До Петропавловския манастир край Лясковец

Съвсем близо до Велико Търново, на по-малко от 10 километра, се намира Лясковският манастир „Свети свети Петър и Павел“, по-известен като Петропавловския манастир. Макар и в сянката на старата българска столица, както всъщност доста от обектите в региона, мястото буди интерес със своето местоположение на високото плато, с красивите панорамни гледки, които се откриват от него надолу към равните полета около Горна Оряховица и Лясковец и най-вече с това, че манастирът е основан по времето на Асеневци при възраждането на българската държава.

Петропавловски манастир
Петропавловски манастир

Това е още едно от местата, които сме посещавали неведнъж. Тази есен беше последното ни посещение там (за момента 🙂 ).

С какво е интересен манастира

Петропавловският манастир е един от старинните български манастири в района на Велико Търново. Районът на светата обител предлага чудесни условия за разходка – и пешеходна, и по-мързелива – с лека кола. Въздухът е някак особен – чист и лек, а от задната част на манастира се открива красива панорамна гледка към Лясковец, Горна Оряховица и близките им околности.

Петропавловски манастир: панорамна гледка
Петропавловски манастир: панорамна гледка

Манастирският двор е много добре подреден и поддържан, а лятото – отрупан с цветя, което неминуемо засилва ведрото чувство от разходката и приятно гали окото. Интерес представлява високата кула-камбанария с часовник, която понастоящем прилича повече на военен или пък високо-технологичен комуникационен обект поради многото накичени антени по нея 🙂 .

Петропавловски манастир: камбанарията
Петропавловски манастир: камбанарията
Петропавловски манастир: камбанарията
Петропавловски манастир: камбанарията

Манастирът е построен през 10-ти век върху развалините на стара римска крепост. Старият храм на манастира, строен през 12-ти век по времето на братята Асен и Петър, е разрушен до основи през 1913 година по време на голямото земетресение. По време на турското робство манастирът е бил разрушаван и възстановяван на няколко пъти.

Как да стигнем до Петропавловския манастир

Лясковският манастир се намира на Арбанашкото плато на около 3 километра югозападно от град Лясковец. До манастира има асфалтов път, като отбивката за манастира е в центъра на града – има табелки, а и всеки, живеещ там я знае. До манастира се стига с кола, но има и пешеходни пътеки покрай шосето, тук-там съкращаващи по някой завой.

От Петропавловския манастир има път до Арбанаси, като разстоянието е около 4 километра и се изминава за 5 минути с кола. Така човек може да обогати разходката си и да посети някои от забележителностите в Арбанаси.

Съвсем близо до Петропавловския манастир има удобно място за пикник – голяма поляна със сцена и дървени пейки.

Петропавловски манастир: сцената и поляната за пикник
Петропавловски манастир: сцената и поляната за пикник

Ако посещавате манастира през зимните месеци, имайте пред вид, че църквата е затворена по това време и се отваря чак на Цветница, защото не се отоплява. Свещички може да запалите в параклиса, който се намира в манастирската сграда до църквата.

Публикувано в български манастири с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

3 Коментара към До Петропавловския манастир край Лясковец

 1. Анка Георгиева каза:

  На 25 т.м. ще бъдем на Петропавловския манастир и ще участваме с няколко песни от нашия край-Лудогорието-с.Просторно,общ. Разград!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за коментара! Желая ви УСПЕХ в представянето!

 2. Мими каза:

  Близо до с.топчии имах баба ,но сега няма никой през ваканциите някога отивах на гости не ми беше хубаво защото имах други баби и дядовци с.дъскот до Павликени В.Търново там беше гот там съм израснала много деца и ме слушаха програми им организирах …

  Театър правихме на бабите имахме Чавдар бясно магаре ..

  Сега не е така .. наркомани , секс още от втори клас пари …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *