорамни гледки на всички страни. В слънчев есенен ден е просто идеален маршрут.

 2. Светлозара Лазарова каза:

  Здравейте, също препоръчвам маршрута през с. Планиница. Началната точка е преди селото
  42.594436,22.877822. Два часа в посока, преходът не е тежък, за сметка на това е смайващо красиво. Носете си вода.

 3. Биляна каза:

  Здравейте, благодарение на подробните Ви указания го качихме през февруари.
  Но днес при опит отново да го качим, по средата на пътя ни подмина джип с ловци, които казаха, че ни препоръчват силно да се върнем, защото е ловен ден и преди малко застрелян глиган е нападнал и ранил момче в района. Казаха, че ловният сезон е до януари и по-добре да не идваме в този период. Това сериозно ни уплаши, понеже бяхме с малки деца и се върнахме на поляните около манастира. Да го имате предвид при разходки между октомври и януари.

  • Ели Иванова каза:

   Ех, тези ловци, няма оправия с тях … Наистина е стряскащо и опасно да чуваш пукотевици наоколо. Благодаря за актуалната информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *