Крепостта Туида в Сливен: още една интересна забележителност на път към морето

Тази година, на път към морето, изкарахме един чудесен ден в Сливен, градът на стоте войводи. Едно от най-интересните места, които посетихме в рамките на този ден беше късноантичната и средновековна крепост Туида. Тази статия е посветена на нея.

Крепост Туида
Крепост Туида

Къде се намира крепостта Туида

Забележителната крепост Туида се намира в самия град Сливен. Разположена е на хълма Хисарлъка в североизточната част на града, в съседство с квартал Ново село. Отправна точка към крепостта е паметникът на Панайот Хитов (доста внушителен) и едноименният площад. Стигнете ли до него, поемате по улицата от лявата му страна (гледайки към Сините камъни) – това е ул. Добри Димитров, която се движи по протежение на реката. От там насетне си има добри указателни табелки, разположени доста начесто, които ще ви отведат до крепостта Туида.

Там пред крепостта има обширен паркинг.

Кратка история на крепостта

Тя е била използвана в продължение на векове – по време на Римската империя, по времето на Византия и по време на средновековна България.

Детайлното проучване на крепостта Туида започва през 1982 година. В обекта са разкрити и проучени двете порти – северна и южна, четирите кули, крепостните стени, жилищни и стопански помещения. Разкрити са и много артефакти. Благодарение на открит епиграфски паметник с надпис, датиран в началото на ІІІ в., е установено античното име на крепостта – Туида.

Крепост Туида
Крепост Туида

Предполага се, че още в 3-ти век в местността Хисарлъка е имало тракийско селище. Самата крепост е построена в средата на 4-ти век на площ от около 40 декара. Век по-късно твърдината е унищожена по време на хунското нашествие. В края на 5-ти и началото на 6-ти век крепостта е възстановена по времето на император Анастасий. Започва период на разцвет – в рамките на крепостта се строят допълнителни сгради и съоръжения. През този период е бил построен забележителният Баптистерий. Периодът на разцвет продължава и през следващите години по време на управление на император Юстин I и император Юстиниан I.

При аваро-славянското нашествие в края на 6-ти и началото на 7-ми век крепостта отново е разрушена.

Не се знае точно кога е станало следващото възстановяване на крепостта и селището. Това, което се знае е, че районът около Сливен попада в пределите на Първото българско царство през 705 година при кан Тервел след победата на България над Византия.

Една от важните находки при проучването на терена – намереният оловен печат на княз Борис I – е датиран от 870 година, което показва, че самото старобългарско селище е възникнало преди това. От този период е и частта от канал, която може да се види близо до северната порта.

Животът в крепостта продължава с малки прекъсвания (при нашествието на печенезите) до началото на 13-ти век, след което е изоставена.

Най-интересното от крепост Туида

Въз основа на нашата разходка в крепостта, разказа на екскурзовода и книжката, която си купихме за историята на мястото, в следващите редове ще ви представя най-интересните обекти в рамките на крепостните стени.

Южната порта

Разходката в крепостта Туида започва от южната порта. Тя представлява кула, издадена изцяло пред крепостната стена. Предполага се, че е имала два входа, като единият се е затварял със спускаща се врата тип „Катаракта“, а другият – с двукрила врата.

Крепост Туида: южна порта
Крепост Туида: южна порта

Обиколката на крепостта продължава в положителна посока, т.е. обратно на часовниковата стрелка 😉 .

Лапедариума

Следващият обект е т.нар. Лапедариум – това е място, където са подредени камъни с археологическо значение. По думите на екскурзовода, най-голяма ценност от тях представлява една оброчна плочка на тракийския конник, датирана 2-3 век.

Крепост Туида: оброчна плочка на тракийски конник
Крепост Туида: оброчна плочка на тракийски конник

Продължаваме към първата от връхните кули.

Югоизточната кула

Тя е доста внушителна и има подковообразен план.

Крепост Туида: югоизточна кула
Крепост Туида: югоизточна кула

Базиликата и баптистерият

Следва автономен баптистерий (кръщелня), издигнат в началото на 6-ти век и старохристиянска трикорабна едноабсидна базилика от средата на 6-ти век.

Крепост Туида: баптистерий и базилика
Крепост Туида: баптистерий и базилика
Крепост Туида: базилика
Крепост Туида: базилика

После минаваме покрай различни помещения – жилищни, административни, разглеждаме за кратко североизточната кула и се насочваме към северната порта на крепостта Туида.

Крепост Туида: североизточна кула
Крепост Туида: североизточна кула

Северната порта

Тя, подобно на южната, е издадена пред крепостната стена и пак подобно на южната се смята, че се е затваряла с две врати – спускаща се и двукрила. До северната порта може да се видят останки от старобългарски канал от 9-10 век.

Крепост Туида: северна порта и старобългарски канал
Крепост Туида: северна порта и старобългарски канал

След северната порта и старобългарския канал се насочваме към западната крепостна стена. Приближаваме я и поглеждаме зад нея, а там в ниското е улицата и реката. От тази страна на крепостта може да се добие бегла представа за височината на хълма Хисарлъка в Сливен.

Продължаваме с разходката и минаваме покрай казармени помещения в югозападната част на твърдината, близо до които има и Хореум – склад за зърно.

Крепост Туида: казармени помещения
Крепост Туида: казармени помещения

Накрая правим кратка обиколка на централната част на крепостта, където има изградена (съвременна) сцена във вид на амфитеатър.

Интересно е разположението на крепостта. Тя е кацнала на хълм, който пък се намира в подножието на Сините камъни. Така, поглеждайки на север от крепостта се виждат високите скали на Природен парк Сините камъни, а на юг се открива гледка към по-ниско разположените квартали на Сливен.

Крепост Туида и гледка към Сливен
Крепост Туида и гледка към Сливен

Работно време и цени

Лятното работно време (от май до септември) на Крепост Туида е от 9:00 до 20:00 часа всеки ден. От октомври до април, крепостта е отворена за посетители от вторник до неделя от 9:00 до 18:00 часа.

Цената на редовен билет е 3 лв., а с намаление – 1,5 лв.

Съвет: Отделете си поне 40 минути, за да разгледате крепостта. Освен това, преценете и времето – ако е горещо, планирайте посещение в по-ранните часове на деня или в късния следобед.

Други забележителности наоколо

В Сливен има много интересни места, предимно музей. Аз ще отбележа тук няколко природни забележителности. На първо място сред тях, разбира се, е Природен парк Сините камъни и местността Карандила. До Карандила се стига с кола, но аз бих ви препоръчала да вземете лифта до горе. Съветът се отнася за хората, които нямат фобия от височини – за кратко време въжената линия изкачва надморска височина от около 600 метра. Гледките от лифта са невероятни.

Близо до горната станция на лифта, на около 20 минути пеша, се намира водопад Футула.

Ако сте любител на водопадите, може да се насочите и към недалечното село Медвен, край което лее водите си още един красив водопад – водопад Сини вир.

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Крепостта Туида в Сливен: още една интересна забележителност на път към морето

  1. Диана Дончева каза:

    Не е хълма Хисарлъка, а местността Хисарлъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *