На морето: античната крепост на нос Свети Атанас в Бяла

Тази година по време на лятната отпуска посетихме античната крепост или по-скоро град на нос Свети Атанас в град Бяла, Варненско. Обектът е сравнително нов – открит е за посещение през май 2014 година.

Античната крепост в Бяла

Античната крепост в Бяла

Крепостта се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. Има нови указателни табели към нея, така че няма начин да се сбърка. Билетите за вход са по 5 лв. за възрастни и по 2 лв. за учащи, а времето, по което крепостта е отворена за посещение е от 10 до 20 часа.

От листовката с информация за крепостта, която получихме при закупуването на билетите, разбрах че обектът е с няколко археологически пласта – знак, че е била използвана през различни периоди в древността – датирани между IV в. пр. Хр. и началото на VII в. През 614 г. крепостта е опожарена при аваро-славянското нашествие по нашите земи.

Пак от листовката става ясно, че са намерени и проучени различни по вид археологически находки, но аз лично оставам с впечатлението, че все още няма цялостна картина за историята на античната крепост.

Голямата винарна

Голямата винарна

Все пак останките и реставрациите са доста мащабни и впечатляващи, като най-ярко се открояват голямата винарна и базиликата с красивите колони и гледката към ширналото се море.

Базиликата

Базиликата

Ние посетихме античната крепост на нос Св. Атанас в един жежки летен ден и то по обедно време, когато жарещото слънце и нажежените камъни създаваха усещане за сауна, но привечер по хладно, разходката по уличките на античния град би била много приятна.

Още сгради от античния град в Бяла

Още сгради от античния град в Бяла

Да споделя и учудването си от една меко казано странна „находка“ там – още при първите каменни стени и останки от помещения от античната крепост, незнайно как буквално върху крепостните стени изниква хотел.

Хотелът, кацнал върху крепостта

Хотелът, кацнал върху крепостта

Посещението до античната крепост в Бяла може да се съчетае и с още нещо: човек може да си купи хубаво вино във винарната в Бяла, която се намира точно на изхода за Варна вдясно от пътя.

Публикувано в крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

5 Коментара към На морето: античната крепост на нос Свети Атанас в Бяла

 1. Хубав и интересен нов туристически обект. Дано за в бъдеще историята на това място бъде проучена в по-дълбоки детайл и да има по-голяма яснота за самата функция на това място. Поздравления, Ели и прекрасни нови пътешествия 🙂

 2. Ели Иванова каза:

  благодаря, Юлия. Така е, дано има планове за по-нататъчни проучвания. Обектът изглежда доста обширен, а находките – добре запазени под пръстта. Това видяха моите очи, а колко повече биха могли да кажат специалистите!

 3. Ирина Марудина каза:

  Точно в момента и аз пиша на темата с тази сграда върху останките! Трудно ми е да повярвам, че е построена без унищожаване на антични стени! Та те квършват в бетонните основи!

  • Ели Иванова каза:

   да, и аз така мисля, но вероятно това вече е непоправимо, за съжаление.

 4. Алена каза:

  Я здесь была. Интересно и красиво… Всем рекомендую… А потом заехать в Обзор и тоже посмотреть раскопки, амфитеатр и погулять по длинейшей набережной…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *