Кадин мост в Невестино

В един от първите слънчеви дни на тази пролет, идвайки от един водопад и пътувайки към друг, случайно попаднахме на красивия Кадин мост над река Струма в село Невестино. В миналото бях чела легенди за него, но ги бях позабравила. Веднага щом пътят ни пресече река Струма по Кадин мост, една лампичка ми заблещука, че тук нещо ми е познато …

Кадин мост в Невестино
Кадин мост в Невестино

Кадин мост беше втората ни изненада за този ден. Първата беше Бистришкия водопад край Дупница.

Една от легендите за моста е за вградената при строежа му Струма невеста. Трима братя строели моста, денем строили, а нощем водата го събаряла. Затова решили да принесат в жертва онази от съпругите, която първа донесе закуска … и дошла най-младата снаха с бебето си … Не я пощадили, вградили я …

И до сега в бурни нощи, когато реката придойде, се чуват писъците на злочестата майка … Така разправят.

Ние бяхме там почти по тъмно. Не ги чухме, може би защото беше тиха и спокойна вечер. А гледката към моста беше вълшебна.

Кадин мост в Невестино
Кадин мост в Невестино

Според друга легенда мостът е построен по заповед на султан Мурад, който при преминаването си през района на Невестино срещнал случайно български сватбари. Сватбарите не се изплашили и не побягнали от войските на султана, а невестата се поклонила 3 пъти. След тази среща султанът заповядал да се построи мост над река Струма, точно на мястото на срещата. Мостът бил наречен Невестин мост, на турски „Кадън кюприси“. Селото, в което се намира мостът и до днес се нарича Невестино.

Има и трета легенда, която разказва, че мостът бил построен по заповед на местния турски съдия (на турски език – кадия), откъдето дошло и името му.

Според старинен надпис върху зазидана в моста гранитна плоча, градежът на моста е станал по заповед на везир Исак паша през през 1470 г., когато е управлявал султан Мехмед II. Имайки това пред вид, третата легенда звучи най-правдоподобно.

Независимо от произхода си, Кадин мост е много интересен – със забележителната си заострена форма и с петте свода, които му придават особен финес. Близо до моста в село Невестино, на брега на река Струма е изграден много приятен парк с издадена напред в реката платформа, от която има прекрасна гледка към моста.

Случи се така, че ние минахме няколко пъти по моста – и през деня, и привечер. При последното ни преминаване отбихме отстрани да го разгледаме по-добре и да го снимаме. Така случайно попаднахме на парка, за който споменах.

Поглед назад
Поглед назад

И както кротко си стояхме на платформата в реката, наслаждавахме се на падащото слънце и снимахме, получихме неочакван подарък – някаква мека светлина започна да струи от моста. Каква изненада! Беше приказно!

Кадин мост в Невестино
Кадин мост в Невестино

Браво на хората, погрижили се за това светлинно оформление на моста!

Кадин мост в Невестино
Кадин мост в Невестино

Кадин мост се намира в центъра на село Невестино, а селото е по шосето Дупница-Кюстендил, на около 26 километра от град Дупница.

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


2 Коментара към Кадин мост в Невестино

  1. Павлина каза:

    Да мостът е прекрасен, построен е през 1470г от ТУРСКИ СУЛТАН, а през 2021г БЪЛГАРСКА строителна фирма го унищожава. На връх Великден са го подготвили за изливане на бетон или асфалт. Има и снимки. ЗАЩО бе хора?!? Съседите от два камъка на кръст измислят история и правят туризъм, а ние на всяка крачка се спъваме в история и я унищожаваме. ЗАЩО?

  2. Людмила каза:

    Наистина красив мост ! Независимо от легендите трябва да си ценим историята и да я съхраняваме, а за съжаление не правим нищо! Само от туризъм можехме да сме Швейцария на Балканите, земята ни е свещена и всяка крачка е история

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *