Кадин мост в Невестино

В един от първите слънчеви дни на тази пролет, идвайки от един водопад и пътувайки към друг, случайно попаднахме на красивия Кадин мост над река Струма в село Невестино. В миналото бях чела легенди за него, но ги бях позабравила. Веднага щом пътят ни пресече река Струма по Кадин мост, една лампичка ми заблещука, че тук нещо ми е познато …

Кадин мост в Невестино
Кадин мост в Невестино

Кадин мост беше втората ни изненада за този ден. Първата беше Бистришкия водопад край Дупница.

Една от легендите за моста е за вградената при строежа му Струма невеста. Трима братя строели моста, денем строили, а нощем водата го събаряла. Затова решили да принесат в жертва онази от съпругите, която първа донесе закуска … и дошла най-младата снаха с бебето си … Не я пощадили, вградили я …

И до сега в бурни нощи, когато реката придойде, се чуват писъците на злочестата майка … Така разправят.

Ние бяхме там почти по тъмно. Не ги чухме, може би защото беше тиха и спокойна вечер. А гледката към моста беше вълшебна.

Кадин мост в Невестино
Кадин мост в Невестино

Според друга легенда мостът е построен по заповед на султан Мурад, който при преминаването си през района на Невестино срещнал случайно български сватбари. Сватбарите не се изплашили и не побягнали от войските на султана, а невестата се поклонила 3 пъти. След тази среща султанът заповядал да се построи мост над река Струма, точно на мястото на срещата. Мостът бил наречен Невестин мост, на турски „Кадън кюприси“. Селото, в което се намира мостът и до днес се нарича Невестино.

Има и трета легенда, която разказва, че мостът бил построен по заповед на местния турски съдия (на турски език – кадия), откъдето дошло и името му.

Според старинен надпис върху зазидана в моста гранитна плоча, градежът на моста е станал по заповед на везир Исак паша през през 1470 г., когато е управлявал султан Мехмед II. Имайки това пред вид, третата легенда звучи най-правдоподобно.

Независимо от произхода си, Кадин мост е много интересен – със забележителната си заострена форма и с петте свода, които му придават особен финес. Близо до моста в село Невестино, на брега на река Струма е изграден много приятен парк с издадена напред в реката платформа, от която има прекрасна гледка към моста.

Случи се така, че ние минахме няколко пъти по моста – и през деня, и привечер. При последното ни преминаване отбихме отстрани да го разгледаме по-добре и да го снимаме. Така случайно попаднахме на парка, за който споменах.

Поглед назад
Поглед назад

И както кротко си стояхме на платформата в реката, наслаждавахме се на падащото слънце и снимахме, получихме неочакван подарък – някаква мека светлина започна да струи от моста. Каква изненада! Беше приказно!

Кадин мост в Невестино
Кадин мост в Невестино

Браво на хората, погрижили се за това светлинно оформление на моста!

Кадин мост в Невестино
Кадин мост в Невестино

Кадин мост се намира в центъра на село Невестино, а селото е по шосето Дупница-Кюстендил, на около 26 километра от град Дупница.

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

2 Коментара към Кадин мост в Невестино

  1. Павлина каза:

    Да мостът е прекрасен, построен е през 1470г от ТУРСКИ СУЛТАН, а през 2021г БЪЛГАРСКА строителна фирма го унищожава. На връх Великден са го подготвили за изливане на бетон или асфалт. Има и снимки. ЗАЩО бе хора?!? Съседите от два камъка на кръст измислят история и правят туризъм, а ние на всяка крачка се спъваме в история и я унищожаваме. ЗАЩО?

  2. Людмила каза:

    Наистина красив мост ! Независимо от легендите трябва да си ценим историята и да я съхраняваме, а за съжаление не правим нищо! Само от туризъм можехме да сме Швейцария на Балканите, земята ни е свещена и всяка крачка е история

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *