В късен следобед до Алекови водопади на Витоша

Алековите водопади са два красиви водопада на река Скакавица във Витоша. Водопадите са разположени на около 30 метра разстояние един от друг, но не е много лесно да се стигне директно от единия до другия – те са разположени в гъста гора, а дерето на реката е доста стръмно. Има пряка пътека, но не е маркирана и има стръмни участъци.

Алекови водопади - долната част пролетно време
Алекови водопади – долната част пролетно време

По-долу ще опиша два леки маршрута, по които може да се стигне до Алековите водопади. Ще дам кратка информация и за пряката пътека.

Алековите водопади на Витоша
Алековите водопади на Витоша зиме

Алековите водопади са високи около 15-20 метра според информационното табло до горните водопади. Долните са приблизително със същата височина. И двата представляват каскади, които не са много мощни, но са красиви с интересния рисунък на водата и формите, които тя прави, изливайки се по скалите. Водопадите са кръстени на Алеко Константинов, който често ги е посещавал.

Ходили сме няколко пъти до водопадите, при това посещението все се случваше в неделен късен следобед. Първият път беше лято и знаехме само за горните водопади. По-късно разбрахме и за долните. Второто ни посещение беше в бяла (почти) люта зима. Тогава отидохме и до долните, и до горните. Бяха замръзнали и смразяващо красиви. Снегът около тях допълваше картинката, наподобяваща Ледена епоха 🙂 . Третото ни посещение беше в началото на този март. Тогава водопадите бяха в силата си, благодарение на топящите се витошки снегове.

Алекови водопади: маршрут 1

Това е маршрутът от второто ни посещение. Отправна точка е болницата на 1700 метра от Воденицата малко след Драгалевци. Да поясня, че някога може да е било болница, сега е частен имот. Важното е, че до там води асфалтов път и има широко място за паркиране.

Точно над паркинга тръгва пътека, която в самото начало се разделя на две – тясната част вляво и покрай сградата е към долните водопади, широката част направо и нагоре е към горните Алекови водопади.

Алекови водопади - долната част
Алекови водопади – долната част

Към долните водопади води тясна пътечка, лъкатушеща нагоре-надолу. Малко след болницата се стига до място с панорамна гледка. От там се поема надолу по лявата пътека. След малко спускане се стига до стабилен каменен заслон с маса и пейка за отдих, реката се вижда. Като се доближи реката, се вижда и част от водопада. За по-добра гледка трябва да отидете няколко метра нагоре – за ориентир, има голяма скала, която трябва да обиколите и ще стигнете подножието на водопада.

Алекови водопади - долната част на каскадата
Алекови водопади – долната част на каскадата

От паркинга до долните Алекови водопади се върви около 10-15 минути.

От заслона нагоре тръгва пътечка към горните водопади, но по нея трябва да пресичате реката.

Горните Алекови водопади
Горните Алекови водопади

Предвид обстановката тогава, ние се върнахме до паркинга и поехме по широката пътека направо и нагоре към горните водопади.

По пътеката към Горните Алекови водопади
По пътеката към Горните Алекови водопади

Пътеката се изкачва плавно и след около 15-20 минути ходене се събира със нископланинската обзорна витошка пътека (НОП), която идва от Драгалевския манастир и която описвам в следващата част.

По пътеката малко преди водопада
По пътеката малко преди водопада

Още 5 минути ходене и сте пред горните Алекови водопади. От паркинга до бившата болница до водопадите се върви общо около 20-25 минути.

Горни Алекови водопади
Горни Алекови водопади

И горните, и долните Алекови водопади бяха леко замръзнали в горния слой, но особено впечатляващи през това зимно време.

Горни Алекови водопади - ледена епоха :-)
Горни Алекови водопади – ледена епоха 🙂

Разновидност на маршрута

Както споменах в началото, има пряка пътека между двата Алекови водопада. При третото ни посещение минахме по нея. Така се получи кръгов маршрут: старата болница (сега частен имот) – долни водопади – горни водопади – малка част от НОП, старата болница.

Ето повече информация.

От старата болница се тръгва по описаната по-горе пътека и се стигат долните водопади 🙂 .

Алекови водопади - долната част пролетно време
Алекови водопади – долната част пролетно време

След това се поема по пътеката над заслона. Още в началото ѝ може да се види горната част на долните водопади.

Горната част на долните водопади
Горната част на долните водопади

След това пътеката тръгва покрай реката и само след няколко минути ходене минава на другия бряг по импровизиран мост. От там насетне пътеката се движи успоредно на река Скакавица, като на места е ясно видима, на други – не.

По река Скакавица на Витоша
По река Скакавица на Витоша

В един момент се стига до място, на което се вижда каменен сипей на отсрещния бряг на реката. Долу-горе от там, трябва да започнете да катерите склона нагоре. Изкачването е доста стръмно, но е кратко. Така се включвате по нископланинската обзорна пътека вляво от Алековите водопади. Тръгвате надясно по пътеката и след минута-две сте при водопада.

Тази директна пътека между долните и горните Алекови водопади се изминава за около 25 – 30 минути.

От водопада, за да затворите кръга към старата болница, тръгвате по обзорната пътека и някъде след 5 минути ходене трябва да се отклоните по широка пътека вдясно и надолу. Вървите 20-25 минути и сте на паркинга пред бившата болница.

Алекови водопади: маршрут 2

Отправна точка на този маршрут е Драгалевският манастир.

Драгалевски манастир
Драгалевски манастир

Пътеката започва над манастира, в ляво от асфалтовия път. Там в началото на пътеката има доста обширен паркинг за коли.

Начало на пътеката до Алековите водопади
Начало на пътеката до Алековите водопади

Почти в самото си начало пътеката се разклонява в няколко посоки, но за всяка от тях си има отделна стрелка. За Алековите водопади трябва да се хване пътеката към Симеоновските езера и Бистрица.

Разклонението на пътеката до Алекови водопади
Разклонението на пътеката до Алекови водопади

Ходенето до водопада отнема около 45 минути спокоен ход (без много бавене). Пътеката е широка и сравнително равна без големи денивелации. Обозначена е като споделена пътека за велосипедисти и пешеходци. През цялото време се върви през горичка.

Разходката до водопада е много приятна. Лятно време е придружена с гъбки, горски цветя и птичи песни.

В началото на пътеката има две дървени мостчета. После се минава през един каптиран горски извор.

По пътеката - дървено мостче
По пътеката – дървено мостче

На три места се открива прекрасна панорамна гледка към София – първото място е под Драгалевския лифт, второто – под електрическите жици, а третото и с най-хубава гледка – на 5 минути преди водопада (т.е. около 40 минути след началото на пътеката).

По пътеката - панорамна гледка към София
По пътеката – панорамна гледка към София

Малко преди да се стигне това място с най-добра гледка към София започва да се чува и ромонът на реката. Още малко, и сте на водопада.

Много харесвам такива водопади, които можеш да докоснеш, да се разхладиш с водите им и да почувстваш хладните пръски.

Алековите водопади
Алековите водопади

Обратният път от Алековите водопади до Драгалевския манастир отнема също около 45 минути, тъй като както казах, пътеката е доста равна като за планинска пътечка и по нея няма спускане и качване.

Ако решите да тръгнете по този маршрут – от Драгалевския манастир, и искате да видите и долните водопади, ето кратки указания. От горните Алекови водопади тръгвате по обратната пътека и се отклонявате по първото отклонение вдясно (след 5-7 минути). По тази пътека за около 15-20 минути стигате до бившата болница. От там следвате насоките от маршрут 1.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към В късен следобед до Алекови водопади на Витоша

 1. Мариана Георгиева каза:

  Здравейте Ели,
  тази пътека от Драгалевски манастир към Симеоново е много приятна за разходки по всяко време. Не знам дали сте ходили, но Ви препоръчвам по нея да стигнете и до Симеоновските езера. До колкото си спомням Алековите водопади са някъде по средата на маршрута Драгалевски манастир – Симеоновски езера.

 2. Магдалена Г. каза:

  Здравейте, Ели,
  Относно „Отправна точка е болницата на 1700 метра от Воденицата малко след Драгалевци“ – дали може малко повече информация – в коя посока, кординати или подобно, тъй като не можахме да намерим този частен имот. Благодаря предварително!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, ето ориентировъчни координати на паркинга: 42.613103, 23.314543.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *