Край Лакатник: разходка до панорамните скали под връх Бенова чука

В ден преди тазгодишната пролет, с изобилие от слънце и ярко синьо небе, отново тръгнахме на разходка в Искърското дефиле. Тя се състоя в района на Лакатник , само на 60 километра и час и половина път от София. Целта бяха панорамните скали в подножието на връх Бенова чука (913 м). После за протокола изкачихме и връхчето.

Панорамните скали под връх Бенова чука, Искърски пролом
Панорамните скали под връх Бенова чука, Искърски пролом

Ако сте обиколили повечето известни и интересни места за разходка около София и си търсите нещо малко познато и различно, по-долу ще намерите още една идея, придружена с GPS трак.

Как се стига до началото на маршрута

Панорамните скали са разположени на 16 километра северно от Своге и на 56 километра северно от София.

Отправна точка за прехода е разклонът за село Губислав малко преди Лакатник. Точно преди него, ако идвате откъм Своге вляво от шосето започват бетонни стъпала. Това е началото на маршрута. Срещу стъпалата от другата страна на шосето има широка отбивка, удобна за паркиране. Само трябва да внимавате с пресичането на пътя, тъй като той си е натоварен, а и там се кара сравнително бързо!

Координати:

  • начало на маршрута: 43.079798, 23.37408;
  • панорамни скали: 43.076577605679631, 23.35571201518178;
  • връх Бенова чука: 43.077712, 23.35461;
  • GPS трак.

Видеото от разходката.

Особености на маршрута

Маршрутът е сравнително лек, но все пак достатъчно раздвижващ. Няма големи стръмнини, нито опасни участъци. Дълъг е около 4.5 – 5 км в посока (в зависимост дали и колко пъти ще подсечете пътя). За около два часа може да се стигне до скалите.

Видяхме и чухме доста влакове по време на разходката край Лакатник.
Видяхме и чухме доста влакове по време на разходката край Лакатник.

Тръгвате по стъпалата от шосето, а щом свършат продължавате наляво по улицата. Докато вървите покрай къщите разлайвате няколко кучета, но за успокоение те са си в дворовете. Малко след последните къщи се открива гледка напред към високия скален венец. Той е доста по-далеч от нашата цел, но като посока е добър ориентир. Там пътят прави почти обратен завой надясно.

В общи линии черният път плавно се изкачва до връх Бенова чука. Движим се все по него, като от време на време има удобни пътеки, съкращаващи завоите. На трака са отбелязани такива, но със сигурност не всички.

Гледки в ниските части на маршрута
Гледки в ниските части на маршрута

В началото пътят е на открито и с набирането на височина започват да се откриват панорамни гледки. После той навлиза в горски пояс и гледките към Искърския пролом изчезват. Пътят е широк и добър като за коларски път. В последния участък преди целта обаче, той се оказва леко обрасъл, но все пак проходим.

Скалите и част от изгледите към Лакатник и Искърското дефиле
Скалите и част от изгледите към Лакатник и Искърското дефиле

Не след дълго стигаме и до скалите. Може да се отиде доста напред по тях за по-хубава гледка, но в един момент се озоваваме до скален отвес, който бележи финалната цел.

По-близък поглед
По-близък поглед

От скалите гледките са живописни и надалеч. Вижда се Лакатник, Лакатнишките скали и паметникът Септемврийци, река Искър, шосето и ЖП линията, в далечината на юг – дебелата все още бяла покривка на Рила с най-високият ѝ връх Мусала, а вляво от него и заравненото било на връх Дено.

Поглед на североизток към Лакатник, Лакатнишките скали и Врачанския Балкан
Поглед на североизток към Лакатник, Лакатнишките скали и Врачанския Балкан

Връх Бенова чука се пада над панорамните скали. На връщане за разнообразие може да го заобиколите отляво и да го изкачите от задната му страна, която е полегата и достижима пак по черен път. На върха има запустяла къща, поляна и малко възвишение, най-високата кота вероятно, с брутален иманярски изкоп…

Сварихме и първите пролетни цветя. Самодивско цвете.
Сварихме и първите пролетни цветя. Самодивско цвете.

Други маршрути в района на Лакатник

На страниците на блога ще намерите описание на още няколко маршрута в района – до Лакатнишките скали, до екопътека Петренски дол, до Вражите дупки.

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *