На морето: античната крепост на нос Свети Атанас в Бяла

Тази година по време на лятната отпуска посетихме античната крепост или по-скоро град на нос Свети Атанас в град Бяла, Варненско. Обектът е сравнително нов – открит е за посещение през май 2014 година.

Античната крепост в Бяла

Античната крепост в Бяла

Крепостта се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. Има нови указателни табели към нея, така че няма начин да се сбърка. Билетите за вход са по 5 лв. за възрастни и по 2 лв. за учащи, а времето, по което крепостта е отворена за посещение е от 10 до 20 часа.

От листовката с информация за крепостта, която получихме при закупуването на билетите, разбрах че обектът е с няколко археологически пласта – знак, че е била използвана през различни периоди в древността – датирани между IV в. пр. Хр. и началото на VII в. През 614 г. крепостта е опожарена при аваро-славянското нашествие по нашите земи.

Пак от листовката става ясно, че са намерени и проучени различни по вид археологически находки, но аз лично оставам с впечатлението, че все още няма цялостна картина за историята на античната крепост.

Голямата винарна

Голямата винарна

Все пак останките и реставрациите са доста мащабни и впечатляващи, като най-ярко се открояват голямата винарна и базиликата с красивите колони и гледката към ширналото се море.

Базиликата

Базиликата

Ние посетихме античната крепост на нос Св. Атанас в един жежки летен ден и то по обедно време, когато жарещото слънце и нажежените камъни създаваха усещане за сауна, но привечер по хладно, разходката по уличките на античния град би била много приятна.

Още сгради от античния град в Бяла

Още сгради от античния град в Бяла

Да споделя и учудването си от една меко казано странна „находка“ там – още при първите каменни стени и останки от помещения от античната крепост, незнайно как буквално върху крепостните стени изниква хотел.

Хотелът, кацнал върху крепостта

Хотелът, кацнал върху крепостта

Посещението до античната крепост в Бяла може да се съчетае и с още нещо: човек може да си купи хубаво вино във винарната в Бяла, която се намира точно на изхода за Варна вдясно от пътя.

Публикувано в крепости с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


5 Коментара към На морето: античната крепост на нос Свети Атанас в Бяла

 1. Хубав и интересен нов туристически обект. Дано за в бъдеще историята на това място бъде проучена в по-дълбоки детайл и да има по-голяма яснота за самата функция на това място. Поздравления, Ели и прекрасни нови пътешествия 🙂

 2. Ели Иванова каза:

  благодаря, Юлия. Така е, дано има планове за по-нататъчни проучвания. Обектът изглежда доста обширен, а находките – добре запазени под пръстта. Това видяха моите очи, а колко повече биха могли да кажат специалистите!

 3. Ирина Марудина каза:

  Точно в момента и аз пиша на темата с тази сграда върху останките! Трудно ми е да повярвам, че е построена без унищожаване на антични стени! Та те квършват в бетонните основи!

  • Ели Иванова каза:

   да, и аз така мисля, но вероятно това вече е непоправимо, за съжаление.

 4. Алена каза:

  Я здесь была. Интересно и красиво… Всем рекомендую… А потом заехать в Обзор и тоже посмотреть раскопки, амфитеатр и погулять по длинейшей набережной…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *