Водопад Гюллек в Източните Родопи: мощен и леснодостъпен

Водопад Гюллек до село Даскалово беше първото място в плана ми за посещения при обиколката ни из Източните Родопи в края на тази зима. Първи, първи, но поради реорганизация в движение, остана последен и така сложи чудесен финал на цялото пътешествие. Той е сравнително мощен водопад, който се излива с тясна струя от внушителна каменна козирка в бистро езеро. Достъпът до него се оказа изненадващо лесен, предвид останалите водопади, които бяхме посетили през предишните дни. За тях ще ви разкажа отделно. Тази статия се отнася за водопад Гюллек.

Водопад Гюллек в Източните Родопи
Водопад Гюллек в Източните Родопи

Водопадът е висок около 7 метра, а реката, която го захранва се казва Перперек. Да, точно тази, която тече край едноименния древен скален град до Кърджали, по-познат като Перперикон. Водопад Гюллек е в горното течение на реката, само на няколко километра от извора ѝ.

Водопадът е активен през цялата година, като най-силен е през пролетта и след обилни валежи.

Водопад Гюллек отблизо
Водопад Гюллек отблизо

Къде се намира водопад Гюллек

Водното бижу тече до махала Каракаш на село Даскалово, община Черноочане, на 56 километра югоизточно от Асеновград и на около 30 километра северно от Кърджали. Ако идвате откъм Асеновград, отбивката към махалата ще ви се падне вдясно от шосето след отбивката за самото село Даскалово. Ако идвате откъм Черноочане, съответно ще ви се падне вляво и трудно ще я забележите поради обратния наклон на шосето. В допълнение, там е много опасно да се завива наляво. Затова и GPS навигацията съветва да се продължи направо още малко, да се направи обратен завой и тогава да се свие към махала Каракаш.

Щом завиете към махалата, карате по тесен и стръмен път, а като влезете в нея, трябва да поемете по разклонението вдясно. Улицата завършва с уширение, където може да се паркира. Там има и масичка с пейка.

Особености на маршрута до водопад Гюллек

За водопада тръгвате по пътеката вляво от пейката. Не след дълго тя отвежда до поляна, където трябва да поемете леко наляво по диагонал.

Поляната в покрайнините на махалата малко след началото на маршрута.
Поляната в покрайнините на махалата малко след началото на маршрута.

Местните хора са указали маршрута с интересни стрелки по земята, направени с камъчета. В период на оскъдна трева тези знаци се забелязват много добре и са чуден ориентир. След няколко минути се стига до рехава гора. Там пътеката е добре обособена. Върви се няколко минути в гората, минава се покрай чешма и се продължава надолу. След още малко се стига до голо място, където трябва да се завие надясно. Още малко и слизате на обширна поляна. Водопадът вече се чува. Няколко метра пеша и сте до него.

Последни метри
Последни метри

Цялото разстояние от паркинга до водопад Гюллек се изминава ориентировъчно за 15-20 минути. На отиване към водопада се спускате, а на връщане се изкачвате.

Техническа информация за маршрута до водопад Гюллек

Начало (паркинг)41.778083508834243, 25.300388736650348
Водопад Гюллек41.776579460129142, 25.297564035281539
Разстояние543 м
Денивелация(-) 85 м, (+) 24 м
Времетраене20 минути
GPS тракизтегли

Кратко видео от разходката

Нашето посещение

Ние посетихме водопад Гюллек в последната неделя на този февруари. Денят беше топъл, на моменти слънцето се показваше, в други моменти леко прокапваше от малки облачета. Макар да се бяхме подготвили как да намерим отправната точка на маршрута, все пак спряхме и питахме един човек от махалата, който работеше в градината си. Той ни упъти много любезно и ни обясни за стрелките, които местните хора са направили за ориентир към водопад Гюллек.

В началото на маршрута до махала Каракаш, с цвят на пролет през февруари.
В началото на маршрута до махала Каракаш, с цвят на пролет през февруари.

Като тръгнахме към водопада, на излизане от махала Карашаш, видяхме цъфнало дръвче. За първи път тази година виждахме овошка с цвят, сигурен признак, че пролетта е близо.

Водопад Гюллек в Източните Родопи
Водопад Гюллек в Източните Родопи

Финални думи

Разходката до водопад Гюллек се оказа кратка и приятна, а мощната му струя и цялата обстановка около него ни остави с чудесни впечатления. Да не забравя да спомена, че пред водопада има обширна поляна, удобна за пикник. Само, моля ви, вземете отпадъците със себе си и запазете мястото чисто!

Водопад Гюллек до село Даскалово
Водопад Гюллек до село Даскалово

Вероятно и вие като мен се питате какво значи Гюллек. Аз не знам какво значи тази дума, но попаднах на статия на БНР, в която се казва, че означава „силно бучащ“. В същата статия той беше наречен и с името Гюрлек. Ако някой от вас има повече информация относно името и значението му, ще се радвам да сподели в коментар.

Две интересни близки места до водопад Гюллек са скалните светилища до Женда и Небеска. Информация за още забележителности в Източните Родопи ще намерите в тази моя статия.

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Водопад Гюллек в Източните Родопи: мощен и леснодостъпен

  1. Любимо място за пикник на сина ми. Имало е воденица на десния бряг веднага след водопада. Личат още зидове, основи и канала за водата. Дори и воденичен камък има паднал в коритото на реката 😉

    • Ели Иванова каза:

      Здравейте и благодаря за отзива! Видяхме и ние старите зидове до водопад Гюллек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *