В късен следобед до Алекови водопади на Витоша

Алековите водопади са два красиви водопада на река Скакавица във Витоша. Водопадите са разположени на около 30 метра разстояние един от друг, но не е много лесно да се стигне директно от единия до другия – те са разположени в гъста гора, а дерето на реката е доста стръмно. Има някаква пътека, но нямам директни впечатления от нея. По-долу ще опиша два леки маршрута, по които може да се стигне до тях.

Алековите водопади на Витоша

Алековите водопади на Витоша

Алековите водопади не са нито много високи – около 6-7 метра, нито много мощни, но са красиви с интересния рисунък на водата и формите, които тя прави, изливайки се по скалите. Водопадите са кръстени на Алеко Константинов, който често ги е посещавал.

Ходили сме два пъти до водопадите – първият път беше лято и знаехме само за горните водопади. По-късно разбрахме и за долните. Второто ни посещение беше в бяла (почти) люта зима. Тогава отидохме и до долните, и до горните. Бяха замръзнали и смразяващо красиви. Снегът около тях допълваше картинката, наподобяваща Ледена епоха 🙂 .

Алекови водопади: маршрут 1

Това е маршрутът от второто ни посещение. Отправната ни точка беше болницата на 1700 метра от Воденицата малко след Драгалевци. Някога може да е било болница, сега е частен имот. Важното е, че до там води асфалтов път и има широко място за паркиране.

Точно над паркинга тръгва пътека, която в самото начало се разделя на две – тясната част вляво и покрай сградата е към долните водопади, широката част направо и нагоре е към горните Алекови водопади.

Алекови водопади - долната част

Алекови водопади – долната част

Към долните водопади води тясна пътечка, лъкатушеща нагоре-надолу. Малко след болницата се стига до място с панорамна гледка. От там се поема надолу по лявата пътека. След малко спускане се стига до стабилен каменен заслон с маса и пейка за отдих, реката се вижда. Като се доближи реката, се вижда и част от водопада. За по-добра гледка трябва да отидете няколко метра нагоре – за ориентир, има голяма скала, която трябва да обиколите и ще стигнете подножието на водопада.

Алекови водопади - долната част на каскадата

Алекови водопади – долната част на каскадата

От паркинга до долните Алекови водопади се върви около 10-15 минути.

От заслона нагоре тръгва пътечка към горните водопади, но по нея трябва да пресичате реката.

Горните Алекови водопади

Горните Алекови водопади

Пред вид обстановката тогава, ние се върнахме до паркинга и поехме по широката пътека направо и нагоре към горните водопади.

По пътеката към Горните Алекови водопади

По пътеката към Горните Алекови водопади

Пътеката се изкачва плавно и след около 15-20 минути ходене се събира със нископланинската обзорна витошка пътека (НОП), която идва от Драгалевския манастир и която описвам в следващата част.

По пътеката малко преди водопада

По пътеката малко преди водопада

Още 5 минути ходене и сте пред горните Алекови водопади. От паркинга до бившата болница до водопадите се върви общо около 20-25 минути.

Горни Алекови водопади

Горни Алекови водопади

И горните, и долните Алекови водопади бяха леко замръзнали в горния слой, но особено впечатляващи през това зимно време.

Горни Алекови водопади - ледена епоха :-)

Горни Алекови водопади – ледена епоха 🙂

Алекови водопади: маршрут 2

Отправна точка на този маршрут е Драгалевският манастир.

Драгалевски манастир

Драгалевски манастир

Пътеката започва над манастира, в ляво от асфалтовия път. Там в началото на пътеката има доста обширен паркинг за коли.

Начало на пътеката до Алековите водопади

Начало на пътеката до Алековите водопади

Почти в самото си начало пътеката се разклонява в няколко посоки, но за всяка от тях си има отделна стрелка. За Алековите водопади трябва да се хване пътеката към Симеоновските езера и Бистрица.

Разклонението на пътеката до Алекови водопади

Разклонението на пътеката до Алекови водопади

Ходенето до водопада отнема около 45 минути спокоен ход (без много бавене). Пътеката е широка и сравнително равна без големи денивелации. Обозначена е като споделена пътека за велосипедисти и пешеходци. През цялото време се върви през горичка.

Разходката до водопада е много приятна. Лятно време е придружена с гъбки, горски цветя и птичи песни.

В началото на пътеката има две дървени мостчета. После се минава през един каптиран горски извор.

По пътеката - дървено мостче

По пътеката – дървено мостче

На три места се открива прекрасна панорамна гледка към София – първото място е под Драгалевския лифт, второто – под електрическите жици, а третото и с най-хубава гледка – на 5 минути преди водопада (т.е. около 40 минути след началото на пътеката).

По пътеката - панорамна гледка към София

По пътеката – панорамна гледка към София

Малко преди да се стигне това място с най-добра гледка към София започва да се чува и ромонът на реката. Още малко, и сте на водопада.

Алекови водопади

Алекови водопади

Много харесвам такива водопади, които можеш да докоснеш, да се разхладиш с водите им и да почувстваш хладните пръски.

Алековите водопади

Алековите водопади

Обратният път от Алековите водопади до Драгалевския манастир отнема също около 45 минути, тъй като както казах, пътеката е доста равна като за планинска пътечка и по нея няма спускане и качване.

Ако решите да тръгнете по този маршрут – от Драгалевския манастир, и искате да видите и долните водопади, ето кратки указания. От горните Алекови водопади тръгвате по обратната пътека и се отклонявате по първото отклонение вдясно (след 5-7 минути). По тази пътека за около 15-20 минути стигате до бившата болница. От там следвате насоките от маршрут 1.

Оценка на читателите: 4.6 / 5 (81 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

1 отговор към В късен следобед до Алекови водопади на Витоша

  1. Мариана Георгиева каза:

    Здравейте Ели,
    тази пътека от Драгалевски манастир към Симеоново е много приятна за разходки по всяко време. Не знам дали сте ходили, но Ви препоръчвам по нея да стигнете и до Симеоновските езера. До колкото си спомням Алековите водопади са някъде по средата на маршрута Драгалевски манастир – Симеоновски езера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *