В късен следобед до Алековите водопади на Витоша

В един хладен неделен августовски следобед, когато беше късно за по-дълъг преход, но достатъчно рано за разходка, решихме да посетим Алековите водопади на Витоша.

Алекови водопади

Алекови водопади

Започнахме разходката от пътеката над Драгалевския манастир. Тя започва в ляво от асфалтовия път малко по-нагоре от манастира. Там в началото на пътеката има доста обширен паркинг за коли. Още почти в самото си начало пътеката се разклонява в няколко посоки, но за всяка от тях си има отделна стрелка. За Алековите водопади трябва да се хване пътеката към Симеоновските езера и Бистрица.

Драгалевски манастир

Драгалевски манастир

Начало на пътеката до Алековите водопади

Начало на пътеката до Алековите водопади

Разклонението на пътеката до Алекови водопади

Разклонението на пътеката до Алекови водопади

Ходенето до водопада отнема около 45 минути спокоен ход (без много бавене). Пътеката е широка и сравнително равна без големи денивелации. Обозначена е като споделена пътека за велосипедисти и пешеходци. През цялото време се върви през горичка, така че разходката по нея би била много приятна и в големи жеги.

Обратният път от Алековите водопади до Драгалевския манастир отнема също около 45 минути, тъй като както казах, пътеката е доста равна като за планинска пътечка и по нея няма спускане и качване.

Пътеката до Алекови водопади - равна и широка

Пътеката до Алекови водопади – равна и широка

Разходката до водопада е много приятна. В началото на пътеката има две дървени мостчета. После се минава през един каптиран горски извор. Тук там има горски цветя, гъбки и разни растения с интересни листа. При късмет могат да се видят катерички. Ние попаднахме на един кълвач. Песента на птичките долиташе от много места. На три места се ни откри прекрасна панорамна гледка към София – първото място е под Драгалевския лифт, второто – под електрическите жизи, а третото и с най-хубава гледка – на 5 минути преди водопада (т.е. около 40 минути след началото на пътеката).

По пътеката - дървено мостче

По пътеката – дървено мостче

По пътеката - гъбки

По пътеката – гъбки

По пътеката

По пътеката

По пътеката - панорамна гледка към София

По пътеката – панорамна гледка към София

Малко преди да се стигне това място с най-добра гледка към София започва да се чува и ромонът на реката. Пътчеката за водопада минава вдясно покрай тази панорама и няколко метра след това пресича реката. Там, пресичайки реката, може да погледнете вдясно и водопадът се вижда. Веднага след като се пресече реката има малка пътечка, водеща до подножието на водопада.

Много харесвам такива водопади, които можеш да докоснеш, да се разхладиш с водите им и да почустваш хладните пръски.

Алекови водопади

Алекови водопади

Водопадът е висок около 6-7 метра. Не е нито много висок, нито кой знае колко мощен, но има интересни форми и образувания. Много е подходящ за кратка разходка. Излетът от София до водопада, заедно с пътуването с кола до Драгалевския манастир и пешеходния Витошки преход ни отне малко по-малко от 3 часа и половина.

Оценка на читателите: 4.6 / 5 (58 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, последвайте ме и в Инстаграм за повече снимки и кратки истории. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в водопади, на един ден от София, планински маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

1 отговор към В късен следобед до Алековите водопади на Витоша

  1. Мариана Георгиева каза:

    Здравейте Ели,
    тази пътека от Драгалевски манастир към Симеоново е много приятна за разходки по всяко време. Не знам дали сте ходили, но Ви препоръчвам по нея да стигнете и до Симеоновските езера. До колкото си спомням Алековите водопади са някъде по средата на маршрута Драгалевски манастир – Симеоновски езера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *