Екопътеката при село Иглика, габровско: чудесен вариант за семейна разходка с гледки и малко история

This post is also available in English.

Ако имате път към Габрово, Дряново или Велико Търново и ви се иска да се разходите по лека пътека с хубави гледки, препоръчвам ви да се запознаете с маршрута по-долу. Той е точно такъв, подходящ е за хора от всякакви възрасти и може да се посети през всеки един сезон от годината. Ние го изминахме през втората половина на този март, в слънчев, но много ветровит ден. Въпреки вятъра, който упорито се опитваше да ме премести на моменти, останах с прекрасни впечатления от разходката.

Екопътека Иглика и гледката към Балкана
Екопътека Иглика и гледката към Балкана

С какво е интересно село Иглика и екопътеката до него

Селото е разположено на близо 600 метра надморска височина и се пада в източната част на платото Стражата. В околностите му се откриват красиви панорамни гледки в различни посоки. Къщите в селото са еднотипни, с възрожденска архитектура и изградени от камък, поради което на много места в интернет то е наречено „каменното село Иглика“. По време на нашата разходка, състояла се в зората на тазгодишната пролет, край селото беше пълно с диви иглики. Имаше и други ранни горски цветя, разбира се.

Една от къщите в централната част на селото е била на голямата Невена Коканова. В нея тя е прекарала последните години от живота си. Според статията в уикипедия, посветена на Иглика, в селото са снимани два български филма с участието на актрисата: „Вечери в Антимовския хан“ и „Вампир“.

Когато се разхождахме из селото се разминахме с една жена. Спряхме я, за да я питаме къде е къщата на Невена. Оказа се, че бяхме точно пред дувара ѝ. Жената ни разказа, че Невена Коканова е била много земен човек и е поддържала близки връзки с хората от селото. До въпросната къща се намира читалището на Иглика, помещаващо се в едноетажна Г-образна каменна сграда и носещо името на популярната българска актриса. В него се пазят книгите от библиотеката ѝ.

Село Иглика, централната част
Село Иглика, централната част

Започнах малко отзад напред, но си мислех, че ще ви бъде интересно да поразкажа за селото. Екопътеката най-общо е в западните му околности. По нея освен панорамните гледки към най-високите части на Стара планина, включително първенеца връх Ботев, се откриват панорами към по-далечните части на платото Стражата, към близките села Скалско и Янтра и към Предбалкана. Една от най-възловите ѝ точки е скална тераса, когато някога в античността е била оградена от крепостна стена. При археологически проучвания са били разкрити и две кули. В наши дни открити зидове няма, но скалната тераса с невероятните гледки си е още там (не че има къде да ходи🙂 ).

Поглед от скалната тераса на северозапад: на преден план е село Скалско, а в далечината - Янтра и Славейково
Поглед от скалната тераса на северозапад: на преден план е село Скалско, а в далечината – Янтра и Славейково

Къде се намира и как се стига до началото на пътеката

Село Иглика се намира на 13 километра северно от Габрово. Екопътеката започва малко преди входната табела на селото. Това е черният път, който се отделя от шосето в ляво. Там в началото на маршрута е поставено голямо и добре видимо информационно табло.

GPS трак на маршрута може да изтеглите тук. А ето и кратко видео от изминаването на маршрута.

Особености на маршрута

Екопътеката е с кръгов и сравнително лек маршрут, снабдена е с добра маркировка и указателни стрелки. Дълга е около 4 километра и може да се измине за около час и 15 минути. Двата етапа, на които условно я разделям, се изминават за едно и също време. Ако сте с малки деца или спирате често за любуване на гледките, отделете си повече време.

Гледка на югозапад: платото Стражата и Стара планина
Гледка на югозапад: платото Стражата и Стара планина

Етап 1: начало – крепост Градът

Тръгва се по черния път, който се отделя вляво от шосето малко преди селото. Там е поставено информационно табло, но и без него няма как да го сбъркате. По път Централното старопланинско било заедно с първенеца връх Ботев се откриват като на тепсия. Голяма част от етапа е на открито. Само малко преди скалната тераса, на която е била крепостта, се върви през кратък участък с ниска и рядка храстова растителност. Минава се и покрай каменна кариера.

Ранна пролет и първи горски цветя: лисичина
Ранна пролет и първи горски цветя: лисичина

Ние минахме по маршрута в самото начало на пролетта и балканските върхове бяха все още заснежени. Наоколо бяха нацъфтели първите пролетни цветя и част от овошките, контрастиращи на все още оголените дървета и храсти.

Краят на етапа е скалната тераса, която е била част от крепостта Градът. В наши дни не могат да се видят руини, но пък гледките са в изобилие и надалеч в три посоки.

До терасата е съвсем леко и плавно изкачване. Следва остър завой надясно и слизане към селото.

Гледка на югоизток към село Иглика
Гледка на югоизток към село Иглика

Етап 2: крепост Градът – село Иглика

В този етап се върви предимно в гора и представлява спускане към селото. В един момент се стига до чешма, а малко след нея се пада и самото село. В централната му част е къщата на Невена Коканова, а до нея – читалището.

Каменна чешма до с. Иглика, етап 2
Каменна чешма до с. Иглика, етап 2

Вместо финал

Това беше първа от поредица статии по проект, в който с радост се включих. Той е посветен на „Популяризиране на туризма в Северна България”, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД.

Публикувано в екопътеки и маршрути с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Екопътеката при село Иглика, габровско: чудесен вариант за семейна разходка с гледки и малко история

  1. От тези чешми, не греша две са вероятно едната вероятно е обрасла (не съм ходил там от доста време) има пътека която преди няколко години беше широка като коларски път и се спуска през гората и поляните в Скалско. А над селото в дясно има стар път който върви по билото в посока с. Костенковци и излиза на стария път за Дряново а горе-долу по средата в ляво има стар римски път който който се пада в ляво частично унищожен от иманяри и берачи на дърва,говори се че някога е имало манастир и може би пътят е продължавал към с. Славейково където е екопътека Дискоратутера.

    • Ели Иванова каза:

      Благодаря Ви за отзива и информацията! Едната чешма е видимо по-стара от другата – долната чешма. От нея надолу изглеждаше, че някога се е минавало, но по време на нашето посещение беше много обрасло.

Коментари са забранени.