Маршрути и забележителности в Искърското дефиле

Една от най-живописните ЖП линии в България и съответно шосе са прокарани в Искърското дефиле, проломът на Искъра през Стара планина, който сам по себе си е очарователен с удивителните си гледки към реката, изящните ѝ извивки и високите брегове с ръбати скали. Аз лично винаги се възхищавам на тези природни творения, колкото и пъти да минавам през долината, независимо дали с влак или с кола. Не са никак малко и забележителностите в близост до реката, разходката до които допълва картините и най-вече впечатленията. Тази статия е посветена на тях.

Искърското дефиле в района на Гара Бов
Искърското дефиле в района на Гара Бов

Иначе в сухи цифри със своите 368 километра дължина, като в тях се включва и река Бели Искър, Искър е най-голямата изцяло българска река, а Искърското дефиле, простиращо се от град Нови Искър до село Лютиброд и дълго 67 километра, е най-дългият пролом в България. Проломът, бидейки своеобразен разрез на Стара планина, е любопитен и от геоложка гледна точка, защото дава възможност да се изследват различни слоеве на земната кора. Още повече, че той се е формирал в продължение на милиони години. Този факт ме подсеща за една сентенция:

Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство.

Както и да е. Тук ще си говорим за активен туризъм🙂 .

Церовски водопад

Водопадът се намира до село Церово. Нарича се Варовитица. Водите му падат от масивен скален венец с червеникав оттенък. Мястото е добре закътано. По пътеката към Церовския водопад се виждат красивите меандри на Искъра в района на Церово.

Церовски водопад в Искърското дефиле
Церовски водопад

За да стигнете до водопада, от Церово се отбивате вляво от главния път към село Заселе. Пътеката към водопада започва на голям обратен завой надясно преди Заселе. Маршрутът не е маркиран и в последната си част до водопада е доста стръмен. Пълно описание ще намерите в тази статия.

Вазовата къща в Дрангова махала

В опустялата Дангова махала на село Бов все още може да се види скромна и за жалост полусрутена кирпичена къща, в която на няколко пъти е отсядал Иван Вазов. Затова тя е позната като Вазовата къща. Нейни стопани и вазови домакини са били дядо Спас и баба Божана. До къщата се стига за около час и половина пеша по маркирана пътека, започваща от стадиона на село Бов.

Вазовата къща до село Бов
Вазовата къща до село Бов

Водопад Под Камико

Водопад Под Камико се излива от висок скален венец близо до село Бов. До него води екопътека, която носи същото име. По маршрута могат да се видят множество красиви водопади, като най-висок е Под Камико. В период на пълноводие точно до него лее води още един водопад.

Водопад Под Камико
Водопад Под Камико

Водопад Бовска Скакля и Вазовата екопътека

Водопад Бовска Скакля е един от най-високите водопади в България. До него се стига по обособена пътека, позната като Вазовата екопътека. Тя свързва гара Бов със село Заселе. За да се стигне до водопада, може да се тръгне както от едната, така и от другата ѝ страна. Той се намира долу-горе на средата на пътеката. Повече подробности за маршрута вижте тук.

Вазовата екопътека: водопад Скакля
Вазовата екопътека: водопад Скакля

Екопътека Петренски дол

Екопътека Петренски дол се намира в района на гара Лакатник и не е много популярна. Тя се движи в живописното ждрело на река Петраница (Петренски дол). Маршрутът ѝ минава покрай пещери, водопади, красиви водоскоци и бързеи.

Водопад Петренски дол
Водопад Петренски дол

Карстов извор Житолюб

Той е един от най-големите карстови извори в България и събира води от две реки – Петренска и Пробойница, които преминават през близката пещера Темната дупка и се изливат през тесен сифон в подножието на Лакатнишките скали, като образуват красив надиплен водопад.

Водопад Житолюб в Искърския пролом
Водопад Житолюб

Екопътека Лакатнишки скали

Пътеката отвежда отгоре на високите скали край село Лакатник. Маршрутът е много приятен и пълен с гледки. Започва от карстов извор Житолюб. В допълнение може да се посетят и две пещери – Темната дупка и Ръжишката пещера или по-точно входните им галерии, защото не са облагородени.

Лакатнишките скали: гледка към с. Лакатник, Искъра и дефилето
Лакатнишките скали: гледка към с. Лакатник, Искъра и дефилето

Пълно описание на маршрута ще намерите тук.

Паметник Дядо Йоцо гледа до Очиндол

Дядо Йоцо е герой от разказа „Дядо Йоцо гледа“ на Иван Вазов. Паметникът е с внушителни размери и е построен в района на село Очин дол. До него се стига с кола. Там се открива удивителна гледка към пролома и ЖП линията, виеща се в него, която всъщност „гледа“ вазовият герой.

Паметник Дядо Йоцо гледа до Очиндол
Паметник Дядо Йоцо гледа до Очиндол

Черепишки манастир

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ е сгушен сред високите скали на брега на река Искър. Построен е по времето на цар Иван Шишман. Намира се на два километра от Лютиброд в посока София и на около 12 км от Мездра.

Черепишки манастир "Успение Богородично"
Черепишки манастир „Успение Богородично“

Съществуването на светата обител се свързва със средновековен град, близо до феномена Ритлите, с името Коритен град. Според легенда, името на манастира идва от белеещите се кости на загиналите воини при паметна битка, състояла се в района, на цар Иван Шишман с турските нашественици. Вижте тук повече информация за манастира.

Ритлите

Ритлите е интересен скален фемомен до село Лютиброд. Той представлява четири успоредни плоски скали, разположени вертикално. Намират се на левия бряг на Искъра, а под тях минава железопътната линия.

Скален феномен Ритлите в края на Искърското дефиле
Скален феномен Ритлитев края на Искърското дефиле

Екопътека Просечен камък

Пътеката се вие над село Лютиброд във финалната част на Искърското дефиле. Казва се Просечен камък по името на интересно изсечена скала над селото, която е една от няколкото забележителности по маршрута. Отправна точка за началото на маршрута са югозападните покрайнини на село Лютиброд. От пътеката се открива панорама към още един невероятно красив меандър на Искъра и към Черепишкия манастир.

Просеченият камък до Лютиброд с поглед към Искърското дефиле
Просеченият камък до Лютиброд

Средновековна църква Св. Георги и Ранно християнска базилика

От другата страна на реката, покрай една от ритлите може да се разходите и до още два забележителни обекта – каменна средновековна църква и останките от огромна по размери ранно християнска базилика. С кола може да стигнете много близо до тези две светини.

Лютиброд: средновековна църква Св. Георги
Лютиброд: средновековна църква Св. Георги

Как? Трябва да поемете към моста над реката. Минавате по него и хващате шосето за Враца, като още в началото на един обратен завой надясно ще видите табелки и отклонение под формата на коларски път. Там е удобно да оставите колата. След 5 минути ходене стигате до църквата, а след още 5 минути и до базиликата.

Лютиброд: ранно християнска базилика
Лютиброд: ранно християнска базилика

С това за момента завършвам списъка със забележителности в Искърското дефиле. Все пак продължавам да изследвам маршрутите в района, така че със сигурност ще го допълвам.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *