Гранада: пищният дворец Алхамбра и още няколко забележителности

Едно посещение на Андалусия няма как да бъде пълноценно, ако не се посети Гранада. Следвайки тази максима, посветихме на града доста време както по време на първото ни посещение в Южна Испания, така и по време на второто.

В центъра на Гранада
В центъра на Гранада

Гранада е красив и интересен град, където има много какво да се види. В следващите редове ще ви запозная с основните забележителности.

Къде се намира и как се стига до Гранада

Гранада е главен град на едноименната провинция в автономната област Андалусия в Южна Испания. Намира се на около 130 километра североизточно от Малага, които се изминават с кола за около час и половина. Това е най-бързият маршрут и се изминава по вътрешни магистрали.

Ако сте с кола, аз бих ви препоръчала да се движите по магистралите покрай морето, защото са по-живописни. Освен това, така се минава покрай курортното градче Нерха, където се развива действието в сериала Синьо лято, който следях с интерес като дете. Този маршрут е дълъг около 150 километра и се изминава за около час и 45 минути с кола (тук не включвам времето, необходимо за разходка в Нерха).

От Малага до Гранада има удобни автобусни линии, с които се стига за около 2 часа и половина и цената на билета в една посока е около 12 евро.

Гранада е разположена в подножието на най-високата планина на Пиренейския полуостров – Сиера Невада, чийто планински първенец връх Муласен достига височина 3480 метра.

Планирайте лесно и изгодно своето пътуване в Гранада

  • Кола под наем в Испания: тук на линка може да видите най-изгодните предложения за коли под наем в портала Discover Cars. В търсачката му излизат опции от различни компании за наемане на коли и така може да избирате най-подходящото за вас.
  • Настаняване: Най-добрите варианти за настаняване в Гранада ще намерите в Booking.com. Те предлагат много отстъпки и са една от водещите компании за дигитални пътувания в света. Щракнете тук, за да потърсите подходящо място за престой в Гранада. Ако търсите по-бюджетни опции, вижте в Hostelworld.

Накратко за Гранада

Районът е населяван хилядолетия пр. Хр. от иберийски племена, като първото селище е датирано около 1500-2000 пр. Хр. През 10 в.пр.Хр. в района има малки финикийски колонии. По това време финикийци населяват предимно крайбрежните зони. През 6-ти век картагенците завладяват крайбрежието и през този период създават своя колония в Гранада под името Елиберге. През 3-ти в.пр.Хр. районът попада под римско влияние, а след това се владее от вестготи.

В началото на 8-ми век маврите завладяват Испания и в частност Гранада. Тяхната власт в района – с неколкократна смяна на конкретните арабски династии – трае почти до края на 15-ти век, когато испанците си връщат властта над своите земи.

Най-интересните забележителности в Гранада

Алхамбра

Дворецът Алхамбра е под закрилата на ЮНЕСКО и е един от най-посещаваните обекти в Гранада.

Гранада: Алхамбра
Алхамбра

Построен е от маврите в края на 9-ти век като малка крепост върху основите на по-стара римска крепост. След това е преустройван неколкократно, като най-голям блясък и разцвет бележи през 13-ти век при управлението на емир Мохамед бен Ал-Ахмар, по това време емир на Гранада от династията на Насридите.

Алхамбра - една от вътрешните градини
Алхамбра – една от вътрешните градини

Алхамбра е пищен дворцов комплекс, който включва дворец, прилежащи сгради, градини и шадравани. Разположен е на високо плато в западната част на Гранада в подножието на заснежените хълмове на планината Сиера Невада.

Алхамбра - част от вътрешните орнаменти
Алхамбра – част от вътрешните орнаменти

За информация – можете да закупите билети за Алхамбра он-лайн от официалния сайт на обекта https://tickets.alhambra-patronato.es/en/ . Съветвам ви да изберете опцията Alhambra General, 19.09 евро. Това дава достъп до целия дворец и до градините.

Също така, може да закупите билет от платформата за пътувания GetYourGuide. Билетът там е на съвсем малко по-висока цена, но според описанието му включва бърз прием. Вижте тук първата опция.

И в двата случая билетите за Алхамбра са обвързани с конкретна дата. На входа има проверка за сигурност. Непременно си носете документ за самоличност.

Внимавайте, ако търсите билети през Гугъл, много е вероятно да попаднете на туристически агенции, които продават тези билети на цена 3-4-5 пъти по-висока, като са си включили някакви допълнителни екстри към нея (доколко са полезни – не знам). Туристически агенции резервират масово билети онлайн и после ги продават на много по-високи цени. Затова и трудно се намират билети. Преди време, може би защото бяхме в Алхамбра извън сезона, успяхме да си купим билети на място в деня на идването ни.

Градините на Алхамбра
Градините на Алхамбра

За мен Алхамбра беше първият запазен мавърски дворец, който съм посещавала. Преди това бях видяла само руините Медина Азахара в Кордоба, но там обектът беше останки от дворец и градини. Много бях впечатлена от Алхамбра, може би защото нямах и представа какво да очаквам. Въпреки тълпите, разгледахме всичко – помещенията, много от които с изящни орнаменти – дърворезбовани тавани, музайки, фини драперии, красивите вътрешни градини, битовите предмети, външните градини. Незабравимо!

Плаза де ла Романиа (Plaza de la Romanilla) – площадът с мъжа и магарето в центъра

Разхождайки се в централната част на Гранада, човек преминава през множество големи и малки площади. Един от най-колоритните е площад със статуя на мъж и магаре, което носи баки с вода. Мъжът е aguador – продавач на вода. В Южна Испания и особено в Гранада си спомнят с носталгия за „aguadores“ – продавачите на вода. Те били мъже и жени от селските райони, които идвали лятно време в града, за да продават прясна вода – стока, която дори барове и ресторанти не можели да осигурят.

Плаза де ла Романиа
Плаза де ла Романиа

Катедралата

Катедралата на Гранада е разположена в сърцето на града и е доста внушителна по размери. Построена е в началото на 16-ти век.

Катедралата
Катедралата

Площад Тринидад с птичките (Plaza de la Тrinidad)

В централната част на Гранада има множество площади – по-големи и по-малки, някои от които преминаващи един в друг. Един особен и невероятно „жив“ площад е този с птичките. Там на площада на неголяма площ има няколко дървета, в чиито корони преживяват хиляди птички, огласящи с песните си целия площад. Подобни площади, макар и в не толкова голям мащаб, видяхме в Аликанте и Севиля, но този в Гранада се открояваше, защото беше най-голям и шумен от глъчката на птиците.

Площад Биб-Рамбла (Plaza Bib-Rambla)

Площад Биб-Рамбла
Площад Биб-Рамбла

Един от емблематичните площади в самия център. Заобиколен е със сгради от 19-ти век и множество дървета, създаващи прохлада в горещите дни. Заради това, а и заради многото кафенета, площад Биб-Рамбла е любимо място за срещи.

Ботаническата градина

Ботаническата градина
Ботаническата градина

Ботаническата градина също се намира в центъра и е част от университета на Гранада.

Пощата

Това е една от модерните сгради в централната част на Гранада. Масивна и много красива сграда.

Пощата
Пощата

Музей на науките (Parque de las Ciencias)

Друго интересно място е Музеят на науките. Той заема обща площ от забележителните 70 квадратни километра, разпределени в две сгради и външна част.

Музей на науките
Музей на науките

Изложбите в двете сгради покриват изключително широка тематика от различни области на науката – човешкото тяло, технология, механика, физика, химия, геология, иновации, изкуство. Чрез интерактивни експонати посетителите имат възможност да свирят със светлина и звук, да се пъхнат в огромен калейдоскоп, да изпитат силата на въздуха, да улавят сянката си. В една от сградите има и планетариум.

Музеят на науките
Музеят на науките

Навън, в парка човек може да прекара доста време разглеждайки астрономическа площадка, наблюдателна кула, лабиринт, пъзели с големи размери, множество фонтани, хвърляйки вода под различен ъгъл, които в слънчеви дни образуват няколко цветни дъги.

Музей на науките - фрагмент от парка
Музей на науките – фрагмент от парка

Музей на Лорка (Museo Casa Natal Federico Garcia Lorca)

Фредерико Гарсия Лорка е испански поет и драматург, една от най-емблематичните фигури в испанската литература през 20-те години на 20-ти век. Той умира 38 годишен, убит в Гранада от фашисти, заради политическите си убеждения. Отворена за посещение е лятната къща на семейството на Лорка в Гранада.

Университетът на Гранада (Universidad de Granada)

Гранада е известен испански университетски център. Не малко български студенти минават от там по различни европейски програми.

Накрая ще спомена и два обекта, които не успяхме да видим, но си струва да бъдат посетени – площад Mirador de San Nicolas, който се намира в старинния мавритански квартал Албасин и от който се откриват невероятни гледки към Алхамбра, Гранада и Сиера Невада, и манастир San Jeronimo (Сан Херонимо), първият манастир, построен след като християните си връщат властта над Гранада.

Когато посетихме Гранада за първи път преди време, бяхме базирани в Кордоба и отскочихме до Гранада за един ден. При второто ни посещение си бяхме организирали една нощувка в Гранада. Тя беше в хотел Saylu, недалеч от Алхамбра. Други опции за настаняване в града вижте на линка.

Публикувано в Испания, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Гранада: пищният дворец Алхамбра и още няколко забележителности

  1. Karadjov каза:

    Прекрасен репортаж за вашата визита в Гранада , прекрасни впечатленя отразени с прекрасни слова! Надявам се посещението ви в двореца Алхамбра да ви е направило още по-голямо впечатение.
    Но, ако искате да научите много по-интересни истории, интересни исторически факти и да посетите много други интересни места. Препоръчвам ви професионалното екскурзоводско обслужване на лицензираният екскурзовод на български език за дворецът Алхамбра и Испания г-н Цветан Петров. / 0034 627834418/

  2. Снежана Димова каза:

    Прекрасен град с богата история!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *