Делчевски водопад: красиви водни каскади в полите на Пирина

Време за водопади. Все още не беше дошла пролетта, точното време за водопади, но ние тази година ги подкарахме още замръзнали от зимата 🙂 .

В редовете по-долу ще ви разкажа за водопада над Гоце Делчев, който посетихме в първите дни на февруари. Тогава той беше в силата си – мощен, красив, пълноводен, с невероятен рисунък, благодарение на водната стихия и ръбатите скали, по които падаше. Макар че беше все още зима и водопадът се намираше в полите на Пирина, нямаше замръзнали части от него.

Делчевски водопад
Делчевски водопад

Ако планирате посещение до град Гоце Делчев, имате време за разходка и обичате творенията на природата, посещението на Делчевския водопад ще ви хареса. В допълнение ще споделя, че разходката до водопада е лека, кратка и приятна. Следват подробностите.

Как се стига до началото на пътеката

Пътеката към Делчевския водопад започва малко над Неврокопския манастир в покрайнините на град Гоце Делчев, на един голям десен обратен завой, веднага след манастира. Точно след завоя има удобна за паркиране отбивка.

Пътеката започва от „върха“ на завоя, т.е. ако паркирате на отбивката след завоя, се връщате малко назад, за да хванете пътеката. Има жълти указателни табелки за началото на пътеката към водопада. Добри хора са се погрижили да обозначат пътеката до водопада с ярки и свежи табелки с напомняне да се пази чисто.

Началото на пътеката
Началото на пътеката

Подробна информация за маршрута

Самата пътека в началната си част е широк черен път, който постепенно навлиза в дефилето на река Делчевска.

По него се върви пеша около 10 минути и се стига до една бариера. След това пътеката се стеснява.

По пътеката
По пътеката

На един завой по пътеката след бариерата може да се види как реката се спуска на няколко каскади от далеч. За жалост, тези високи падове са трудно достъпни надолу в дерето.

Внушителни водни каскади по река Делчевска
Внушителни водни каскади по река Делчевска

А колко по-различно би било, ако имаше прокарана малка пътечка надолу с дървен парапет или осигурително въже, водеща до подходящо място за наблюдение на водопада?! … Биха се получили прекрасни снимки и със сигурност доста повече хора биха се насочили към водопада…

Да се върна на маршрута – след бариерата има още десетина минути до водопада, като малко преди самия водопад има беседка. Така, целият маршрут от началото на пътеката до водопада се изминава пеша за около 20 минути, а при бърз ход и по-малко.

Внушителни водни каскади по река Делчевска
Внушителни водни каскади по река Делчевска

Красотата на водопада

Водопадът е много красив с причудливи скали и много мощен по това време от годината – началото на февруари. Покрай него има няколко удобни места за наблюдение и снимки. Заслужава си усилията от разходката.

Делчевски водопад
Делчевски водопад

И още

В района има изградена Делчевска екопътека, свързваща Гоце Делчев с Делчево. Тя започва след големия обратен завой над Неврокопския манастир, където ви споменах, че може да оставите колата преди тръгването към Делчевския водопад. Има информационни табла. За съжаление, време не остана да мина и по нея, затова не мога да дам повече подробности за маршрута.

Не пропускайте да посетите също и Неврокопския манастир Св. Богородица Живоприемний източник. Манастирът е женски. Смята се, че е основан през 8-9 век. В сегашната църква, която към момента е в ремонт, могат да се видят останки от колоните на старата манстирска църква.

Задължителна спирка в района е село Делчево със старите си къщи и с чудесна панорама към Гоце Делчев.

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *