10-те най-високи водопада в България

Ако и друг път сте попадали на страниците на блога ми, вероятно сте забелязали, че съм страстен любител на водопадите. А ако не сте, ето признавам си – може и вие да сте запалени по тях, или пък да се заинтригувате тепърва. И има защо – всеки водопад изглежда различно, има свой собствен шум, начин на движение и падане на водата. Освен това, научно доказано е, че водопадите имат благотворно въздействие върху човека.

Преди известно време написах статия за лесно достъпните водопади в България. Тази статия е посветена на най-високите водопади в нашата прекрасна страна. Подредих ги по височина в низходящ ред. Някои от тези водопади са доста трудно достижими, но това е съвсем нормално – нали са си първенци 🙂 .

Водопад Бовска Скакля
Водопад Бовска Скакля

За мой късмет, повечето от тези най-високи водопади, вече съм ги посетила и имам снимки и лични впечатления от тях. Остава ми само един, но ми е в плана и се надявам още тази година да попълня празното.

Врачанска Скакля, 141 метра, Стара планина

Врачанската Скакля държи първото място – това е най-високият водопад в България със своите 141 метра височина. Водите му падат от внушителен скален венец и се виждат отдалеч (когато ги има). За жалост, водопад Врачанска Скакля е на малка рекичка и затова не „работи“ активно през цялата година. Най-подходящи периоди за посещение са пролетно време и след обилни дъждове.

Водопад Врачанска Скакля
Водопад Врачанска Скакля

Водопадът се намира до Враца. До него има екопътека, но поради голямата си височина, той се вижда и от самия град.

Райското пръскало, 125 метра, Стара планина

Райското пръскало е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров. Намира се под връх Ботев и на половин час пеша от хижа Рай. До него се стига за около 4 часа по планинска пътека, започваща от местността Паниците до Калофер.

Водопад Райско пръскало под похлупак от мъгла
Водопад Райско пръскало

Ние посетихме хижа Рай и водопад Райското пръскало преди 3 години, когато изкачвахме връх Ботев. Мястото ни заплени. То напълно отговаря на името си – РАЙ! Със сигурност пак ще отидем там някой ден.

Бовска Скакля, 85 метра, Стара планина

Водопад Бовска Скакля се намира в Искърското дефиле на Вазовата екопътека, близо до село Бов. Неговата река също не е от големите. Затова и силните му дни са през пролетта и след обилни дъждове.

Близо до водопада
Водопад Бовска Скакля

Видимско пръскало, 80 метра, Стара планина

Водопадът е на река Пръскалска в старопланинския резерват Северен Джендем. Най-близкото населено място до него е Априлци и по-точно квартал Видима.

Кадемлийско пръскало, 72 метра, Стара планина

Водопад Кадемлийско пръскало се намира на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа, в Национален парк „Централен Балкан“. Близо до водопада е старопланинската хижа Тъжа.

Водопад Кадемлийско пръскало
Водопад Кадемлийско пръскало

Рилска Скакавица, 70 метра, Рила

Водопад Рилска Скакавица, със своите 70 метра височина, е най-високият водопад в Рила. Разположен е на 1750 метра надморска височина, а местността покрай него е много красива. Реката, която го захранва се нарича Скакавица, а преходът до него не е труден и е по добре маркирана пътека. Тръгва се от местността Зелени преслап след Паничище.

Водопад Рилска Скакавица
Водопад Рилска Скакавица

Водопад Самодивско пръскало, 70 метра, Родопите

Водопад Самодивско пръскало е най-високият в Родопите. Намира се до Девин. Водите му падат на два пада с обща височина от 70 метра. В подножието на водопада се вижда долният пад. За да го видите в целия му ръст, трябва да поемете към близкия хълм Калето и на една от отбивките да кривнете към ръба на хребета, откъдето се открива панорамна гледка към двата пада на Самодивското пръскало.

Водопадът е една от забележителностите по една от най-атрактивните екопътеки в България – Струилица.

Екопътека Струилица - водопад Самодивско пръскало
Екопътека Струилица – водопад Самодивско пръскало

Водопад Орфей, 68 метра, Родопите

Водопад Орфей е вторият по височина водопад в Родопите. Намира се на река Еленска близо до Смолян по известната екопътека „Каньона на водопадите“. Водите му се сипят от висока скала под формата на лира.

Водопад Орфей
Водопад Орфей

Боров камък, 63 метра, Стара планина

Водопад Боров камък е единият от Врачанските водопади. Другият е Врачанската Скакля – първият в списъка. Водопадът е много красив и до него се стига по интересна и на места екстремна екопътека. Реката на водопада е Лева – същата с онова красиво ждрело край град Враца – Вратцата. Пътеката започва в покрайнините на врачанското село Згориград. Освен големият водопад Боров камък, по нея могат да се наблюдават още много, при това красиви водопади.

Водопад Боров камък
Водопад Боров камък

Бабско пръскало, 54 метра, Стара планина

Още един от водопадите в Национален парк „Централен Балкан“, пълноводен през цялата година. Преди време до него е водела екопътека, но сега тя е разрушена и до него се стига трудно. Може да се види отдалеч по маршрута от село Тъжа към водопад Кадемлийско пръскало.

КИП "Сладката вода" - поглед към водопад Бабско пръскало
Поглед към водопад Бабско пръскало
Публикувано в водопади. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


13 Коментара към 10-те най-високи водопада в България

 1. Валентин Несторов каза:

  От изброените съм бил на Рилска Скакавица, Бовска Скакля и най-скоро (миналата седмица) бях на Каньона на водопадите и Орфей. Много съм впечатлен от тази пътека, много е красива, с множество мостчета и каскади и панорамни площадки…

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Валентин, благодаря Ви за отзива! Съгласна съм, че Каньона на водопадите е много красиво място. Желая Ви хубаво лято и още много интересни места, които да посетите!

 2. пламен каза:

  от изброените съм бил близо до видимското праскало през октомври но до него така и неможах да стигна 4е имаше магла и слънце нямаше и много малко се вижаше от него 4е бях на 1км от него и беше много студено

 3. Речната котка каза:

  Мисля, че има и по-висок водопад в Родопите, ама явно няма кой да го измери… Водопадът над с. Безводно. Поне по снимка като се гледа!

  • Ведат дикме каза:

   Да със сигурност този водопад от близо 70 Метра трябва да е в топ 10

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, от туристическия портал на Кърджали виждам, че този водопад е висок около 25-28 метра, така че явно някой вече го е измерил 🙂 .

   • Кирил Неделчев каза:

    Водопадът до с. Безводно е поне 50 м. висок.

    Липсва Самодивското пръскало край Девин. И него го дават около 70 м.

    Водопад Безименен на Бабска река, някои му викат Дяволската черква е според мен поне 50 м.

    Големият устински водопад е с 3 скока над 55-60 метра.

    И в резерват Стенето – Киселчовски водопад, го дават, че е по-висок дори от Врачанскя скакля, но за него ще трябва лично да се уверя, а на горните съм бил.

    ПоздраВИ!

    • Калоян Димитров каза:

     От заслон Ботев на север тече р.Видима, като малко под заслона пада от над 100м със сигурност.По топографска карта дерето е дълбоко към 300м., а скалите са доста отвесни. Водопада е грандиозен, но го няма в нито една класация, вероятно поради сезонния си характер. От лятната пътека х.Плевен-вр.Ботев може да се наблюдава в пълния си блясък.

     • Ели Иванова каза:

      Много благодаря за информацията!

 4. Любомир Николов каза:

  Бил съм на Райското, и то пет пъти! На Бабското и на Кадемлийското също веднъж. И за мой най-голям срам, никога на Боянския водопад!

 5. Николай Георгиев каза:

  Райско пръскало е вече само скала. Нещата се променят. Имената също трябва да се променят.
  Днес бях там, през април, декември… Вода няма. Това вече е само скала.

 6. Мирослав Енчев каза:

  Има още едно прекрасно пръскало в Стара Планина, с 54 м воден пад и е прекрасно да се посети и види! Пускам информационна препрадка, който има интерес да го погледне в интернет и евентуално да го посети на място при желание. Поздрави от мен! 😉

  Сувчарското пръскало е водопад в Средна Стара планина, в границите на Национален парк „Централен Балкан“. Височината на водния пад е 54 м.

  Намира се близо до с. Христо Даново (на 3 км от с. Кърнаре), община Карлово. До водопада се стига по изоставен асфалтов път, на места с много паднали камъни, нагоре към планината. След около час и двадесет минути от центъра на селото се стига до циментов мост, при който има отклонение вдясно по едва забележима пътечка по десния бряг на Сувчарска река (реката се води Сувчарска, според последното издание на картите за Ком-Емине). След около 200 м (десетина минути стръмно изкачване) се открива незабравима гледка към водопада, който се разкрива в цялото си величие. Красивият му 54 м чист пад действително му отрежда достойно място сред природните забележителности. Самият водопад се сгромолясва от красив скален венец в малко езерце в подножиято му, затова пътеката го заобикаля с неголяма дъга отляво.[1][2]

  Сувчарското пръскало е обявено за природна забележителност със заповед №3796 от 11.10.1965 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *