Двата водопада до село Неново: само за маниаци

Обект на тази статия са два любопитни водопада до провадийското село Неново – водопад Совата и другият Неновски водопад, който си няма специално име. Може би не на всеки биха се харесали, но маниаците на водопади със сигурност ще ги оценят. Ние ги посетихме в края на месец май в дъждовен ден в период с валежи. Въпреки това, водопад Совата не се лееше така обилно, както очаквахме. Рисунъкът му идваше предимно от зеленината, която го беше почти погълнала. Вторият водопад се оказа в много обрасло дере с атрактивен достъп и не дотам добра експозиция.

Водопад Совата до село Неново
Водопад Совата до село Неново

Село Неново се намира на 19 километра северозападно от общинския си център Провадия, на 70 километра западно от областния център Варна и на 36 километра югоизточно от Шумен, който не му е никакъв център, но пък е най-близкият до селото областен град. На северозапад и североизток Неново граничи с две реки – съответно Мостенска и Коришка река, които се сливат под прав ъгъл недалеч от селото. Как се казва реката след сливането не ми е известно. След водослива тя образува дълбока долина, заради която местността е позната като Боаза.

По-популярният от Неновските водопади – водопад Совата, тече на малък приток на общата река. Другият Неновски водопад е на Коришката река.

Неновски водопад Совата

Водопад Совата до село Неново се захранва от бигорен извор със същото име, който води началото си на сто и петдесет метра по-нагоре от водопада. Зеленината около и под водопада е обилна. Дори основната и най-силна струя от него е затрупана с избуяла растителност и може само да се чуе. Водопадът е широк и водите му кротко се стичат като рядка завеса. Висок е около 15 метра. Рекичката му се влива стотина метра по-надолу в Мостенско-Коришката река.

Водопад Совата
Водопад Совата

Никъде не можах да намеря информация за произхода на името на водопада. От лични впечатления мога да кажа, че лявата му част наподобява глава на сова. Друг паралел е тихото му клокочене, като тихия полет на совата, което го отличава от повечето водопади.

Как се стига до водопад Совата

Отправна точка е един мост в северните покрайнини на село Неново. За да стигнете до него, минавате през цялото село и излизате по централната му улица – тя минава покрай църквата. След последните къщи продължавате все по този път до мост над реката. Минавате по моста, пътят става с трошено-каменна настилка. Продължавате още няколко метра по него до разклонение. Там трябва да оставите колата. Има достатъчно място.

Начало на маршрута до водопад Совата
Начало на маршрута до водопад Совата

За водопад Совата продължавате пеша по дясното разклонение на пътя. Той навлиза в гора и не след дълго преминава в горска пътека. До водопада се върви около 20 минути. Той си тече почти на самата пътека. Маршрутът е приятен и лек. На отиване плавно слиза леко надолу, на връщане се изкачва.

По пътеката към водопад Совата
По пътеката към водопад Совата

Координати на:

  • начало на пътеката: 43.2280469, 27.2812400;
  • водопад Совата: 43.2320043, 27.2916076.

Втори Неновски водопад

Този водопад е по-буен и шумен, тъй като пада на тясна струя от скален венец. Висок е около 6-7 метра. Намира се в източните покрайнини на Неново, близо до гробищата. Съвсем близо до него се стига с кола. Единствено щурмът към реката е леко екстремен.

Неновски водопад
Неновски водопад

Как да стигнете? Ако се връщате от водопад Совата, на влизане в селото трябва да свиете по първата тясна улица вляво. Продължавате с колата по нея, след няколко метра тя завива надясно. Там вече си е твърд черен път. Продължавате още малко до остър обратен завой наляво. Там някъде трябва да паркирате. Водопадът изтича от върха на завоя надолу в дерето. В период на гъста растителност той не се вижда от пътя.

Слизането до него е по кратка, но много стръмна пътека. Тя се отделя вляво от черния път няколко метра преди обратния завой, т.е. от завоя трябва да се върнете малко назад и да търсите пътеката. Ориентировъчни координати на началото на пътеката: 43.2244559, 27.2862469.

Ако сте истински ловец на водопади и сте посетили много, вероятно водопадите до село Неново ще ви удовлетворят. Според мен обаче, за много хора те ще са разочароващи. Аз лично бях доволна от разходката.

Накрая, прилагам GPS тракове от маршрутите до водопадите.

Ако живеете на час-два разстояние от село Неново или посещавате района на Провадия или Шумен, следващите места и маршрути могат да ви бъдат интересни:

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *