Изкачване на връх Мечит в Рила – по пътя на Фердинанд

Лято. Време за върхове. Тук ще ви разкажа за изкачването на панорамния връх Мечит в Рила, висок 2567 метра. Преди време е бил познат като връх Медарника.

Изкачихме го в средата на септември в един неделен ден, пълен със слънце. Маршрутът не е кратък и е с голяма денивелация, но пък предлага невероятни гледки към най-високите части на Рила и допир до късче от новата ни история – Кайзеровият път на Фердинад.

Връх Мечит в Рила
Връх Мечит в Рила

Маршрутът не е много популярен и затова по него едва ли ще срещнете много хора.

Накратко за маршрута към връх Мечит

Маршрутът за изкачване на връх Мечит от село Говедарци се изминава за около 3 часа и 40 минути и може да се раздели условно на следните основни етапи:

 • етап 1: село Говедарци – хижа Мечит (70 минути);
 • етап 2: хижа Мечит – връх Малък Мечит (75 минути);
 • етап 3: връх Малък Мечит – връх Мечит (75 минути).

Към тези ориентировъчни времена трябва да си предвидите и време за почивка след всеки етап, а и някакви междинни малки почивки, тъй като маршрутът е все нагоре.

След връх Мечит може да продължите още малко напред към съседния Безименен връх, за да видите плочата на цар Фердинанд. Това ще ви отнеме още около 30 минути отиване и връщане до подстъпа към връх Мечит.

Като основни трудности, свързани с прехода до връх Мечит мога да откроя:

 1. липсата на указателни табелки в началото на маршрута;
 2. оскъдната маркировка в началния етап;
 3. голямата денивелация – над 1200 метра;
 4. разстоянието от Говедарци до върха, което не е малко – близо 8 километра.
Връх Мечит и Кайзеровият път
Връх Мечит и Кайзеровият път

По долу ще дам подробно описание на маршрута, което, надявам се, ще ви помогне да минимизирате трудностите от първите две точки. Уви, за трудностите от точки 3 и 4 просто ще трябва да се информирате и да знаете какво ви очаква.

Хубаво е, че се върви само нагоре и то предимно по черен път, т.е. няма участъци слизане, в които да губите от набраната височина и после пак да я катерите.

Горната забележка е важна, защото по обратния път вървите само надолу и то в по-голямата си част по черен път, което не е трудно и е доста по-бързо. Обратното разстояние от връх Мечит до Говедарци може да се вземе за около 2 часа и 10 минути чисто ходене без почивки.

Ние взехме целия маршрут с кривване до Безименния връх с плочата на Фердинанд (вж. по-долу) за около 9 часа със все почивките. Съветвам ви и вие да си предвидите долу-горе толкова време ориентировъчно. На мен лично ми беше малко трудно това изкачване все нагоре, но полека-лека се справих и горе на върха трудното отстъпи място на невероятното въодушевление от преодоляното изкачване и от прелестните гледки.

Надълго за маршрута

В този раздел ще ви разкажа в детайли за маршрута. Маршрутът от покрайнините на Говедарци до връх Мечит е дълъг около 7.2 километра, ако използвате подсичащите черния път пътеки, като от Говедарци до хижа Мечит са около 2.2 км, а от нея до върха – около 5 км.

Началото

Отправна точка за връх Мечит е село Говедарци – като влезете в селото, следите за табела към пистите и се отклонявате наляво по нея. Самата пътека започва в горния край на Говедарци, координати <42.241132, 23.468127>. Карате след отклонението вляво до покрайнините на селото до един завой надясно под прав ъгъл. Преди завоя вляво от шосето има обширно място за паркинг. От паркинга нагоре започва пътеката – черен път.

Етап 1: село Говедарци – хижа Мечит

В началния етап маркировката е оскъдна. След първите няколко метра пътят се разклонява – направо и наляво; вие сте по лявото разклонение. Следва стръмно изкачване в горичка около 35 минути, след което се излиза на пистата. Пресичате пистата, завивате наляво и тръгвате по нея. Вървите така нагоре около 15 минути до широк черен път (там е и колелото на влека), който трябва да пресечете и продължавате по широката пътека направо (черният път заобикаля).

След около 10 минути ходене се включвате в него. Вървите няколко метра до разклонение – за хижа Мечит е надясно. На едно дърво преди разклонението има табелка за хижата. От там до нея са около 15-20 минути ходене.

Хижа Мечит - нова и стара
Хижа Мечит – нова и стара

В етапа няма много маркировка, на места има табелки към хижа Мечит. Но ако следвате горните указания, няма да се объркате.

Етапът се изминава за около 70 минути. Съветвам ви в края на етапа да си предвидите около 10 минути почивка на хижата, защото основното разстояние тепърва предстои.

Етап 2: хижа Мечит – връх Малък Мечит

Поема се по черния път над хижата. В началната част на етапа маркировката също е оскъдна. След 5-10 минути се минава през една поляна. След нея има разклонение на пътя – вие сте по разклонението надясно. В началото на разклонението има информационни табели.

Направо е другото разклонение с червена маркировка, но то не ни интересува.

Гледка по пътеката към връх Лопушки
Гледка по пътеката към връх Лопушки

Вървим по черния път, който става все по-каменист. Това е вече Кайзеровият път. На места се появява зелено-жълта маркировка – това е и маркировката, която следваме до връх Мечит.

Още в началната част на етапа надясно се отделя широка пътека с червена маркировка, но тя не ни интересува. Ние си продължаваме по зелено-жълтата. Така бавно и полека все нагоре стигаме до връх Малък Мечит (2171 м,), който остава леко вдясно от пътеката.

Връх Малък Мечит
Връх Малък Мечит

Етапът се изминава за около 75 минути.

Гледка към билото от връх Малък Мечит
Гледка към билото от връх Малък Мечит

Етап 3: връх Малък Мечит – връх Мечит

Продължаваме по пътеката нагоре. Тук маркировката е добра. Пътеката на няколко места подсича черния път, просто я следвайте.

По Кайзеровия път - есента се показва
По Кайзеровия път – есента се показва

С набирането на височина започват да се изреждат и красиви панорами. В един момент се поема надясно, като в ляво ви остава красив каменен връх – Будачки камък (2447 м.).

Връх - Будачки камък
Връх – Будачки камък

Вървим по маркировката. Напред и нагоре.

По Кайзеровия път
По Кайзеровия път

Панорамните гледки стават все по-красиви и се разгръщат все по-надалеч.

Поглед към Говедарци и Самоков
Поглед към Говедарци и Самоков

След около още 30-40 минути ходене връх Мечит вече се вижда.

Връх Мечит вече се вижда
Връх Мечит вече се вижда

Приближаваме го. Трябва да намерим пътечката, която го изкачва. Тя е ей там след завоя – кратка, но стръмна и частично по каменен сипей.

Пътечката към върха
Пътечката към върха

Все пак, не е опасна. Кой на два, кой на 4 крака се качва.

Последни метри - поглед назад
Последни метри – поглед назад
Пак там на слизане
Пак там на слизане

Най-накрая стигаме на върха.

Горе на върха
Горе на върха

А там отгоре на върха гледките се редят.

Гледка назад, откъдето сме дошли
Гледка назад, откъдето сме дошли

Виждат се голяма част от Рилските дипли, първенецът Мусала, леко вляво и малко зад него – връх Иречек, още по-вляво е връх Дено, доста по-вляво и по в ниското – връх Ястребец и последната станция на лифта, белееща се отдалеч.

Поглед към Мусала, Иречек и Дено
Поглед към Мусала, Иречек и Дено

Напред – Безименният връх и масивният Лопушки връх (2698 метра). Невероятни гледки.

Поглед напред към Лопушки връх
Поглед напред към Лопушки връх

Етапът се изминава за около 75 минути.

И още – до следващия Безименен връх и плочата на Фердинанд

Ако имате време и сили, съветвам ви да отидете до съседния връх, който се вижда от Мечит, за да видите плочата на Фердинанд, а и още гледки. Между двата върха има малка седловина с каменни сипеи от двете страни.

Седловината и пътят на Фердинанд
Седловината и пътят на Фердинанд

Погледнат от тази страна, връх Мечит е невероятно фотогеничен. Гледката към него е очарователна.

Връх Мечит от другата страна
Връх Мечит от другата страна

До плочата ще се изкачите за по-малко от половин час.

По пътя към съседния връх
По пътя към съседния връх
Още натам по пътя
Още натам по пътя

Цялото кривване натам и обратно до подножието на Мечит е около километър и половина и ще ви отнеме около 45 минути.

Поглед назад към Мечит
Поглед назад към Мечит
И още един
И още един

Разновидности на маршрута

При дълъг ден и бързо темпо от ваша страна може да се изкачите и до Лопушкия връх (на час и половина от връх Мечит), познат още като Попова капа (2698 метра). Една скоба, за да уточня, че името Попова капа не е уникално – такъв връх се извисява над Йончевото езеро пак в Рила, но в друга част.

Ако търсите по-дълъг преход и не трябва да се връщате при кола в Говедарци от Лопушкия връх има пътека с жълта маркировка до Страшното езеро.

След Безименния връх с плочата на Фердинанд в югоизточна посока се отделя пътека към заслон Кобилино бранище. Натам продължава зелената маркировка. От Кобилино бранище има маршрути към Кирилова поляна и Рилския манастир (зелена маркировка) и към Рибните езера.

Кайзеровият път в Рила

Кайзеровите пътища в Рила, построени по времето на Фердинанд са всъщност два, и двата по повод идването в България на знатни особи, на които царят искал да покаже красотата на Рила. Единият от пътищата е между Боровец и Белица през хижите Чакър войвода и Заврачица , а другият – от Говедарци нагоре, замислен да води до Рилския манастир. Този път стига до Лопушкия връх, но остава недостроен. Все пак, според плочата на Фердинанд, издялана в скала на Безименния връх до връх Мечит, на 2 юни 1899 г. царят заедно с гости от чужбина, войска и прислуга изкачва Лопушница.

Скалата с плочата на Фердинанд
Скалата с плочата на Фердинанд

Плочата в скалата с ясно различим герб може да се види и днес, само дето оригиналните надписи трудно се разчитат. Затова пък, точно до оригиналния надпис има нещо като факсимиле с текста от плочата на Фердинанд. Все е нещо, нали!

Плочата на Фердинанд - оригиналът е вляво, а "преводът" вдясно
Плочата на Фердинанд – оригиналът е вляво, а „преводът“ вдясно

Няколко съвета за изкачване на връх Мечит

 • Маршрутът е дълъг, трябва си планирате цял ден за изкачването.
 • Следете прогнозата за времето. Не тръгвайте при голям процент вероятност за дъжд или при вероятност за буря. Все пак си вземете дъждобран или шушлек – високо в планината всичко е възможно.
 • Осигурете си достатъчно вода – след хижата няма къде да напълните.
 • Вземете си сандвичи, за толкова време със сигурност ще огладнеете.
Връх Мечит
Връх Мечит

Други маршрути в Рила, стартиращи недалеч от района на Говедарци и от Боровец

В блога и в книгата ми „52 екопътеки за всеки“ съм описала няколко маршрута в Рила, стартиращи недалеч от Говедарци:

Споменавам и маршрутите от Боровец тук, тъй като между Боровец и Говедарци са само 17 километра разстояние (през Бели Искър):

Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


11 Коментара към Изкачване на връх Мечит в Рила – по пътя на Фердинанд

 1. Krasen Jelyazkov каза:

  Приятен спомен отпреди няколко години. Ние тогава минахме целия маршрут за около 12 часа, но на слизане надолу следвахме билото, а не пътя. Ей така, без пътека, по камъните и сред клека. Накрая все пак излязохме на черен път където започва гората, и слязохме до Мала Църква вместо Говедарци. Но иначе гледките към Рила и отвъд са наистина неповторими от самите Голям Мечит и Безименния.

 2. Верадина каза:

  От жена планинар за жена планинар: благодарности за споделените координати на паркинга в началната точка! Много полезно в зимни условия!

  • Ели Иванова каза:

   Радвам се, че Ви е било полезно! Благодаря за обратната връзка!

 3. Маргарита каза:

  Много е красиво в тази част на Рила. Ако позволите една кореция – връх Малък Мечит (2535м) е точно преди връх Голям Мечит. Това на снимката ви на картата е обозначено само с надморска височина и без име (2171 м). Чудесен пътепис – както винаги!

 4. Илина Зарева каза:

  Здравейте, Ели! Вчера посетихме вр.Мечит и стигнахме и до плочата на цар Фердинанд.Благодарение на Вашите насоки нямахме никакъв проблем с ориентацията.Там където е самото качване към върха имахме колебания, но добри хора бяха направили куличка от камъни.Може би това би било добър ориентир за хората, които също отиват до там и се чудят от къде точно е изкачването.Иначе много вървене, много камъняк, обаче гледките са великолепни, особено от върха.
  Благодаря за всички Ваши пътеписи и уточнения.Ценни са за нас!Не е имало място, което да сме посетили с насоки от Вашия блог и да сме имали проблеми!
  Бъдете здрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Илина, много се радвам, че моите статии и упътвания са Ви били полезни! Благодаря сърдечно за отзива!

 5. Силвия Миленкова каза:

  Много благодарим за подробното описание! Чудесен маршрут.

 6. Десислава каза:

  Чудесни са тези пътеписи, винаги на хубави местя водят. Една нова информация от днес: в края на поляната над хижата, дам, където пътят се разделя и ние сме в дясно, се е появила една чудна чешмичка! Малко трябва да тръгнеш все едно по другата пътека с червената маркировка, за да я видиш ти трябваш не повече от 5 крачки, но да се има в предвид че е малко скришна! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *