Средновековната крепост Енисала в Дунавската делта

Днес ще ви отведа до едно място в съседна Румъния, съчетало в себе си красиви природни пейзажи и късчета противоречива история. Това е средновековната крепост Енисала, разположена на висок хълм в Дунавската делта на територия, която векове наред е била българска тъкмо през Средните векове.

Крепост Енисала

Крепост Енисала

Къде се намира и как се стига

Останките от крепостта Енисала се намират на около 2 километра източно от едноименното село и на около 200 километра северно от Дуранкулак, последните от които се изминават за около два часа и половина с кола.

Близо до крепостта има обособен паркинг, а до нея води асфалтов път. От паркинга до портите на крепост Енисала се стига пеша за 5 минути. Разходката е приятна и зареждаща, заради интересните гледки.

Крепост Енисала – малко история

Както споменах, някога тези територии са били български. Затова, селищата там имат по две имена – българско и румънско. Така българското име на селото е Ново село. Когато турците завладели тези територии в началото на 15-ти век, те прекръстили Ново село на Йенисела.

Крепост Енисала

Крепост Енисала – горе на хълма

Според официална информация в румънски сайтове, крепостта била строена през 13-14 век като военно-отбранително съоръжение (до тук добре) от византийци или генуезци. При завладяването на прилежащите земи от турците, крепостта е използвана от тях до 16-ти век, когато е изоставена и запада.

Крепост Енисала: поглед от шосето към крепостта

Крепост Енисала: поглед от шосето към крепостта

Тук твърдението, че е строена от византийци и генуезци е меко казано странно, да не кажа абсурдно. Известно е, че земите в Дунавската делта влизат в пределите на Второто българско царство още от времето на Асеневци. След втората половина на 14-ти век тези земи са част от Добруджанското деспотство на Добротица със столица Калиакра – още една българска автономия. В тази статия ще намерите подробно разяснение за северната граница на Българското царство през 13-ти и 14-ти век от проф. Пламен Павлов, преподавател по история на Византия и средновековните балкански държави във Великотърновския университет.

Крепост Енисала: пред входа

Крепост Енисала: пред входа

Посещението до крепост Енисала

В крепостта

В крепостта

Въпреки споменатите исторически недоразумения, мога да кажа, че мястото е много интересно – красиво и някак, величествено. Това усещане се дължи от една страна на солидните останки от крепостта, кацнала на високия хълм, а от друга – на обкръжаващия земен релеф.

В изследване на крепостта Енисала

В изследване на крепостта Енисала

Крепостта е разположена на каменист хълм и е заобиколена от крайдунавските езера Бабадаг и Разим.

Поглед към езерата

Поглед към езерата

От нея се откриват красиви панорамни гледки във всички посоки.

Още панорами

Още панорами

Крепостта не е голяма. Има форма на елипса. Най-отличителната част от нея, според мен, е високата кула. Когато я разглеждахме, неволно направих асоциация с крепостта Букелон в село Маточина. Двете крепости имат три общи неща – издигат се на висок хълм, до тях се стига по широк път и имат забележителни високи кули.

Кулата

Кулата

Билетът за посещение е 6 леи, с намаление 3 леи; почивен ден – понеделник.

Посещението на крепостта Енисала комбинирахме с разходка до Баджалията – тракийско скално светилище на българска територия. Двата обекта бяха част от опознавателния маршрут по проект „Екотуризъм по Дунав“ (Danube Ecotourism), изпълняван по трансграничната програма Румъния – България.

Публикувано в Румъния, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Средновековната крепост Енисала в Дунавската делта

 1. Димитър Димитров каза:

  Браво, Ели! Имах най-обща представа за някогашните български земи към делтата на Дунав, но сега видях и научих нещо конкретно! Благодаря ти! Наближава Празника на народните будители, за мен ти си живото олицетворение на това благородно звание! Бог да пази теб и цялото твое семейство! Амин!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър,

   Толкова силни думи! Благодаря Ви от сърце. Желая всичко най-добро на Вас и близките Ви!

   Поздрави,
   Ели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *