Екопътека Просечен камик в Искърското дефиле

Обект на тази статия е приятна и пълна с гледки екопътека, която се вие над село Лютиброд във финалната част на Искърското дефиле. Пътеката се казва Просечен камък по името на интересно изсечена скала над селото, която е една от няколкото забележителности по маршрута.

Просеченият камик и римският път над Лютиброд
Просеченият камик и римският път над Лютиброд

Ние минахме по пътеката в един сив, мъглив и мразовит ноемврийски ден, което направи и снимките леко сиви, но пък разходката и гледките ни оставиха в добро настроение.

Ако си търсите сравнително кратък и лек маршрут за разходка около София, тази пътека навярно ще ви хареса.

Как се стига

Отправна точка са югозападните покрайнини на село Лютиброд. То се намира на 11 километра югозападно от общинския център Мездра и на 96 километра североизточно от София.

Формално, пътеката започва от центъра на селото и се следва синьо-червена маркировка. Реално обаче, с кола може да се стигне до горните покрайнини на селото и да се тръгне пеша оттам.

Начало на маршрута: 43.102750, 23.625733.

Някъде край ориентировъчната начална точка на маршрута, чиито координати съм дала, е удобно да се остави колата.

Екопътека Просечен камик до Лютиброд
Екопътека Просечен камик до Лютиброд

Особености на маршрута

Оставяме колата и продължаваме по улицата с маркировката – ул. „Стара планина“. Не след дълго маршрутът напуска селото и плавно се изкачва над него. Назад Лютиброд се открива като на длан, виждат се добре двете Ритли, река Искър и железопътната линия. Гледката е очарователна.

Пътеката леко завива наляво и попадаме на първото информационно табло за маршрута. То се пада на около 10 минути след тръгването ни пеша. Продължаваме по пътеката и след още десет минути стигаме до Просечената скала, дала име на екопътеката. Скалата е била просечена, за да мине през нея стар римски път. Близо до скалата се открива чудна панорама към Искърското дефиле.

Гледките към дефилето често ни съпровождат по целия маршрут.

Крепост Шишманово кале до Лютиброд
Крепост Шишманово кале до Лютиброд

Вървим още 10 минути и стигаме следващата забележителност – Шишманово кале – останки от крепост, кацнала на скалистото възвишение Шишманец вдясно от пътеката. Срещу крепостта, до пътеката, се белее оброчен кръст, посветен на свети Антон и свети Атанас.

Оброк в чест на свети Антон и свети Атанас край Лютиброд.
Оброк в чест на свети Антон и свети Атанас край Лютиброд.

По тясна пътечка се изкачваме до вътрешността на крепостта, за да се доближим до руините и най-вече, за да попием нова доза панорамни гледки. Тук започва да се открива Черепишкият манастир. Долу в ниското река Искър образува живописен меандър.

Поглед към меандъра на река Искър
Поглед към меандъра на река Искър

Дотук, според мен, е най-интересната част от маршрута.

След крепостта продължаваме по пътеката и след малко навлизаме в гора. Започва плавно изкачване. Маркировката е добра, но и без нея ориентацията е лесна, тъй като се върви по протежение на реката и по ясно обособена пътека.

След още 30 минути стигаме до панорамно място с указателни стрелки – напред към манастира, а назад към Лютиброд. От селото дотук сме се движили около час, без да броим почивки и разглеждане на забележителности.

По екопътека Просечен камък
По екопътека Просечен камък

Екопътеката продължава надолу към шосето и манастира. За около половин час се стига до тунела на пътя, а след това има още малко ходене до панорамно място над Черепишкия манастир.

Още един поглед към Просечения камик до Лютиброд
Още един поглед към Просечения камик до Лютиброд

Други интересни места наблизо

Разходката по екопътека Просечен камик може да комбинирате с посещение на Черепишкия манастир и на крепостта Калето в Мездра. Съвсем наблизо, в покрайнините на Лютиброд може да се разходите до Средновековната църква Свети Георги и близката раннохристиянска базилика. Те се намират на отсрещния бряг на река Искър, близо до Ритлите.

Публикувано в екопътеки и маршрути, крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *