До Влахинския водопад в Пирин – трудно, но достижимо и без джип

Оставаше още малко време до пролетта. Беше втори март – един ден преди празника и трети почивен ден от поредицата. Връщахме се от Петрич и имахме още един водопад от плана за посещения – Влахинският водопад. Имахме груби представи какво да очакваме, но всъщност нямаше точна информация за достъпа до водопада.

Влахински водопад

Влахински водопад


В крайна сметка се оказа, че достъпът беше леко труден с лека кола (не джип!), но все пак постижим. А гледките наоколо, в добавка към самия водопад си заслужаваха всичките „дрънканици“.

Как се стига до Влахинския водопад

Влахинският водопад се намира в землището на село Влахи, на около 9 километра от град Кресна в полите на Пирин. В град Кресна има указателна табела за Влахи. В продължение на 5 километра след отбивката от Кресна за Влахи пътят е асфалтов (нелош, макар и тесен).  След като се изминат тези 5 километра асфалт, следва 4 километра твърд черен път. Пътят е широк като за черен път и сравнително равен с 1-2 по-лоши участъка. Ние успяхме да го минем с лека кола, разбира се доста внимателно и бавно – тези 4 километра ни отнеха 35 минути.

Черният път свършва при едно мостче с мантинела, от което изневиделица започва пак асфалт, ужасен дупчест асфалт, много по-лош от черния път. Няколко метра след това мостче с мантинела е и началото на село Влахи.

Към Влахинския водопад - завоят наляво след началото на селото

Към Влахинския водопад – завоят наляво след началото на селото

За да се стигне до водопада, след като се влезе в селото се завива наляво при един голям завой към центъра на селото. След още съвсем малко каране по тази „главна улица“ се стига до един храм – свети Пророк Илия. На улицата срещу храма може да се паркира. От там започва и пътеката към водопада.

Село Влахи - храмът свети Пророк Илия

Село Влахи – храмът свети Пророк Илия

От това място трябва да се тръгне леко в ляво и надолу към реката. Първо се пресича един дървен мост, а след него се поема наляво. След около 10 минути ходене се чува екота на Влахинския водопад и не след дълго се открива целият водопад. Пътеката продължава да се вие около водопада, което позволява той да бъде наблюдаван от различни гледни точки.

Село Влахи - от тук започва пътеката към водопада

Село Влахи – от тук започва пътеката към водопада

Село Влахи - по пътеката към водопада

Село Влахи – по пътеката към водопада

Село Влахи

Село Влахи е едно от местата в България, за които изразът „времето е спряло“ не е клише, а самата истина. За това говорят следните три факта, които ми направиха впечатление:

 • До самото село няма асфалтов път, въпреки че селото не е безлюдно.
 • Движейки се в селото от пръв поглед се вижда, че там си живеят хора, макар и малко. Също така има и доста вили. Между другото на връщане от водопада ние се разминахме с един овчар и огромно стадо от около 600 (по думите на овчаря) овце, предвождани и охранявани от 5-6 овчарски кучета. Интересно как всичките овце бяха с тъмна козина.
 • Къщите от село Влахи, покрай които минахме бяха толкова стари. Имаше всякакви – тухлени, кирпичени. А имаше и къщи, които дори бяха полусрутени. Тези къщи и близките хълмове и върхове на Пирин планина се съчетаваха в една невероятно красива гледка.
Село Влахи - стари къщи по пътеката към водопада

Село Влахи – стари къщи по пътеката към водопада

Като прибавим към всичко това и красивият мощен водопад в близост, село Влахи се превръща в едно много любопитно, донякъде романтично и специално място. Място, интересно за посещение от такива „градски“ хора като мен.

Село Влахи

Село Влахи

Впечатления от Влахинския водопад и дефилето около него

А иначе той – водопадът – беше величествен. Водите на реката му се провираха през високи скали. Водопадът падаше от около 20-25 метра височина със силен звук, а струята му беше мощна и пълноводна.

Водопад Влахински

Водопад Влахински

За жалост не можеше да се доближим до него поради стръмния терен, но затова пък спокойно можехме да го гледаме от различни ъгли, тъй като пътеката го обхождаше в полукръг.

Публикувано в водопади, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

3 Коментара към До Влахинския водопад в Пирин – трудно, но достижимо и без джип

 1. Adriana каза:

  Изглежда супер, предствавям си като се раззелени колко красиво ще бъде.

 2. Ели Иванова каза:

  да, наистина! Сега е малко голо и сиво наоколо, но още месец и ще е цветно 🙂 .

 3. Никола Павлов Павлов каза:

  В момента водопадът го няма. Голяма суша. Там където трябва да е има само сухи скали, които видях вчера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *