Изкачване на връх Свищи плаз от хижа Кашана – приятен преход с усещане за ранна есен

Беше прекрасен слънчев септемврийски ден със звуци на щурчета и малки птичета, вкус на къпини и невероятна галерия от високопланински картини. Някои дървета се бяха вече леко обагрили, явно усетили първите милувки на есента. Бяхме си набелязали отдавна маршрута до връх Свищи плаз в Балкана и най-после дойде време да го направим.

Връх Свищи плаз в Стара планина
Връх Свищи плаз в Стара планина

Маршрутът е интересен с това, че е панорамен и не е труден. Чудесен е за еднодневна разходка при хубаво време.

Къде се намира и как се стига до началото на пътеката

Връх Свищи плаз е висок 1888 метра и е разположен в западната част на Централна Стара планина. Най-популярните маршрути към него са два – единият започва от северните покрайнини на Златица по стъпалата до манастира Свети Спас, а другият е от хижа Кашана, за който ще ви разкажа по-долу.

Началото на маршрута се пада малко над хижа Кашана, в най-високата част на Златишкия проход – седловина Кашана. Там в най-високата част на прохода вляво от главния път се отделя черен път. На това място има уширение, удобно за паркиране. Координати <42.7510721, 24.0761257>.

На хълмчето, заключено между главния път и този черен път, което се нарича връх Айдук камък и е с н.в. 1385 м., има паметник.

Хижа Кашана е разположена над Челопеч и Златица, на около 90 километра източно от София, които се изминават с кола за около час и половина. Ако се идва от София, почти през цялото време се пътува по живописния Подбалкански път, като на Челопеч или на Златица трябва да се отклоните от него и да поемете на север към Стара планина по Златишкия проход. В прохода, пътищата от Златица и Челопеч се събират в село Църквище. Ние минахме през Челопеч за по-пряко.

Накратко, Златишкият проход свързва долината на река Малки Искър в близост до Етрополе от север със Златишко-Пирдопската котловина при село Църквище от юг. Дълъг е 24 километра. Поради лошото си състояние, той беше затворен дълги години. Добрата новина е, че вече е влязъл в плановете за ремонт.

Актуална информация към 12.09.2020 – шосето от с. Църквище до около 1 км преди хижа Кашана беше ремонтирано и в много добро състояние. Трябва да се има предвид, че все пак пътят е планински – тесен е и с много завои, но има мегдан да се разминат две коли. Около километър преди отбивката за хижата пътят не е подновяван и е много лош, но все пак може да се мине по него с лека кола.

Особености на маршрута до връх Свищи плаз

Оставяте колата, пресичате шосето и започвате да катерите отсрещния хълм по широка пътека, като не след дълго се включвате в колова маркировка. Тя ви отвежда до билото и впоследствие се движи все по него до подножието на връх Свищи плаз.

Нагоре към билото. Назад се показва открития рудник и върховете над него - Мургана, Челопешка баба, Мирковска баба, Мара Гидия и островърхият Етрополска баба.
Нагоре към билото. Назад се показва открития рудник и върховете над него – Мургана, Челопешка баба, Мирковска баба, Мара Гидия и островърхият Етрополска баба.

С напредването на височина по тази пътека гледките стават все по-панорамни, докато на билото се разгръщат във всички посоки. Назад се вижда шосето на Златишкия проход, открития рудник (който не е за хвалене), а над него – главното старопланински било, започващо с връх Мургана, следван от върховете Челопешка баба, Мирковска баба и Мара Гидия, и завъшващо с връх Етрополска баба – с островърхия си леко самотен силует. За последната Баба вече съм ви разказвала.

По пътеката - гледка на север, в далечината са върховете над Тетевен
По пътеката – гледка на север, в далечината са върховете над Тетевен

На север-североизток погледът стига до Тетевенския Балкан.

Поглед напред към целта връх Свищиплаз - на втори план вдясно, пред него е връх Курдуна.
Поглед напред към целта връх Свищиплаз – на втори план вдясно, пред него е връх Курдуна.

Да се върна на пътеката към Свищи плаз по билото. Първият връх, който се изкачва, е висок 1622 метра и носи екзотичното име Капалу. Следващият е Курдуна (1822 м.), а после – Безименен.

По маршрута към връх Свищи плаз
По маршрута към връх Свищи плаз
По билото от Безименния връх към Свищи плаз
По билото от Безименния връх към Свищи плаз

Пътеката с колова маркировка продължава през следващата седловина и ви отвежда до подножието на връх Свищи плаз, след това продължава до Малък Свищи плаз. За Големия Свищи плаз, трябва да я напуснете точно в северното му подножие и да продължите право нагоре към него.

Право нагоре към върха. Назад вдясно от мен е съседният Малък Свищи плаз.
Право нагоре към върха. Назад вдясно от мен е съседният Малък Свищи плаз.

От подножието до върха наклонът е голям, но пътеката е мека и не е много трудно да се върви. Щеките по целия маршрут са добри помощници.

На връх Свищи плаз, 1888 м.
На връх Свищи плаз, 1888 м.

Изкачването до връх Свищи плаз по билната пътека отнема около 2 часа и половина без бързане.

Връх Свищи плаз: поглед назад (запад) - билната пътека, рудника в далечината и долу вляво виещият се път към Кашана.
Връх Свищи плаз: поглед назад (запад) – билната пътека, рудника в далечината и долу вляво виещият се път към Кашана.

Така го изкачихме и ние – все по билото, минавайки последователно през върховете Капалу, Кордуна, Безименен и сетне Свищи плаз. Е, да, така трябваше да качваме няколко върха и после да слизаме до следващия, като губехме по малко от набраната височина, но денят беше прекрасен, компанията – весела, а силите – все още съвсем пресни, защото разходката на изкачване беше все още в началото си. По-долу ще споделя и подробности за маршрута, по който слязохме (вариант 3).

Гледка напред: вторият връх от ляво надясно в далечината е Вежен и неговият северен ръб, най-долу се вижда хижа Свищи плаз.
Гледка напред: вторият връх от ляво надясно в далечината е Вежен и неговият северен ръб, най-долу се вижда хижа Свищи плаз.

От върха се откриват още гледки – към Златица и Пирдоп на юг, към хижа Свищи плаз и съседният връх – Малки Свищи плаз на изток. В далечината източно с бинокъл успяхме да различим наскоро посетените от нас хижа Вежен и северния ръб на връх Вежен, по който го изкачихме неотдавна.

Поглед на юг към Златица и Пирдоп
Поглед на юг към Златица и Пирдоп

Варианти за слизане от връх Свищи плаз

Вариант 1

Най-лесно от гледна точка на ориентацията е да се върнете по обратния път.

Вариант 2

Ако сте се качили по билото може да слезете по подсичащата пътека, която е с червена маркировка, или обратно.

Вариант 3

Може да направите и по-дълъг кръгов маршрут, но все пак за него е хубаво да имате предишен опит с ориентация в планината. Ние направихме именно този маршрут. Ето подробности.

Мачешко било - югозападният ръб на Свищи плаз, по който слязохме.
Мачешко било – югозападният ръб на Свищи плаз, по който слязохме.

Слиза се по югозападния ръб на Свищиплаз право към Пирдоп и Златица. Ръбът е познат като Мачешко било по името на един от върховете над Пирдоп и Златица – Мачеш или наричан още Гарван кая (1477 м.) По този ръб пътеката представлява коларски път. Маркировка няма, но не е трудно за ориентация. Долу в ниското преди върха пътят пресича пътека с червената маркировка, по която трябва да се завие надясно за затваряне на кръга към колата.

На слизане от Свищи плаз
На слизане от Свищи плаз

Оттам насетне в ниското се върви първо по по черен път, после в гората като се пресичат няколко дерета. На места пътеката е обрасла в трънаци. Маркировката е сравнително добра, но на места е трудна за проследяване. Тук-там има и табелки към хижа Кашана. Пътеката отвежда до асфалтовия път малко под хижата. От там до изходната точка на маршрута трябва да повървите пеша нагоре по асфалта.

Да споделя, че малко преди да излезем от гората към шосето, в едно от деретата попаднахме и на малък водопад, истински неподозиран бонус. Не беше кой знае какво след изминалото жежко сухо лято, но леглото му беше обещаващо. Със сигурност ще го посетим и през пролетта, вероятно картината тогава ще бъде съвсем друга.

Водопадче-изненада в края на прехода
Водопадче-изненада в края на прехода

Гореописаният кръгов маршрут от хижа Кашана до връх Свищи плаз през Мачешко било и пак до Кашана е дълъг над 12 километра. Ние го изминахме за около 5 часа без много бързане и с няколко почивки. Маршрутът не е труден, но сериозен проблем може да се окажат многото драки на връщане в ниската част на пътеката и това, че на места маркировката се следи трудно. Ето тук може да изтеглите GPS трак на целия маршрут.

Какво още да добавя за финал – приятен маршрут, невероятни гледки, весела компания и лек намек за настъпващата есен.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Изкачване на връх Свищи плаз от хижа Кашана – приятен преход с усещане за ранна есен

  1. Ана Димитрова каза:

    Ели, много благодаря за идеята за този маршрут ! За пореден път! Днес го направихме и сме изключително щастливи и заредени! Така маршрутът притежава всичко необходимо: билна пътека с гледки , няколко върха (не един!), разходка в невероятно красива букова гора , слизане по ребро, удобна логистика с колата за кръгов маршрут , не дълъг, подходящ дори за кратките Ноемврийски дни.

    • Ели Иванова каза:

      Здравей, Ани, благодаря за обратната връзка! Радвам се, че ви се е получила хубава разходка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *