Крушевац – една от старите сръбски столици

В началото на март ни се отвори възможност за тридневно посещение в Сърбия. До този момент бяхме минавали през западната ни съседка само транзит. Отдавна крояхме планове да отидем до някое конкретно място там, да се поразходим и разгледаме. Най-накрая ги осъществихме.

Въпреки че по време на тези три дни времето беше ледено студено, успяхме да разгледаме Ниш, Крушевац и два близки манастира, руската църква в Горни Ардовац, крепостта в Пирот, Темския манастир и водопадите около него.

Тази статия е посветена на град Крушевац – една от средновековните сръбски столици.

Крушевац: църквата Лазарица

Крушевац: църквата Лазарица

Как се стига до Крушевац

Град Крушевац е разположен на около 230 километра северозападно от София и до него се стига за около три часа и половина с автомобил, като в това време не се включва евентуално забавяне на българо-сръбската граница. За Крушевац се пътува по магистралата за Белград, като на Делиград се излиза от нея и се продължава по междуградски път.

За да отидете до Крушевац, може да използвате услугите на туристическа фирма – немалко туроператори в България често организират екскурзии до там. Също така, можете да отидете индивидуално с кола. Ние сме почитатели на индивидуалните пътувания.

А ето и забележителностите в Крушевац, които посетихме.

Археологически парк Лазарев град

Археологическият парк обхваща останките от средновековен град, издигнат през 1371 година от княз Лазар, управлявал Моравска Сърбия от 1371 до 1389 г. По това време Сърбия е разделена на няколко феодални владения, като княз Лазар е най-влиятелният сръбски владетел в този период. Княз Лазар загива в Косовската битка. След смъртта му управлението на Моравското княжество поема синът му Стефан Лазаревич. И при двамата, Лазарев град е столица на Моравското княжество.

Лазарев град - Донжон кула

Лазарев град – Донжон кула

От някогашната крепост са запазени крепостни стени, една висока кула – Донжон (главната) кула, останки от двореца на княза и от конюшните. Високата Донжон кула на мен лично ми заприлича на високата кула от крепостта Кастра Мартис в нашия град Кула, Видинско.

Крепостните зидове като цяло са неразкопани. Крепостта е превърната в градски парк за разходка и за нея не се събира входна такса. В границите на Археологическия парк попада и близкият Исторически музей.

Лазарев град - княз Лазар

Лазарев град – княз Лазар

До входа на крепостта е издигнат величествен паметник на княз Лазар, който сякаш посреща посетителите.

И тук да ви споделя за българската връзка: княз Лазар бил български тъст – една от дъщерите му – Драгана Лазаревич, се свързва с нашия цар Иван Шишман. Според някои източници, той се жени за нея след смъртта на първата си жена, според други – тя е жена на сина му Александър Шишман.

Църквата Лазарица

Тя е част от района на крепостта. Била е придворната църква на княз Лазар. Видно е, че сегашната църква е наскоро обновявана и много добре поддържана.

Църквата Лазарица

Църквата Лазарица

Близо до църквата се извисява нейната интересна камбанария.

Църквата Лазарица - камбанарията

Църквата Лазарица – камбанарията

Всяка година на 15 юни – Видовден и ден на Косовската битка, когато загива княз Лазар, в църквата Лазарица се прави помен в памет на героите от знаменитата битка.

Паметникът на Косовските герои

Намира се в центъра и е един от символите на града. Издигнат е в началото на 20-ти век от скулптора Джордже Йованович. Паметникът е посветен на Косовската битка от 15 юни 1389 година. Това е важна и мащабна битка от настъплението на османските турци на Балканския полуостров. Състояла се е в местността Косово поле, северозападно от Прищина между реките Лаб и Ситница. В нея сърбите, предвождани от княз Лазар са се сражавали срещу турците, предвождани от султан Мурад I. В тази битка и двамата водачи намират смъртта си. В битката са участвали и доста българи.

Паметник на Косовските герои

Паметник на Косовските герои

Има три хипотези за изхода от Косовската битка. Според най-разпространената, сърбите са претърпели голямо поражение. Според друга версия – няма ясен победител от битката, а според трета – тази битка сложила край на настъплението на османските турци към Европа.

Къща на Симичите

Това е една от най-старите запазени сгради в Крушевац. Построена е в края на 18-ти или началото на 19-ти век. Понастоящем е превърната в етнографски музей и представя бита и семейния живот в Крушевац в началото на 20-ти век. Намира се в началото на централната търговска улица в града.

Къща на Симичите

Къща на Симичите

Къщата на Симичите много прилича на нашите възрожденски къщи.

Главната търговска улица

Това е неголяма пешеходна зона с множество кафенета и капанчета.

Търговската улица в Крушевац

Търговската улица в Крушевац

В района на Крушевац има много църкви и манастири – по няколко във или покрай всяко село. Ние посетихме два от манастирите.

Манастир Наупара

Девически манастир, разположен на живописно и тихо място – на 15 км южно от Крушевац, в покрайнините на едноименното село Наупара. В най-високата част на манастира се издига манастирската църква, много красива както отвън, така и отвътре. Тя е в моравски стил, който се отличава с богати и изпипани мотиви.

Манастир Наупара

Манастир Наупара

Над входа на църквата има две изящни розетки, които придават особен колорит на храма.

Манастир Свети Роман

Отбивката към манастира се намира малко след изхода от магистралата на Делиград. Смятан е за един от най-старите сръбски манастири. Манастирската църква е построена в края на 14-ти или в началото на 15-ти век върху останките от по-стара църква от 9-ти век.

Манастир Свети Роман

Манастир Свети Роман

И този манастир е разположен в много красиво място – в дефилето на река. На манастир Св. Роман ще посветя отделна статия.

Рибарска баня

Рибарска баня е балнеолечебен комплекс с минерални извори. Състои се от голям обществен център за рехабилитация, към който има спа и уелнес зони с открит и закрит минерален басейн, сауна, джакузи, фитнес, предлагат се разнородни лечебни и разкрасяващи процедури. Построен е върху стара турска баня от 17-ти век.

Рибарска баня

Рибарска баня

В комплекса има няколко хотелчета и къщи за гости. Намира се на около 35 километра югоизточно от Крушевац, които се изминават за около 40 минути с кола.

Рибарска баня

Рибарска баня

Ние бяхме отседнали тъкмо там в Рибарска баня, в един много приятен хотел – Вила ди Луссо. Да ви кажа, дали защото сме се разглезили тук в България или защото не се бяхме разбрали, но очаквахме в хотела да има СПА център, както в нашите си СПА хотели. Там в хотелчето нямаше СПА зона, а трябваше да се ползва обществения централизиран СПА и уелнес център. Но пък на душа в банята течеше топла минерална вода в изобилие. Храната в хотела беше много добра. В крайна сметка останахме доволни.

Хареса ни в Сърбия. Щом се върнахме започнахме да кроим планове за нови места, покрай посетените. Пак ще отидем, знае се 🙂 .Booking.com

Публикувано в свят голям, Сърбия. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *