До Букоровския манастир, Годечко – една разходка в ранна есен

Букоровският манастир Свети Георги близо до село Туден и недалеч от Годеч е любопитно място, много подходящо за кратка неделна разходка. Намира се на по-малко от час път с кола от София.

Букоровски манастир

Букоровски манастир

За първи път посетихме светата обител малко след средата на октомври 2014 г. Есента тогава беше в разгара си, но поради обилните валежи тревата, храстите и дърветата все още бяха зелени. Така че, пейзажът наоколо не беше типично есенен и липсваха красивите меки багри на есента. Този факт заедно с хубавото време създаваха усещане за откраднато късно лято.

Мястото ни хареса и в последствие посетихме манастира още няколко пъти, като последният от тях беше през юни 2018 г.

Как се стига до Букоровския манастир

Букоровският манастир се намира близо до село Туден. От София трябва да се тръгне по пътя за Годеч. В самото градче Годеч се поема по пътя за Драгоман. Отбивката е вляво от главния път – има добре отличима указателна табелка. На около 5 километра от Годеч е входната табела на село Туден. Непосредствено след нея пътят се разклонява и за манастира се хваща левият път. Този път води и до друг интересен манастир в близост – Разбоишкия манастир.

Актуалното описание на маршрута до Букоровския манастир се отличава от първоначалното, което бях дала в първия вариант на статията – по-долу го запазвам за пълнота, защото този маршрут е все още валиден, макар и малко неудобен във влажни периоди.

Маршрут 1 до Букоровски манастир

Не много след описаното разклонение в ляво, точно преди входната табела на село Разбоище, започва един черен път пак вляво от асфалтовия път. Този черен път е старото трасе до Букоровския манастир. НЕ ви го препоръчвам, защото теренът е много мочурлив и във влажни периоди се преминава трудно дори пеша.

Препоръчвам ви да използвате новия черен, но много стабилен път до Букоровския манастир. Той започва няколкостотин метра след входната табелка за Разбоище – продължавате след входната табела направо и после се отклонявате в ляво от главното шосе. Има табелки. Пътят е дълъг около 2 километра и се изминава за по-малко от 10 минути с кола. Води до самия манастир.

Маршрут 2 до Букоровски манастир

Това е старият маршрут. Както споменах по-горе, точно преди входната табела на село Разбоище, вляво започва черен път за Букоровския манастир. Има малка указателна стрелка. Точно на това място – преди табелката за Разбоище и в началото на черния път е удобно място да се остави колата. По черния път могат да се движат само високо проходими автомобили, тъй като е мек и мочурлив.

След като се остави колата, се продължава пеша по черния път. След около 10-15 минути ходене пеша се стига до едно самотно дърво, след което самият черен път се разклонява. Левият път води към вилите, а десният – до Букоровския манастир. Т.е. от дървото трябва да се тръгне по пътя в дясно. Тук на разклонението няма табелка и може да стане объркване. Затова давам това дърво като ориентир.

Дървото-ориентир: след него се поема вдясно

Дървото-ориентир: след него се поема вдясно

На около още 10-15 минути се стига до самия манастир. Черният път е широк и равен и по него се върви лесно. Само дето по време на нашата разходка беше много кален на места, мек и мочурлив.

С какво е интересен Букоровският манастир

Букоровският манастир е уникален заради петте си църкви, залепени една за друга. Действаща е само първата църква – Свети Георги, носеща името на манастира.

Преди „Демокрацията“ манастирът е бил занемарен. През 1994 година е започнало неговото възстановяване, благодарение на различни дарители. Най-големият от тях по думите на човека, стопанисващ манастира, е г-н Венцислав Стефанов, президентът на ФК „Славия“.

По интернет прочетох, че в землището на Букоровския манастир е намерен най-старият календар в Европа под формата на костенурка. Споделих тази информация с човека, стопанисващ манастира, и той остана много учуден – не беше чувал за това знаменито откритие. Това ме накара да се усъмня в тази информация. Стана ми любопитно и се опитах да се свържа с наши утвърдени учени историци и археолози. Но напразно. Никой от хората, с които се свързах не знаеше за такава ценна находка.

Петте църкви и камбанарията на Букоровски манастир

Петте църкви и камбанарията на Букоровски манастир

В Уикипедия също има информацията за този старинен календар. Но и в нея се усъмних, тъй като е изключително оскъдна, при това се базира на постинг в някакъв форум – не особено надежден според мен източник.

Ако някой има по-точна и надеждна информация, ще се радвам да ми пише тук.

Букоровски манастир Св. Георги

Букоровски манастир Св. Георги

Обекти наблизо

Друга забележителност в района, само на 10 минути път пеша, е водопад Котлите. По време на нашето първо (а и последно) посещение водопадът беше напълно пресъхнал, въпреки изобилните дъждове тази година. Вода имаше, при това застояла, само в самите скални образувания във формата на котли, в които е падала водата. Явно този водопад трябва да се посещава след обилно снеготопене.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

1 Коментар към До Букоровския манастир, Годечко – една разходка в ранна есен

  1. Виолета Александрова каза:

    Много ми харесват вашите статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *