Никополис ад Нестум: впечатляващи антични останки от римски град на победата

Никополис ад Нестум е римски град, основан от император Траян през 106 година. Наречен е така заради победата му над даките – Никополис значи „Град на победата“, а Нестум е старото име на река Места. Останките от античния град могат да се видят край село Гърмен. Под някои къщи от селото също има старинни останки.

Никополис ад Нестум
Никополис ад Нестум

Успях да разгледам руините от античния град в началото на февруари. И преди бях минавала покрай тях на път за Лещен и Ковачевица, но тогава беше затворено и ги зърнах набързо само пътьом. Радвам се, че при второто ми посещение в района на град Гоце Делчев разгледах Никополис ад Нестум подробно. Обектът беше отворен за посещения и имах достатъчно време на разположение да обиколя всичко интересно.

Къде се намира и как се стига до Никополис ад Нестум

Археологическият обект Никополис ад Нестум се намира до село Гърмен, на около 7 километра североизточно от град Гоце Делчев и на около 50 километра югоизточно от Банско. До обекта се стига с кола. Разстоянието от град Гоце Делчев до мястото се взема с кола за по-малко от 10 минути, а от Банско за около 45 минути.

Никополис ад Нестум: стените на римския град
Стените на римския град

Обектът е разположен на обширна площ. Там могат да се видят масивни крепостни стени, на места – реставрирани, останки от аристократична вила, късноантична баня, сгради. Изграден е посетителски център. Билетът за посещение струва символичните 2 лв.

С какво е интересен Никополис ад Нестум

Археологически проучвания на терена са правени през 80-те години на миналия век, които след това са били преустановени, за да се продължат отново през 2007 година и след това.

Никополис ад Нестум: разходка покрай крепостните стени
Разходка покрай крепостните стени

Никополис ад Нестум е измежду малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от римския период по нашите земи. Както по-горе споменах, основан е от римския император Траян, който е титулуван като един от т.нар. „петима добри императори“, чието управление се отличавало със стабилност и най-голям разцвет на Римската империя.

Останки от кула
Останки от кула

Император Траян основава града през 106 година в чест на победата му над даките, които спадат към групата на тракийските народи. В превод името на града означава „Град на победата, разположен при Нестос“, а Нестос е античното име на протичащата наблизо река Места. Градът е построен върху по-старо тракийско селище.

След основаването си, градът постига икономически, политически и културен разцвет в периода 2ри – 6ти век. В края на 6-ти век е разрушен по време на аваро-славянското нашествие. Възстановен е през 10ти век, като тогава носи името Никопол. През 13-ти век Никопол е унищожен от кръстоносци. През турското робство в района е имало селище с името Неврокоп, което е турската форма на гръцкото Никополис. През годините селището се измества с няколко километра на запад и предшества днешния град Гоце Делчев.

След Освобождението на България през 1878 г. Неврокоп остава в рамките на Османската империя. Неврокоп е освободен без битка по време на Балканската война на 19 октомври 1912 година, а първият кмет на града е поетът Пейо Яворов.

Останки от римска аристократична вила
Останки от римска аристократична вила

Най-впечатляващи в рамките на днешния културно-исторически обект Никополис ад Нестум са останките от римска аристократична вила, късноантична баня и най-вече – масивните крепостни стени. На места стените са претърпели реставрация, но голяма част от тях са автентични.

Никополис ад Нестум: останки от късноантична баня
Никополис ад Нестум: останки от късноантична баня

Да отбележа, че в рамките на днешна България има останки от още един римски град с името Никополис – това е Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Той също е построен от император Траян и името му означава „Град на победата при Истер (Дунав)“.

Нашето посещение

Както по-горе споменах, ние посетихме Никополис ад Нестум в началото на февруари. Беше още зима, но случихме на хубаво време – слънчево и без вятър.

Никополис ад Нестум за мен се оказа огромен обект, много добре направен, разположен на невероятно красиво място – Гоцеделчевската котловина с гледки към Пирин и Родопите. За съжаление, информационните табла в обекта са в оскъдица. Вървиш и само се чудиш какво всъщност виждаш.

Крепостни стени: стари и реставрирани
Крепостни стени: стари и реставрирани

В билета има включена беседа, но те огрява само ако и двамата служителя са на линия в обекта. При нашето посещение беше само едно момиче, другото закъснявало. Та това момиче там не смееше да остави без надзор ТИЦа (с основание) и не дойде да ни разкаже дори накратко за мястото. Много жалко! Това, за съжаление, не е изолиран проблем на местата за посещение в България.

Автентични останки
Никополис ад Нестум: автентични останки

Все пак, ако трябва съвсем лаконично да опиша туристическия обект Никополис ад Нестум, ще кажа – мащаб, гледки и впечатляващи останки от римско време.

Други интересни места наблизо

Ако отдъхвате някъде там в района на град Гоце Делчев, най-близките до Никополис ад Нестум места, които ви препоръчвам непременно да посетите са родопските села Лещен и Ковачевица, където ще се отърсите от забързания ритъм на големия град и ще намерите тишина, спокойствие и красиви гледки.

Ако разширим периметъра, ще спомена още няколко места – село Делчево над Гоце Делчев, Хаджидимовски манастир, исторически ландшафтен парк Градище до село Долно Дряново, село Долен.

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Никополис ад Нестум: впечатляващи антични останки от римски град на победата

  1. Светла Иванова каза:

    Здравейте, Ели. Миналото лято посетихме обекта. Посрещна ни голяма нова табела, че проекта е финансиран от ЕС. В постройката в началото беше спретнато, чисто, климатици, бюра и т.н. Показа се едно девойче, платихме входната такса и повече не й видяхме очите. Беше буренясало, тревите на места са почти човешки ръст, имало е някога табелки, толкова избелели, че е невъзможно човек да прочете каквото и да било. Много жалко, защото мястото е огромно, останките са впечатляващи, има какво да се види и би било прекрасно да има повече информация. Един съвет към бъдещи посетители – посетете първо музея в Гоце Делчев, уредничката с радост ще ви разкаже и за Никополис ад Нестум.

    • Ели Иванова каза:

      Здравейте, Светла, благодаря Ви за отзива. Така е, наистина – огромно и много впечатляващо място, но зле показано на посетителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *