15-то международно изложение Културен туризъм във В. Търново през погледа на един запален турист

Тази година бях активен участник в 15-то международно изложение „Културен туризъм“ и успях да присъствам на много събития в рамките на цялото изложение. В тази статия ще ви разкажа подробно за събитието и за най-интересните моменти от него.

Велико Търново

Велико Търново

Накратко за изложението „Културен туризъм“

Международното изложение „Културен туризъм” се провежда ежегодно във Велико Търново. В продължение на 15 години то се утвърждава като един от най-динамично развиващите се туристически форуми на Балканите.

Създадено е като специализирано изложение за промоция на културния туризъм и платформа за обмен на опит между дестинации от България и съседните страни. В последствие форумът привлича все по-широк кръг от участници не само от Балканите, но от цяла Европа и извън нея. По време на изложението туроператори, туристически организации и общини имат възможността да представят своите нови продукти, организират се дискусии по важни въпроси в сферата на културния туризъм, провежда се филмов фестивал, национален студентски конкурс за разработки на туристическа тематика, научна конференция по въпросите на културното наследство, организирана от БАН.

Конкурсът „Чети и пътувай“ в рамките на изложението отличава най-добрите публикации, сайтове, издания, плакати и събития, насочени към популяризирането на туризма и пътуванията. В дните на форума, съвместно с Регионалната библиотека „П.Славейков“ във Велико Търново се провежда инициативата „Фоайе на книгата с автограф”, която тази година събира 40 издателства от цялата страна.

Самоводската чаршия и занаятите

Самоводската чаршия и занаятите

За първи път тази година изложението Културен туризъм се проведе на територията на Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, а събитията от програмата на форума се състояха на различни атрактивни места в старопрестолния град – в залите на Община Велико Търново, в Музей „Възраждане и Учредително събрание”, в Лапидариума на Регионалния исторически музей и в конферентния комплекс „Премиер”.

Събития по време на форума

15-то международно изложение Културен туризъм във Велико Търново беше изключително богато на събития и съпътстващи прояви. Аз тук не мога да опиша всяка една от тях, но ще се спра на онези, които ми направиха най-силно впечатление.

15-то международно изложение Културен туризъм

15-то международно изложение Културен туризъм

Съвсем естествено, като запален турист, моят интерес клонеше повече към чисто туристическите обекти и атракции, но все пак, посетих и някои събития, фокусирани върху „кухнята“ на туризма.

Откриване

Изложението беше тържествено открито с речи на част от официалните лица.

Ансамбъл Българче

Ансамбъл Българче

Последва богата фолклорна програма с участието на ансамбъл „Българче“ и унгарски танцов фолклорен състав „Хирьош Агора“, гр. Кечкемет.

Унгарски фолклорен състав „Хирьош Агора“, гр. Кечкемет

Унгарски фолклорен състав „Хирьош Агора“, гр. Кечкемет

Изложение

В спортната зала имаше много щандове на български общини и чуждестранни участници, на които запалени туристи – хора като мен имаха възможността да се запознаят с някои нови места, събития и атракции в България и по света.

Изложението

Изложението

Международна кръгла маса по въпросите на културния туризъм

Кръглата маса беше организирана от Министерството на туризма и се проведе в Музея „Възраждане и учредително събрание“.

Музей Възраждане и учредително събрание

Музей Възраждане и учредително събрание

Това беше дискусионен форум на много високо ниво с наши заместник министри, чуждестранни посланици и специалисти в туризма, които се изказваха по въпроси, свързани с проблеми в туризма и бъдещи планове. Ние публиката бяхме топло посрещнати от домакините и имахме удоволствието и честта да се настаним на скамейките, на които са заседавали народните депутати от Първото Велико Народно събрание.

Научна конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“

Аз, признавам си, от толкова много събития в рамките на изложението, не успях да присъствам на всички презентации на конференцията. Бях си избрала две от тях, свързани с изследване на маршрута за пренасяне на мощите на Св. Иван Рилски до Рилския манастир и прохождащия все още поклоннически поход по този маршрут. Автори на изследването са Евгени Косев и Паскал Пиперков.

Курилски манастир

Курилски манастир: една от сигурните точки от маршрута

Спектакъл Звук и светлина

Прекрасен завършек на първия ден от 15-то международно изложение Културен туризъм беше спектакълът Звук и светлина. Да ви призная, гледала съм го много пъти още от ученическите ми години. Въпреки това, все още настръхвам по време на шоуто и имам чувството, че никога няма да ми омръзне. Уникално е!

Царевец: шоуто Звук и светлина

Царевец: шоуто Звук и светлина

Национална среща на туристическите информационни центрове в България

Това беше още една работна среща, организирана от Министерството на туризма и посветена на развитието на културния туризъм. От срещата искам да откроя две неща, превърнали се в своеобразно мото на срещата:

  • думите на заместник министъра на туризма г-н Любен Кънчев: „Туризмът е да изживееш мястото, на което отиваш“;
  • встъпителните слова на посланика на Бразилия Н. пр. Ана Мария Сампайо Фернандес, която изтъкна, че България дава прекрасни възможности за туризъм. Е, ние си го знаем това, но някак много приятно е да чуеш това от чужденец.

Парк Мини България

По време на изложението Културен туризъм успяхме да посетим една от най-новите атракции на старата българска столица – паркът с миниатюри Мини България, пресъздаващи знакови за нашата родина места.

Парк Мини България: катедралата Св. Александър Невски

Парк Мини България: катедралата Св. Александър Невски

Там видяхме прекрасни експонати на фона на Царевец – на Патриаршията и на Балдуиновата кула.

Парк Мини България: Варненската катедрала

Парк Мини България: Варненската катедрала

Най-впечатляващи за мен бяха катедралата Св. Александър Невски, Варненската катедрала, сградата на Народното събрание и Паметникът на Асеневци.

Парк Мини България: сградата на Народното събрание

Парк Мини България: сградата на Народното събрание

Освен това, случихме на поредното интересно събитие – 10 000-я посетител на парка получи специален сертификат.

Парк Мини България: паметникът на Асеневци

Парк Мини България: паметникът на Асеневци

Награждаване

Едно от последните събития в рамките на форума Културен туризъм във Велико Търново беше награждаването на най-добрите участници в изложението и в конкурса „Чети и пътувай“. Аз няма да ви отегчавам, изброявайки многото награди. Но не мога да не споделя една награда точно в областта на блога Друми в думи – наградата за най-професионален туристически сайт бе присъдена на портала Пейка.БГ.

Сцена на вековете

Последното събитие, на което присъствах в рамките на изложението беше представянето на предстоящия Трети летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който се провежда от 7-ми юли до 5-ти септември на историческия хълм Царевец.

Царевец

Царевец

По време на представянето бях щастлива да се запозная и да се доближа до оперната прима Йоана Железчева, солист на Бургаската опера и до Боряна Сечанова – артистичен директор на Балет Арабеск.

Фестивалът Сцена на вековете се открива на 7 юли, денят на освобождение на Велико Търново от турско робство, с постановката Ромео и Жулиета по музика на Сергей Прокофиев на Балет Арабеск.

Бургаската опера ще представи две свои постановки – Мадам Бътерфлай от Пучини на 14 юли и Аида от Верди на 18 август.

Варненските театри ще се представят с мюзикъла Зоро по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън на 21 юли и операта Джоконда на Понкиели на 11 август.

На 27 юли е представлението Криворазбраната Цивилизация по Добри Войников на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, Велико Търново.

Русенската опера ще участва в Сцена на вековете с операта Луд гидия от Прашкев Хаджиев и мюзикълът Човекът от Ла Манча на Дейл Васерман.

Очертава се изключително интересно лято на Царевец. И още: информация за над 50 забележителности във Велико Търново ще намерите в този линк.Booking.com

Публикувано в събития с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *