12 интересни български манастира, които посетих през 2020

Обичам да посещавам български манастири, особено такива с вековна история. В повечето от тях намирам някакво невероятно спокойствие и тихо очарование. Заради закътаните живописни местности, в които се намират, заради силната връзка с духовното, която дават, заради късчетата българска история, които съкровено пазят.

Шумски манастир "Св. Архангел Михаил"
Шумски манастир „Св. Архангел Михаил“

Всяка година посещаваме по няколко манастира. Понякога като основна цел, а друг път, защото просто сме се озовали наблизо. Така беше и през тази нетрадиционна година.

Все пак, съвсем традиционно през декември, откакто съществува блогът Друми в думи, събирам в обща статия всички манастири, които сме посетили през годината.

Пещерски манастир „Свети Николай Мирликийски“

Намира се над земенското село Пещера. До манастира води приятна екопътека. Манастирът е основан през Средновековието. Неотдавна той е бил обновен. На място може да се видят църквата на манастира, оброчен кръст, стара камбанария, аязмо, останки от стари сгради, нови навеси с пейки. Повече за Пещерския манастир може да прочетете в тази статия.

Пещерски манастир Св. Николай Мирликийски
Пещерски манастир Св. Николай Мирликийски

Манастир „Свети Пантелеймон“

Това е съвсем нов манастир, подопечен на Гигинския манастир. Намира се в село Смиров дол, недалеч от село Пещера и град Земен. Манастирът е с модерна архитектура и богато изписана църква.

Манастир Св. Пантелеймон край с. Смиров дол
Манастир Св. Пантелеймон край с. Смиров дол

Не знаехме за този манастир преди да го посетим. По време на една уикенд разходка пътувахме от село Пещера към София и видяхме кафявата табелка към манастир Св. Пантелеймон на шосето. Не се замислихме много. Кривнахме и право в манастира. Освен че го разгледахме и запалихме по свещичка, пред неговите порти видяхме интересна карта с отбелязани църкви и манастири от Краищенското светогорие.

Одранишки манастир „Свети свети Петър и Павел“

Одранишкият манастир „Св. св. Петър и Павел“ е много красив манастир, който се намира недалеч от село Одраница. До манастира води черен път с трошено-каменна настилка. Пътят е дъкъг около 3-4 километра и може да се измине и с по-висока лека кола – бавно и внимателно.

Одранишки манастир "Св. св. Петър и Павел"
Одранишки манастир „Св. св. Петър и Павел“

Сегашният манастир е нов, но се смята, че е наследник на по-стар манастир. Състои се от църква, двор и сграда.

Горните три манастира посетихме в един слънчев майски ден, малко след като отново можехме да пътуваме и да се разхождаме на чист въздух.

Разбоишки манастир „Въведение Богородично“

Разбоишкият манастир е сред любимите ми български манастири. Разположен е на двата бряха на река Нишава до село Разбоище, недалеч от Годеч. Състои се от малка бяла църква, залепена във високите скали над реката и няколко манастирски сгради.

Разбоишки манстир: църквата, вградена в скалите
Разбоишки манстир: църквата, вградена в скалите

Не е ясно кога точно е възникнал манастира. Някои смятат, че църквата в скалите и първите манастирски сгради са построени през 14-ти век по времето на цар Иван Александър.

Чепърлински манастир „Света Петка“

Чепърлинският манастир е разположен до село Чепърлинци. Той е на пешеходно разстояние от Разбоишкия манастир, като двата могат да се посетят в един ден. В тази статия ви разказах за една такава разходка.

Чепърлински манастир "Света Петка"
Чепърлински манастир „Света Петка“

Манастирът, също като Разбоишкия, е на брега на река Нишава. Състои се от църква, сгради и много голям двор. Изграден е в началото на 20-ти век върху стари останки.

Букоровски манастир „Свети Георги“

Букоровският манастир също се намира близо до Разбоишкия манастир. Той е уникален с петте си църкви, като в днешно време работи само първата от тях „Свети Георги“. Това е един от манастирите, които сме посещавали доста пъти. Наблизо се намира и един красив водопад – водопад Котлите, който за съжаление е активен много рядко.

Букоровски манастир
Букоровски манастир

Посетихме тези три манастира в предпоследния ден на май.

Искрецки манастир „Успение Богородично“

Манастирът се намира в двора на Белодробната клиника в източната част на село Искрец. Той е бил основан през 13-ти век и е бил част от Софийската Мала Света гора. Манастирът се състои от малка църква, уникален седмоъгълен баптистерий, добре поддържан двор и старинна порта.

Искрецки манастир "Успение Богородично"
Искрецки манастир „Успение Богородично“

Посетихме го в средата на юни. Бяхме ходили и преди до Искрецкия манастир, но храмът и баптистерият бяха затворени, а дворът – в не много добро състояние. При последното ни посещение с приятна изненада установихме обновлението на манастира. Повече за него може да прочетете в тази статия.

Голешки манастир „Свети Николай Летни“

Намира се край село Голеш, недалеч от границата ни със Сърбия. Не се знае кога е основан. Възобновен е в края на 19-ти век.

Голешки манастир "Св. Николай Летни"
Голешки манастир „Св. Николай Летни“

Манастирът се състои от църква и сграда. Посетихме го в края на юни. Когато бяхме там сварихме екип реставратори. От тях разбрахме, че под сравнително нова мазилка са разкрити останки стар слой стенописи, за които се предполага, че са от 16-ти век.

Шумски манастир „Свети Архангел Михаил“

Намира се недалеч от Годеч, на около 3 километра югозападно от центъра на село Шума, до махала Рекето. Смята се, че е бил основан през 11-ти век. Състои се от малка църква и манастирски сгради.

Пред портите на Шумския манастир
Пред портите на Шумския манастир

Ходили сме до манастира преди около година. Това лято бяхме там в първата седмица на август. Освен манастира, целта на разходката ни тогава бяха и няколко оброка в близост до Шумския манастир.

Забелски манастир „Свети Димитър“

Намира се до село Забел, Трънско, в подножието на връх Руй. Един от туристическите маршрути за изкачване на Руй минава покрай манастира. От манастира към момента е останала само каменната църква, която според надписа над вратата ѝ, била изградена през 1240 г.

Забелски манастир Свети Димитър
Забелски манастир Свети Димитър

Разгледахме Забелския манастир в края на август, когато изкачихме връх Руй.

Гигински манастир „Свети свети Козма и Дамян“

Разположен е до село Гигинци, община Брезник, Пернишко. Историята му датира от 11 – 12 век. Към момента се състои от стара и нова църква, масивни манастирски сгради, висока кула-камбанария и добре поддържан обширен двор. Заедно с Гигинския манастир може да се посети близкият връх Тумба, първенец на планината Черна гора.

Гигински манастир от високо
Гигински манастир от високо

Тази година бяхме в манастира в средата на ноември.

Ерулски манастир „Света Троица“

Манастирът се намира в покрайнините на трънското село Ерул. Състои се от църква, сграда, обширен двор и пейки. В двора на манастира може да се види паметна плоча на загинали за България местни герои. Съгласно надписа на фасадата църквата, тя била построена на 10.06.1802 г. Иначе, за самия манастир се смята, че е наследник на много стар средновековен манастир.

Ерулски манастир
Ерулски манастир

В края на ноември изкачихме близкия до манастира Големи връх, първенец на Ерулската планина. Тогава запалихме и по свещичка в храма на манастира.

Публикувано в български манастири. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


10 Коментара към 12 интересни български манастира, които посетих през 2020

 1. Емил Димов каза:

  Манастира в Добърско е уникален, от 13 век със страхотна история и уникални икони

 2. Хрис.Диков каза:

  Дочо, що не си казал че те интересуват манастири ? Щях да ти покажа още няколко в Западна България!

 3. Кирил Русков каза:

  Винаги се вълнувам при вида на български монастир, а те са толкова много

 4. Стоян Божилов каза:

  Паздравления, прекрасни места за радост на очите и душата!

 5. Гергана Стефанова каза:

  Браво на вас. Чудни пътешествия.

 6. КОТКАТА каза:

  Браво – някой да напише правилно имената Букоровски и Чепърлински – за пръв път се случва!
  Е, Искрецкият е в двора на Санаториума (ни е болница, ни пък …. клиника 🙄).

  • Росен Василев каза:

   Чепърлянски, а не Чепърлински – Чепърлянци, а не Чепърлинци!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *