Крепост Кривус – една от най-малките

Крепостта Кривус беше наша спирка в приключението, което нарекохме Родопската магистрала.

Това е българска средновековна крепост, най-малката, която съм посещавала. От оскъдната информация, която намерих за нея е, че това е само цитаделата на някогашната крепост. Издига се на хълм, живописно обточен от три страни от водите на река Арда, а около хълма и близо до него реката образува красиви меандри.

Крепост Кривус
Крепост Кривус

Крепостта е разположена на ниска надморска височина по отношение на околния терен и за разлика от другите крепости към нея се слиза, а не се изкачва.

Крепостта е малка, но все пак на място могат да се видят масивни крепостни стени, две порти, кула и останки от помещение. Има добра гледка към виещата се река Арда.

Как се стига

Крепостта се намира на около 2 километра северозападно от село Башево и до нея се стига пеша за около 45 минути от покрайнините на селото. Башево отстои на 22 километра северно от град Ардино.

Начало на маршрута, село Башево
Начало на маршрута, село Башево

За да стигнете до началото на пътеката към крепостта, минавате през цялото село до северозападните му покрайнини. По пътя табелки няма, затова ви съветвам да използвате навигация. Малка указателна стрелка указва началото на пътеката.

Тръгвате надолу по пътеката. В тази си част тя е широка. След около 10-15 минути ходене крепостта се открива в далечината. Това е ваш сигурен ориентир за посоката. На места се забелязват останки от стара червена маркировка. След около половин час от началото на маршрута се стига до дървена пейка с пряка гледка към меандъра на Арда.

Поглед към меандъра на Арда
Поглед към меандъра на Арда

Малко след това пътеката навлиза в горичка и криволичи между дърветата. След около десетина минути ходене се оглеждайте за масивна скала вляво от пътеката с много ясна маркировка. 20-30 метра след нея трябва да се хване пътека нагоре към крепостта. Там на завоя надясно маркировка няма, но има малка пирамида от камъни. Още 5 минути ходене нагоре и сте пред портата на крепостта.

Крепост Кривус: една от портите
Крепост Кривус: една от портите

Макар и малка, крепостта впечатлява с високите си сравнително добре запазени зидове и с гледките към Арда.

В крепостта Кривус
В крепостта Кривус

Обратният път към село Башево отнема малко повече време, тъй като пътеката се изкачва нагоре. Трябва да си предвидите и време за почивка.

  • Координати на началото на маршрута: 41.663857, 25.1497162.
  • Координати на крепостта: 41.668328, 25.135060.
Арда и един от меандрите ѝ до с. Башево
Арда и един от меандрите ѝ до с. Башево, поглед от крепостта

Други места наблизо

Ардино – Дяволският мост и Орлови скали.

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *