Екопътека Извори и пещери край село Младежко

И докато все още съм мислено в Странджа, просто не мога да пропусна една живописна екопътека със звучното име Извори и пещери до село Младежко. Посетихме я в последния ден, който прекарахме в района на Малко Търново. Тя не влизаше в първоначалния ни план, но по ФБ получихме гореща препоръка за тази екопътека и решихме да реорганизираме малко програмата си.

Екопътека Извори и пещери край с. Младежко

Екопътека Извори и пещери край с. Младежко

В следващите редове и снимки, нека се разходим заедно по екопътеката край река Младежка и едноименното странджанско село.

Село Младежко се намира на около 36 километра северно от Малко Търново и на около 55 километра южно от Бургас. Ако за село Младежко стартирате от Малко Търново, тръгвате по шосето за Бургас и след около 31 километра в ляво е отбивката за Младежко. Пет километра след началото на отбивката вече сте в самото село.

За да стигнете до екопътеката, минавате през цялото село. В края на селото има паркинг с малко заведение тип капанче. Оставяте колата там и продължавате пеша през реката – река Младежка.

Минава се през моста над реката и малко след това започва екопътеката. Тя не е дълга – по нея се върви около 20 минути в посока с умерен ход.

Малък параклис в началото на пътеката

Малък параклис в началото на пътеката

Лесна е, има само едно по-сложно и стръмно място, което е с дървени парапети за опора.

Река Младежка

Река Младежка

По пътеката

По пътеката

Мястото е прохладно, живописно и много приятно. Реката шуми със звучен ромон, а водите й са кристално чисти. Тук-там има малки водоскоци.

Екопътека Извори и пещери

Екопътека Извори и пещери

Пътеката стига до извора на местната река Младежка и до 2 пещери малко над този извор.

Екопътека Извори и пещери

Екопътека Извори и пещери

Една от пещерите

Една от пещерите

Изворът на река Младежка

Изворът на река Младежка

Мястото край реката се използва както за разходка, така и за пикник. Не мога да кажа, че от София трябва специално да се насочите натам, но ако сте в района на Малко Търново и Странджа и искате да се разходите сред красива природа, екопътека Извори и пещери би била добър избор.

Екопътека Извори и пещери

Екопътека Извори и пещери

Други интересни места, които си струва да се посетят, пътувайки от Малко Търново към Бургас, са село Бръшлян и местността Петрова нива.Booking.com

Публикувано в екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

2 Коментара към Екопътека Извори и пещери край село Младежко

  1. Дарина Радулова каза:

    Здравейте Ели,
    Мястото е наистина прекрасно.
    Пътеката не е толкова кратка, но може би не сте я минали цялата. От изворите на река Младежка пътеката се връща обратно до указателна стрелка за м. Калето. По дървен мост пресича р. Евренезовска, изкачва се стръмно към хълма Калето с останки от ранновизантийска крепост и достига до дървена кула за наблюдение на птици. От кулата се връща обратно към моста и продължава нагоре (югоизток) до Замъка – скален връх обграден с бойници и с кула за наблюдение.

  2. Ели Иванова каза:

    Здравейте, Дарина, благодаря Ви за описанието! Не сме стигали до Калето. Докато бяхме там край Младежко, следвахме хората по пътеката. Разпитвахме един човек, който явно беше идвал и преди, дали има още за разглеждане, но той ни каза, че няма. След извора видяхме, че пътеката продължава, но натам беше доста обрасло и явно не беше много ходено. Приятно място!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *