В Сърбия: манастир Свети Роман и Руската църква

Преди няколко месеца имахме възможността да отседнем в Рибарска баня, балнеолечебен сръбски курорт, недалеч от Крушевац. И каквито сме си почитатели на старинни православни манастири, не пропуснахме да посетим тамошния манастир Свети Роман.

Той ни се видя много интересен, не само защото е един от най-старите манастири в Сърбия, но и защото е свързан с главен герой от най-превеждания световен роман – граф Вронски от Ана Каренина на Лев Толстой.

Mанастир Свети Роман
Mанастир Свети Роман

В допълнение, в манастира бяхме посрещнати много радушно – свещеникът не само ни приветства с „Добро дошли!“, но като разбра, че сме българи обяви, че много обича братята българи и ни покани в малкия параклис с мощите на Св. Роман вътре в църквата, за да ни почете молитва за здраве. От сърце! Безвъзмездно!

Бяхме очаровани от подобно топло отношение, а и мястото ни заплени като природни дадености. По-долу ще ви разкажа за него.

Манастир Свети Роман

Манастирът е разположен в красивата клисура на малка река, приток на Южна Морава.

Край манастира
Край манастира

Светата обител се състои от църква, кула-камбанария и манастирски сгради. Църквата е много стара, с красиви и старинни стенописи. В нея, в отделен параклис се намира гробът на самия светец – свети Роман.

Mанастир Свети Роман - църквата
Манастир Свети Роман – църквата

Манастирът получава своето сегашно име, след като свети Роман бива погребан в него.

Манастир Св. Роман - камбанарията
Манастир Св. Роман – камбанарията

Според една легенда, известно време след създаването си, манастирът запада и по-късно е възобновен от слуга на принц Лазар, който пасял неговите овце в района и се натъкнал на опустошения гроб на свети Роман.

До църквата в двора на манастира се намира гроб, в който е погребано сърцето на Николай Николаевич Раевски, руски военен деец, който се сражавал като доброволец на страната на Сърбия в Сръбско-Турската война от 30-те години на 19-ти век. Тялото му е погребано в Русия. Николай Николаевич е прототип на граф Вронски, героят на Лев Толстой от Ана Каренина.

Гробът на Раевски, прототип на граф Вронски
Гробът на Раевски, прототип на граф Вронски

В романа на Лев Толстой Ана Каренина и Алексей Вронски преживяват бурна, отричана и фатална любов. В края на романа Ана се самоубива, а граф Вронски заминава доброволец в Сръбско-Турската война, обезпечавайки финансово цяла военна руска част.

Вече ви споменах за топлото посрещане вътре в църквата. Като излязохме навън в двора на манастира видяхме друг свещеник, който също ни приветства с „Добро дошли“. Много бяха любезни тези сръбски свещеници.

След като обиколихме и разучихме манастира и запалихме по свещичка, отидохме в долната му част – там близо до входа, където има лековито аязмо, облагородено и много приятно направено.

Манастир Свети Роман - аязмото
Манастир Свети Роман – аязмото

Манастирът се намира на около 5 км от магистралата Ниш – Белград, след изхода на Делиград. Като излезете от магистралата има табелка за манастира вдясно от шосето.

Руската църква

Нещата обикновено са винаги навързани едно за друго …

Като разбрахме, че в манастир Свети Роман е заровено сърцето на Николай Николаевич, прототип на граф Вронски, потърсихме повече информация по въпроса. Така разбрахме, че семейството на въпросния господин, в негова чест е построило руска църква до с. Горни Ардовац, която има за прототип вече построена руска църква в родния край на семейството.

Руската църква в Горни Ардовац
Руската църква в Горни Ардовац

Хич не се и чудихме, а започнахме да планираме как да посетим въпросната църква. Е, посетихме я един ден по-късно на връщане към София. Църквата не е много далеч от манастира и е в село Горни Ардовац, пищна и много красива.

В Руската църква
В Руската църква
В Руската църква
В Руската църква

Руската църква се намира в покрайнините на Горни Ардовац. На магистралата Ниш-Белград трябва да се отклоните към Алексинац и после по междуградските пътища да поемете към Горни Ардовац. Има пътни табелки. Освен това, църквата я има като обект в Гугъл. Имайте предвид, че пътят е тесен и със завои и се пътува бавно.

Но пък е интересно да се потопиш в такъв обект, пропит от мъка по изгубения в битка син …

Booking.com
Публикувано в свят голям, Сърбия. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *