5 български манастира с обзорен връх над тях

Повече от месец не бях пускала нова статия в блога по разни причини. Идеята за тази ми хрумна отдавна и ето, че дойде време да я развия. Харесва ми да търся повтаряемост и аналогии в разни неща. Преди време писах статия за няколко манастира с водопад до тях.

В последните години изминах много пътеки и имах възможността да погледна от високи върхове. В един момент ми се наби на очи, че доста от планинските маршрути започват или минават покрай хижи, но има и немалко такива, които започват или минават покрай манастир, църква или параклис. Замислих се, че има известна прилика между хижите и старите манастири – домакините им полагат немалко грижи за тяхното съществуване, повечето са разположени на красиви и закътани места в планината.

Гигински манастир от птичи поглед
Гигински манастир от птичи поглед

В редовете по-долу ви представям няколко маршрута до върхове, които започват от манастир. Все идеи за приятни разходки, които съчетават движение, гледки и допир с духовното.

Ерулски манастир – Големи връх, Ерулска планина

Ерулският манастир „Света Троица“ се намира в покрайнините на трънското село Ерул. Състои се от църква, сграда и просторен двор с пейки. От надписа на фасадата на църквата четем, че тя била построена на 10.06.1802 г. Смята се обаче, че светата обител е наследник на много стар средновековен манастир. В двора на манастира е разположена паметна плоча на загинали за България местни герои.

Ерулски манастир
Ерулски манастир

Ерулски Големи връх е висок 1481 метра и е първенец на Ерулската планина. До него има три маршрута – от село Душинци, от Ерулския манастир и от село Горочевци, последните два от които са маркирани. Най-лекият от тях започва от Ерулския манастир. Голяма част от маршрута представлява черен коларски път. Следва се червена маркировка, която е добра и на често. Още в началните метри на прехода върхът се вижда вляво нагоре. Времето за изминаване е около час и половина в посока.

Големи връх и морето от планински дипли около него
Големи връх и морето от планински дипли около него

Големи връх е изключително обзорен. От него се откриват прекрасни панорамни гледки към Витоша, Рила, Стража, Любаш, Руй. Малко натам по пътеката към село Горочевци се открива и гледка към село Душинци, което е в подножието на върха.

В Ерулската планина, над самото село Ерул се издига още един панорамен връх – Каменитица. Изкачването му е кратко и леко и започва от обширен почти обратен завой при махала Мучи баба на У-образно кръстовище преди централната част на село Ерул. Там има стара автобусна спирка и широко място за паркиране. По-подробно описание ще намерите тук.

Гигински манастир – връх Тумба, Черна гора

Гигинският (Църногорски) манастир „Свети свети Козма и Дамян“ се намира на 5 километра от село Гигинци, община Брезник. Манастирът има богата история, датираща от XI-XII век. През първите три века от турското робство манастирът продължава да действа, като през XVI век в него е имало килийно училище. Опожарен е през 1737 – 1739 г, след това е била възстановена църквата, а после и манастира.

Гигински манастир - поглед от хълма в началото на маршрута
Гигински манастир – поглед от хълма в началото на маршрута

Връх Тумба, висок 1129 м, е първенец на планината Черна гора във физикогеографската област Краище. Маршрутът към него започва от Гигинския манастир, който се пада в северозападното му подножие. Към върха се върви все по черни пътища. Във втората половина от маршрута се откриват красиви панорамни гледки. Разстоянието от манастира до върха се изминава за по-малко от час. За съжаление, туристическа маркировка липсва. Подробно описание ще намерите тук.

Поглед назад от връх Тумба - последният щурм, хълмът долу вдясно е връх Китка.
Поглед назад от връх Тумба – последният щурм, хълмът долу вдясно е връх Китка.

Руенски манастир – връх Бобошевски Руен, Конявска планина

Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ е сравнително нов. През 1995 г. започва изграждането на манастирската църква върху основите на по-стара църква. През 2003 г. храмът е осветен, а след това започва изграждането на сградите около църквата.

Руенският манастир и красивата му църква
Руенският манастир и красивата му църква

Съществуват предположения, че манастирът възниква още през IX век, в годините след покръстването на българите. Предполага се също, че най-почитаният български светец свети Иван Рилски приема монашеско пострижение именно там в средновековния манастир и известно време престоява в него.

Връх Бобошевски Руен
Връх Бобошевски Руен

Руенският манастир се намира до село Скрино, недалеч от Бобошево. От манастира започва пътека към близкия панорамен връх Бобошевски Руен. Върхът е висок 1134 метра и е открит от всички страни. Гледките от него са невероятни и надалеч. Маршрутът не е официално маркиран (само неофициално с парцалчета по дървета и храсти). В района на манастира има още две интересни места, които да се видят – голям кръст и пещерата на свети Иван Рилски. Цялата разходка от манастира до върха покрай пещерата и кръста отнема около час и половина без почивките. Повече информация ще намерите тук.

Горнобански манастир – връх Дупевица, Люлин планина

Горнобанският манастир „Св.св. Кирил и Методий“ е построен през XV век. Бил е част от Софийската Мала Света гора. В годините на турското робство е разрушен, но не изцяло. През 1875 година е възстановена църквата, в която и до днес са запазени някои от старите стенописи – тези зад олтара.

Горнобански манастир
Горнобански манастир

Връх Дупевица, висок 1256 м., е първенец на Люлин планина. Има няколко маршрута до него, като два от тях се комбинират в интересен кръгов маршрут: Бонсови поляни – Горнобански манастир – връх Дупевица – хижа Бонсови поляни – Бонсови поляни. Маршрутът започва от местността Бонсови поляни край Горна баня и се изминава за около два часа и 10 минути. Още в началото на разходката се минава покрай Горнобанския манастир. Вижте повече тук.

Връх Дупевица, първенец на Люлин планина
Връх Дупевица, първенец на Люлин планина

Името на люлинския първенец Дупевица звучи забавно-интересно. Единствената информация за произхода му е неофициална – от ФБ пост. Гледката от върха е толкова очарователна, че на човек му се допява и затова му казват „допеевица“ или опростения му сегашен вариант „Дупевица“.

Лозенски манастир – връх Половрак, Лозенска планина

Лозенският манастир „Св. Спас“ е малък, но изключително добре подреден и поддържан. Предполага се, че е построен по време на Второто Българско царство. Разрушен е в края на XIV век при падането на България под турско робство. Възстановен е през XVII век, но през XVIII век бил отново опустошен от османлиите в отговор на въстанието на архиереите в Софийско, Самоковско и Западна България в 1737 г. Лозенският манастир по това време бил център на заверата. През 1821 година е построен отново. От тогава датира и днешната църква „Свето Възнесение Господне“.

Лозенски манастир Св. Спас
Лозенски манастир Св. Спас

Над Лозенския манастир се извисява панорамния връх Половрак, висок 1182 метра и трети по височина в Лозенската планина. Името му идва още от траките и означава Орлов поглед.

Връх Половрак - гледка към София
Връх Половрак – гледка към София

Манастирът и върхът са част от маршрута на Лозенската екопътека. Дължината му е над 10 километра и се вие между част от възвишенията на Лозенската планина от село Долни Лозен до село Долни Пасарел. Цялата се изминава за около 3 часа и половина без почивките. Разбира се, може да изминете само частта ѝ от село Долни Лозен покрай Лозенския манастир до връх Половрак и обратно. Това ще ви отнеме около час и половина в посока.

Публикувано в екопътеки и маршрути. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към 5 български манастира с обзорен връх над тях

 1. Албена каза:

  Чудесна статия, но преди да я публикувате не е лошо да се осведомите за имената на местностите и реките за които пишете. Река Бистрица се образува от сливането на Стара река и Янчовска река доста по-надолу от описаното в статията.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за чудесния коментар, но в статията по-горе не пиша за никакви реки.

 2. Михаил Петров каза:

  Здравейте.
  Сайтът ви е страхотен. Той е т.к. един от трите избраници в „пътеводния“ телефон.
  Като съвет към подобни статии, ако е възможно, публикувайте също дали има път до подобни точки, пък бил той асфалт, черен, за джип и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *