Изкачване на връх Ком – красиви гледки от високо без много усилия

Това определено беше най-лесното и бързо изкачване на планински връх, при това над две хиляди метра, което съм правила – без много изкачване, без катерене и със сравнително кратък пешеходен преход. Не че имам кой знае какъв опит с върховете, но само тази година изкачих три двехилядника – Мусала, Руен и Ботев, така че имам някаква база за сравнение.

Гледка от връх Ком
Гледка от връх Ком

Изкачихме връх Ком в първата половина на този ноември. Есента, макар и не дотам цветна тази година, отдавна беше заела своето място. Времето беше слънчево, макар и не така топличко като през лятото, но все пак ни предоставяше много добри условия за високо планински туризъм.

Пешеходният преход до върха ни отне час и 45 минути, а обратния път взехме за един час и 25 минути. На самия връх прекарахме в снимане и наслаждаване на гледките от високо около 15 – 20 минути. Като прибавим към това време пътят с кола от София до Берковица – близо 2 часа и половина, и още толкова на връщане, се получава едно време от около 8 часа и половина общо за цялото приключение – време напълно възможно дори в кратките ноемврийски дни.

Как се стига до връх Ком

Ние изкачихме връх Ком в Берковската част на Стара планина по маршрута хижа Ком (новата) – връх Ком. За да се стигне до хижа Ком, от София се поема към Берковица – пътят минава през прохода Петрохан. Като се влезе в Берковица се минава почти през целия град, за да се излезе на пътя за хижа Ком. В самото градче на всяко отклонение има указателни табели за връх Ком, така че не е трудно да се ориентира човек. След като се излезе от Берковица, пътят продължава 13 километра до новата хижа Ком.

Новата хижа Ком
Новата хижа Ком

Когато ние пътувахме натам, пътят след Берковица към хижата беше много лош – на места дупки, а на още повече места асфалтът беше изрязан и чакаше запълване на дупките. Колата оставихме пред новата хижа Ком. Там се слага и съответния печат – номер 34 от 100-те национални туристически обекта. От новата хижа Ком започва пешеходният преход до връх Ком.

Старата хижа Ком

Старата хижа Ком

Изкачването (пешеходният преход) може да се раздели на 4 основни части:

 • етап 1: хижа Ком (нова) – хижа Ком (стара) – 15 минути спокоен ход, малко нанагорно, но не много трудно ходене;
 • етап 2: хижа Ком (стара) – през иглолистна гора до билото – това е най-трудната част от изкачването на ком, защото теренът е стръмен с голяма денивелация. Изминава се за около половин час спокойно ходене с малки почивки на места. По пътечката могат да се видят много хубави елички. Като се излезе от горичката се вижда връх Малък Ком. Там пътеката прави завой надясно. Има изградени две пейки с масичка. Точно на това място с пейката и масичката е най-големият ветрилник по маршрута.
 • етап 3: след завоя вдясно пътеката за връх Ком продължава в Подножието на връх Среден Ком. Този учаастък продължава до подножието на Ком – до там, където започва последното качване. В този участък е по-заветливо, денивелацията е малка и се върви лесно и бързо. Тук направихме и единствената си почивка при изкачването до върха – подкрепихме се със сандвичите, които носехме. Тази част от прехода ни отне 25 минути заедно с кратката почивка.
 • етап 4: финално изкачване на връх Ком – това е от подножието на хълма до самия връх. Отне ни 25 минути. Не беше нито тежко, нито кой знае колко продължително. Докато ходехме се наслаждавахме на открилите се гледки във всички посоки и разбира се, снимахме. Това изкачване е доста по-леко от първото качване от старата хижа Ком до билото (етап 2).
В началото на пътеката за връх Ком - през иглолистната гора
В началото на пътеката за връх Ком – през иглолистната гора
По пътеката за връх Ком
По пътеката за връх Ком
По пътеката за връх Ком - едно интересно място за отдих
По пътеката за връх Ком – едно интересно място за отдих
По пътеката за връх Ком - хубава гледка между елите
По пътеката за връх Ком – хубава гледка между елите
По пътеката за връх Ком - пейката и масичката в края на етап 2
По пътеката за връх Ком – пейката и масичката в края на етап 2

На самия връх прекарахме около 15 – 20 минути в наслаждаване на гледките и снимки. Там няма нито хижа, нито дори заслон, така че няма откъде да се вземе чай или нещо друго. Има един камък с откъс от стихотворението на Вазов за Ком. Хубаво е. Вижда се надалеч във всички посоки.

По пътеката за връх Ком - етап 3
По пътеката за връх Ком – етап 3
По пътеката за връх Ком - върхът се вижда и вече е съвсем близо
По пътеката за връх Ком – върхът се вижда и вече е съвсем близо
На върха - паметникът на Вазов
На върха – паметникът на Вазов

Обратният път до новата хижа Ком ни отне час и 25 минути – малко по-кратко, отколкото изкачването.

Хареса ми изкачването на Ком – все пак връх с височина над 2000 метра. Освен това гледките от върха, а и по пътеката до Ком бяха много красиви.

На върха - гледка към среден и малък Ком
На върха – гледка към среден и малък Ком

П.С. Има-няма и година, откакто направихме прехода до връх Ком, пак се озовахме в района на Берковица. Имахме план да посетим Хайдушките водопади, но така и не успяхме, притиснати от времето и лошия път. За да не сме „капо“, поехме по познатия път към хижа Ком – ей така, хем да си го припомним, хем да видим нещо ново. До хижа Ком чак не стигнахме, но направихме хубави снимки близо до нея. Освен това тествахме наскоро ремонтирания път и затова вече мога да кажа – пътят от Берковица до хижа Ком е добър. Тръгвайте! Много е приятно там. А ето и две от снимките.

До Берковица. Малко под хижа Ком.
До Берковица. Малко под хижа Ком.
До Берковица. Малко под хижа Ком.
До Берковица. Малко под хижа Ком.
Публикувано в 100-те национални обекта, изкачване на върхове с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


17 Коментара към Изкачване на връх Ком – красиви гледки от високо без много усилия

 1. Mihail Mladenoff каза:

  Както вече споделих Северозападна Стара Планина е едно от най-красивите места у нас и същевременно най-непознатото(за съжаление и срам) . Малко информация: връх Ком е вторият по височина в Северозападния Балкан, след Миджур (той се намира на самата граница със Сърбия) при хубаво време позволява гледки в две посоки; към западните покрайнини и към нас. Вижда се ясно и Завойското езеро(Сърбия) . Пожелавам ти отново през тази година да посетиш вр. Миджур. Извинявам се , че предишният коментар го писах на латиница; не знам какво ми стана!!!

 2. Ели Иванова каза:

  Да, напълно споделям за едни от най-красивите места в западната част Стара планина. А към връх Миджур – само да се позатопли времето, правя малка подготовка и хуквам натам 🙂 .

 3. ТД " ЕДЕЛВАЙС" гр.Лозница каза:

  Браво на момичето! Успех !

 4. Георги каза:

  Да добавя,че от Петрохан има табела за хижа Ком и може да се ползва черен път. Ако сте с 4х4 кола, може да идете почти до върха. Ако нямата такава, пеша, което си е много приятна разходка. Има маркировка в червено. Има нужда от подновяване, но скоро няма да е! Има два разклона. Първият е от асфалтовия път за телевизионната кула,свива се наляво по черния път с табела хижа Ком( на 1,5 км от гл.път) тръгва се по черния път и се върви в гората около 3 км. След това се излиза на поляна и надясно е за хижата, тоест пак през гората. За върха наляво, само на открито и е около 5 км. Слънцезащитна екипировка задължително. Няма вода и си носете. После кеф, гледки и селфита!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря Ви за интереса и допълнението за другия маршрут за изкачване на връх Ком!

 5. jkk каза:

  Има и друг маршрут за покоряване на този страхотен връх, а именно от село Комщица нагоре..
  И едно уточняващо пояснение: Не е нито “Камък с откъс от стих“ нито „паметник на Иван Вазов“..
  Този така наречен от уважаемата Г-ца Иванова „камък“, се нарича (каменна плоча с БАРЕЛЕФ на Иван Вазов с откъс от прекрасното му стихотворение „НА КОМ“)
  Плочата е поставена в чест на великия писател!!

  • Kris каза:

   Айде нема нужда от толко издребняване дали е камък или е каменна плоча.

  • La Traviata каза:

   Това ли ви впечатли най- много, че не е използвала правилния според вас термин??

 6. Емил каза:

  Благодаря отново за прекрасното описание и вдъхновение да посетим няколко човека връх Ком. Страхотна сте продължавам да чепим идеи от Вас.
  Благодяря.

  • Ели Иванова каза:

   И аз благодаря за отзива! Такива отзиви ме вдъхновяват да ходя и да пиша още повече.

 7. димитър каза:

  Браво ходи много повече и благодаря за описанието

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за отзива!

   • Румяна Георгиева каза:

    Здравейте! Със съпруга ми имаме желание да качим връх Ком, след 2-3 дни плануваме да пътуваме от Варна до Берковица. Въпросът ми е , безопасно ли е да се движим само двамата, без компания с е този път? Ако успеете да ми отговорите бързо ще е чудесно😉

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, пътеката е маркирана и няма екстремни участъци по нея. Вече, дали е безопасна си зависи от Вашия опит и възможности.

 8. Chicko Perez каза:

  От Берковица до хижата има ли подходящ път за изкачване пеша или може само с автомобил?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, покрай пътя от Берковица до хижа Ком има маркирана пътека, която се изкачва до хижата и е по-пряка. Ето тук може да я видите на картата. не съм я качвала и не мога да кажа в какво състояние е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *