Златица 3+ в 1: водопадът, Спасовото кладенче и манастирът

Златица е градче, което неизменно свързвам с детската приказка на Елин Пелин „Дядовата ръкавичка“. Кой не знае знаменитото начало на приказката: „Тръгнал дядо за Златица, изгубил си ръкавица“.

В северните покрайнини на град Златица се намира интересно място с не една, а няколко забележителности – манастир Свети Спас, Златишки водопад и Спасовото кладенче. Малко по-нагоре в планината в гъста сянка се е сгушил и един параклис.

Златица: водопадът
Златица: водопадът

В последните няколко години посещавах мястото 3 пъти и все ми беше интересно. За последно го видях в края на тази зима на връщане от Сопот, Карлово и Шато Копса. И тъй като няма много информация в интернет за тези обекти, реших да подготвя тази кратка статия.

Ако сте любители на водопадите и светите места, имате път през Златица и малко свободно време, отбийте се натам, за да видите още един манастир с водопад под ръка.

Как се стига

Златица е задбалканско градче, което се намира на около 77 километра източно от София, които се изминават за около час и 10 минути по живописния Подбалкански път.

Златишкият манстир Св. Спас, водопадът и Спасовото кладенче са места, разположени едно до друго и се намират в северните покрайнини на град Златица, северно от ЖП линията. До тях води градска улица с много изронен асфалт. Няма табелки. За ориентир – трябва да се движите край река Куру дере в източната част на Златица. Ако ползвате навигация, манастирът го има като забележителност.

Изронената улица стига до асфалтово площадче в полите на планината. От площадчето нагоре се издигат каменни стълби. От там започват планинските маршрути към хижа и връх Свищиплаз. На това площадче е удобно да оставите колата и да си направите кратка разходка. Реката на водопада и манастирът от площадчето вече се виждат. Спасовото кладенче е в ниската част от двора на манастира и ще го видите като го приближите.

Златишки водопад

От площадчето тръгвате вляво към реката, над която има изграден мост. Поглеждайки от там нагоре срещу течението на реката водопадът се вижда. Може да слезете от страни на моста (има пътечки и вляво от него, и вдясно) и да приближите водопада, за да го разгледате отблизо. Водопадът е висок около 4-5 метра. Реката, която го захранва се казва Куру дере (Сух дол) и извира край връх Свищи плаз.

Златишки водопад
Златишки водопад

Водопад, като водопад – жив, красив, с малко дипли и много хладни балкански пръски.

Спасовото кладенче

Няколко метра след моста погледнете долу вляво и ще видите мощното Спасово кладенче. То представлява каптиран буен карстов извор с изградена чешма. С извора са свързани две легенди.

 Спасовото кладенче край Златица
Спасовото кладенче край Златица

Според една от тях малко след падането ни под турско робство някъде там в горите над Златица се укривал последният защитник на хората в района – войводата Спас. Той бил убит от турците точно на това място. След смъртта му там бликнал мощен извор с лековита вода, който местните хора нарекли Спасово кладенче. Години по-късно там бил построен и манастира.

Когато за първи път посетих мястото бях с група, а наш водач беше човек от община Златица. Тогава той ни разказа друга легенда, свързана с извора. Според нея, хайдутинът Спас, който бил тежко ранен, с последни сили се добрал до това място, измил раните си с течащите води от извора и на следващия ден оздравял. Местните казват също, че водата от този извор цери очите от болести.

Златишки манастир Възнесение Господне

Спасовото кладенче, се намира в двора на светата обител. Манастирът, познат още като „Свети Спас“, е сравнително нов – основан е в края на 19-ти век (според сайта на Българската патриаршия). Състои се от църква и жилищна сграда, разделени от шосето. След манастира шосето продължава в черен път и води към вилна зона.

Златишки манастир Възнесение Господне
Златишки манастир Възнесение Господне

Както споменах по-горе, била съм край манастира три пъти, но и трите пъти той е бил затворен. Затова, нямам впечатления от църквата вътре. Празникът на Златишкия манастир е Спасовден и пак от сайта на БПЦ се разбира, че на този ден край манастира се сбира много народ и се отслужва св. Литургия.

Някак тук не мога да се въздържа да не спомена за второто ми посещение на манастира, което беше преди няколко месеца по време на китната есен. Тогава участвах в интересно събитие – рали, организирано от Дачия. Бях дори пилот на нашия отбор – странно и вълнуващо преживяване. Моят отбор не успя да се класира в челните редици по време, но пък спечелихме наградата за най-добра снимка в ралито – ето тази.

Снимката с награда
Снимката с награда

И още

Параклис Св. св. Кирик и Юлита

Ако се изкачите по бетонните стълби преди манастира, ще видите параклиса Св. св. Кирик и Юлита. Той е новоизграден и все още затворен. Там покрай него се открива много хубава панорамна гледка към Златица.

Параклис Св. св. Кирик и Юлита
Параклис Св. св. Кирик и Юлита

Часовниковата кула в Златица

Кулата е символ на градчето и се намира в градския парк. Построена е през 1777 г., като основната ѝ конструкция е запазена и до днес. Счита се за една от най-старите часовникови кули в България.

Часовниковата кула в град Златица
Часовниковата кула в град Златица

Други интересни места наблизо

Други места, които може да посетите наблизо са Еленската базилика край Пирдоп и Антонови водопади, видими от шосето в района на с. Антон.

Публикувано в български манастири, водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Златица 3+ в 1: водопадът, Спасовото кладенче и манастирът

  1. Валери каза:

    Малък, но изключително атрактивен град. Няколко пъти съм бил там и винаги ме грабва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *