Топ 16 забележителности в Сопот и Карлово – сърцето на Розовата долина

This post is also available in English.

Минавали сме много пъти през Сопот и Карлово, но набързо. В началото на този март се отправихме отново натам и прекарахме няколко дни в района. Бяхме си отделили достатъчно време, за да разгледаме всичко интересно. Посетихме страхотни места, за които ще ви разкажа в тази статия.

Карлово: Патева къща
Карлово: Патева къща

Карлово и Сопот са разположени в красивата Карловската котловина, която заедно с Казанлъшката котловина образуват Розовата долина. Двете градчета са измежду най-будните по времето на Българското възраждане. Освен това, се намират на едно от най-живописните шосета в България – Подбалканският път, пълен с интересни места и невероятно красиви гледки по маршрута си.

Забележителности в Сопот и наоколо

Град Сопот е родното място на Иван Вазов. Той е една от емблемите на града. Другата емблема е Копсис – средновековен град, предшественик на Сопот. Когато се разхождахме за последно в градчето, установих, че това са и двата основни бранда на делата в града, съвсем разбираемо. На името на Иван Вазов там са кръстени читалището, главната улица, училище, военния завод … със сигурност пропускам нещо. Името Копсис също присъства. Например градският транспорт в Сопот и Карлово е Копсис Транс.

Къща-музей Иван Вазов

Това е родната къща на патриарха на българската литература Иван Вазов. Намира се в центъра на градчето – това е ъгловата къща на площада. Била построена през 18-ти век от прадядото на поета, но за жалост била опожарена в края на юли 1877 г., когато турците опожаряват Сопот в отговор на героичното Сопотско въстание.

Къща-музей Иван Вазов
Къща-музей Иван Вазов

През 1920 г. по случай 70-годишния юбилей на Вазов възниква идеята за построяването на къщата-музей. Къщата е възстановена по скица на Иван Вазов и спомени на брат му Георги и сестра му Въла. Къщата е открита през 1935 г. с тържества и водосвет, а през 1964 г. е обявена за паметник на културата oт национално значение.

В къщата човек може да си припомни най-важните периоди от живота на Вазов, да види негови ръкописи и да се потопи във възрожденския дух на Сопот от втората половина на 19-ти век.

Къщата-музей Иван Вазов е част от 100-те национални туристически обекта. Посещавали сме я няколко пъти.

Зад площада може да посетите още интересни и знакови за Сопот места.

Радино училище

Радиното училище е едно от първите девически училища в България. Построено е през 1850 г. (тогава не се е казвало Радино), но през юли 1877 е опожарено. Две години по-късно е възстановено.

Сопот: Радино училище
Сопот: Радино училище

Това е училището, описано от Вазов в романа „Под игото“, основна сцена на действие в главата „Радини вълнения“. От тук и името му – Радино.

Църква „Свети свети Петър и Павел“

Това е масивната църква зад Радиното училище в Сопот. Построена е през 1845 – 1846 г. от майстори от брациговската строителна школа и се смята за една от най-големите български възрожденски църкви. Тя също е опожарена при опустошаването на Сопот и по-късно – възстановена.

Сопотски девически манастир „Въведение Богородично“

До Радиното училище и църквата „Св. св. Петър и Павел“ се намира Сопотския девически манастир, който е познат още като Сопотски метох.

Сопотски девически манастир Въведение Богородично
Сопотски девически манастир Въведение Богородично

Най-интересната, според мен, част от манастира е църквата „Въведение Богородично“ от края на 15-ти век. Част от нея е дълбоко вкопана в земята. По време на турското робство построените християнски храмове не можело да надвишават височината на турчин на кон. Вътре в църквата на северната стена може да се види много стар стенопис, известен като „светии без глави“.

При опожаряването на Сопот църквата като по чудо оцелява.

Сопотски манастир „Възнесение Христово“

Познат е още като сопотски манастир „Свети Спас“. Намира се в покрайнините на Сопот в полите на Балкана. За да стигнете до него, на влизане в Сопот (откъм Анево) се отклонявате наляво към планината. Има табелка за Сопотския лифт, чиято начална станция е съвсем близо до манастира.

Мястото около манастира е много приятно. Пред манастира има чешма с ледено студени води.

Сопотски манастир Възнесение Христово
Сопотски манастир Възнесение Христово

Не е ясно кога точно е основан манастира. Опустошен е през кървавите юлски събития в Сопот през 1877 г. Две години по-късно е възстановен и добива сегашния си вид.

Сопотски водопад

Край Сопотския манастир Свети Спас протича река Манастирска, която образува красиви водопади, най-високият от които е Сопотския водопад, висок около 15 метра.

Сопотски водопад
Сопотски водопад

Пътеката към водопада започва в ляво от манастира. Има табелки за водопада и за хижа Добрила. До водопада се върви около 30 минути пеша.

Дядо Стояновата воденица

Ще я видите по път към манастира, малко преди него. Тя е част от музейната експозиция на Къща-музей Иван Вазов и в нея може да се види характерен интериор от типичните воденици караджейки. „Караджейка“ означава малка мелница, задвижвана с вода. Думата идва от турската дума „кара“ – черно; при мелене брашното ставало тъмно на цвят, от там и името Караджейка.

Дядо Стояновата воденица край Сопот
Дядо Стояновата воденица край Сопот

Дядо Стояновата воденица е също сцена на действие в романа „Под игото“. Това е мястото, където още в началото на романа се скрива Бойчо Огнянов – тогава все още Иван Кралича – и малко по-късно посича с брадва главореза Емексиз Пехливан („най-лютият пладнешки и нощен злодеец“, Вазов) и съратника му, за да спаси дъщерята на дядо Стоян от насилие и безчестие.

Аневско кале

Аневското кале, познато още като крепост Копсис, е средновековна българска крепост, кацнала на висок каменен рид в южните поли на Стара планина. Датирана е между 12-ти и 14-ти век, но при проучвания са установени следи от живот още от Античността и Ранното средновековие.

Аневско кале
Аневско кале

Крепостта може да се види от Подбалканския път в района на Анево. До нея се стига за около 50 минути пеша по стръмна пътека. В района на крепостта могат да се видят масивни крепостни останки и очарователни гледки към Карловската котловина и Средна гора.

Забележителности в Карлово

Минавали сме доста пъти транзит през Карлово и винаги ми е правело впечатление колко оживено е градчето и как живописно се е сгушило на фона на Балкана. Спирали сме няколко пъти там, главно, за да посетим къщата-музей Васил Левски. Да, посещавали сме я няколко пъти заради децата и заради нас самите.

При последното ни посещение в Карлово си отделихме няколко часа време, специално за да обходим забележителностите там и за да се разходим. Беше началото на март, топъл и слънчев ден. В допълнение към естествения фон на Стара планина хората от града бяха направили чудна мартенска украса.

Мартенски в Карлово
Мартенски в Карлово

Ето и най-интересните места в градчето. Повечето от тях се намират в старата част, южно от главната улица.

Къща-музей Васил Левски

Родната къща на Апостола на свободата, място, което трябва да се види от всеки българин. Къщата е част от инициативата 100 национални туристически обекта.

Къща-музей Васил Левски
Къща-музей Васил Левски

Паметник на Левски с лъвчето

Намира се в старинната част на Карлово на площад Васил Левски. Изработен е от скулптора Марин Василев, един от основоположниците на скулптурното изкуство в следосвобожденска България. И понеже съм пристрастна, ще спомена, че една от емблемите на град Горна Оряховица – паметникът на Георги Измирлиев на централния площад – е също дело на Марин Василев.

Карлово: паметник на Левски с лъвчето
Карлово: паметник на Левски с лъвчето

Църква „Свети Николай“

Това е масивна и много красива църква в старата част на Карлово. Построена е през 1847 г. от майстори от Карлово и Брацигово. Иконите са дело на Никола Доспевски и Иван Зографски.

Църква Свети Николай
Църква Свети Николай

През юли 1877 г. църквата се превръща в сцена на страшни, кървави и много трагични събития – по време на османските набези в църквата се укриват много жени, мъже и деца – всички те изклани брутално. В църквата може да се види интересна икона на света Богородица, свидетел на тези жестоки дни. По иконата ясно личат множество резки от хладно оръжие. Когато бяхме в Сопотския метох, една много любезна и начетена монахиня ни препоръча да потърсим и разгледаме иконата.

Църква Свети Николай: иконата на света Богородица
Църква Свети Николай: иконата на света Богородица

В двора до северната стена на църквата може да се види гробът на майката на Левски – Гина Кунчева.

Исторически музей

Точно срещу църквата Св. Николай се намира Историческият музей в Карлово, помещаващ се в сградата на някогашното петокласно мъжко училище.

Карлово: Исторически музей
Карлово: Исторически музей

Църква „Успение Богородично“

Още една знакова за Карлово възрожденска църква, построена през през 1851 г. и осветена през 1858 г.

Карлово: църква Успение Богородично
Карлово: църква Успение Богородично

В тази църква през 1859 г. Левски е ръкоположен за йеродякон. Този факт е увековечен от картината на Дечко Тодоров, която може да се види на външната северна стена на църквата.

Карлово: църква Успение Богородично - камбанарията
Карлово: църква Успение Богородично – камбанарията

Възрожденски къщи

В тази старинна част на градчето могат да се разгледат няколко характерни възрожденски къщи с музейни експозиции, обединени под името Архитектурен комплекс Старинно Карлово.

Старинно Карлово: къща Райно Попович
Старинно Карлово: къща Райно Попович

Куршум джамия

Намира се в центъра на Карлово и е една от най-старите запазени обществени сгради по нашите земи. Нарича се Куршум заради оловния си покрив.

Куршум джамия
Куршум джамия

Водопад Сучурум

Водопад Сучурум е малък, но живописен водопад, който се намира в градския парк на Карлово. Висок е около 15 метра и водите му падат от Балкана.

Водопад Сучурум
Водопад Сучурум

За тези няколко дни, по време на които посетихме горните прекрасни места, бяхме отседнали в Шато Копса – винарски комплекс с помпозна хотелска и ресторантска част. Шато Копса ни предложи уют, добра кухня и изтънчени вина. В допълнение, шатото се намира насред долината и от него се откриват прекрасни панорамни гледки във всички посоки.

Гледка към Балкана от Шато Копса
Гледка към Балкана от Шато Копса
Публикувано в 100-те национални обекта, български манастири, водопади, екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


11 Коментара към Топ 16 забележителности в Сопот и Карлово – сърцето на Розовата долина

 1. Иванка Милева каза:

  ВМЗ – Вазовски машиностроителни заводи, не са кръстени на Иван Вазов, а на братята му – генералите Георги и Владимир Вазови – героите от Одрин и Дойран. Те са тези, по чиято инициатива военните заводи са построени в Сопот през 1938 г.
  „Въведение Богородично“ е било метох, а не манастир. Интелигентната монахиня – игуменката, майка Серафима, е с три висши образования – мисля, че бяха физика, химия и богословие.
  Църквата „Св. Николай“ е построена през 1847 г., а не през 1947 г.
  Аневското кале е предполагаемата крепост Копсис на деспот Войсил.
  Пиша това, за да допълня статията Ви. Прекрасно е това, което правите! Браво!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! Така и не попитахме монахинята за името ѝ, невероятна жена, благодаря, че я споменавате! Относно годината на построяването на църквата Св. Николай – печатна грешка. За Аневското кале ще напиша отделна статия. От това, което до момента намерих като информация за нея е, че е била част от голям средновековен град с име Копсис, разпростиращ се на територията на днешен Сопот.

   • Ирена каза:

    Едната жена се казва майка Серафима жена история която е родена в манастира а другата слаба висока жена сестра Румяна

 2. Мариана каза:

  Със съжаление установих, че пребивавайки в Сопот сте пропуснали да посетите Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснаф“, който също е част от къща музей Иван Вазов.
  Наистина сте се лишили от удоволствието да разгледате експозициите , да пиете кафе на пясък, да се потопите в атмосфера от преди сто лета ,да се насладите на майсторските демонстрации и да си купите сувенир от Дюкяна.
  Кафе „Централъ“ предлага и ретро снимки за гостите си.
  Горещо препоръчвам следващият път да посетите ЕЗЦ и се убедите, че сте добре дошли в Сопот!

 3. Анко Иванов каза:

  Поредната супер интересна статия на авторката. Благодаря за поредната порция интересни исторически факти, поднесени толкова приятно и ненатрапчиво.
  Имам забележка единствено към рекламата на Шато Копса. Не я заслужават!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Анко, благодаря Ви за хубавите думи и за отзива, оценявам искреността Ви! На мен лично ми харесаха тези две вечери, които прекарахме в Шатото. Мнения различни. Поздрави!

 4. Натали каза:

  Много точно, кратко и същевременно увлекателно написано, поздравявам ви! Ще посетим всички забележителности, които препоръчвате 🙂

 5. Биби каза:

  Здравейте, благодаря Ви за страхотните статии и идеи за пътувания сред природата из нашата страна.
  Искам да Ви попитам къде нощувахте по време на престоя си в този район? Дали може да ми препоръчате някое приятно местенце. Благодаря Ви! 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за хубавите думи! Минавали сме многократно за разходка през Сопот и Карлово, но този път прекарахме там дълъг уикенд. Бяхме отседнали в Шато Копса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *