Горнооряховски суджук – една вкусна и по-различна музейна експозиция

В края на всеки месец май покрай празника на град Горна Оряховица, вече девета година се провежда традиционният Суджук фест – празникът на Горнооряховския суджук.

Празник на Горнооряховския суджук 2015

Празник на Горнооряховския суджук 2015

Тазгодишният празник на Горнооряховския суджук – Суджук фест 2015, който имах удоволствието да посетя, беше открит с отварянето на специална експозиция към местния исторически музей, посветена на този местен символ и вкусен деликатес.

Експозиция Горнооряховски суджук

Експозиция Горнооряховски суджук

Музейната експозиция съдържа любопитни информационни и снимкови материали, илюстриращи производството на суджук в този край и неговото развитие в исторически аспект.

По време на откриването на експозицията, в двора на музея беше организирана и нагледна демонстрация на производството на суджук. Също така по време на откриването на музейната експозиция организаторите бяха осигурили доволно количество от вкусния деликатес за незабавна дегустация от посетителите.

Как се прави Горнооряховски суджук

Как се прави Горнооряховски суджук

Всъщност, Горнооряховският суджук е първият защитен български кулинарен продукт със сертификат за специфично географско указание в ЕС. Това дава шанс на град Горна Оряховица да се превърне в първата туристическа дестинация в България за специален и вкусен тип туризъм – кулинарен туризъм.

В рамките на Празника, на специално място в града – Градската градина, беше изложен особен експонат – 60-метров суджук, който по-късно беше надлежно нарязан и съответно изяден от горнооряховчани.

60 метров суджук в Горна Оряховица

60 метров суджук в Горна Оряховица

60 метров суджук в Горна Оряховица

60 метров суджук в Горна Оряховица

60 метров суджук в Горна Оряховица - нарязване

60 метров суджук в Горна Оряховица – нарязване

Публикувано в музеи с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *