13 забележителности в Панагюрище и наоколо за прекрасен уикенд

Много хора, в това число и аз, свързваме Панагюрище с Райна Княгиня, която „уши байряка и му тури знака Смърт или свобода“. И има защо. Райна Княгиня е пословична българска жена-героиня, а основен отпечатък в историята на Панагюрище оставя Априлското въстание. С него са свързани и основните забележителности в региона.

За съжаление, в хода на въстанието Панагюрище е почти изцяло опожарено, като от възрожденския му период са запазени едва десетина къщи, сред които са Дудековата и Джуджевата къща.

Забележителности в Панагюрище: Дудекова къща
Забележителности в Панагюрище: Дудекова къща

Минавала съм няколко пъти през градчето, за да видя местните къщи-музеи и да събера съответните печати от 100те национални обекта. Хубаво е човек периодично да си припомня такива места. Случи се така, че прекарахме в района чудесен и запомнящ се дълъг уикенд, по време на който не само затвърдих впечатленията си, но и добих нови, свързани както със стари времена, така и със съвсем нови.

В редовете по-долу ще ви разкажа за най-важните забележителности в Панагюрище и околностите, които посетихме. В края на статията ще ви предложа план-програма как да изкарате три наситени с невероятни преживявания дни.

Съдържание на статията

Как се стига до Панагюрище
Накратко за Панагюрище
Забележителности в Панагюрище
Забележителности около Панагюрище
Къде да отседнете
Къде да хапнете
Как да прекарате три интересни дни в Панагюрище: подробен план

Как се стига до Панагюрище

Панагюрище се намира на около 45 километра северно от Пазарджик, на 75 километра северозападно от Пловдив и на 95 километра югоизточно от София. Ако тръгвате от София, до градчето може да стигнете по 3 основни маршрута:

  1. по АМ Тракия с изход през Вакарел – според Гугъл това е най-бързият маршрут до Панагюрище;
  2. пак по АМ Тракия с изход на възела за Пазарджик – изберете този маршрут, ако решите да се разходите до крепостите Красен и Банско кале;
  3. по Подбалканския път с отбивка на юг в Златица – този път минава през село Панагюрски колонии.

Съвсем накратко за Панагюрище

Удобното местоположение, красивата природа и благоприятният за живот климат векове наред са привличали хората в Панагюрския край. Най-ранните следи от човешка дейност датират от началото на III хил. пр. Хр. През Античността районът е обитаван от тракийското племе беси. Артефактите от този период, включително и Панагюрското златно съкровище датирано в IV – III в. пр. Хр., свидетелстват за високо развита материална и духовна култура. Стратегическото значение на района става особено важно през Късната античност и началото на Средните векове, когато е изградена Средногорската укрепителна система, включваща няколко крепости.

В началото на XIX в. Панагюрище достига значителен икономически и духовен разцвет – в района се развиват много занаяти. През 1876 г. градчето става център на 4-ти революционен окръг и главен град на Априлското въстание. При потушаването на въстанието градът е опожарен и напълно унищожен от башибозука (с малки изключения). Това е тъжната причина град Панагюрище да не може да се похвали с изобилие от възрожденски къщи.За сравнение, знатните люде в Копривщица с много пари откупуват свободата на града и затова там са запазени немалко от старите къщи.

След Освобождението Панагюрище малко по малко се възстановява с годините и това е причината в града да преобладават новите сгради.

Забележителности в Панагюрище

Панагюрище – Исторически музей

Историческият музей в Панагюрище е създаден през 1951 г. и има грижата за опазване и съхраняване на паметниците на културата в Панагюрище и региона. Той е една от най-важните забележителности в Панагюрище. Намира се в централната градска част и се състои от няколко сгради – основна сграда с няколко експозиции, зала-трезор на Панагюрското златно съкровище, Дудекова къща и още няколко сгради. Освен това в двора на Историческия музей е издигната стена на славата с паметни плочи на онези панагюрци, допринесли за доброто на града.

Една от залите е посветена на прочутото Панагюрско златно съкровище. В нея са изложени точни копия на златните съдове от съкровището, като всяка година в залата се излага и оригиналът. Аз съм виждала оригиналния комплект преди години в Националния исторически музей в София. Със сигурност много от вас са виждали съкровището на снимка. В традиционните му експозиции съдовете са изложени заедно един до друг и се възприемат в тяхната цялост. Подходът на музея в Панагюрище е всеки съд да си има свое собствено обособено място, така щото човек да има възможност да разгледа и най-малките подробности от инкрустациите. Добра идея и чудесна реализация!

Другата зала на музея, която остави силен отпечатък в мен беше залата, посветена на крепостта Красен. Защо ли? Посетихме я ден по-рано, всичко ни беше доста прясно, а и се впечатлихме от останките. В музея с интерес разгледах и артефактите, открити при проучване на твърдината.

Неразделна част от Исторически музей – Панагюрище са и къща музей „Райна Княгиня”, Тутева къща, Лекова къща, Дринова къща. За съжаление последните три не са отворени за посещение през почивните дни.

Дудекова къща

Както отбелязах, тя е част от регионалния исторически музей, но къщата заслужава отделно внимание поради няколко причини:

  • тя е една от малкото запазени автентични старовремски къщи в Панагюрище;
  • има типичната възрожденска архитектура;
  • пропита е с история.
Дудекова къща
Дудекова къща

Къщата била построена през 1856 г. и била собственост на търговеца Петър Дудеков. Той бил посечен на стълбището в нея при потушаването на Априлското въстание. Днес на лобното място в къщата има табелка.

И вътре, и вън личи, че къщата е била обитавана от хора с възможности и стил.

Къща-музей Райна Княгиня

Това е родната къща на Райна Княгиня и една от най-старите къщи в Панагюрище. Тя била построена през 1673 г.

На първия етаж в обособена зала е представена експозиция – предмети, документи, факсимилета, посветена на живота и делото на Райна Попгеоргиева. Един от най-ценните експонати е Главното знаме на панагюрските въстаници, което Райна Княгиня възпроизвежда през 1901 г. по случай първото официално честване на Априлското въстание. Пак в тази зала може да се изгледа много въздействащ кратък филм за героинята.

Вторият етаж от къщата е етнографска експозиция и пресъздава дома на Райна Княгиня.

В приятния и добре поддържан двор може да се види скулптура на Райна, под която са погребани нейните тленни останки.

Къщата е част от 100-те национални туристически обекта.

Мемориален комплекс Априлци

Мемориален комплекс Априлци
Мемориален комплекс Априлци
Мемориален комплекс Априлци
Мемориален комплекс Априлци

Това е монументът над централния площад в града, още една от топ забележителностите в Панагюрище. Построен е през 1976 г. по случай честването на 100-годишнината от Априлското въстание. Изкачвайки стълбите към него, постепенно се открива красива панорамна гледка към голяма част от града.

Паметник Априлци и гледката към Панагюрище
Паметник Априлци и гледката към Панагюрище

Паметник на Черешовото топче

Това е значително по-малък по размери паметник, но не по-малко значим. Издигнат е на мястото на битката за Панагюрище. До него се стига за около 10 минути пеша по обособена пътека през горичката зад паметника Априлци.

Паметник на Черешовото топче
Паметник на Черешовото топче

Паметникът на Черешовото топче е разположен до крайните къщи в югоизточната част на града и близо до него може да се стигне с кола, но аз все пак ви препоръчвам да си направите разходка по споменатата пътека.

Църква „Свето Въведение Богородично“

Намира се в централната градска част над площада. Построена е в началото на IX век. Залепена е до старинната църква „Св. Теодор“. При изкачването до мемориала „Априлци“ може да се отбиете до църквата, за да запалите по свещичка.

Църква "Свето Въведение Богородично"
Църква „Свето Въведение Богородично“

Църква „Свети Георги“

Намира се в централната градска част, съвсем близо до музея. Построена е в периода 1856 – 1860 г. Тя е от малкото храмове в България с две фронтални камбанарии.

Църква "Свети Георги"
Църква „Свети Георги“

Пеещите и светещи фонтани на Панагюрище

Фонтаните са невероятна атракция, изключително интересно цветно, музикално, водно шоу, една от най-новите забележителности в Панагюрище. Мелодиите, които звучат са няколко, като фонтаните не само „танцуват“ в ритъма на музиката, но и се „обличат“ в различни цветове. Музиката, осветлението и движението на водните струи се синхронизират чрез иновативен софтуер.

Пеещите и светещи фонтани, от най-новите забележителности в Панагюрище
Пеещите и светещи фонтани, от най-новите забележителности в Панагюрище

Намират се пред спортната зала Арена Асарел, недалеч от централния градски парк.

Шоуто в пълния му блясък – с музика – може да се види обикновено в летните съботни вечери. Повече информация за програмата, може да разгледате тук.

Пеещите фонтани на Панагюрище
Пеещите фонтани на Панагюрище

Забележителности около Панагюрище

Крепост Красен

Оказва се, че в околностите на Панагюрище могат да се видят останките от немалко крепости. Някога през Късната античност и Средновековието те били част от Средногорската укрепителна система. Най-значима сред твърдините е крепостта Красен, която се намира близо до панагюрското село Бъта. Тя била военен, административен, стопански и духовен център в целия район.

Крепост Красен
Крепост Красен

Останките от крепостта са масивни – запазени високи вътрешна и външна крепостни стени, порта, сгради, щерна за вода.

До крепостта се стига за около 50 минути пеша, като в по-голямата си част маршрутът е по черни пътища, а в последната трета се върви по пътека нагоре по хълма. За съжаление, маркировка няма. До крепостта Красен се стига и по пътека от Панагюрище, която обаче е доста по-дълга, но пък е маркирана с жълта маркировка. Нямам лични впечатления от тази пътека.

Нашият дълъг уикенд в Панагюрище започна именно от крепостта Красен. На нея и на Банското кале ще посветя отделна статия. Ние намясто установихме, че има визуална връзка между двете крепости.

Крепост Банско кале

Крепостта била построена през IV век и са регистрирани два активни периода на обитаване: IV – VI век и XI – XII век. Тази крепост се намира на връх Градището и е значително по-малка по площ от Красен, но и там има какво да се види – две кули, високи крепостни стени, градени с интересни по цвят камъни с розов оттенък, красиви панорамни гледки към село Баня.

Банско кале, любопитна забележителност около Панагюрище
Банско кале, любопитна забележителност около Панагюрище

Изходна точка за пешеходния маршрут е църква Света Троица в северозападните покрайнини на селото, което се слави с минералните си извори. До църквата се стига с кола и има удобно място за паркиране. Върви се все нагоре по хълма като се следват табелките Банско кале. Разстоянието е кратко, около половин километър, но наклонът е стабилен. Стига се за около 20 минути.

Крепостта е доста обрасла. Все пак си има информационно табло. Точно от това табло разбрахме, че в близост има и старинен оброчен кръст, носещ името Света Петка.

Оброк Света Петка и панорама над село Баня, панагюрско
Оброк Света Петка и панорама над село Баня, панагюрско

Затова, на връщане не слизайте по същия маршрут, а продължете по пътеката направо по билото, защото тя води до оброка и обособеното панорамно място с три пейки край кръста.

Панагюрски колонии

Това е близък до Панагюрище курорт и вилно селище, много приятно място за разходка. Разположено е на 15 километра северно от Панагюрище на значителна надморска височина – над 1000 метра. Централно място заема езеро с тръстика и водни лилии в три различни цвята – бял, крема, циклама. Освен разхождащи се и отпочиващи хора, могат да се видят доста рибари, хвърлили въдици в езерото (в зависимост от сезона).

Панагюрски колонии
Панагюрски колонии

Село Панагюрски колонии не е голямо, но пък се радва на архитектурно разнообразие. Там могат да се видят помпозни вили (има една в алпийски стил по маршрута към връх Братия), позанемарени сгради от соца, малко нови (или поне наскоро обновени) масивни постройки и няколко жилищни блока, строени за служители на мините от Медет.

Връх Братия

Връх Братия е обзорен връх, разположен на около 5 километра северозападно от село Панагюрски колонии. Висок е 1519 метра. Маршрутът за изкачване започва от езерото в центъра на курорта. Има табелка и удобно за паркиране място. Стига се за около час и половина.

Връх Братия
Връх Братия

Разстоянието до върха не е голямо, но има доста стръмни участъци, които трябва да се преодолеят. Като цяло се върви все направо в просеката под жиците, но на места пътеката напуска просеката. На места има маркировка. Още в началото на маршрута върхът се вижда право напред и нагоре. Не е трудно за ориентация.

Местност Оборище

Оборище е историческа местност, която се намира на около 12 километра северозападно от Панагюрище. Там през април 1876 г. се провежда първото в историята на България Велико народно събрание, на което се взема решение за обявяване на Априлското въстание. На мястото е издигнат паметник.

При това наше посещение в Панагюрище не ни остана време да стигнем до местността, но пък съм ходила там няколко пъти преди – водили са ни навремето от училище, после ние заведохме децата си. Със сигурност местността Оборище е едно от местата, което всеки българин трябва да посети.

Къде да отседнете: хотелски комплекс Джуджева къща

По време на този прекрасен дълъг уикенд бяхме отседнали в Джуджева къща. Вълнуващо е някак да си обитател, макар и за кратко, на възрожденска къща с над 150 годишна история, една от малкото запазени след опожаряването на Панагюрище при погрома на Априлското въстание.

Панагюрище: Джуджева къща
Панагюрище: Джуджева къща

Къщата била построена през 1863 година и в нея вплитат съдбите си два знатни панагюрски рода – фамилиите Дедеви и Джуджеви.

Джуджева къща: нашата уютна стая
Джуджева къща: нашата уютна стая

От 2007 г. къщата е собственост на сем. Петришки, които ревностно пазят и почитат историята на къщата и паметта на предишните ѝ обитатели. Повече информация за историята на къщата може да научите от сайта, както и на място от домакините.

Джуджева къща: дворът
Джуджева къща: дворът

Първото наше впечатление от Джуджева къща беше от двора, в който сякаш влизаш в друго време – старо, славно … Той е обширен, чист и подреден, декориран с вкус – каручка с много цветя, огнище, различни кътове със старинни вещи, като в етнографски музей. Освен домакините, посрещачи на гостите са и две видимо добре гледани котки – Рая и Черешчо.

Джуджева къща
Джуджева къща

Стаите също са в традиционен български възрожденски стил, като си имат и своите съвременни удобства – модерна баня, отопление. Усещането за уют и приятна атмосфера се допълва (или пък създава – не мога точно да определя) от любезните домакини и вкусната местна кухня.

Вкусният боб по масларски в Джуджева къща
Вкусният боб по масларски в Джуджева къща

Докато ние бяхме там изпробвахме няколко блюда, които препоръчвам – боб по масларски, местен суджук на скара по автентична старинна рецепта, зелеви леко пикантни сърми, невероятно вкусен чийзкейк, добре овкусени салати – опитайте непременно Татьовата.

В Джуджева къща - старата чешма
В Джуджева къща – старата чешма

В къщата се предлагат и допълнителни атракции – разходка с гид из най-интересните места в Панагюрище, везане на шевица с местни мотиви, приготвяне на панагюрска шарена сол, панагюрски тутманик.

В Джуджева къща - друго си е в носия
В Джуджева къща – друго си е в носия

Най-интересна сред услугите за мен се оказа премяната в народни носии. Винаги ми е носело невероятна гордост и настроение да се облека в народна носия. Усещането и добрата картина се засилват, когато декорът е автентичен.

На чардака в Джуджева къща
На чардака в Джуджева къща

Носия на фона на възрожденска къща – няма как да не се получат чудесни снимки! Страхотно изживяване. Ако искате да си направите впечатляващи снимки, не пропускайте да го направите.

Къде да хапнете в центъра на Панагюрище: механа Старата къща

Механа Старата къща е ресторант в централната градска част на Панагюрище. Приятно място със стара архитектура, добро обслужване и кухня с местни гозби. Предлагат се и традиционни блюда за всеки вкус. Много добро първо впечатление лично на мен ми направи добре подредения зелен уютен двор. Специално място в него заема чудно оборудваната детска площадка – жест към семействата с малки деца.

Механа Старата къща
Механа Старата къща

Ако минавате или се разхождате в Панагюрище, не пропускайте да хапнете в Старата къща!

В механа Старата къща, Панагюрище
В механа Старата къща, Панагюрище

Как да прекарате три интересни дни в Панагюрище: подробен план

Ето и моето предложение как да си изкарате три чудесни дни в град Панагюрище и околностите.

Ден 1

Посещение на крепост Красен
Разходка до Банското кале
Вечеря в Джуджева къща

Ден 2

Посещение на Исторически музей и къща Райна-княгиня
Обяд в механа Старата къща
Разходка до паметника Априлци и паметника на Черешовото топче
Премяна в народни носии в Джуджева къща

Ден 3

Посещение и разходка край езерото в село Панагюрски колонии
Изкачване на връх Братия

Публикувано в екскурзии и почивки, изкачване на върхове, крепости, музеи, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *