Драгоманското блато – интересна разходка под акомпанимента на специален оркестър

Според прогнозата за времето имахме няколко слънчеви часа, преди да завали и затрещи в ранния следобед. Според нашите желания искахме да видим някое любопитно и ново за нас място. Според местата за еднодневна разходка, които бяхме проучили, Драгоманското блато беше днешният кандидат – интересно място, близо до София, без дълги преходи, далеч от кола и подслон.

Драгоманското блато

Драгоманското блато


Станахме, закусихме, намазахме по един сандвич за изпът и тръгнахме.

Драгомаснкото блато се намира до град Драгоман, на по-малко от 40 километра от София в посока Калотина. В района на Драгоман има указателни табели за блатото, така че не е трудно за ориентация и намиране на блатото. На нас ни отне по-малко от час пътуване с кола, за да стигнем до него.

Най-напред намерихме т.нар. Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“, където ни посрещна една жена, която ни разясни, че в центъра дават информация за блатото, за Чепън планина и за близката ферма за размножаване на костенурки, но на нас специално не ни даде много информация освен, че само спомена за тези обекти (за без пари – толкова!). В допълнение поясни, че:

 • можем да заемем бинокъл от Центъра срещу 4 лв. и документ за самоличност;
 • предлагат беседа за блатото срещу 5 лв. на човек.

Ние не взехме нито бинокъл, защото си имахме си, нито беседа, защото бяхме попрочели това-онова. Запътихме се с колата направо към блатото по уличката вдясно от Центъра. Спряхме на обособения малък паркинг и се потопихме в атмосферата на Драгоманското блато.

Първото нещо, което прави впечатление е многото растителност, вирееща в и около блатото, и нейното разнообразие. Растителност, която покрива голяма част от водата. Второто нещо са мелодиите. Полифонични мелодии от птичи песни, жабешко крякане, щурчови мелодии. Тези уникални мелодии съпътстват цялата разходка из блатото. Също така мине, не мине време и прелети някоя интересна птичка над теб.

През блатото е изградено дървено мостче. Така човек може да се разходи и потопи в тази уникално красива и интересна среда.

Дървеното мостче – напред към блатото

Дървеното мостче – напред към блатото

Кулата за наблюдение отвисоко допълва преживяването.

Кулата за наблюдение на Драгоманското блато

Кулата за наблюдение на Драгоманското блато

Ето още няколко снимки, илюстриращи невероятната и неповторима атмосфера на Драгоманското блато.

Драгоманското блато

Драгоманското блато

Драгоманското блато

Драгоманското блато

На горната снимка освен блатото се вижда и обособеният паркинг до него.

Драгоманското блато

Драгоманското блато

Тук ще направя едно отклонение. Написах тази статия при първото ми посещение на Драгоманското блато. Тогава бях малко разочарована от амортизираните мостчета в блатото, които – така опадали – не водеха много навътре.

За последно посетихме блатото през февруари 2018. То беше отново красиво, макар и различно – тихо и сиво. Но имаше едно голямо подобрение – новите мостчета. Благодаря на хората от Сдружение за дива природа Балкани, които сега се грижат за блатото!

Драгоманското блато и Чепън планина зимно време

Драгоманското блато и Чепън планина зимно време

Да се върна към първото ни посещение.

На връщане от Драгоманското блато решихме да посетим и още едно блато в близост – Алдомировското блато. То се намира до град Сливница, много близо до главния път за Калотина и Сръбската граница. За него също си има указателни табели. За още по-голяма точност, Алдомировското блато се намира точно пред хълма с буквите от камъни „1985 – Съединението на България“.

Алдомировското блато

Алдомировското блато

Това блато е по-малко като размери, но е също толкова интересно като Драгоманското. В него могат да се видят с просто око значителен брой птици. До него също има изградена вишка за наблюдение, но от шосето покрай блатото птиците се наблюдават по-добре.

Като цяло ни се получи една вълнуваща и очарователна (сравнително) кратка еднодневна екскурзия. Отне ни около 4 часа, при това отделихме достатъчно време за гледане на блатата и птиците.

Публикувано в на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


11 Коментара към Драгоманското блато – интересна разходка под акомпанимента на специален оркестър

 1. Андрей каза:

  Здравейте. Благодаря ви за интересният разказ. Добре е да се знае, че мостчетата които са изградени в блатото са направени с помощта на малки безвъзмездни проекти от неправителствената организация СДП БАЛКАНИ към която е и центъра, който сте посетили и в който всичко се поддържа на доброволчески принцип. Включително „лелката“, която ви е посрещнала е доброволец, а пък ако бяхте дали дарение то би се акумулирало – дял от него за поправяне на мостчетата, което сега е първостепенна належаща нужда за района. Пиша тези неща са да внеса яснота.

 2. Ели Иванова каза:

  Здравейте, Андрей. Благодаря Ви за коментара и разясненията. Основен принцип в блога ми е да представям красотите на България реалистично – така, както съм ги видяла и почувствала. Това видях, това описах. Опитвам се също така да давам интересна допълнителна информация за обектите, за които пиша. С Вашия коментар Вие също допринесохте за това, за което още веднъж – благодаря. Поздравления за това, което правите с тази организация.

  Според мен е хубаво да поставите лесно видима информационна табела, че се събират дарения. Аз никъде не видях такава. Доброволката от Центъра също не спомена такова нещо – каза само за бинокъл и беседа. Сигурна съм, че много хора биха дарили по някой лев, ако знаеха, че се събират дарения за блатото, и ако знаеха по какъв начин да дарят. Все пак колкото е по-лесно, толкова повече хора ще го направят.

  Също така, немалко хора биха платили някаква входна такса, която би покрила част от инвестицията за обновяване на мостчетата. Но това, разбира се, може да стане едва след като „блатните алеи“ се обновят.

  Мислех си, че популяризацията на тези 50 по-малко известни места в България, сред които е и Драгоманското блато, и която тече в момента, би трябвало да следва обновяването на обектите, а не обратно.

 3. Мариана Георгиева каза:

  Здравейте Ели,

  Попаднах на Вашия блог по друг повод, но напълно споделям Вашето мнение, че не може да се рекламира дадена забележителност и да няма никакво обновяване на обекта. Аз също посетих блатото през Май и бях доста разочарована от факта, че реално нищо не можеш да видиш.

  Благодаря Ви за интересните идеи за разходка.

 4. Здравейте,

  Абсолютно сме съгласни, че инфраструктурата не е в най-доброто си състояние в момента и затова организирахме доброволна акция за разрушаване на изгнилите части от мостчетата, разчистване на тръстиките и оформяне на водни огледала за наблюдения.

  Наскоро започнахме кампания за набиране на средства за изграждането на по-трайни мостчета, които да не се нуждаят от ремонти на всеки 3-5 години. Повече информация за кампанията и как да ни подкрепите, може да намерите тук: http://balkani.org/accessible_marsh/.

  Междувременно благодарим за идеята за табелата – определено има нужда от подобно послание.

  Относно рекламата – тя беше съгласувана с нас, но преди повече от 2 години, когато инфраструктурата беше в добро състояние. Това, което реално се случи обаче, е че в края на декември 2014 г. се свързаха с нас за снимки и материали, подходящи за реклама, а в първия работен ден на 2015 г. искаха да снимат рекламен клип за блатото. Това е възможно най-неподходящото време за показване красотата и биоразнообразието на блатото. Тази закъсняла реклама определено не помогна на мястото за развитие на неговия туристически потенциал.

  Ние ще продължаваме да полагаме усилия в рамките на нашите възможности, за да направим блатото и околността интересно място за посещение от деца и възрастни, където човек да може да научи за природата.

  @Мариана Георгиева. Съжаляваме, че при посещението си не сте успели да се насладите на красотата на Драгоманското блато. Част от чара му са птиците и водните растения – и за двете има специфики при наблюдението – часове на активност на блатните обитатели, търпение, подходящо място за наблюдение, познаване на начина им на живот и т.н. Ще се радваме, когато ремонтираме мостчетата отново да посетите мястото и да ви разкажем нещо повече за Драгоманското блато и Чепън планина.

  П.П. И само малко уточнение относно изречението: „По протежение на мостчето има поставни няколко информационни табелки, всичките от които без съдържание.“ Тези табелки се отварят (като книга). Така са направени, за да може информационните материали вътре да издържат по-дълго на атмосферните условия.

 5. Хела каза:

  Прекрасното описание на авторката и публикуваните изгледи дано да прехвърлят ценителите и ангажираните природолюбители – благодарение на които е налична информацията и провокирането на интерес към това място.
  Същевременно подробностите за състоянието на техническите съоръжения и липсата на участие на местното управление в поддържането и популяризирането на обекта, дано се „концентрира“ в съзнанието на кмета и общинското ръководство (на гр. Драгоман) за да се увенчае с действия и присъща дейност, поне пустеещия Туристически информационен център в града.

 6. Крадци на красоти.Ако имаха желание щеше да бъде направено мостчета чак до средата и там палатка за отдих.За стари хора (имах предвид)дървена.Като една в центъра.Където младежи/ или.Си дърпат мъри& хаяните.Аз съм на60г иго оплаквам 30г .И тъй ще остане.

 7. Израснах на 7кл.с.Габер .Ловех си рибки.В срок40г до сега блатото пресъхва поне3/4 пъти
  Със сигурност.И ако някой спори .Даси пише телефона .Тази г -жа за5те лв.Што чете морал.Даги събира .Ако управата иска приходи –
  Предложение- всички рибари да поканят на доброволни начала ще прековат цялото блато та и няма да има кво да се гледа.О Българи съвременни що нищо неви трябва.Щопреди 40г е е е тогава да сте направили всичко.Живея далеч.И съжалявам.Елате на ждрелото.И вземете поука.

 8. Леляна каза:

  Драгоманското блато в момента е в окаяно състояние , даже е опасно да се опитате да минете по пътечката която отива до вишката .

 9. Георги Чобанов каза:

  Пълно разочарование!Можеш да влезеш максимум на 50 метра навътре.Няма никакви дървени мостчета,няма никаква кула.Посетителският център не работи от много отдавна.Жалко,жалко,жалко!

 10. Виви каза:

  През 2020 г. блатото е било опожарено. Добавяйки пандемия и страх, какво очаквате да се случи? Чудото на самовъзстановяването? Не е невъзможно, но е абсурдно за две години.

  • Elena Dimitrova каза:

   Посетихме блатото малко след началото на септември 2022. Не знам как е било преди но сега след като първоначално подминахме тъй наречения паркинг стигнахме до едни табели и нещо като вход. Имаше и пътечка. Тази пътека продължи около 20 или 30м и се озовахме пред немалко количество вода. Явно реката или блатните канали се простираха там. Върнахме се и вървяхме малко по шосето за да преодолеем това препятствие. След това хванахме търсената от нас пътека водеща към красотите на Драгоманското блато. Беше приятно, не толкова впечатляващо както на някои снимки, но все пак хубаво. Дървеното мостче (пътче) беше около 150 или 200м. Това дава възможност да се навлезе донякъде в блатото. Сигурно е трудно да се правят такива съоръжения в подобна местност, в защитен район притова.
   Като извод бих казала, че тази пътечка може да се извърви за 20мин. максимум (включвайки отиване и връщане)
   Поради тази причина е по-добре човек да има и други неща за посещение наоколо за да не се разочарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *