10-те най-високи водопада в България

Ако и друг път сте попадали на страниците на блога ми, вероятно сте забелязали, че съм страстен любител на водопадите. А ако не сте, ето признавам си – може и вие да сте запалени по тях, или пък да се заинтригувате тепърва. И има защо – всеки водопад изглежда различно, има свой собствен шум, начин на движение и падане на водата. Освен това, научно доказано е, че водопадите имат благотворно въздействие върху човека.

Преди известно време написах статия за лесно достъпните водопади в България. Тази статия е посветена на най-високите водопади в нашата прекрасна страна. Подредих ги по височина в низходящ ред. Някои от тези водопади са доста трудно достижими, но това е съвсем нормално – нали са си първенци 🙂 .

Водопад Бовска Скакля

Водопад Бовска Скакля

За мой късмет, повечето от тези най-високи водопади, вече съм ги посетила и имам снимки и лични впечатления от тях. Останалите са ми в плана и се надявам още тази година да попълня празнотите.

Врачанска Скакля, 141 метра, Стара планина

Врачанската Скакля държи първото място – това е най-високият водопад в България със своите 141 метра височина. Водите му падат от внушителен скален венец и се виждат отдалеч (когато ги има). За жалост, водопад Врачанска Скакля е на малка рекичка и затова не „работи“ активно през цялата година. Най-подходящи периоди за посещение са пролетно време и след обилни дъждове.

Водопад Врачанска Скакля

Водопад Врачанска Скакля

Водопадът се намира до Враца. До него има екопътека, но поради голямата си височина, той се вижда и от самия град.

Райското пръскало, 125 метра, Стара планина

Райското пръскало е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров. Намира се под връх Ботев и на половин час пеша от хижа Рай. До него се стига за около 4 часа по планинска пътека, започваща от местността Паниците до Калофер.

Водопад Райско пръскало под похлупак от мъгла

Водопад Райско пръскало

Ние посетихме хижа Рай и водопад Райското пръскало преди 3 години, когато изкачвахме връх Ботев. Мястото ни заплени. То напълно отговаря на името си – РАЙ! Със сигурност пак ще отидем там някой ден.

Бовска Скакля, 85 метра, Стара планина

Водопад Бовска Скакля се намира в Искърското дефиле на Вазовата екопътека, близо до село Бов. Неговата река също не е от големите. Затова и силните му дни са през пролетта и след обилни дъждове.

Близо до водопада

Водопад Бовска Скакля

Видимско пръскало, 80 метра, Стара планина

Водопадът е на река Пръскалска в старопланинския резерват Северен Джендем. Най-близките населени места до него са Априлци и Видима.

Кадемлийско пръскало, 72 метра, Стара планина

Водопад Кадемлийско пръскало се намира на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа, в Национален парк „Централен Балкан“. Близо до водопада е старопланинската хижа Тъжа.

Водопад Кадемлийско пръскало

Водопад Кадемлийско пръскало

Рилска Скакавица, 70 метра, Рила

Водопад Рилска Скакавица, със своите 70 метра височина, е най-високият водопад в Рила. Разположен е на 1750 метра надморска височина, а местността покрай него е много красива. Реката, която го захранва се нарича Скакавица, а преходът до него не е труден и е по добре маркирана пътека.

Водопад Рилска Скакавица

Водопад Рилска Скакавица

Водопад Орфей, 68 метра, Родопите

Водопад Орфей е най-високият водопад в Родопите. Намира се на река Еленска близо до Смолян по известната екопътека „Каньона на водопадите“. Водите му се сипят от висока скала под формата на лира.

Водопад Орфей

Водопад Орфей

Боров камък , 63 метра, Стара планина

Водопад Боров камък е единият от Врачанските водопади. Другият е Врачанската Скакля – първият в списъка. Водопадът е много красив и до него се стига по интересна и на места екстремна екопътека. Реката на водопада е Лева – същата с онова красиво ждрело край град Враца – Вратцата. Пътеката започва в покрайнините на врачанското село Згориград. Освен големият водопад Боров камък, по нея могат да се наблюдават още много, при това красиви водопади.

Водопад Боров камък

Водопад Боров камък

Бабско пръскало, 54 метра, Стара планина

Още един от водопадите в Национален парк „Централен Балкан“, пълноводен през цялата година.

Полска Скакавица, 52 метра, Земенска планина

Водопад Полска Скакавица се намира в Земенската планина, недалеч от едноименното село Полска Скакавица и на около 10 км от Кюстендил. До подножието на водопада води приятна планинска пътека, която се изминава за около половин час.

Водопад Полска Скакавица

Водопад Полска Скакавица

Накрая, за допълнение, ще споделя информация и за още един висок водопад, тъй като височината му е много близка до височината на Полска Скакавица.

Сливодолско падало, 50 метра, Родопите

Водопад Сливодолско падало се намира в района на Бачково. Пътеката до водопада започва веднага след първия тунел след Бачково по шосето Асеновград-Смолян. Той не е от мощните и пълноводните, а струята му е тясна.

Водопад Сливодолско падало

Водопад Сливодолско падало

До него води приятна и прохладна пътека, която се вие покрай реката, която го захранва – река Сливов дол.

Публикувано в водопади. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

10 Коментара към 10-те най-високи водопада в България

 1. Валентин Несторов каза:

  От изброените съм бил на Рилска Скакавица, Бовска Скакля и най-скоро (миналата седмица) бях на Каньона на водопадите и Орфей. Много съм впечатлен от тази пътека, много е красива, с множество мостчета и каскади и панорамни площадки…

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Валентин, благодаря Ви за отзива! Съгласна съм, че Каньона на водопадите е много красиво място. Желая Ви хубаво лято и още много интересни места, които да посетите!

 2. пламен каза:

  от изброените съм бил близо до видимското праскало през октомври но до него така и неможах да стигна 4е имаше магла и слънце нямаше и много малко се вижаше от него 4е бях на 1км от него и беше много студено

 3. Речната котка каза:

  Мисля, че има и по-висок водопад в Родопите, ама явно няма кой да го измери… Водопадът над с. Безводно. Поне по снимка като се гледа!

  • Ведат дикме каза:

   Да със сигурност този водопад от близо 70 Метра трябва да е в топ 10

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, от туристическия портал на Кърджали виждам, че този водопад е висок около 25-28 метра, така че явно някой вече го е измерил 🙂 .

   • Кирил Неделчев каза:

    Водопадът до с. Безводно е поне 50 м. висок.

    Липсва Самодивското пръскало край Девин. И него го дават около 70 м.

    Водопад Безименен на Бабска река, някои му викат Дяволската черква е според мен поне 50 м.

    Големият устински водопад е с 3 скока над 55-60 метра.

    И в резерват Стенето – Киселчовски водопад, го дават, че е по-висок дори от Врачанскя скакля, но за него ще трябва лично да се уверя, а на горните съм бил.

    ПоздраВИ!

 4. Любомир Николов каза:

  Бил съм на Райското, и то пет пъти! На Бабското и на Кадемлийското също веднъж. И за мой най-голям срам, никога на Боянския водопад!

 5. Николай Георгиев каза:

  Райско пръскало е вече само скала. Нещата се променят. Имената също трябва да се променят.
  Днес бях там, през април, декември… Вода няма. Това вече е само скала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *