Село Караново – тракийската колесница и селищната могила, уникални!

Най-напред научихме за тракийската гробница в село Караново и експонираната там тракийска колесница – имаше репортаж за обекта и проблемите покрай него в предаването Господари на ефира. Случи се така, че няколко дни по-късно бяхме на посещение в Сливен и някои от най-интересните забележителности в града. На връщане към София се отбихме и в Караново, за да видим на място въпросната тракийска гробница с колесницата. Останахме истински впечатлени.

Село Караново - тракийската колесница
Село Караново – тракийската колесница

В село Караново има още едно интересно място – селищната могила. Разбира се, не пропуснахме да видим и нея. В следващите редове ще ви разкажа и за двете уникални по своему забележителности.

Къде се намира село Караново

Село Караново се намира в община Нова Загора, Сливенско, на около 260 км източно от София, които се изминават за около 2 часа и 40 минути с кола, и на около 10 км западно от град Нова Загора.

Разположение на могилите

Могилите са разположени в двата срещуположни края в северната част на селото – североизточния и северозападния. В селото няма указателни табелки, а маршрутът на GPS устройствата не е много точен (поне към момента). Затова, на следната карта съм показала как се стига до двете могили. И двете са достъпни с лека кола.

Село Караново - карта на маршрута до двете могили
Село Караново – карта на маршрута до двете могили

Тракийската гробница в Караново

Тракийската гробна могила се намира в североизточните покрайнини на селото. За да стигнете до нея, следвайте упътването от горната карта. Маршрутът от картата ви отвежда до голяма информационна табелка, в ляво от която започват стълби, водещи до входа на обекта.

Официалното наименование на обекта е Археологически комплекс „Източна могила“.

Източната могила е част от голям древен могилен некропол на територията на днешното село Караново. След значителни иманярски набези в района на могилата, през 2008 и 2009 година се провеждат археологически проучвания, при които са открити „погребана“ тракийска колесница и зидана тухлена гробница.

Село Караново - тракийската колесница
Село Караново – тракийската колесница

Колесницата е с 4 големи колела с диаметър 120 см. Освен с размерите си, тя буди интерес и със своите орнаменти – посребрени фигури на ероси,които яздят митични същества с тела на пантери. До колесницата са открити скелетите на два коня и куче. Всичко това може да се види на място в Археологическия комплекс.

Село Караново - до колесницата
Село Караново – до колесницата

Колесницата е положена там при погребението на знатен тракийски аристократ при характерен ритуал, познат като „погребение на колесници“. На територията на съвременна България са намерени останките от над 200 антични колесници. За сравнение, в днешните земи от някогашната Римска империя са намерени няколко колесници – в Помпей, в Ефес и най-много на територията на Унгария, където са разкрити над 20. Високата концентрация на разкрити антични колесници по нашите земи се дължи именно на погребалните ритуали на траките.

Другият интересен обект от Източната могила е зиданата тракийска гробница с погребална камера, в която са намерени много богати дарове – сребърни чаши с изображението на бога на любовта Ерос, уникални стъклени съдове, монети, златни пръстени, бойно снаряжение. Погребението е датирано към средата на 1 век и въз основа на богатите дарове се свързва с член на фамилия, близка или родствена на одриската династия.

Тракийската гробница
Тракийската гробница

Някои по-смели (но недоказани!) предположения свързват погребания с последния одриски цар Реметалк III, близък приятел на римския император Клавдий. Реметалк III е убит в средата на 1-ви век в резултат на заговор от тракийски аристократи. Това убийство дало повод на римския император да анексира одриското царство, при което създава римската провинция Тракия.

Да се върна към днешния Археологически комплекс „Източна могила“, където може да се видят останките от колесницата,конете и кучето, изложени в оригинал. До тях е възстановената тракийска гробница, като всички експонати в нея са дубликати. Оригиналите се пазят в Новозагорския музей. Работното време на обекта е от 9 до 17 часа всеки ден, а цената на билета за вход е 2 лв. За да влезете и разгледате комплекса, трябва да се обадите на уредничката, чийто телефон е изписан на входа на обекта.

Селищната могила в Караново

Селищната могила се намира в северозападните покрайнини на селото. За да стигнете до нея, следвайте упътването от горната карта. Маршрутът от картата ще ви отведе до една от крайните улици на селото, на която трябва да паркирате пред зелена порта. На електрическия стълб пред портата виси табела с името на обекта – Селищна могила Караново. На самата порта има лист А4 с работно време (от 9 до 17 часа всеки ден) и изписан телефонен номер, на който да потърсите жената, която отговаря за осигуряване на туристически достъп до обекта.

Село Караново - портата към Селищната могила
Село Караново – портата към Селищната могила

Според леко ерозиралата информационна табелка до могилата, тази селищна могила е едно от най-големите праисторически селища не само в България, но и в Европа. Тя е висока около 13 метра, дълга е около 250 метра и широка – около 150 метра. От нея са проучени около 1700 кв. м. площ. Населявана е в продължение на повече от 3 хилядолетия – от средата на 6-то до 2-ро хилядолетие пр. Хр., като се е оформила постепенно от руините на последователно изграждани едно над друго праисторически селища. Констатирани са 7 основни архитектурни пласта, които се отнасят към неолита, халколита и бронзовата епоха. В процеса на проучванията са намерени множество археологически находки от най-дълбока древност, които са изложени в музеите в Нова Загора и София.

Село Караново - Селищната могила
Село Караново – Селищната могила

Могилата е интересна и за обикновените посетители (като нас), които не са толкова навътре с археологията. Човек може да различи с просто око някои от културните пластове във вертикалния разрез на хълма. Разбира се, за това спомага инсталираната на място скала на пластовете и разказът на жената, която отговаря за обекта. Освен различните нюанси на пластовете, в разреза ясно личат множество кухини. Най-малките от тях не са интересни от историческа гледна точка, защото са образувани в наши дни от птици, обитаващи този район. По-големите вече са си археологически находки. Някои от тях са били пещи.

Село Караново - Селищната могила
Село Караново – Селищната могила

Да ви кажа – не бях посещавала подобен обект.

И тук билетчето за вход е на смешната цена от 2 лв.

В заключение мога да кажа, че и двата обекта в село Караново – и гробницата, и селищната могила, са изключително интересни и уникални по своему. Препоръчвам ги на всички любители на находки от древни времена.

Публикувано в древни светилища, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


28 Коментара към Село Караново – тракийската колесница и селищната могила, уникални!

 1. Ходих там още докао бяха разкопките на колесницата, Дядо ми е бил от този край и наистина е много любопитно място. И много впечатляващо. Но малко повече поддръжка му трябва.

 2. Борис Борисов каза:

  Към публикацията трябва да се добави и античното, ранновизантийско и средновековно селище, северно от селото. Той се намира на 800 м от селищната могила и е известен много отдавна. Там проучванията започват още през 1976 г. и с отделни прекъсвания (понякога от близо 30 г.) продължават и до днес. Открити и проучени са 3 раннохристиянски базилики, изградени една върху друга, а под тях е открита голяма сграда с кръгла форма с вътрешен диаметър 20 м, която по всяка вероятност е била езическо светилище, за което се споменава в надпис, датиран от 202 г. върху архитрав, намерен на обекта. Открити са още северната и част от източната крепостна стена с три правоъгълни кули от кастел, съществувал до готските войни през 376-378 г. По-късно, през Средновековието върху останките от базиликите е изграден средновековен параклис, а около него е проучен некропол, от който са изследвани 130 гроба. Открита е и голяма обществена сграда от IV в. На изток от обекта се е намирал производсвеният център на обекта – пещи за изпичане на строителна и битова керамика, варница и т. н. Проучен е и обособен квартал от средновековното селище от втората половина на XII–началото на XIII в. и голям открит античен и ранновизантийски некропол.
  В специализирана археологическа литература има цяла поредица публикации, посветени на различни проблеми или находки от разкопките на обекта.
  Обектът се намира на шосето за с. Крива Круша и е много удобен за посещения.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Борис, много Ви благодаря за интересната информация! При следващото ни ходене към района ще се отбием да видим и античното селище. Поздрави!

   • Иванка Милева каза:

    Предполагам, че написаното е от проф. Борис Борисов от ВТУ „Свв. Кирил и Методий“, който родом е от Нова Загора и който също работаи по този обект. Аз също работаих там с него, но като художник. Много хубава статия! Браво!

 3. Ани Ничева каза:

  На път за Хисаря, минахме през Караново с надеждата да видим тракийската колесница. Уви… на вратата на комплекса имаше табелка с надпис “ До другата могила съм“ и записан тел. номер 0879478260. Звъняхме, звъняхме,… отсреща оператора ни уведомяваше, че ще предаде за нашето обаждане. Чакахме и обикаляхме около час, с надеждата да се свържем с уредника, но не се случи. Мястото представлява интерес, защото преди нас един мъж с детенцето си тръгна разочарован, докато обикаляхме и надничахме, друг мъж дойде и с него се заприказвахме, но му се изчерпи търпението и той си тръгна…Та накрая и ние поехме по пътя си, леко разочаровани.
  Бих посъветвала пътешествениците, преди да поемат към Караново, все пак да опитат да се свържат с уредниците – тел. номер от табелката на вратата е 0879478260. Все пак, ако няма никой там да не се губите времето да се отбивате, а да посетите друго кътче от нашата прекрасна Родина.

  • Ели Иванова каза:

   Много неприятно се е получило – така на крака да отидете до гробницата в Караново и да няма кой да ви отвори. Това си е обект с национално значение и държавата все трябва да може да отпусне някакви средства за него – както за поддръжка, така и да се осигури постоянно да има уредник там.

   • Гергана каза:

    За втори път удряме на камък в Караново. Успяхме да се свържем с жената, която отговаря за двете могили, но тя в момента не била в селото. Номерът е 0885362508. Явно следващия път трябва да се обадим предварително.

 4. Комунист-Идиот каза:

  На 29.04 2018 тръгнахме от Бургас да видим това уникално място.Пристигнахме в селото,обикаляхме като ненормални.Никаква информация.Нищо не видяхме.Тотално разочерование.

  • Ани Ничева каза:

   И ние се лутахме малко, но като попитахме един чичко, веднага ни упъти! Не, че имаше кой да отвори гробницата да я видим…но вече писах за това.

   • Невена Митева каза:

    В съботния ден- 17.11.2018.г решихме да посетим Караново и да видим могилите.Позвънихме на посочения телефон и жената се отзова веднага.Силно сме впечатлени от видяното.Наистина има какво да се желае като поддържане и реклама, надяваме се в бъдеще да е по- добре.

 5. Невена Митева каза:

  Днес- 17.11.2018 г. една малка компания от Стара Загора посетихме Караново.Обадихме се на посочения телефон и жената се отзова веднага.Разгледахме и двете могили.Силно сме впечатлени от видяното.Телефонът за връзка е 0885362508 – Нели.

 6. Мария Кусимитрева каза:

  Поради значимостта и уникалността си,разкритието на културните пластове е получило името“Карановска култура“.

 7. Кирил Каменов каза:

  Ако искате Тракийски обекти, елате във България, та това е самата ТРАКИЯ!!!

 8. Кирил каменов каза:

  Лизимах, дълго време е живял по нашите земи, между Исперих и Шумен!

 9. виктория каза:

  След пропътувани 200 километра открихме могилата, но жената не пожела да ни отвори-била извън селото.

  • Ели Иванова каза:

   Няма какво да кажа, съжалявам, че така се е получило 🙁 . Жалко е, че подобни обекти се стопанисват самосиндикално.

 10. Богомил Харманджиев каза:

  Къде е тук Министерството на туризма,за да популяризира и организира посещението на този уникален туристически обект,за да няма разочаровани посетители.Г-жо Ангелкова,направете поне веднъж инспекция и на този обект!

 11. Кирил каза:

  Абе шикалкават нещо корумпетата.Сигурно вече са разпродадени…

 12. Д. Колев каза:

  Посетихме северозападната могила преде 6-7 години. Уредничката се отзова на часа. Не бяхме подготвени /не знаехме/, че има североизточна могила. Явно ще се ходи отново.

 13. Петя Дончева каза:

  Интересно ми е! Искам да си го споделя!Благодаря!

 14. Гергана каза:

  26.06.2020 – Пореден опит да посетим обекта, отново безуспешен. Абсолютна безотговорност от страна тези, които стопанисват Източната могила. Пътеката до нея е обрасла с трева до кръста, плочките, където все още са останали, са изпочупени. Около входа на самата гробница също е обрасло с трева. Вътре картинката е още по-потресаваща – видяхме от направени в огражденията дупки. Тревата и там е покрила всичко, има оставени бюро с компютър, стол, пейка – всичко в окаяно състояние. Иначе климатизацията работи…
  Карановската селищна могила – една от най-старите в Европа. Дано я опазим!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Гергана, благодаря за актуалната информация! Много жалко, че това огромно богатство – тези два обекта в Караново, са в такова незавидно състояние.

  • Инката каза:

   Днес бяхме в Караново, жената дойде относително бързо разказа за пластовете в селищната могила. Наистина съм впечатлена. Но за съжаление обясни, че другата могила е в ремонт от около година две и поне още толкова сигурно няма да отвори-обществена поръчка, ремонт и т. Н. Много жалко, наистина няма табели как да стигнеш или пък информация за предстоящи ремонти.

 15. Теодора Далемска каза:

  Тук продължава всичко да е затворено. Никаква табела, никаква ориентация. Находките са оставени на произвола на времето и природата. Жалко! А може да е туристически обект с ежедневни приходи.

 16. Пишете за интересни орнаменти и тела на пантери, но защо не ги показвате – аз съм виждал само едно изображение и то с опашка на риба, което вероятно е датиравка за година БАРС в цикъл ВОДА по календара на предците ни но за него се мълчи. Като напишете на търсачката balkan11.blog.bg ще намерите информация за календара.
  https://balkan1.blog.bg/photos/93492/original/kolesnica.jpg

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за интереса! За съжаление, не мога да покажа всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *