Забележителности в Априлци и наоколо за чудесен престой и активен отдих

Минавали сме неведнъж през Априлци и ето, че дойде време да отседнем няколко дни там, за да го опознаем отблизо. Посещението ни в Априлци се състоя в средата на ноември и да ви призная, не случихме на хубаво време. Въпреки това, си прекарахме чудесно и успяхме да видим интересни забележителности. Наш фон през цялото време бяха най-високите части на главното старопланинско било начело с първенеца връх Ботев и очарователния връх Марагидик.

Панорамните скали под връх Острец над Априлци, на хоризонта са върховете Марагидик и Ботев
Панорамните скали под връх Острец над Априлци, на хоризонта са върховете Марагидик и Ботев

В статията ще намерите информация за топ забележителностите в Априлци и околността, основните пешеходни маршрути и опции за настаняване.

Съдържание

Информация за град Априлци
Забележителности в Априлци
Маршрути от Априлци
Забележителности около Априлци
Къде да отседнете
Финални думи

Кратка информация за град Априлци

Априлци се намира в централната част на страната, на 180 километра източно от София и на 55 километра южно от областния център Ловеч. Разположен е в обширна котловина в подножието на връх Ботев. Градът е сравнително млад – създаден е през 1976 г. със сливането на четирите села Зла река, Острец, Ново село и Видима, които сега са негови квартали. Името Априлци е избрано в чест на героичното участие на хората от района в Априлското въстание.

Районът е арена на действие на най-масовото въстание в Северна България – Новоселското въстание, част от Априлското въстание. Новоселското въстание избухва на 2 май 1876 г. с обявяването на Новоселската република, просъществувала девет дни. То бива зверски потушено и удавено в кръв и пепелища. Избити са над 160 бунтовници, а осем от ръководителите на въстанието, начело с председателя на революционния комитет Стефан Пешев са обесени на площада в Севлиево, жертви стават стотици мъже, жени и деца, над 700 къщи са опожарени.

Учудващо е колко малко се знае от широката публика за Новоселското въстание, най-масовото в Северна България!

Забележителности в Априлци

Новоселски манастир „Света Троица“

Основна забележителност в Априлци е Новоселският манастир. За него има добри указателни табели, започващи още от главния път София – Варна. До манастира се стига с кола, като отправна точка е централният площад на града и на квартал Ново село. Ако се движите в посока Острец, точно преди площада на Ново село трябва да поемете по улицата, която се отделя вляво от главната улица. Тази улица отвежда до портата на светата обител. Пред нея е обособен паркинг.

Новоселски манастир "Света Троица" в Априлци
Новоселски манастир „Света Троица“ в Априлци

Манастирът е девически. Издигнат е около 1830 г. Монахините в него вземат дейно участие в подготовката и избухването на Новоселското въстание. За съжаление, в хода на въстанието монахините и свещениците са зверски избити, а църквата – опожарена. Издигната е отново през 1890 г.

Пред портите на Новоселския манастир в Априлци има голямо табло с историята на манастира.

Възрожденска църква Света Параскева

Удобно е да посетите църквата заедно с манастира, тъй като двете места са близо едно от друго. Как да намерите църквата? Отправна точка отново е площадът на Ново село. От него поемате (пеша или с кола) по улицата вляво към манастира. Веднага след площада е обособен широк тротоар с паркинг по протежение на самата улица. От тротоара срещу паркинга започват стъпала. Те водят към гробищата, а църквата се намира в покрайнините на гробищата.

Към църквата Св. Параскева
Към църквата Св. Параскева

След първата порция стълби е поставена указателна табелка към църквата и гробищния парк. На нея е отбелязана и екопътека „Кръста“, но според мен е по-удачно да тръгнете по нея от мястото, което ви посочвам по-долу за начало на пътеката.

Възрожденска църква Света Параскева
Възрожденска църква Света Параскева

Църквата е каменна, вкопана в земята и доста голяма. Била построена в началото на XIX век. Ние, за съжаление, не успяхме да влезем и да я разгледаме от вътре, тъй като по време на нашето посещение в Априлци тя беше в ремонт. Хубаво е, че са предприети мерки за възстановяване и обновяване. Ще ми бъде любопитно да я видя след ремонта.

Екопътека Кръста

Екопътеката води до Кръста на хълма, който се издига над площада в квартал Ново село. Вечерно време Кръстът е добре осветен и се вижда чудесно от далеч. Пътеката започва от улицата непосредствено след църквата „Свети Георги Победоносец“, разположена на главната улица след площада. На разклона след църквата има указателна табела за екопътеката и място за 1-2 коли. Аз ви съветвам да продължите с кола още малко нагоре по улицата и да я оставите в края на тази улица в подножието на хълма с Кръста.

В началото на екопътека "Кръста" в Априлци, това се вижда от паркинга. Може да тръгнете и направо, но най-добре поемете по алеята вляво на хълма.
В началото на екопътека „Кръста“ в Априлци, това се вижда от паркинга. Може да тръгнете и направо, но най-добре поемете по алеята вляво на хълма.

В лявото подножие на хълма започва чакълеста алея към върха. Алеята е много кратка. По нея са поставени информационни табла, разказващи за Новоселското въстание.

По алеята към Кръста
По алеята към Кръста

За 5 минути, като изключим четенето на таблата, може да се изкачите до билото на хълма. То е широко и панорамно.

Гледки от хълма на екопътека Кръста
Гледки от хълма на екопътека Кръста

Вижда се голяма част от град Априлци и отново това хипнотизиращо било на Централна Стара планина.

Гледки от хълма на екопътека Кръста: връх Острец вляво, връх Марагидик вдясно, на хоризонта право напред е заснеженото било на връх Голям Кадемлия.
Гледки от хълма на екопътека Кръста: връх Острец вляво, връх Марагидик вдясно, на хоризонта право напред е заснеженото било на връх Голям Кадемлия.

В металния кръст са монтирани стъпала и човек може да се изкачи до панорамна площадка с още по-впечатляващи гледки. Край Кръста има зони за отдих и още информационни табла.

Кръстът над Априлци
Кръстът над Априлци

Паметници в чест на героите от Новоселското въстание

В Априлци и околностите са издигнати няколко паметника, посветени на Новоселското въстание.

Храм „Свети Георги Победоносец“

За него споменах по-горе. Той се намира до площада на Ново село и е издигнат в чест на падналите за свободата местни герои през Априлското въстание.

Градски парк

Градският парк е приятно място за лежерна разходка в центъра на Априлци. Той е много близо до градския площад, но е от другата страна на реката. Срещу площада поемате по пешеходния мост и сте в парка. Може да отидете и с кола до парка, но първо трябва да стигнете до моста в западната част на главната улица Васил Левски и после да се върнете в обратна посока по уличката до реката.

Градски парк, Априлци
Градски парк, Априлци

Маршрути от Априлци

Видимско пръскало

Видимско пръскало със своите 80 метра височина се нарежда в топ 10 на най-високите водопади в България. До него води живописна екопътека. Тя започва от покрайнините на квартал Видима, точно до ВЕЦ-а. В началото на маршрута са поставени няколко информационни табла и обозначения. Обособен е и немалък паркинг. Пътеката е приятна за ходене и се движи в дерето на река Пръскалска, която е десен приток на река Лява Видима, основна съставяща на река Видима.

Турски рът

Турски рът е местност и връх (1323 м) в Средна Стара планина точно над Априлци. От върха се откриват красиви панорамни гледки към резерват Северен Джендем и назад към Априлци. До мястото води маркирана пътека с начало ВЕЦ „Видима“, точно там, където започва пътеката към водопад Видимско пръскало. Първите два километра от двата маршрута са идентични. След това пътеката за Турски рът се отделя наляво, има указателни стрелки. Пътеката е почти изцяло в гора и се изкачва доста стръмно. До местността се върви около час и половина.

Местност Турски рът над Априлци, поглед към резерват Северен Джендем
Местност Турски рът над Априлци, поглед към резерват Северен Джендем

Мечото чакало

Мечото чакало е наколна стара дървена къщичка за наблюдение на диви животни. Тя се намира до поток, който е десен приток на река Пръскалска. Потокът образува 2-3 малки водопада. Пътеката към Мечото чакало се отделя при разклонението за Турски рът. Разстоянието от това разклонение до чакалото е около 1.3 км и се изминава за около 30 минути. От Мечото чакало до Турски рът също има маркирана пътека, но трябва да се има предвид, че е много, много стръмна. Двата маршрута могат да се комбинират в кръгов маршрут, но горещо съветвам първо да се тръгне към Мечото чакало, после да се изкачите до Турски рът и да слезете по пътеката, описана в предишната секция. Ние тази стръмна пътека над Мечото чакало я взехме на слизане и въпреки поставеното на места въже, беше предизвикателство.

Хижа Плевен

Хижа Плевен е отправна точка за редица планински маршрути и в частност за изкачване на връх Ботев от северната страна на Балкана. Тя е най-голямата високопланинска хижа в Стара планина, разположена е в много красива местност и работи през цялата година. Легловата база е за 100 души. Към хижата има и заведение за хранене. С две думи, хижа Плевен сама по себе си е добра идея за разходка край Априлци.

До хижата се стига пеша за около час и половина по стръмна маркирана пътека. Тя започва от паркинга край товарния лифт за хижата, до който пък се стига по асфалтов път от ВЕЦ „Видима“.

Връх Ботев

От хижа Плевен започва един от класическите маршрути за изкачване на Ботев връх. Маршрутът е добре обозначен и се изминава ориентировъчно за три часа.

Връх Ботев, поглед от север
Връх Ботев, поглед от север

Скалите с хипнотизираща панорама под връх Острец

Панорамните скали под връх Острец представляват сравнително обширна тераса, разположена в подножието на връх Острец. Гледките, които се откриват от тях са зашеметяващи и надалеч – като на тепсия се откриват централните и най-високи части на главното старопланинско било начело с първенеца връх Ботев. Вижда се прекрасно и обзорният връх Марагидик. Целият град Априлци се открива като на длан.

Поглед от скалите: Стара планина, част от Априлци и котловината
Поглед от скалите: Стара планина, част от Априлци и котловината

Самият връх Острец се издига над едноименния квартал и е ясно отличим отдалеч. Маршрутът към него и скалите започва от квартал Острец на град Априлци и по-точно в края на улица „Отдих“. Пешеходният маршрут до скалите отнема около час. В началото се тръгва по черен път, но после се поема по много стръмна пътека. Подробно описание на целия маршрут вижте в тази статия.

Връх Марагидик

Връх Марагидик се вижда много ясно от град Априлци. Самият връх е познат още с името Русалка и е изключително панорамен. Маршрутът до него започва от квартал Острец и по-точно край хотел „Еко Рай Реката“. Доста е стръмен, сравнително дълъг – над 8 километра – и отнема по около 3:30 часа в посока.

Връх Марагидик
Връх Марагидик

Забележителности около Априлци

Следващите няколко забележителности са близо до Априлци. Може да ги посетите пътьом или пък да се разходите до тях при престоя си в градчето.

Старо Стефаново

Старо Стефаново е старата част на ловешкото село Стефаново. През 1982 г. тази част е обявена за архитектурен резерват. Там всички къщи и улици пазят духа и архитектурата на Българското възраждане. Намира се на 33 километра от Априлци и е удобно да го посетите, ако идвате откъм София.

Старо Стефаново
Старо Стефаново

Калето в село Дебнево

Също по път може да се отбиете в село Дебнево и да посетите тамошната крепост, построена и обитавана през Късната античност и Средните векове. За нея съм писала тук. Селото отстои на 26 км от Априлци.

Крепост Калето в село Дебнево
Крепост Калето в село Дебнево

Църквата в село Гумощник

След Дебнево, приближавайки Априлци, може да се насочите към село Гумощник. Основни забележителности там са църквата „Свети Николай Летни“ и килийното училище. Църквата е възрожденска и с впечатляващи за времето си размери. В двора ѝ е издигнат паметник на загиналите от района гурбетчии при потъването на кораба Титаник.

Църква "Свети Николай Летни", село Гумощник
Църква „Свети Николай Летни“, село Гумощник

Главният път минава през покрайнините на Гумощник. Селото е разпръснато в няколко махали. За църквата има указателни табелки. Повече информация вижте тук.

Възрожденска църква "Св. Николай Летни", с. Гумощник
Възрожденска църква „Св. Николай Летни“, с. Гумощник

Село Скандалото

По път към Априлци най-близо е село Скандалото. Шосето също минава през покрайнините му, но интересните неща са в централната част на селото, съвсем близо до главния път. Те са няколко – плаж, водопад, стар мост, архитектурна част, църква.

Река Видима и старият мост в село Скандалото
Река Видима и старият мост в село Скандалото

Селото е разположено на двата бряга на река Видима. Към централната му част води стар каменен мост от 1872 г. Годината е изписана на самото съоръжение. Мостът бил построен от ученици на майстор Колю Фичето и с помощта на местни хора. От него, поглеждайки срещу течението се виждат красиви и игриви водоскоци и надпис „ПЛАЖ“, изписан с бели букви на един от бреговите камъни. Далече на хоризонта е високата част на Балкана.

Село Скандалото
Село Скандалото

Пресичаме моста и завиваме наляво към няколко къщи с възрожденски облик. Вървейки по улицата виждаме тесни стъпала, извеждащи долу до реката. Не пропускаме да слезем. Там брегът е от заравнени масивни скали, подходящи за плаж в подходящо време от годината. После продължаваме по улицата. Тя се разделя. Ние поемаме по дясното разклонение. Минаваме по още един каменен мост, по-малък от предишния, издигнат на малка река, десен приток на Видима. Мостът ни отвежда до църквата „Свети архангел Михаил“. Отдалече личи, че тя е доста стара. Строежът на храма започнал през 1870 г. и бил завършен и осветен през ноември 1873 г.

Църква "Свети архангел Михаил" в село Скандалото
Църква „Свети архангел Михаил“ в село Скандалото

Църквата е каменна и масивна. По време на нашето посещение тя беше затворена, но я обиколихме и поне отвън я огледахме добре. На няколко места на фриза под стряхата имаше различни фигури на хора, животни и кръстове. Специалистите по религиозна символика биха извлекли богата информация от тях. Аз, за съжаление, нямам такива познания. Мога обаче да направя паралел с гореспоменатата църква Св. Николай Летни в Гумощник, която също беше снабдена с подобни символи под стряхата.

Камбанарията на църквата "Св. архангел Михаил" в с. Скандалото
Камбанарията на църквата „Св. архангел Михаил“ в с. Скандалото

До църквата в село Скандалото се издига масивна камбанария. Според надписа на фронталната ѝ арка, тя била построена през 1899 г.

Батошевските манастири

Ако идвате откъм Велико Търново, може да се отбиете през село Батошево и да посетите Батошевските манастири. Селото се намира на 24 километра от Априлци, така че може да го посетите и по време на вашата почивка в Априлци. Манастирите са два. Повече информация за тях и локацията им вижте тук.

Батошевски манастир Успение Богородично
Батошевски манастир Успение Богородично

Къде да отседнете в Априлци

Имам лични впечатления от две места за настаняване в района на Априлци.

Едното е Карашката къща в махала Караци на близкото село Селище. Това е стара къща с възрожденско-балканджийски облик и прекрасни панорами към върховете Ботев, Марагидик и резерват Пеещи скали. Повече информация и кадри от къщата може да намерите в тази моя статия. За резервации следвайте линка.

Хотел Марагидик е другото място. Той се намира в квартал Острец и е чудесна отправна точка за маршрута към Скалите под връх Острец. Хотелът е семеен, с 3 звезди, архитектурата му е доста разчупена, а стаите са обширни и приветливи. Към хотела функционира ресторант и спа център.

Тук ще откриете разнообразни варианти за нощувка в Априлци.

Финални думи

Преди посещението ни в Априлци, доста съм се чудела, защо много хора избират района за кратка, а и по-дълга ваканция. След тридневното ни скорошно посещение там вече знам – заради чистия въздух и невероятните панорами към най-високите части на Стара планина.

В статията ви разказах за интересните забележителности в Априлци и региона, описах и няколко пешеходни маршрута за раздвижване и пълноценна почивка. Надявам се, че съм ви дала поне няколко причини да навестите градчето.

Публикувано в български манастири, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Забележителности в Априлци и наоколо за чудесен престой и активен отдих

  1. Павел каза:

    Прелестно е в тази част на България, както и в цялата страна, всъщност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *