Исторически парк – забавен начин да се потопиш в далечни епохи

В началото на август отскочих до село Неофит Рилски, за да посетя Исторически парк. Бях приятно изненадана от организацията на парка, реалистичните възстановки на периоди от историята на нашите земи и атрактивното им представяне. Доброто впечатление от разходката се подсили и от уютната обстановка там – езера, алеи и простор.

Исторически парк
Исторически парк

Преди време бях посещавала първообраза на мястото, когато то беше все още съвсем малко неолитно селище. От онова посещение си спомнях добре две от къщичките и един от восъчните човешки макети. Помнех смътно и още един, но визуално го бях забравила. Сега не само върнах лентата, но и свързах този макет с прототипа му. По-долу в разказа ми ще ви открия кой е и защо ми беше така интересно да го видя отново.

Къде се намира и как се стига?

Исторически парк се намира в покрайнините на село Неофит Рилски, на около 407 километра североизточно от София и на около 40 километра западно от Варна. От автомагистрала Хемус има отбивка за парка, обозначена с кафява табела. За ориентир, на същото място е и източната отбивка към Провадия. Паркът се намира на около 2 километра от отбивката. Пред него има обширен паркинг.

Ако имате път към морето, това е интересна спирка.

Какво ще видите

Входът в Исторически парк е като вход към крепост. Ако сте посещавали Видин, веднага ще откриете сходствата с кулите на крепостта Баба Вида. Крепостта-вход отвътре е с остъклен покрив и представлява огромно фоайе с билетни каси, магазин за сувенири и сервизни помещения. В единия ъгъл под стъклен похлупак е изложен подробен макет на Исторически парк. Влизайки в самия парк, погледът ви непременно ще се спре на внушителния паметник на братята Асеневци.

Поглед към входната крепост и паметникът на Асеневци
Поглед към входната крепост и паметникът на Асеневци

Още тук, в самото начало на разходката ще видите няколкото преливащи едно в друго езера и обектите, наредени около тях. В езерата си живеят две семейства патици. Водни лилии допълват пейзажа. Визуално мястото е много добре организирано. Открояват се отделни зони, посветени на различни епохи от историята на нашите земи.

Начало на разходката - напред към зоната на Неолита и Халколита
Начало на разходката – напред към зоната на Неолита и Халколита

Най-добре е да започнете обиколката на парка по часовниковата стрелка, т.е. по алеята вляво от входа. Така ще обходите различните зони в хронологичен ред.

Първата зона е посветена на неолита и халколита (между 7-мото и 4-то хил. пр.н.е.). Пресъздадена е в множество калени къщички, които показват не само как са изглеждали праисторическите жилища в този дълъг период, но и как се предполага, че са били обзаведени от вътре.

Интериор в една от къщичките
Интериор в една от къщичките

Отделните къщички са от различни периоди през тази епоха.

Интериор: солта - една от най-древните "валути"
Интериор: солта – една от най-древните „валути“

В една от тях се намира восъчният макет на праисторически човек, който помнех от предишното ми посещение.

Последната къщичка представлява наколно жилище. Гледката край нея е много живописна. Именно там беше макетът, чието лице, дрехи и аксесоари не си спомнях добре. От беседата разбрах, че прототип на този макет е знатният човек, чиито останки и погребални съкровища са намерени в гроб номер 43 във Варненския некропол, където е открито най-старото обработено злато в света. Автентичните останки от човека са изложени във Археологическия музей във Варна, за който съм ви разказвала. Ние го посетихме миналото лято и още ми е „прясно“. Получава се много интересно, когато човек започне да „навръзва“ разни неща.

Наколно жилище
Наколно жилище

Следващата зона е посветена на траките. Те са представени чрез множество експозиции. Първо се минава покрай храм на богинята Кибела. По време на моето посещение той беше все още в процес на изграждане, но успях да видя външната му архитектура. Подобен храм е открит за туристи неотдавна в Балчик. Да си призная, не съм посещавала оригинала.

Поглед към тракийския дворец
Поглед към тракийския дворец

До храма на Кибела е разположен дворецът на тракийския цар Севт III, построен въз основа на проучванията на Севтополис, тракийският град завинаги останал на дъното на язовир Копринка. В двореца могат да се видят много оръжия от съответната епоха и реплики на знакови тракийски съкровища.

Покрай храма на Кибела
Покрай храма на Кибела

След тракийския дворец се намират възстановки на знакови тракийски гробници – Свещарска, Александровска, Поморийска. Всички те са разположени, както си му е редът, под могилен насип. Възстановката на гробницата в Поморие беше нещото, което ми събра очите. Била съм и в трите гробници, но репликата на Поморийската беше изпипана до най-малките детайли. По закон трябвало да има разлика от оригинала и тя е спазена, но аз се почувствах все едно отново съм там край Поморие в гробницата с кухата колона.

Поморийска гробница - възстановка
Поморийска гробница – възстановка

В заключителната част от маршрута в Исторически парк е зоната на Ранното Средновековие – периодът на Първото българско царство, с възстановка на шатри.

Към зона Средновековие
Към зона Средновековие

Интересно е да се видят така събрани на едно място късчета българска история. За хора като мен, посещавали оригиналните места, е любопитно и някак носталгично да си ги припомнят. Моментът на разпознаването също създава емоции. За онези, които не са обикаляли много в България, една подобна разходка със сигурност ще ги заинтригува и ще провокира интереса им един ден да обиколят и автентичните обекти.

Шатрите
Шатрите

Да кажа също, че Исторически парк е проект в развитие и някои обекти все още се изграждат, но както ви описах, има много какво да се види. Крайният срок за изграждане на всичко е 2023 година.

Други атракции

Освен гореспоменатите обекти за посещение, Исторически парк предлага и чисто атрактивни занимания. Някои от тях са – разходка с лодка в езерото, снимки с реквизитно облекло, ритуално пиене на вино, конна езда.

Каква изненада беше за мен да срещна на арената за конна езда жената от демонстрациите по езда и стрелба с лък от събора Помни славата в крепост Туида в Сливен, на който присъствах преди известно време. Светът е малък 🙂 . Оказа се, че тя е инструктор по езда и стрелба с лък в парка.

В парка има две заведения за хранене с автентично меню от сладки и солени баници, крафт бира и други лакомства.

Исторически парк - край езерото
Исторически парк – край езерото

От скоро в Исторически парк се допускат и посещения по тъмно – всеки петък и събота паркът е отворен до 22:00 часа. Друга новост са авторските спектакли провеждани периодично в парка.

Информация за програмата на спектаклите, всички атракции и цени ще намерите в сайта на обекта.

В заключение

Ако имате път към Варна или въобще към североизточна България, планирайте посещение на Исторически парк. Там ще видите пресъздадени основните периоди от историята на днешните български земи. Мястото е много приятно за разходка.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


1 Коментар към Исторически парк – забавен начин да се потопиш в далечни епохи

  1. Мите каза:

    Skopjeland 2.0 😉 Студено и стерилно. Цената също е от „готините“. А ако това е тракийски дворец, аз съм трамвай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *