Момчилова крепост край село Градът – мястото на Момчил юнак

През този горещ юли си направихме кратка, но много приятна екскурзия в Пампорово, по време на която посетихме десетина забележителни места в региона. Едно от многото ни интересни посещения беше до Момчилова крепост. Бяхме ходили там и преди, но ни беше любопитно да я видим отново. Знаехме, че гледките си заслужаваха. Освен това бяхме чели за новата атракция там – филмчето за Момчил юнак.

Момчилова крепост

Момчилова крепост

Кратка история на крепостта

Крепостта е детайлно проучена по време на археологически разкопки през 1986 година и по-късно през периода 2007-2010. Установено е, че тя има два периода на обитаване – през 6-ти век и 11-14-ти век. В края на 6-ти век Момчиловата крепост, заедно с други крепости от Родопската укрепителната система по времето на Средните векове, е унищожена от славяните.

Много години по-късно – през 11-ти век – крепостта е възстановена и функционира активно до 60-70-те години на 14-ти век, когато е превзета и опожарена от османските турци по време на тяхното нашествие в Родопите. Повече информация за тази и други крепости в Родопите може да се намери в този сайт.

Защо твърдината се казва Момчилова крепост

По думите на жената, която продаваше билети крепостта преди е носела името Градище. Така се казва и местността наоколо. По времето на византийския император Кантакузин, тя се споменава под името Подвис.

През 1343 година крепостта преминава във владение на Момчил, родопски владетел по произход българин, който се издига благодарение на храбростта и комбинативността си от момче от народа до деспот и севастократор. Според една информационна табела в пределите на крепостта, крепостта Подвис е първата столица на владенията на Момчил. Момчил повежда борбата срещу османските нашественици, в която намира и смъртта си. За неговите подвизи и житейска съдба разказват няколко легенди. Наричат го Момчил юнак. Заради всичко това, предполагам, крепостта е наречена в наши дни на името на Момчил.

Какво може да се види

Благодарение на европейски проект са възстановени част от крепостните стени, построена е пътека, която обхожда крепостта. На върха на хълма, върху който е изградена Момчилова крепост, е имало древно тракийско скално светилище. От него е останала една скална площадка, обезопасена с парапет.

В изследване на Момчилова крепост

В изследване на Момчилова крепост

Момчилова крепост привечер

Момчилова крепост привечер

Точно от това място се разкрива впечатляваща панорама във всички посоки. И при двете ни посещения на крепостта ние видяхме кулата Снежанка и обсерваторията в Рожен. Казват, че се вижда и връх Голям Перелик, но аз лично не можах да го разпозная. Казват също, че има визуална връзка между тази крепост, Смолянската крепост и крепостта в Рудозем.

Гледки от Момчиловата крепост

Гледки от Момчилова крепост

Гледки от Момчиловата крепост

Още гледки от Момчилова крепост

Филмчето за Момчил юнак

Второто ни посещение на Момчиловата крепост беше една събота привечер. Освен че пак разгледахме крепостта, бяхме свидетели на една атракция, открита преди няколко месеца – филмче за Момчил, прожектирано на една от скалите в крепостта. Цялата обстановка – крепостта, потънала в сумрак и деликатно обградена с фина светеща лента – осветената пътека, скалите, филмчето, звукът и светлините предават уникално усещане за единство и връзка с онези славни времена.

Филмчето за Момчил юнак

Филмчето за Момчил юнак

Филмчето за Момчил е с времетраене 30 минути, а билетите за него са по 4 лева.

Как се стига до Момчилова крепост

Момчиловата крепост се намира на около 17 километра източно от Смолян, близо до село Градът. От Смолян се минава през кв. Устово и се поема по пътя за Мадан. Натам има табели.

В подножието на крепостта има информационен център. Там се оставят и колите. От там започва и пътеката, по която се стига до крепостта за около 20 минути ходене. Толкова трае и връщането.

При първото ни посещение за по-пряко избрахме да щурмуваме хълма направо, без да използваме пътеката. Не че спестихме време – хълмът е доста стръмен – но беше някак по-интересно 🙂 .Booking.com

Публикувано в крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


6 Коментара към Момчилова крепост край село Градът – мястото на Момчил юнак

 1. Едно от най-хубавите местенца в Пампорово. Любима дестинация, която за мен има и емоционална стойност!
  Прекрасно е, че има хора като Вас, които ни запознават с познатите и не толкова познати кътчета на родината!

 2. Ели Иванова каза:

  така е, Юлия, благодаря за хубавите думи. Покрай толкова много посетени напоследък крепости в България откривам, че повечето от тях имат сходна съдба – част от крепостите са построени върху тракийски свети места, използвани са през Късната Античност или Ранното Средновековие и разрушени по време на аваро-славянското нашестие в края на 6-ти и началото на 7-ми век, като някои имат и по-късен период на използване. Различното при Момчиловата крепост е, че тя носи една легенда – легендата за героичния Момчил.

 3. Alex каза:

  HI, great web site, I love it very much. Hope you will have more travel and enjoyment this year. Lots of places to see in Bulgaria, beautiful country.

  • Ели Иванова каза:

   Hi, Alex, thanks so much for all those good words! I hope to visit Serbia (again) very soon. I have already been there 3-4 times.

 4. Златка Димитрова каза:

  За 6 годишни деца става ли този преход?

 5. stefan каза:

  Много добра идея за кратка екскурзия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *