Малко културен живот: Петрушка и Жар птица в Софийската опера и балет

Сигурно няма да се изненадате, ако ви кажа, че когато бях съвсем малка исках да стана балерина. Та коя малка госпожица не си е мечтала за това?! Аз си имах едно малко албумче за пример и вдъхновение със снимки от различни изпълнения на великата Мая Плисецкая. Разглеждала съм го хиляди пъти, без да преувеличавам бройката. И всеки път ми беше интересно – толкова красота, грация и финес напираше от снимките. Една от най-впечатляващите снимки за мен беше превъплъщението на голямата балерина в ролята на Жар Птица от едноименния балет на Игор Стравински. Снимката беше запечатала в един кадър целия образ на Жар Птицата – красотата, силата, грацията, магията, огнено-червения костюм …

Жар птица

Жар птица. Снимка: Софийска операи балет

От тогава мина много време. Съвсем нормално, образът някак беше позаспал надълбоко, за да се възроди отново. Наскоро … съвсем наскоро.

На представление в Софийската опера и балет

Избрахме си да гледаме Петрушка и Жар Птица от Игор Стравински – две балетни постановки в една вечер на сцената на Софийската опера и балет.

За жалост, поради разни задачи, не успяхме да отидем достатъчно рано, че да си вземем по чаша шампанско. Бяхме в операта 10 минути преди представлението. Това ни позволи единствено да си купим програма и да заемем местата си в залата.

СЪВЕТ: ако планирате посещение в операта, отидете там поне половин час по-рано, за да имате достатъчно време да се потопите в спектакъла.

Изгледах балета „Петрушка“ с интерес. Огромно впечатление ми направи невероятната игра на балетиста Александър Александров в ролята на Петрушка, неговата артистичност и най-вече гъвкавост. Развълнувах се от тъжния финал на сюжета.

Балетът Петрушка. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Петрушка. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Петрушка. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Петрушка. Снимка: Софийска опера и балет

Както винаги, ще споделя честно: хареса ми Петрушка, но „уау“ ефекта от цялата вечер беше постановката „Жар Птица“ – с красивите костюми, с невероятните декори и рисунък, прекрасната музика и приказен сюжет, изпълнението на балетистите. Именно след балета Жар Птица изплува у мен онзи спомен от детството с образа на огнената червена птица в изпълнение на голямата Мая Плисецкая.

Балетът Жар птица. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Жар птица. Снимка: Софийска опера и балет

Ако трябва да опиша с две думи цялата постановка на Жар Птица, няма да ми е трудно – красота и финес! Иначе на по-дълго, няма да се скъпя – голяма красота: приказна музика, приказен сюжет, приказни декори и костюми, приказна игра на цялата трупа, приказно изпълнение на оркестъра. Истинско удоволствие и наслада, както за ухото, така и за окото!

Балетът Жар птица. Снимка: Софийска опера и балет

Балетът Жар птица. Снимка: Софийска опера и балет

На думи, може би, не е толкова силно. Просто, трябва да сте там, за да го видите, чуете и усетите!

Полезна информация

Ако се интересувате за следващите представления в Софийската опера и балет, най-добре е да посетите сайта на операта. Там можете да се запознаете не само с програмата, но и да закупите билети онлайн. Между другото, интересен факт е, че много повече чужденци се възползват от възможността да закупят билети онлайн за постановка в Софийската опера и балет, отколкото българи 🙂 .

Да споделя и любопитна информация, която научих съвсем наскоро – има разновидност на културния туризъм, наречен оперен туризъм – хора извън България (предимно чужденци) посещават страната ни, специално, за да се потопят в различни оперни и балетни изпълнения. Още едно българско богатство, което е по-силно оценено отвън.

Не снимайте

Ако нямате много опит в посещението на опера или балет, ето едно правило, което трябва да спазвате, като отидете на представление в операта – не снимайте постановката! Имайте го пред вид! Да, правилото ще ви бъде напомнено и  в залата, но е хубаво да го знаете предварително.

Знам, знам … ще попитате защо? Много просто, поради най-малко две причини:

  • по време на представление залата е тъмна и най-малката искрица светлина може да разконцентрира актьорите на сцената или оркестъра;
  • костюмите и сценографията са обект на авторско право, уважавайте труда на авторите!
Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *