Малко културен живот: Петрушка и Жар птица в Софийската опера и балет

Сигурно няма да се изненадате, ако ви кажа, че когато бях съвсем малка исках да стана балерина. Та коя малка госпожица не си е мечтала за това?! Аз си имах едно малко албумче за пример и вдъхновение със снимки от различни изпълнения на великата Мая Плисецкая. Разглеждала съм го хиляди пъти, без да преувеличавам бройката. И всеки път ми беше интересно – толкова красота, грация и финес напираше от снимките. Една от най-впечатляващите снимки за мен беше превъплъщението на голямата балерина в ролята на Жар Птица от едноименния балет на Игор Стравински. Снимката беше запечатала в един кадър целия образ на Жар Птицата – красотата, силата, грацията, магията, огнено-червения костюм …

Жар птица

Жар птица. Снимка: Софийска операи балет

От тогава мина много време. Съвсем нормално, образът някак беше позаспал надълбоко, за да се възроди отново. Наскоро … съвсем наскоро.

На представление в Софийската опера и балет

Избрахме си да гледаме Петрушка и Жар Птица от Игор Стравински – две балетни постановки в една вечер на сцената на Софийската опера и балет.

За жалост, поради разни задачи, не успяхме да отидем достатъчно рано, че да си вземем по чаша шампанско. Бяхме в операта 10 минути преди представлението. Това ни позволи единствено да си купим програма и да заемем местата си в залата.

СЪВЕТ: ако планирате посещение в операта, отидете там поне половин час по-рано, за да имате достатъчно време да се потопите в спектакъла.

Изгледах балета „Петрушка“ с интерес. Огромно впечатление ми направи невероятната игра на балетиста Александър Александров в ролята на Петрушка, неговата артистичност и най-вече гъвкавост. Развълнувах се от тъжния финал на сюжета.

Балетът Петрушка. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Петрушка. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Петрушка. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Петрушка. Снимка: Софийска опера и балет

Както винаги, ще споделя честно: хареса ми Петрушка, но „уау“ ефекта от цялата вечер беше постановката „Жар Птица“ – с красивите костюми, с невероятните декори и рисунък, прекрасната музика и приказен сюжет, изпълнението на балетистите. Именно след балета Жар Птица изплува у мен онзи спомен от детството с образа на огнената червена птица в изпълнение на голямата Мая Плисецкая.

Балетът Жар птица. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Жар птица. Снимка: Софийска опера и балет

Ако трябва да опиша с две думи цялата постановка на Жар Птица, няма да ми е трудно – красота и финес! Иначе на по-дълго, няма да се скъпя – голяма красота: приказна музика, приказен сюжет, приказни декори и костюми, приказна игра на цялата трупа, приказно изпълнение на оркестъра. Истинско удоволствие и наслада, както за ухото, така и за окото!

Балетът Жар птица. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Жар птица. Снимка: Софийска опера и балет

На думи, може би, не е толкова силно. Просто, трябва да сте там, за да го видите, чуете и усетите!

Полезна информация

Ако се интересувате за следващите представления в Софийската опера и балет, най-добре е да посетите сайта на операта. Там можете да се запознаете не само с програмата, но и да закупите билети онлайн. Между другото, интересен факт е, че много повече чужденци се възползват от възможността да закупят билети онлайн за постановка в Софийската опера и балет, отколкото българи 🙂 .

Да споделя и любопитна информация, която научих съвсем наскоро – има разновидност на културния туризъм, наречен оперен туризъм – хора извън България (предимно чужденци) посещават страната ни, специално, за да се потопят в различни оперни и балетни изпълнения. Още едно българско богатство, което е по-силно оценено отвън.

Не снимайте

Ако нямате много опит в посещението на опера или балет, ето едно правило, което трябва да спазвате, като отидете на представление в операта – не снимайте постановката! Имайте го пред вид! Да, правилото ще ви бъде напомнено и  в залата, но е хубаво да го знаете предварително.

Знам, знам … ще попитате защо? Много просто, поради най-малко две причини:

  • по време на представление залата е тъмна и най-малката искрица светлина може да разконцентрира актьорите на сцената или оркестъра;
  • костюмите и сценографията са обект на авторско право, уважавайте труда на авторите!
Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *