5 български манастира с обзорен връх над тях

Повече от месец не бях пускала нова статия в блога по разни причини. Идеята за тази ми хрумна отдавна и ето, че дойде време да я развия. Харесва ми да търся повтаряемост и аналогии в разни неща. Преди време писах статия за няколко манастира с водопад до тях.

В последните години изминах много пътеки и имах възможността да погледна от високи върхове. В един момент ми се наби на очи, че доста от планинските маршрути започват или минават покрай хижи, но има и немалко такива, които започват или минават покрай манастир, църква или параклис. Замислих се, че има известна прилика между хижите и старите манастири – домакините им полагат немалко грижи за тяхното съществуване, повечето са разположени на красиви и закътани места в планината.

Гигински манастир от птичи поглед
Гигински манастир от птичи поглед

В редовете по-долу ви представям няколко маршрута до върхове, които започват от манастир. Все идеи за приятни разходки, които съчетават движение, гледки и допир с духовното.

Ерулски манастир – Големи връх, Ерулска планина

Ерулският манастир „Света Троица“ се намира в покрайнините на трънското село Ерул. Състои се от църква, сграда и просторен двор с пейки. От надписа на фасадата на църквата четем, че тя била построена на 10.06.1802 г. Смята се обаче, че светата обител е наследник на много стар средновековен манастир. В двора на манастира е разположена паметна плоча на загинали за България местни герои.

Ерулски манастир
Ерулски манастир

Ерулски Големи връх е висок 1481 метра и е първенец на Ерулската планина. До него има три маршрута – от село Душинци, от Ерулския манастир и от село Горочевци, последните два от които са маркирани. Най-лекият от тях започва от Ерулския манастир. Голяма част от маршрута представлява черен коларски път. Следва се червена маркировка, която е добра и на често. Още в началните метри на прехода върхът се вижда вляво нагоре. Времето за изминаване е около час и половина в посока.

Големи връх и морето от планински дипли около него
Големи връх и морето от планински дипли около него

Големи връх е изключително обзорен. От него се откриват прекрасни панорамни гледки към Витоша, Рила, Стража, Любаш, Руй. Малко натам по пътеката към село Горочевци се открива и гледка към село Душинци, което е в подножието на върха.

В Ерулската планина, над самото село Ерул се издига още един панорамен връх – Каменитица. Изкачването му е кратко и леко и започва от обширен почти обратен завой при махала Мучи баба на У-образно кръстовище преди централната част на село Ерул. Там има стара автобусна спирка и широко място за паркиране. По-подробно описание ще намерите тук.

Гигински манастир – връх Тумба, Черна гора

Гигинският (Църногорски) манастир „Свети свети Козма и Дамян“ се намира на 5 километра от село Гигинци, община Брезник. Манастирът има богата история, датираща от XI-XII век. През първите три века от турското робство манастирът продължава да действа, като през XVI век в него е имало килийно училище. Опожарен е през 1737 – 1739 г, след това е била възстановена църквата, а после и манастира.

Гигински манастир - поглед от хълма в началото на маршрута
Гигински манастир – поглед от хълма в началото на маршрута

Връх Тумба, висок 1129 м, е първенец на планината Черна гора във физикогеографската област Краище. Маршрутът към него започва от Гигинския манастир, който се пада в северозападното му подножие. Към върха се върви все по черни пътища. Във втората половина от маршрута се откриват красиви панорамни гледки. Разстоянието от манастира до върха се изминава за по-малко от час. За съжаление, туристическа маркировка липсва. Подробно описание ще намерите тук.

Поглед назад от връх Тумба - последният щурм, хълмът долу вдясно е връх Китка.
Поглед назад от връх Тумба – последният щурм, хълмът долу вдясно е връх Китка.

Руенски манастир – връх Бобошевски Руен, Конявска планина

Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ е сравнително нов. През 1995 г. започва изграждането на манастирската църква върху основите на по-стара църква. През 2003 г. храмът е осветен, а след това започва изграждането на сградите около църквата.

Руенският манастир и красивата му църква
Руенският манастир и красивата му църква

Съществуват предположения, че манастирът възниква още през IX век, в годините след покръстването на българите. Предполага се също, че най-почитаният български светец свети Иван Рилски приема монашеско пострижение именно там в средновековния манастир и известно време престоява в него.

Връх Бобошевски Руен
Връх Бобошевски Руен

Руенският манастир се намира до село Скрино, недалеч от Бобошево. От манастира започва пътека към близкия панорамен връх Бобошевски Руен. Върхът е висок 1134 метра и е открит от всички страни. Гледките от него са невероятни и надалеч. Маршрутът не е официално маркиран (само неофициално с парцалчета по дървета и храсти). В района на манастира има още две интересни места, които да се видят – голям кръст и пещерата на свети Иван Рилски. Цялата разходка от манастира до върха покрай пещерата и кръста отнема около час и половина без почивките. Повече информация ще намерите тук.

Горнобански манастир – връх Дупевица, Люлин планина

Горнобанският манастир „Св.св. Кирил и Методий“ е построен през XV век. Бил е част от Софийската Мала Света гора. В годините на турското робство е разрушен, но не изцяло. През 1875 година е възстановена църквата, в която и до днес са запазени някои от старите стенописи – тези зад олтара.

Горнобански манастир
Горнобански манастир

Връх Дупевица, висок 1256 м., е първенец на Люлин планина. Има няколко маршрута до него, като два от тях се комбинират в интересен кръгов маршрут: Бонсови поляни – Горнобански манастир – връх Дупевица – хижа Бонсови поляни – Бонсови поляни. Маршрутът започва от местността Бонсови поляни край Горна баня и се изминава за около два часа и 10 минути. Още в началото на разходката се минава покрай Горнобанския манастир. Вижте повече тук.

Връх Дупевица, първенец на Люлин планина
Връх Дупевица, първенец на Люлин планина

Името на люлинския първенец Дупевица звучи забавно-интересно. Единствената информация за произхода му е неофициална – от ФБ пост. Гледката от върха е толкова очарователна, че на човек му се допява и затова му казват „допеевица“ или опростения му сегашен вариант „Дупевица“.

Лозенски манастир – връх Половрак, Лозенска планина

Лозенският манастир „Св. Спас“ е малък, но изключително добре подреден и поддържан. Предполага се, че е построен по време на Второто Българско царство. Разрушен е в края на XIV век при падането на България под турско робство. Възстановен е през XVII век, но през XVIII век бил отново опустошен от османлиите в отговор на въстанието на архиереите в Софийско, Самоковско и Западна България в 1737 г. Лозенският манастир по това време бил център на заверата. През 1821 година е построен отново. От тогава датира и днешната църква „Свето Възнесение Господне“.

Лозенски манастир Св. Спас
Лозенски манастир Св. Спас

Над Лозенския манастир се извисява панорамния връх Половрак, висок 1182 метра и трети по височина в Лозенската планина. Името му идва още от траките и означава Орлов поглед.

Връх Половрак - гледка към София
Връх Половрак – гледка към София

Манастирът и върхът са част от маршрута на Лозенската екопътека. Дължината му е над 10 километра и се вие между част от възвишенията на Лозенската планина от село Долни Лозен до село Долни Пасарел. Цялата се изминава за около 3 часа и половина без почивките. Разбира се, може да изминете само частта ѝ от село Долни Лозен покрай Лозенския манастир до връх Половрак и обратно. Това ще ви отнеме около час и половина в посока.

Публикувано в екопътеки и маршрути. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


4 Коментара към 5 български манастира с обзорен връх над тях

 1. Албена каза:

  Чудесна статия, но преди да я публикувате не е лошо да се осведомите за имената на местностите и реките за които пишете. Река Бистрица се образува от сливането на Стара река и Янчовска река доста по-надолу от описаното в статията.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за чудесния коментар, но в статията по-горе не пиша за никакви реки.

 2. Михаил Петров каза:

  Здравейте.
  Сайтът ви е страхотен. Той е т.к. един от трите избраници в „пътеводния“ телефон.
  Като съвет към подобни статии, ако е възможно, публикувайте също дали има път до подобни точки, пък бил той асфалт, черен, за джип и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *