Отново на Витоша: преходът по маршрут хижа Алеко – с. Железница

Беше първата събота на октомври – един слънчев ден за размисъл преди поредните парламентарни избори. Не можеше да ходим кой знае колко надалеч, за да можем да гласуваме на следващия ден. В същото време искахме да разпуснем малко на ново за нас място, близо до София, да се раздвижим добре и да натрупаме нови и хубави впечатления. Един близо четиричасов преход на Витоша, от Алеко до Железница, напълно отговаряше на тези високи изисквания.

По маршрута хижа Алеко - с. Железница

По маршрута хижа Алеко – с. Железница

Между другото, хубавото на един преход от точка А до точка Б се състои в това, че за необходимото за път време човек вижда все нови неща, а не два пъти едно и също като в сценария отиване-връщане.

По маршрута хижа Алеко - с. Железница: изглед към метеорологичната станция

По маршрута хижа Алеко – с. Железница: изглед към метеорологичната станция

Преходът хижа Алеко - с. Железница: поглед към Черни връх

Преходът хижа Алеко – с. Железница: поглед към Черни връх

Целият преход от хижа Алеко до село Железница изминахме за три часа и половина, като в това време се включва и 15 минутната почивка, която направихме по средата на маршрута при учебната спортна база „Академик“ (бившата хижа Купена).

Връх Купена на Витоша

Връх Голям купен на Витоша

За да се хване пътеката за Железница, от хижа Алеко се тръгва на изток към Меча поляна. От там тръгва и пътеката за Бистрица. Малко след Меча поляна тези две пътеки се разделят. За Железница е дясната пътека. Пътеката е много добре обозначена и маркирана (следва се жълтата маркировка).

Маршрутът от Алеко до Железница може да се раздели на две части:

  • от хижа Алеко до учебната спортна база: в тази си част марштутът е много приятен за ходене, тъй като няма тежки изкачвания или спускания, пътеката е сравнително широка и с много панорамни гледки надолу към София, Симеоново и Бистрица. Тази отсечка от маршрута се изминава за около час и 45 минути.
  • от учебната спортна база „Академик“ до село Железница: в тази си част маршрутът е доста по-труден, тъй като има дълго спускане по терен с голяма денивелация. Без много зор, тази част от маршрута се изминава за около час и половина.
База Академик

База Академик

Интересни особености по маршрута Алеко – Железница са панорамните гледки, за които вече споменах, резерватът Бистришко бранище, множеството морени, по които минава пътеката, многото поточета, които се прекосяват, прекият изглед към Черни връх и метеорологичната станция, връх Голям купен, покрай който се минава малко преди да се стигне до учебната спортна база „Академик“.

На Витоша: гледка от база Академик

На Витоша: гледка от база Академик

Да спомена и за транспорта от София до хижа Алеко на Витоша и от село Железница обратно до София. За да стигнем до Алеко, използвахме автобус номер 66, който тръгва от кв. Хладилника и стига до комплекса Морените. С автобуса се пътува близо час. А разстоянието от Морените до Алеко се изминава за 5 минути. До Алеко може да се стигне и със Симеоновския лифт. От село Железница до София използвахме автобус номер 98. И двата автобуса – 66 и 98 – са част от Столичния градски транспорт и билетите са 1.60 лв. Точните разписания на автобусите могат да се видят на сайта на Центъра за градска мобилност:

Излетът, разбира се, може да се направи и в обратната посока – от село Железница до хижа Алеко, но в този случай стръмният участък ще бъде в началото на маршрута при това в режим изкачване. На когото както му харесва!

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *