12 невероятни забележителности в сърцето на Странджа

This post is also available in English.

В края на този юли и в разгара на жежкото лято, изкарахме три прекрасни дни в сърцето на Странджа и по-конкретно в района на град Малко Търново. Това беше второто ни посещение в този район. За първи път го посетихме за кратко преди 7 години. По онова време целта ни бе да посетим най-важните забележителности в рамките на градчето и да се потопим в неговата атмосфера. Успяхме. Хареса ни района. Не само това – бяхме истински запленени. Разбрахме, че има много какво да се види. Това, което бяхме видели, беше една нищожна част от всичко.

Малко Търново
Малко Търново

От тогава все кроим разни планове за натам и набелязваме интересни места … до това лято, когато твърдо решихме, че ще се върнем в Странджа и ще обиколим възможно най-много места.

Така, след кратко проучване, изкарахме там близо 3 невероятно интересни дни, преди да се установим на морето за лятна почивка и релакс.

Тази статия е обзорна. Посветена е на всички места, които посетихме по време на тези 3 дни в Странджа, както и на някои от местата, които много искахме да видим, но не успяхме. Все пак, при това наше посещение, събрахме достатъчно информация за тези забележителности в Странджа и със сигурност един ден ще се върнем, за да ги видим … със съответната подготовка.

На повечето от посетените от нас места край Малко Търново ще посветя отделна статия, но, някак нямам търпение да споделя най-важното за всички тях.

Исторически музей в Малко Търново

Ако сте за първи път в Малко Търново, непременно трябва да посетите музея.

Малко Търново: исторически музей
Малко Търново: исторически музей

Експозициите на музея са изложени в 4 възрожденски странджански къщи, които са паметници на културата. В музея има няколко отделни експозиции – археологическа, историческа, етнографска и др. Историческият музей е включен в 100-те национални туристически обекта.

Големият врис и Малкият врис

Това са два извора в центъра на град Малко Търново. Намират се на централния площад и са част от символите на града.

Малко Търново: Големият врис
Малко Търново: Големият врис
Малко Търново: Малкият врис
Малко Търново: Малкият врис

За Големия врис има предположение, че е изграден на мястото на старо тракийско светилище.

Църквата Успение Богородично

Църквата се намира на централния площад на градчето. Тя била построена в 1830 година на мястото на стара църква, която пък от своя страна била построена върху тракийско светилище.

Църквата Успение Богородично
Църквата Успение Богородично

Тракийска гробница в местността Мишкова нива

Мишкова нива е местност, която се намира в района на Малко Търново, до границата с Турция, зад граничните ограждения. Най-интересното на територията на местността е голямо тракийско светилище и тракийска куполна гробница.

Тракийска гробница в местността Мишкова нива
Тракийска гробница в местността Мишкова нива

До тракийското светилище в местността Мишкова нива се стига с кола по нов асфалтов път. Имайте предвид, че тъй като светилището се намира след граничния кльон, е задължително да се отбиете в служба Гранична полиция, намираща се в покрайнините на град Малко Търново на път за светилището и да се регистрирате, че тръгвате натам.

Гробницата на Бастет

Недалеч от гореспоменатата тракийска гробница, в същата местност Мишкова нива, под връх Голямо Градище, се намира едно от най-загадъчните и странни места в България – предполагаемата гробница на богинята Бастет. Мястото е посочено от Ванга, въз основа на стара карта, намерена от иманяр. Според пророчицата, там е погребана жена, пренесена от Египет, която държи жезъл от извънземна материя в ръцете си. Там на мястото имало написана история за две хилядолетия назад и предсказание за това как ще се развие светът две хиляди години напред.

Гробницата на Бастет
Гробницата на Бастет

През пролетта на 1981 година там се провеждат секретни проучвания, организирани лично от Людмила Живкова. Два месеца по-късно Людмила умира при не дотам изяснени обстоятелства. Смъртта й слага край на проучванията.

Отбивката за светилището на Бастет се намира на около 2 километра след отбивката за тракийската гробница в Мишкова нива в посока границата с Турция. До светилището води черен път. От отбивката до мястото се стига пеша за около 15 минути.

Ние посетихме мястото два пъти в два поредни дни. Беше ми мечта! Наистина странно място с някаква особена и силна енергия. При първото ни посещение ни валя дъжд, който като стигнахме самото място се усили в порой. Засвяткаха и гръмотевици. За по-интересно, на връх Градище започна да бие и град. При второто ни посещение на следващия ден всичко беше тихо, но не бих казала спокойно. С приближаването на гробницата въздухът ставаше някак тежък, а тишината ми изглеждаше малко страшна – не се чуваше нищо, нито птички, нито звук от пречупена съчка, нито дори шумът на вятъра. Загадъчно място!

За връх Градище и гробницата на Бастет също се изисква регистрация в служба Гранична полиция.

Връх Голямо Градище

Връх Голямо Градище е най-високият връх в българската част на Странджа планина. Висок е 710 метра и се намира на 5 минути пеша от гробницата на Бастет. От върха се открива красива панорамна гледка към Малко Търново и към околните върхове на Странджа. Казват, че в ясно време се вижда и морето.

Връх Голямо Градище
Връх Голямо Градище
Връх Голямо Градище: гледка
Връх Голямо Градище: гледка

При първото ни посещение до върха не успяхме да видим почти нищо заради лошото време. На следващия ден времето беше слънчево, но не достатъчно ясно, така че не успяхме да видим морето.

В горичката под върха има останки от тракийска крепост.

Град на мъртвите в местността Пропада

На около 4,5 километра северно от град Малко Търново се намира местността Пропада. Там, на невисок хълм може да се види тракийски некропол, състоящ се от множество надгробни могили, гробове и 4 различни по вид гробници. До мястото води асфалтов път, а самият некропол се обхожда по обособена пътека.

Древна гробница в местността Пропада
Древна гробница в местността Пропада

Тракийски скално светилище Камъка

Камъка е скално светилище, разположено на хълм, разположен на около 10 километра от град Малко Търново по пътя за Царево. Шосето от Малко Търново към Царево е в много лошо състояние. Аз пътувам много и то предимно с кола, но не съм попадала скоро на път от републиканската пътна мрежа в толкова лошо състояние.

Тракийски скално светилище Камъка
Тракийски скално светилище Камъка

Светилището представлява комплекс от няколко големи скали с различни знаци по тях. Една от скалите е с форма на гъба. В нейната основа има тесен процеп – т.нар. „провирало”, за което се вярва, че успешно пролазилият през отвор човек по символно-магичен начин се избавя от болести и беди и ще бъде здрав през цялата следваща година.

Водопад Докузак

Водопадът се намира се на около 7,5 км от град Малко Търново, точно преди в село Стоилово. До водопада се стига с кола. Той не е висок, но е с много интересен рисунък и много мощен.

Водопад Докузак
Водопад Докузак

Село Бръшлян

Село Бръшлян е архитектурен резерват с автентични странджански къщи от 17-18 век. Това е още едно от селцата в България, в които времето е сякаш спряло. Намира се на около 15 километра северозападно от Малко Търново.

Село Бръшлян
Село Бръшлян

Петрова нива

Петрова нива е местност в Странджа, разположена северно от Малко Търново. Тя е интересна с това, че на 28 юни 1903 година там се провежда конгрес на Одринския революционен окръг, на който е взето решение за провеждане на Илнденско-Преображенското въстание за освобождаване на Одринска Тракия и Македония от турско робство.

Петрова нива
Петрова нива

Днес на мястото има изграден паметник в чест на героите от въстанието.

Екопътека Извори и пещери край село Младежко

Село Младежко се намира на около 38 километра северно от Малко Търново. За с. Младежко има отбивка от главния път Бургас – Малко Търново. Селото се намира на около 5 километра от началото на отбивката.

Екопътека Извори и пещери край с. Младежко
Екопътека Извори и пещери край с. Младежко

Екопътека Извори и пещери започва в края на селото, където има паркинг, съвсем близо до реката и мост, който я пресича. Пътеката продължава надясно след моста и стига до извора на местната река Младежка и до 2 пещери малко над този извор. Приятна и лека за ходене пътека с интересни гледки.

Други интересни места

Освен с многото си тракийски светилища, Странджа планина е известна и с многото параклиси с яазмо. Повечето от тях са разположени в трудно достъпни местности, до които се ходи дълго през силно пресечен терен. За тези места си трябва джип.

Ето някои от местата, които много искахме да посетим, но не успяхме:

Тези места остават в плана за следващото ни посещение в Странджа.

Все пак, за едно от местата – тракийско скално оброчище Индипасха мога да дам известна упътваща информация. Бяхме проучили как да стигнем до него пеша, но, за съжаление, не успяхме. Ще споделя това, което разбрахме за маршрута. Бяхме тръгнали натам и стигнахме донякъде, но трябваше да се откажем, тъй като беше почти на смрачаване и трябваше да се връщаме.

И така, тръгнахме към село Сливарово. Отбивката за селото е вдясно от шосето, на 5 километра след Малко Търново по пътя за Царево. Кара се около 5 километра по черен, но широк и стабилизиран път. Проблемните места (за лека кола) са стръмнините по пътя, които са на места неравни в резултат на валежите. По пътя има указателни стрелки както за Индипасха, така и за пещерата Света Марина. След около 5 километра по черния път се стига до отбивка вляво за Индипасха. След отбивката следва друг черен път, но той е тесен и неравен и не е подходящ за лека кола. От тази отбивка до Индипасха има около 7 километра. Според GPS-а ни, 4,5 километра от това разстояние са все по този черен път. След това (според различни изказвания по форуми, на които попаднахме) започва пешеходен преход по стръмна пътека, която води до оброчището. Нека се има пред вид, че имаме впечатление и можем да потвърдим тази информация само до разклона за Индипасха. Въпреки това, се надявам, че споделеното ще ви бъде от полза. Ако имате повече информация въз основа на личен опит, моля споделете в коментарите към статията. Знайте, че Вашите съвети ще бъдат прочетени от много хора!

За финал, нещо лично … Бих искала да благодаря на Виктория Колева от Туристическия център в Малко Търново за ценните съвети, които ни даде при подготовката на нашето посещение в Странджа. При първото ни посещение до Гробницата на Бастет, онова с гръмотевиците, Вики беше наш гид и сподели с нас много интересна информация за светилището на богинята Бастет, а също и за други любопитни места в Странджа.

Booking.com
Публикувано в 100-те национални обекта, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


32 Коментара към 12 невероятни забележителности в сърцето на Странджа

 1. Красимира каза:

  Поредната много интересна статия,която публикувате.Благодаря ви.По същото време и ние се разходихме до Малко Търново,но по пътя от Царево.Отбихме се в село Граматиково,поговорихме си с местните и те ни казаха,че малко след селото има мостче а след него отбивка към Индипасха. От там разстоянието е 4-5км,мисля че е по-близо отколкото ако се тръгне от Малко Търново. На нас също не ни стигна времето и го отложихме за следващата година.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Красимира, благодаря Ви за интереса и полезната информация за Индипасха! Със сигурност ще бъде от полза.

   • Богдан Бъчваров каза:

    Индипасха …!!! ??? Хм …………….!

    Уважаеми Читатели в този форум !
    Ще започна коментара си с една Българска ПОГОВОРКА . “ Не питай Старило , а Патило “ !!!
    Като любители на Българската природа и История, със съпругата ми се отправихме към “ Индипасха “ . По данни на били вече там приятели, но водени от местен човек и стигнали естествено лесно до Светилището, ни разказаха че лесно го намерили . Идвайки от с. Граматиково и пресичайки моста на р. Велека в местността “ Качул „, отбихме вляво и … започна великото търсене . След час , решихме да продължим по пътя за M. Търново и пак в ляво, по указания на горски работници, продължихме лутането, и така до почти аха, да се откажем , и хоп , “ Те ти булка Спасовден „. Самата Тя “ Индипасха “ . С масичката горе на алеята и пейките за отдих . Ледената вода и парцалчетета по клоните и аха да получим духовен Оргазъм и следваше нова изненада ! Похапнахме, насладихме се на великолепието на родната планина Странджа и поехме обратно. До тук загубихме само 3,5 часа. По обратният път, отново лутане около 2 ч. и малко преди свечеряване изневиделица се появиха две Феи ( двама горски ) с джип. Любезно ни съпроводиха до шосето МТ – Граматиково и цялото удоволствие ни струва почти 6 часа и 70 км. преход. ЗАЩО ? Ще попитате . Ами отговорът е прост , като Андрешковците от М. Търново, които са НАЦВЪКАЛИ по всички горски пътища, около Тракийското Светилище Табели със стрелки Индипасха !!! Напред Индипасха, наляво също, надясно пак Индипасхса, но и назад отново сочи Индипасха ! Ха оправяй се в този Пъзел . По горе квалифицирах Тур. Служителите от МТ – Андрешковци ! Защо ли ? Ами за да ползвате тяхните УСЛУГИ , срещу изпълнението на песничката
    “ Мъни мъни „. Иначе вместо 3-4 км. 70 и кусур !!! Заради това и ги поздравявам с песничката на моят приятел Баба Тонка ( Антон Радичев ) , “ Вашта Мама, до кога ? „

  • Александър каза:

   Не си прав от Малко Търново е по-кратък пътя

 2. Мариана Димитрова каза:

  ПРИВЕТ!!!? Нямах представа,за този район. Много интересна статия. СНИМКИТЕ са УНИКАЛНИ.??

 3. Янко каза:

  Това лято стигнахме до там. От отбивката тръгнахме пеша, но за по-високо проходими автомобили, няма да е проблем да стигнат доста по-близо до Индипасха. Поуморихме се доста, но за около 3,5-4 часа слязохме до извора и се качихме обратно до колата. Точно преди извора има изградени няколко маси и пейки и оттам започва стръмна но кратка пътечка, надолу към извора. Мястото, наистина е мистично, но нас силно ни подразиха всевъзможните парцалки и дрипи накачулени по всички храстчета и дръвчета в близост до извора. Ако ги нямаше тях, мястото щеше да изглежда наистина величествено! Ако имате желание, мога да Ви пратя снимки от мястото направени на 21 юли 2017г.

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Янко, благодаря ти за отзива и описанието! Ако ми изпратиш снимка(и) от Индипасха, ще я(ги) приложа към коментарите. Мисля, че би било полезно за читателите, които се интересуват от забележителностите в Странджа и специално от Индипасха.

 4. Красимира Спасова каза:

  Здравейте, Ели Иванова!
  Благодаря Ви за великолепната статия с толкова подробна информация и красиви снимки.
  Имаме идея за дните от 6 до 9 април т.г. да направим пътуване по тази дестинация. Бихте
  ли ни препоръчали място за нощувка в Малко Търново и всякаква допълнителна информация
  ще ни е от помощ?! Благодаря Ви предварително! Светли празнични дни:-)))))

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Красимира, благодаря за хубавите думи! Ние бяхме отседнали в Мотел Козият рог – има линк горе в промоциите от Букинг. Останахме много доволни – хотелът наскоро е бил напълно реновиран и стаите бяха уютни и спретнати, кухнята в ресторанта също ни допадна.

   • Красимира Спасова каза:

    Още веднъж благодаря за отзивчивостта Ви! Живи и здрави да отидем и да се върнем – ще споделя впечатленията си. Спокоен ден!

 5. Красимира Спасова каза:

  Зравейте, Ели!
  Почерпвайки информация от Вашата статия, в дните 7, 8 и 9 април буквално “ ходихме “ по Вашите стъпки :-))) Посетихме всички места,
  описани от Вас, без Петрова нива. Ние нощувахме в хотел „Рибарникъ“ /горещо препоръчвам/ и за наш късмет също попаднахме
  случайно /или по-скоро не случайно :-)) /на Виктория Колева, която ни заведе до гробницата на Бастет и връх Голямо Градище, а за останалите места ни даде указания. Какво да кажа за Странджа – останах изумена /защото на Мишкова нива ми се случи нещо мистично/,
  очарована и влюбена в нея. И със сигурност ще я посетим отново, защото и на нас не ни стигна времето.

  • Ели Иванова каза:

   Да, в Странджа е невероятно – красота, мистика и все още – тишина и спокойствие.

 6. Десислава каза:

  Здравейте,
  Статията Ви е наистина интересна и подробна.
  Такива места в България не трябва да остават забравени, но и трябва да се посещават с чисти намерения.
  Бих искала да попитам, каква е тази регистрация с Гранична полиция, която трябва да се направи, за да се посети гробницата на Бастет?

  • Ели Иванова каза:

   Просто трябва да отидете там, да им кажете, че сте за Мишкова нива, а те ще ви за пишат данните в техен регистър – име и лична карта.

 7. Ники каза:

  Здравей,Ели!Искам да попитам за два дни ще отседнем в хотел ,,Рибарника,,но като тръгнем да обикаляме да си носим ли храна за през деня или има места където може да обядваме?Вие как поставихте?

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Ники, даже там в самото градче Малко Търново няма много опции за хапване, затова ви съветвам да си носите вода и храна за през деня. По принцип ние винаги носим сандвичи през деня, където и да отидем – така сме независими и не губим време за поръчки в ресторанти и съответно – виждаме най-много места.

 8. БЛАГОДАРЯ ВИ , ЕЛИ ИВАНОВА ! ЧУДЕСНО ПОДНЕСЕНО ! С ОГРОМЕН ИНТЕРЕС И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ.

 9. Браво и багодаря Ви за интереса и полезната информация! Със сигурност ще бъде от полза за много хора.

 10. Запиши си и Голямата Аязма – най-свещеното за нестинарите място. Близо е до Индипасха.
  http://strannik.bg/o/5176/golyamata-ayazma

 11. Христина Радкова каза:

  Благодаря за чудесната статия! Страхотна страна си имаме.Поздрави!

 12. Красимира Симеонова каза:

  Плануваме пътуване до Странджа. Не сме били в този край на родината ни. И статията, и коментарите са изключително полезни за мен. Благодаря ви!

 13. Янков каза:

  Привет! Благодарим за споделеното! Един важен въпрос обаче ще задам:Водата от чешмата на площадчето/дето е срещу пейките във Бръшлян, годна ли е за пиене?

 14. стар чепик каза:

  След като видях снимките, защо да бия път чак дотам:)? А ще намеря и още допълнителни снимки. Благодаря на фотографите!

 15. Изключително полезна и практична информация,много благодаря на автора !
  По описанието намерихме много лесно всичко, което бяхме решили да видим.
  За радост мога да кажа, че видяното надмина очакванията ни!
  Обиколили сме половин свят, но този маршрут ни остави без думи!
  Препоръчвам горещо!
  Много впечатления с почти никакъв бюджет!
  Такса вход няма никъде, незнам някъде в чужбина да има такъв вариант.

 16. Ралица Атанасова каза:

  Здравейте, благодаря за интересната и полезна информация. Благодарение на Вашите публикации посетих много красиви места в България, включително Странджа. Бяхме там преди няколко дни и посетихме Индипасха по друг маршрут. Тръгнахме с кола от М. Търново към Царево и точно преди моста на Велека завихме надясно по тесен чакълен път. Кара се около 5 км, пътят не е добър, но напълно възможно е да се мине с кола. Паркирахме до табела с информация за Индипасха и оттам вдясно по горски път (има си табели) продължихме пеш. Върви се 30-40 мин. нагоре по пътя, последните 5 минути са по пътека надолу по склона към светилището.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, много Ви благодаря за хубавите думи и споделената информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *