Разходка до Исторически комплекс Неолитно селище, с. Неофит Рилски – скок далеч назад във времето

Все още е лято, време за разходки и море. Този път ще ви отведа до едно по-различно място – до село Неофит Рилски и тамошния Исторически комплекс, недалеч от Варна.

Исторически комплекс Неолитно селище, с. Неофит Рилски

Исторически комплекс Неолитно селище, с. Неофит Рилски

Посетихме селището на връщане от морето.

Как се стига до Исторически комплекс, село Неофит Рилски

До комплекса се стига с кола.

Село Неофит Рилски се намира на около 40 километра западно от Варна, които се изминават за около 30 минути с кола. От АМ Хемус има отбивка за селото, обозначена с кафява табела. За ориентир, на същото място е и отбивката към Провадия. Самото село Неофит Рилски се намира на около 2,5 километра от отбивката, а Историческият комплекс е разположен в края на селото.

Какво да видим

Историческият комплекс се състои от няколко къщички и красиво езерце с водни лилии. Мястото е много приятно и съчетава от една страна интересна обстановка, а от друга – тишина и спокойствие, които заедно създават усещане за тихо безвремие.

Обиколката на комплекса е придружена с интересна беседа и демонстрации от живота и бита на древните хора.

Една от къщичките пресъздава в детайли бита в жилище от неолита.

Жилище от неолита

Жилище от неолита

Неолитът, или новокаменната епоха е последният период от каменната епоха. По нашите земи това е времето между 7-мото и 4-то хил. пр.н.е. Интересното тук е, че неолитът не е стриктно определен хронологичен период, а се отнася до най-ранната фаза на уседнал живот и наличие на земеделска дейност при отделните човешки общества. В неолитната къщичка, част от Историческия комплекс, могат да се видят домакински керамика, подобна на която е използвана през неолита, сечива, накити, тъкачен стан, огнище. В къщичката има много интересна восъчна фигура-макет на човек от новокаменната ера. Аз лично, в първия момент го взех за истински човек-манекен. Толкова добре е пресъздаден в най-малки детайли. Дори си има косми по ръцете.

В неолита

В неолита

До неолитната къщичка могат да се видят няколко малки работилници, пресъздаващи различни човешки дейности през неолита и халколита, сред които – работилница за обработка на нефрит, работилница за производство на сол, работилница за обработка на кожи и за обработка на каменни сечива.

Работилници

Работилници

Разглеждането на работилниците е придружено с интересни демонстрации.

Работилници

Работилници

Точно над езерцето с водните лилии е изградена по-голяма калена сграда – наколна, пресъздаваща в детайли живота през халколита.

Езерцето с лилиите

Езерцето с лилиите

Езерцето с лилиите

Езерцето с лилиите

И тук в тази къщичка си имаше интересен макет-восъчна фигура на човек от тази епоха, но аз вече бях подготвена и не се обърках, въпреки че го проучих отблизо за по-сигурно 🙂 .

Халколитът, наричан още енеолит или каменно-медна епоха, е период на преход между неолита и бронзовата епоха, свързан с откриването на първия метал – медта. Халколитът обхваща приблизително времевия диапазон между 4 800-4000 г. пр.н.е. През този период от човешкото развитие започва изграждането на йерархична обществена система и се засилва разделението на труда.

Ще отворя една скоба и ще отбележа, че ние, българите може да се похвалим с изключително важна находка от времето на халколита, открита по нашите земи – това е Варненският халколитен некропол, където е открито най-старото обработено злато в света.

Разходката в комплекса завършва с Тракийския музей, в който са изложени реплики на най-известните съкровища от времето на траките по нашите земи. В една от заличките на музея е пресъздаден фрагмент от Александровската гробница край Хасково. В друга от залите са изложени восъчни фигури-макети на траки.

Тук е мястото да отбележа, че възстановките на експонатите в къщичките и Тракийския музей са правени след консултации с наши учени и хора на изкуството, сред които проф. Иван Маразов, Калина Атанасова – Бъдъмба, Стоил Мирчев, Александър Въчков, Васил Димитров.

Атракциите в Исторически комплекс, с. Неофит Рилски

Историческият комплекс в село Неофит Рилски предлага и няколко атракции на своите посетители. Човек там може да постреля с лък, да се повози в адреналинова тракийска колесница и да се облече в подобаващи дрехи, подобни на които се предполага, че са носили в древността.

Колесницата

Колесницата

Забавно е да се премениш коренно поне за малко и да си представиш, че си част от друга епоха.

В тракийска премяна

В тракийска премяна

За финал

Историческият комплекс в село Неофит Рилски се очаква да прерасне в мащабен исторически парк, който ще пресъздава по атрактивен начин различни периоди от българската история. Повече информация за обектите и атракциите в комплекса, както и за цени и работно време може да намерите на сайта на Исторически комплекс, с. Неофит Рилски.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Разходка до Исторически комплекс Неолитно селище, с. Неофит Рилски – скок далеч назад във времето

 1. милен хайредински каза:

  Всичко това като замисъл ще е чудесно но за Бога не искайте пари за вход на нещо което не е завършено и на 20 процента .Как да обясня на зет си кайто е чужденец и ми зададе следният въпрос-ама те защо ни искат пари за вход на нещо недонаправено-това е недопустимо.Е аз не намерих смислен отговор на питането му-може би господата ще го направят по успешно от мен

  • Ели Иванова каза:

   Аз ходих там, когато обектът беше все още съвсем малък и показваше няколко къщички от неолита. Беше интересно. Билетът беше 5 лв. Сега нямам представа как е, но ако наистина не е завършено, не би трябвало да се взема входна такса.

 2. Соня Ставрева каза:

  Комплексът е много интересен. Да, не е завършен, но има да се видят много неща. Проект от такъв мащаб не може да се завърши бързо. Колкото за таксата, както плащаме за какво ли не ще плащаме и за това да сме исторически информирани. Тук са вложени много средства и то без участие на държавата. Адмирации за инициаторите и изпълнителите на проекта.

 3. alex каза:

  Неолитната керамика не е с толкова перфектно кръгли форми и еднаква дебелина на стените на съдовете.
  За шарките да не говорим.
  Както винаги малко сме се „изхвърлили“.

 4. Стойна Стаменова Тошева каза:

  Много е интересно това което видях и прочетох все още не съм посетила това място но ще го направя с голям интерес тази година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *