До Букоровския манастир, Годечко – една разходка в ранна есен

Букоровският манастир Свети Георги близо до село Разбоище и недалеч от Годеч е любопитно място, много подходящо за кратка неделна разходка. Намира се на по-малко от час път с кола от София.

Букоровски манастир

Букоровски манастир


За първи път посетихме светата обител малко след средата на октомври 2014 г. Есента тогава беше в разгара си, но поради обилните валежи тревата, храстите и дърветата все още бяха зелени. Така че, пейзажът наоколо не беше типично есенен и липсваха красивите меки багри на есента. Този факт заедно с хубавото време създаваха усещане за откраднато късно лято.

Мястото ни хареса и в последствие посетихме манастира още няколко пъти, като последният от тях беше през януари 2021 г.

Как се стига до Букоровския манастир

Букоровският манастир се намира близо до село Разбоище. От София трябва да се тръгне по пътя за Годеч. В самото градче Годеч се поема по пътя за Драгоман. Отбивката е вляво от главния път – има добре отличима указателна табелка.

Точно преди входната табела на село Разбоище, започва един черен път пак вляво от асфалтовия път. Този черен път е старото трасе до Букоровския манастир. НЕ ви го препоръчвам, защото теренът е много мочурлив и във влажни периоди се преминава трудно дори пеша.

Препоръчвам ви да използвате новия черен, но много стабилен път до Букоровския манастир. Той започва няколкостотин метра след входната табелка за Разбоище – продължавате след входната табела направо и после се отклонявате в ляво от главното шосе. Има табелки. Пътят е дълъг около 2 километра и се изминава за по-малко от 10 минути с кола. Води до самия манастир.

С какво е интересен Букоровският манастир

Букоровският манастир е уникален заради петте си църкви, залепени една за друга. Действаща е само първата църква – Свети Георги, носеща името на манастира.

Преди „Демокрацията“ манастирът е бил занемарен. През 1994 година е започнало неговото възстановяване, благодарение на различни дарители. Най-големият от тях по думите на човека, стопанисващ манастира, е г-н Венцислав Стефанов, президентът на ФК „Славия“.

По интернет прочетох, че в землището на Букоровския манастир е намерен най-старият календар в Европа под формата на костенурка. Споделих тази информация с човека, стопанисващ манастира, и той остана много учуден – не беше чувал за това знаменито откритие. Това ме накара да се усъмня в тази информация. Стана ми любопитно и се опитах да се свържа с наши утвърдени учени историци и археолози. Но напразно. Никой от хората, с които се свързах не знаеше за такава ценна находка.

Петте църкви и камбанарията на Букоровски манастир

Петте църкви и камбанарията на Букоровски манастир

В Уикипедия също има информацията за този старинен календар. Но и в нея се усъмних, тъй като е изключително оскъдна, при това се базира на постинг в някакъв форум – не особено надежден според мен източник.

Ако някой има по-точна и надеждна информация, ще се радвам да ми пише тук.

Букоровски манастир Св. Георги

Букоровски манастир Св. Георги

Обекти наблизо

Още една забележителност в района, само на 10 минути път пеша, е водопад Котлите. По време на няколко наши посещения водопадът беше напълно пресъхнал и вода имаше, при това застояла, само в самите скални образувания във формата на котли, в които е падала водата. Само два пъти сме го виждали с вода. Явно този водопад трябва да се посещава след обилно снеготопене.

Недалеч от Букоровския манастир се намира друг интересен манастир в близост – Разбоишкия манастир.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

1 Коментар към До Букоровския манастир, Годечко – една разходка в ранна есен

  1. Виолета Александрова каза:

    Много ми харесват вашите статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *