До Гложенския манастир „Свети Георги победоносец“

Гложенският манастир по вид е един от най-чудатите и отличаващи се български манастири. Кацнал на висок хълм на фона и в подножието на величествен скален венец, манастирът при хубаво време се вижда отдалеч. А качи ли се човек до светата обител, панорамните гледки отвисоко са невероятни – пак при хубаво време. Манастирът прилича на крепост и също като старинните крепости, има много богата история.

Гложенски манастир

Гложенски манастир

Тази статия е посветена на Гложенския манастир. За тези от вас, които не са били там, това е една виртуална разходка до манастира. А останалите знаят, че няма как да отиде човек там и да не се възхити от красотата и историята на мястото и от допира с духовното.

Гложенски манастир

Гложенски манастир

Сигурно забелязахте, че няколко пъти вече споменах  хубавото време като необходимо условие за красивите гледки от високо. Има защо. Първото ни посещение до манастира преди време беше буквално обвито в мъгла. Но дори тогава, в мъглата, мястото не беше изгубило красотата си. Дори напротив – освен красиво, изглеждаше и доста тайнствено. Все пак, гледките от високо останаха тогава за нас пълна мъгла. Затова искахме да отидем там и при ясно време. Е, направихме го тази пролет.

Гледки от манастира

Гледки от манастира

Как да стигнем до Гложенския манастир

Гложенският манастир се намира в полите на Стара планина, на около 100 километра от София, които се изминават за около час и 20 минути. Ако тръгвате от София към манастира, поемате по АМ Хемус, отбивате се към Ябланица и после в Ябланица хващате шосето за Тетевен. На село Малък извор се отклонявате за манастира. Има си табелки, но не са много добре отличаващи се. След като излезе от с. Малък извор, шосето за Гложенския манастир криволичи из гората и става доста тясно. На места е трудно разминаването, така че – внимавайте.

За хората, които не са от София, ще посоча и други опорни точки. Манастирът се намира на около 28 км от град Тетевен и на 16,6 км от село Гложене.

До манастира се стига с кола.

Гледки от манастира: шосето към село Гложене

Гледки от манастира: шосето към село Гложене

Също така, от село Гложене до манастира има и пряка горска пътека. Според няколко сайта в интернет, тази пътека се изминава за около час. Все пак, аз не съм минавала по тази пътека, затова не мога да кажа дали това време е коректно или не. Ако някой от вас, читателите на блога, има информация от „първа ръка“ за тази пътека, нека да сподели в коментар! Благодаря предварително! Със сигурност, тази информация би била полезна за много хора.

Към вътрешната част на манастира

Към вътрешната част на манастира

В исторически план

Гложенският манастир е от старинните български манастири и има многовековна история. Смята се, че е създаден през 13-и век от киевския княз Георги Глож, който се преселва по тия места с разрешение на нашия велик цар Иван Асен || и който е участвал в знаменитата победа на нашия цар в битката при Клокотница. Смята се също, че князът е дал и името на съседното село Гложене.

Гложенски манастир: вътрешната част

Гложенски манастир: вътрешната част

От надпис в музейната част на манастира става ясно, че този княз Глож създава първоначално манастира в село Гложене. После се случило така, че иконата на патрона на манастира – свети Георги – изчезнала и по-късно била намерена на близкия до селото хълм. Това било възприето като важен знак за преместването на манастира на чудния хълм, където той се намира и до днес.

Гложенски манастир: църквата

Гложенски манастир: църквата

Знае се, че през XV-XVI манастирът е бил обновен. През 17-ти век, в манастира започва да функционира килийно училище. В средата на 19-ти век Гложенският манастир дава убежище на редица наши революционери, сред които бил и Апостолът Левски.

След Освобождението, в продължение на една година (1893-1894) в манастира е бил заточен именития наш възрожденски писател, политик и общественик Васил Друмев, познат също като митрополит Климент Търновски. Заточението му е породено от негова реч в защита на Православието по време, когато държавен глава е цар Фврдинанд – католик.

И до ден днешен е запазена стаята, в която е живял Васил Друмев по време на неговото заточение в Гложенския манастир. Тази стая в момента е превърната в музей.

Ще отворя една скоба, за да кажа, че Васил Друмев е бил преди това за кратко заточеник и в един друг български манастир – Буховският.

Гложенски манастир: на излизане

Гложенски манастир: на излизане

И още

Накрая да вметна, че манастирската котка е много красива и няма нищо против да позира за снимки. Е, от време на време манастирското куче я лае, но тя не се впечатлява особено от това. Гледа си това коте спокойствието и за друго не му пука 🙂 .

Гложенски манастир: манастирската котка

Гложенски манастир: манастирската котка

Недалеч от манастира има чешма с кът за отдих, пътеката до която започва пред портата на манастира.

Гложенски манастир: началото на пътеката пред портата

Гложенски манастир: началото на пътеката пред портата

Пътеката лъкатуши в горичката под манастира и предлага свежест и хлад дори при топло време.

Кът за отдих

Кът за отдих

Според указателните табелки пред портата на манастира, по същата тази пътека се стига и до пещера. Ние, за съжаление, нямахме време да я посетим.

Пред манастира има и много интересно дърво, чиито корени са се сраснали с голяма скала.

Интересното дърво пред Гложенския манастир

Интересното дърво пред Гложенския манастир

Друг интересен обект в близост до Гложенския манастир е Гложенският водопад. Да знаете, че този водопад е малко капризен и не е от пълноводните – работи непостоянно през годината по свое усмотрение. При първото ни посещение в района преди 3 години там нямаше и капка вода.

Пътувайки към водопада, който е в покрайнините на село Гложене, човек може да погледне към описвания в статията Гложенски манастир. Долу от шосето той изглежда малък, но който го е посетил веднъж, не може да го сбърка!

Оценка на читателите: 4.3 / 5 (208 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Информация за още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моята първа книга "52 екопътеки за всеки", издадена от издателство Сиела!. Поръчайте сега с 10% отстъпка в онлайн книжарницата на издателството!

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

19 Коментара към До Гложенския манастир „Свети Георги победоносец“

 1. Бойка Лулчева каза:

  Имахме удоволствието да се изкачим с приятели до Гложенския манастир по пътеката, за която пишете. По съвет на местни хора от с. Гложене и региона паркираме автомобилите до стадиона в селото, откъдето всъщност започва и пътеката. Има указателни табели по нея, сочещи пътя за манастира. Бяха ни казали, че са необходими 45 минути, ние, обаче, се изкачихме за 2 часа и половина. Тук уточнявам, че с нас бяха и 6-7 годишни туристи.? Величествено и запомнящо се място.

 2. Ели Иванова каза:

  Здравейте, Бойка, благодаря Ви за полезната информация за пешеходния маршрут до Гложенския манастир. Тази информация се явява чудесно допълнение към статията. Поздрави на младите туристи 🙂 !

 3. Мира каза:

  Здравейте!
  Пътят до манастира хубав ли е? Преди години пробвахме да минем с кола, но беше твърде разбит. Сега пак планираме посещение.

  • Ели Иванова каза:

   Пътят не е лош, но е доста тесен и на места е трудно разминаването.

 4. Румен Недков каза:

  Здравейте,
  Поздрави за хубавия блог! Искам да споделя малко практична информация за пътеката от Гложене до манастира. Пътеката започва зад стадиона на Гложене. Ако идвате с автомобил от Ябланица, ще преминете през един мост. След моста завийте вдясно и продължете до следващия мост. След като преминете по него, ще намерите стадиона. Там може да оставите автомобила и да тръгнете пеша, заобикаляйки стадиона отдясно. Зад стадиона започва павиран тесен път, който леко се изкачва и след около 300 м има асфалтово отклонение вдясно и нагоре. Тръгнете по него и ще видите първата табела на пътеката за манастира. Нататък ориентацията е лесна – има табели и маркировка. Маршрутът не е труден, нагоре става по-стръмен, но няма екстремни участъци и е удобен за ходене. Ние се изкачихме за около 1:30 ч. , без да си даваме зор. От манастира отидохме до пещерата Моровица за 1 ч. До нея се стига лесно, с изключение на последните 50 м, където има стръмно слизане.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Румен! Много Ви благодаря за изчерпателното описание на пешеходния маршрут до Гложенския манастир. Ще бъде полезно за много хора. Поздрави!

 5. Силвия Цанкова каза:

  Здравейте! Благодарение на блогът Ви, Ели, и много точната информация на Румен, днес се изкачихме до Гложенския манастир. Красиво е, случихме на хубаво време, но не препоръчвам този маршрут през октомври, ноември. Пътеката е стримничка, камениста и сега покрита с листа, опасна. Човек не вижда къде стъпва и трябва много да внимава.
  Но…… трудностите правят преживяването още по-ценно:). Отново благодаря и до нови пътешествия!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Силвия, благодаря Ви за отзива и съвета, който със сигурност ще бъде полезен на заинтересованите туристи, запътили се пеша към Гложенския манастир! Радвам се, че сте успели!

 6. Велико каза:

  Може ли да се преспи в гложенския манастир? Някой правил ли го е и колко струва?

 7. Радослав Вълков каза:

  А в магерницата на манастира предлагат най-вкусната бобена чорба по манастирски, която съм ял.

 8. Евгени Томов каза:

  И аз препоръчвам пътеката, не съм от най-леките – 150 кг, но за 2 часа нормален ход се стига до манастира, а гледките по пътя си заслужават. Има и идиоти, които се качват по тази пътека с кола, та понякога разминаването е трудно, надявам се да е забранено вече това, защото е много тъпо по пешеходна пътека да вървят автомобили.
  Но манастирът и усещането да гледаш от високо равнината долу е величествено! Също препоръчвам и чорбата в магерницата, ако още я правят, уникална е!

 9. Тодор Попов (Стара Загора) каза:

  Колкото повече гледам и чета информации за Гложенския Манастир, толкова повече ми се засилва желанието да го посетя.
  И намерението ми е да стигна до там с не какво да е превозно средство, а именно с велосипед (с кола всеки може).
  И един ден ще го направя.

 10. Елена каза:

  Привет! Манастира приема ли посетители в Неделя? Подходящ ли е за посещение (дали има ремонтни дейности, които неблагоприятстват посещението?) в датите 30-31 Август?

  • Ели Иванова каза:

   Извинете, малко късно видях коментара Ви. Манастирът е отворен в неделя. Относно ремонтни дейности, най-добре да се свържете по телефон и да питате.

 11. Красимира каза:

  Здравейте! Имате ли скорошна информация в какво състояние е пътеката от стадиона нагоре към манастира? Казаха ми, че била обраснала в бурени и тръни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *