Исторически парк – забавен начин да се потопиш в далечни епохи

В началото на август отскочих до село Неофит Рилски, за да посетя Исторически парк. Бях приятно изненадана от организацията на парка, реалистичните възстановки на периоди от историята на нашите земи и атрактивното им представяне. Доброто впечатление от разходката се подсили и от уютната обстановка там – езера, алеи и простор.

Исторически парк
Исторически парк

Преди време бях посещавала първообраза на мястото, когато то беше все още съвсем малко неолитно селище. От онова посещение си спомнях добре две от къщичките и един от восъчните човешки макети. Помнех смътно и още един, но визуално го бях забравила. Сега не само върнах лентата, но и свързах този макет с прототипа му. По-долу в разказа ми ще ви открия кой е и защо ми беше така интересно да го видя отново.

Къде се намира и как се стига?

Исторически парк се намира в покрайнините на село Неофит Рилски, на около 407 километра североизточно от София и на около 40 километра западно от Варна. От автомагистрала Хемус има отбивка за парка, обозначена с кафява табела. За ориентир, на същото място е и източната отбивка към Провадия. Паркът се намира на около 2 километра от отбивката. Пред него има обширен паркинг.

Ако имате път към морето, това е интересна спирка.

Какво ще видите

Входът в Исторически парк е като вход към крепост. Ако сте посещавали Видин, веднага ще откриете сходствата с кулите на крепостта Баба Вида. Крепостта-вход отвътре е с остъклен покрив и представлява огромно фоайе с билетни каси, магазин за сувенири и сервизни помещения. В единия ъгъл под стъклен похлупак е изложен подробен макет на Исторически парк. Влизайки в самия парк, погледът ви непременно ще се спре на внушителния паметник на братята Асеневци.

Поглед към входната крепост и паметникът на Асеневци
Поглед към входната крепост и паметникът на Асеневци

Още тук, в самото начало на разходката ще видите няколкото преливащи едно в друго езера и обектите, наредени около тях. В езерата си живеят две семейства патици. Водни лилии допълват пейзажа. Визуално мястото е много добре организирано. Открояват се отделни зони, посветени на различни епохи от историята на нашите земи.

Начало на разходката - напред към зоната на Неолита и Халколита
Начало на разходката – напред към зоната на Неолита и Халколита

Най-добре е да започнете обиколката на парка по часовниковата стрелка, т.е. по алеята вляво от входа. Така ще обходите различните зони в хронологичен ред.

Първата зона е посветена на неолита и халколита (между 7-мото и 4-то хил. пр.н.е.). Пресъздадена е в множество калени къщички, които показват не само как са изглеждали праисторическите жилища в този дълъг период, но и как се предполага, че са били обзаведени от вътре.

Интериор в една от къщичките
Интериор в една от къщичките

Отделните къщички са от различни периоди през тази епоха.

Интериор: солта - една от най-древните "валути"
Интериор: солта – една от най-древните „валути“

В една от тях се намира восъчният макет на праисторически човек, който помнех от предишното ми посещение.

Последната къщичка представлява наколно жилище. Гледката край нея е много живописна. Именно там беше макетът, чието лице, дрехи и аксесоари не си спомнях добре. От беседата разбрах, че прототип на този макет е знатният човек, чиито останки и погребални съкровища са намерени в гроб номер 43 във Варненския некропол, където е открито най-старото обработено злато в света. Автентичните останки от човека са изложени във Археологическия музей във Варна, за който съм ви разказвала. Ние го посетихме миналото лято и още ми е „прясно“. Получава се много интересно, когато човек започне да „навръзва“ разни неща.

Наколно жилище
Наколно жилище

Следващата зона е посветена на траките. Те са представени чрез множество експозиции. Първо се минава покрай храм на богинята Кибела. По време на моето посещение той беше все още в процес на изграждане, но успях да видя външната му архитектура. Подобен храм е открит за туристи неотдавна в Балчик. Да си призная, не съм посещавала оригинала.

Поглед към тракийския дворец
Поглед към тракийския дворец

До храма на Кибела е разположен дворецът на тракийския цар Севт III, построен въз основа на проучванията на Севтополис, тракийският град завинаги останал на дъното на язовир Копринка. В двореца могат да се видят много оръжия от съответната епоха и реплики на знакови тракийски съкровища.

Покрай храма на Кибела
Покрай храма на Кибела

След тракийския дворец се намират възстановки на знакови тракийски гробници – Свещарска, Александровска, Поморийска. Всички те са разположени, както си му е редът, под могилен насип. Възстановката на гробницата в Поморие беше нещото, което ми събра очите. Била съм и в трите гробници, но репликата на Поморийската беше изпипана до най-малките детайли. По закон трябвало да има разлика от оригинала и тя е спазена, но аз се почувствах все едно отново съм там край Поморие в гробницата с кухата колона.

Поморийска гробница - възстановка
Поморийска гробница – възстановка

В заключителната част от маршрута в Исторически парк е зоната на Ранното Средновековие – периодът на Първото българско царство, с възстановка на шатри.

Към зона Средновековие
Към зона Средновековие

Интересно е да се видят така събрани на едно място късчета българска история. За хора като мен, посещавали оригиналните места, е любопитно и някак носталгично да си ги припомнят. Моментът на разпознаването също създава емоции. За онези, които не са обикаляли много в България, една подобна разходка със сигурност ще ги заинтригува и ще провокира интереса им един ден да обиколят и автентичните обекти.

Шатрите
Шатрите

Да кажа също, че Исторически парк е проект в развитие и някои обекти все още се изграждат, но както ви описах, има много какво да се види. Крайният срок за изграждане на всичко е 2023 година.

Други атракции

Освен гореспоменатите обекти за посещение, Исторически парк предлага и чисто атрактивни занимания. Някои от тях са – разходка с лодка в езерото, снимки с реквизитно облекло, ритуално пиене на вино, конна езда.

Каква изненада беше за мен да срещна на арената за конна езда жената от демонстрациите по езда и стрелба с лък от събора Помни славата в крепост Туида в Сливен, на който присъствах преди известно време. Светът е малък 🙂 . Оказа се, че тя е инструктор по езда и стрелба с лък в парка.

В парка има две заведения за хранене с автентично меню от сладки и солени баници, крафт бира и други лакомства.

Исторически парк - край езерото
Исторически парк – край езерото

От скоро в Исторически парк се допускат и посещения по тъмно – всеки петък и събота паркът е отворен до 22:00 часа. Друга новост са авторските спектакли провеждани периодично в парка.

Информация за програмата на спектаклите, всички атракции и цени ще намерите в сайта на обекта.

В заключение

Ако имате път към Варна или въобще към североизточна България, планирайте посещение на Исторически парк. Там ще видите пресъздадени основните периоди от историята на днешните български земи. Мястото е много приятно за разходка.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Исторически парк – забавен начин да се потопиш в далечни епохи

  1. Мите каза:

    Skopjeland 2.0 😉 Студено и стерилно. Цената също е от „готините“. А ако това е тракийски дворец, аз съм трамвай.

  2. легионер каза:

    Кой финансира тази помпозна простотия? Срамота е, има гладни, болни хора, които бедстват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *