Маршрути на Витоша: преходът от Златните мостове през заслон Ушите и Платото до хижа Алеко

Бързам да подчертая, че това е един от известните преходи на Витоша. Все пак смятам, че информацията за прехода би била полезна за начинаещите планинари. В забързания ритъм на нашето ежедневие, съм сигурна, че все повече хора ще почувстват нуждата, а и ще намерят удовлетворение, в планинските разходки, зареждащи с огромни количества положителна енергия.

Витоша: платото

Витоша: платото

Минавали сме по този маршрут от Златните мостове до хижа Алеко, а и по части от него, няколко пъти. Последното ни ходене там беше малко преди Нова година.

Преходът може да се осъществи както от Златните мостове до хижа Алеко, така и от Алеко до Златните – въпрос на избор. Нещо повече: разстоянието между двете крайни точки на този витошки преход не е голямо и времето, за което се изминава не е особено дълго. Това значи, че ако сте с кола и тръгнете от Златните мостове, спокойно може да направите прехода до хижа Алеко и да се върнете обратно за обозримо време. Същото важи и ако тръгнете от хижа Алеко до Златните мостове.

За пълнота, да отбележа, че има и друг известен маршрут между Златните мостове и хижа Алеко, който минава през витошкия първенец Черни връх. Този преход е малко по-труден и на него съм посветила отделна статия.

Следват подробности за маршрута, обект на тази статия.

Етапи

Преходът от Златните мостове до хижа Алеко на Витоша се изминава приблизително за 2 часа и 45 минути и може условно да се раздели на следните етапи:

 • етап 1: Златните мостове – хижа Тинтява: около 45 минути;
 • етап 2: хижа Тинтява – платото: около  30 минути;
 • етап 3: платото – заслон Ушите: около 30 минути;
 • етап 4: заслон Ушите – хижа Алеко: около един час.

Ето подробности за всеки един от етапите.

Етап 1: Златните мостове – хижа Тинтява

Началото на маршрута започва от местността Златните мостове на Витоша, като в началото се хваща посоката за хижа Момина скала, а от Момина скала – последователно към хижа Септември и хижа Тинтява.  Етапът се изминава за около 45 минути.

Етап 2: хижа Тинтява – платото

Хижа Тинтява

Хижа Тинтява

Етапът започва от хижа Тинтява. Пътеката върви нагоре, като преминава през гъста борова горичка. В този участък, движението е сякаш през тунел. Като се излезе от горичката, се вижда в далечината връх Камен дел.

Горският тунел след хижа Тинтява

Горският тунел след хижа Тинтява

Още 10-на минути ходене след горичката и пътеката се изкачва на платото. Това е и крайната точка на етапа. Има маркировка. Пътеката е почти като алея и няма опасност от объркване.

Малко след като се изкачите отгоре на платото, има отбивка наляво към връх Камен дел. Ако искате в този момент да кривнете към върха, трябва да се отклоните в ляво от главния маршрут. Имайте пред вид, че там на връх Камен дел се гонят ветровете. Затова, бъдете подготвени. Предвидете си стабилно яке, шапка и ръкавици.

Обаче пък, гледките от високо към София са невероятни. Напълно си струват леките неудобства.

Връх Камен дел

Връх Камен дел

Етап 3: платото – заслон Ушите

Следващият етап се изминава без проблем за около 30 минути. Започва от началните части на платото и завършва при заслон Ушите. Не е труден. Върви се по обособена пътека, маркирана както с лятна, така и със зимна колова маркировка.

Етап 4: заслон Ушите – хижа Алеко

Платото

Платото

Този етап се изминава за около един час. В началната част на етапа се върви по платото, после се слиза надолу към хижа Алеко. Има си обозначителни табелки. Малко преди хижа Алеко има интересни дървени мостчета.

До хижа Алеко: морени и дървени мостчета

До хижа Алеко: морени и дървени мостчета

Е, това беше целият маршрут. Ако не разполагате с достатъчно време, може да го съкратите малко. Една вариация е да пропуснете етап 1, като стигнете с кола до хижа Тинтява (до нея има асфалтов път) и от там да започнете прехода направо от етап 2.

Ако пък имате достатъчно време (и сили), може да се качите от Княжево до Златните мостове и от там да поемете към хижа Алеко.

Вие какъв маршрут на Витоша ще препоръчате за добро раздвижване?

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


9 Коментара към Маршрути на Витоша: преходът от Златните мостове през заслон Ушите и Платото до хижа Алеко

 1. Петър Николов каза:

  Моето предложение при хубаво пролетно или лятно време е следното:

  Железница- х. Физкултурник (или Академика)- х. Алеко- Платото- Златните мостове- Владая

  Целият преход е средно труден, с дължина около 28-30 км. За изминаването му е необходим цял ден, в рамките на 7-8-9 часа. Започва с изкачване до „Академика“. Оттам до Алеко и по платото е почти равно. После следва и спускането- до Златните мостове и още надолу за час и половина до крайната дестинация- Владая.

  Целият маршрут се изминава по разнообразен терен и е изключително живописен с гледките си наоколо- заслужава си усилията….

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за интересния коментар. Това си е стабилен преход, наистина 🙂 ! Ние сме изминавали целия споменат от Вас маршрут, но на няколко части:

   – Железница – хижа Алеко;
   – хижа Алеко – Платото – Златните мостове;
   – Златните мостове – Владая.

   Има и една вариация – Владая може да се смени с Княжево.

   Мисля, че ако тръгне човек по този дълъг маршрут, трябва да си предвиди поне 8-9 часа, освен ако не е бързоходещ спортист 🙂 .

   Благодаря Ви още веднъж за отзива!

 2. Петър Николов каза:

  Съгласен съм напълно, предложеният от мене маршрут не е чак толкова лесен. Но за да стане наистина труден, ето един екстремен вариант, за който ще трябва да отделите поне 10 часа и цял ден:

  Железница – х. Физкултурник – Черни връх – х. Алеко – Платото – Златните мостове – Владая

  За ориентир: етапът Железница – х. Физкултурник – Черни връх е с обща денивелация ~1300 метра, разстояние ~8 км и продължителност на прехода:
  2,5 – 3 часа за хора в добра форма по отношение на ходене в планина.
  4 – 5 часа за хора без много опит в планината и за обичащите да ходят по-спокойно.

  (Останалите етапи са по-известни с характеристиките си)

  И накрая нека да напомним една банална истина: който се е катерил нависоко, после ще трябва оттам и да се спусне някак в ниското (възможно е и през глава надолу). Освен ако не е решил … да остане горе, и да живее в небесата поне още 100 години с орлите.

 3. Петър Николов каза:

  Очевидно с Ели Иванова сме сродни души, защото споделяме подобни съдби. И двамата сме математици по образование, програмисти по професия, а също поетично настроени туристи по призвание…
  (впрочем една от коментаторките на сайта беше споменала абсолютно същото и за себе се, но вече забравих нейното име)

  За онези, които имат склонност към логическо мислене, а същевременно се интересуват и практикуват планинарството, ето една любопитна задачка:

  Група запалени туристи решили да направят целодневен преход из близката планина, като пренощуват в хижа, а на другия ден да се върнат обратно по същия път. Да се докаже, че съществува такава точка от маршрута, където и през двата дни те са били точно по едно и също време.

  (очаквам с нетърпение верния отговор с доказателството)

 4. Петър Николов каза:

  Преди да дам вярното решение, може би е добре да вметна някои важни подробности:

  1. Не случайно се казва „целодневен поход“. Тоест: да мислим, че неговата продължнитеност и в двата дни е бил повече от 6 (шест) часа- независимо с каква скорост са се движили туристите по трасето на отиване и после на връщане.

  2. Нека също да приемем, че и в двата дни планинарите са тръгвали не по-рано от 6 ч. сутринта и са свършвали дневното ходене не по-късно от 6 ч. вечерта. Това е важно!

  Да отбележа още, че нито в една от двете посоки те не са се движили с постоянна скорост! Също е без значение дали са си почивали по пътя или не, дали са спирали на едно и също място или не, нито колко дълго са отмаряли. Във всички случаи твърдението на задачата остава в сила!

  И така, след дадените по-горе пояснения и всички необходими и достатъчни условия- вече е време някой да даде и правилния отговор!?… Задачата изглежда наистина изключително невероятна, но е доказуем факт.

 5. Павел каза:

  невероятна гледка и преход. съвсем начинаещ съмв. преходите и ми отне 4часа на бавен ход. По платото и от заслона до хижата духа силен вятър. Слагайте шапки 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, важното е, че Ви е било приятно!

   • Ели Иванова каза:

    Здравейте, благодаря за чудесния отзив! За последно бях при базиликата миналия октомври. Тази Брезова гора беше в невероятни цветове. Не съм била там привечер, но го имам предвид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *