Пещерата Постойна в Словения: незабравимо шоу под земята

Пещерата Постойна, позната още като Постойна яма, беше едно от невероятните места, което имахме късмета да посетим по време на нашето незабравимо пътуване до Словения, Хърватия и Италия. Тя е една от най-известните туристически атракции в Словения. Разходката в пещерата е впечатляваща и то не само заради нейните огромни размери и красивите пещерни форми и образувания. Посещението в Постойнска яма, както се нарича на словенски, представлява своеобразното шоу от първата до последната минута, прекарана вътре в нея.

Пещерата Постойна, Словения
Пещерата Постойна, Словения

9 любопитни факта за пещерата Постойна

 1. С дължина от 20 километра и половина, Постойна яма попада сред най-дългите пещери в Европа.
 2. Благодарение на допълнителното й облагородяване, тя предоставя на своите посетители най-дългия пещерен туристически маршрут в света, чиято дължина надхвърля 5 километра.
 3. Тя е карстова и е издълбана от река Пивка в продължение на хиляди години.
 4. В пещерата са открити графити, чиято датировка се отнася към 1213 г. Това свидетелства, че пещерата е използвана от далечни времена.
 5. Описана е за първи път през XVII век от Йохан Вайхард фон Валвазор, изследовател на карстови образувания.
 6. Постойна става официално туристическа атракция през 1819 г., когато я посещава някой си ерцхерцог Фердинанд.
 7. През 1884 г. Постойна яма била електрифицирана, предхождайки в това отношение столицата Любляна.
 8. През 1872 г. са положени релсите в пещерата и тогава започва да функционира първото пещерно влакче за туристи. Отначало то било бутано от персонала, по-късно в началото на XX век е въведен газов локомотив.
 9. След 1945 г. газовият локомотив е заменен с електрически.

Къде се намира и как се стига

Пещерният парк „Постойна“ се намира съвсем близо до едноименния град Постойна и на около 53 километра югозападно от столицата на Словения Любляна. За да стигнете от Любляна до Постойна, трябва да хванете магистралата за Копер и на около 44 километра след Любляна да се отклоните за Постойна. Има табелки. Пътуването от Любляна до Постойна отнема около час.

Ако не разполагате с кола, не ви се шофира или пък просто искате да се насладите максимално на времето си, може да ползвате организиран тур от Любляна до Постойна и замъка Предяма. Мога да ви препоръчам такъв, който включва билети за двата обекта и транспорт отиване и връщане. Вижте тук актуалните цени!

Към пещерата
Към пещерата

Паркинг и входни такси за Постойна

Пред пещерата има изграден обширен паркинг, който се заплаща по 3,5 евро на час. Самите посещения в пещерата са през определен интервал. Билетът за посещение в Постойнска яма е 23,90 евро на човек. Има възможност посещението на пещерата да се комбинира с посещение на други близки обекти с малка отстъпка в общата цена.

Ние избрахме освен Постойна да посетим и замъка Предяма, като комбинираният билет за двата обекта струваше 31,90 евро на човек.

Горните цени бяха в сила по време на нашето посещение. Към този момент, април 2024, билетът за посещение на пещерата Постойна е 29,90 евро, а комбинираният с Предямна – 41,90 евро. За повече информация и актуални цени може да посетите сайта на пещерата.

Там при пещерата има екскурзоводи на различни езици, около които се оформят отделните групи. За наша огромна изненада нямаше екскурзовод на български 🙂 , така че трябваше да се задоволим с английската група.

Пред пещерата
Пред пещерата

Шоуто Постойнска яма

След инструкциите за безопасност и кратката информация какво ни очаква в Постойна яма прекрачихме входа на пещерата. Това беше документирано от няколко камери. Сигурно се питате какви? Малко търпение, ще стигна и до резултата от тях …

Влязохме в пещерата и веднага бяхме настанени във влакчето. И шоуто започна …

Влакчето в пещерата
Влакчето в пещерата

Влакчето ни разходи през множество галерии в продължение на 20-25 минути. Галериите бяха доста различни една от друга – някои по-големи, други по-малки, а част от маршрута си беше истински тунел през пещерата. Влакчето забавяше и ускоряваше ход. Стените ту се отдалечаваха, ту опитваха да се допрат на моменти в нас. Именно затова още в началните инструкции бяхме предупредени да не се надигаме от местата си и да не перчим ръце. От толкова много возене в пещерни тунели и галерии човек остава с впечатлението, че пещерата няма край. Началото беше наистина впечатляващо.

Пещера Постойна: гледка от влакчето
Пещера Постойна: гледка от влакчето

Впоследствие се оказа, че това е подобаващо въведение към останалата част от разходката е Постойна.

След като слязохме от влакчето имахме кратка беседа от екскурзовода. Разказа ни накратко за характеристиките на пещерата и помоли да не снимаме със светкавица … щели сме да разберем защо след малко.

После продължихме с изкачване до една от най-високите галерии в Постойнска яма. Беше си и доста голяма, с множество форми и образувания.

Голямо впечатление, чисто от практична гледна точка, още в началото на пешеходната разходка ни направи колко е стабилна бетоновата пътека, по която вървяхме. Екскурзоводът обясни, че е направена от специален бетон, който не се хлъзга дори и при тази висока влажност от 80% на въздуха в пещерата.

Разходката продължи през множество тунели и галерии. В един момент слязохме до метален мост, Руския мост, строен през Първата световна война.

Последва посещение на три от най-красивите пещерни галерии – Спагетена, Бяла и Червена. Имената на тези галерии много точно отговаряха на формите и цвета на образуванията в тях.

Постойнска яма: красиви пещерни образувания
Постойнска яма: красиви пещерни образувания

След това минахме покрай особено красив сталактит, бял като мляко, който бил известен под името Диамантения сталактит. На мен лично този сталактит ми приличаше на леко разтопен ванилов сладолед 🙂 .

Диамантения сталактит
Диамантения сталактит

В една от залите имаше камера с няколко индивида от специален вид обитатели на пещерата – humanfish – специалните животни, които са с изключително бавен метаболизъм и поради това могат да издържат без храна до 10 години. За къде ли пък да бързат …  Именно заради тях не трябваше да използваме светкавиците на апаратите, защото нарушавали спокойствието и живота им.

Постойнска яма: красиви пещерни образувания
Постойнска яма: красиви пещерни образувания

Но и без светкавица снимките се получиха, мисля. Харесаха ли ви?

В края на разходката в Постойна минахме през огромна галерия, наречена Концертната галерия, поради добрата акустика и капацитета й да побере прави над 6 000 души.

След като разгледахме тази галерия, се качихме обратно във влакчето, за да завършим обиколката на пещерата с нещо грандиозно – реката, издълбала пещерата в течение на милиони години. Там беше и краят на тура. Гледката беше наистина неповторима – бяхме в една огромна галерия, на дъното на която гордо се лееше мощната шумяща река. Наистина впечатляващ финал на цялото пещерно приключение, продължило един час и половина.

За финал: мощната река Пивка, издълбала Постойна яма
За финал: мощната река Пивка, издълбала Постойна яма

На изхода ни чакаше последната изненада – едно табло с купища снимки. Познаеш ли се, можеш да си получиш кадъра срещу 7 евро … ето, затова ни снимаха на влизане в пещерата. Хитро, а 🙂 ?!

Така завърши нашето посещение в Постойнска яма. Това беше едно от най-интересните ми посещения в пещера. Но това не беше всичко. Имахме план да посетим още едно интересно място наблизо – един замък, голяма част от който се намира в пещера – Замъкът пред пещерата, известен още като Замъка Предяма. Какъв е той ли? Може да научите тук.

Къде да отседнем в Постойна

Както споменах по-горе, пътуването от Любляна до Постойна отнема около час. Ако сте отседнали в Любляна или наоколо, разходката до Постойна яма е вариант за чудесен еднодневен тур и няма нужда да планирате настаняване. Ако все пак държите да нощувате около Постойна, следват две идеи за настаняване на пешеходно разстояние от пещерата.

За финал

Eто едно кратко видео от шоуто с влакчето в пещерата Постойна.

Публикувано в пещери, свят голям, Словения. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

2 Коментара към Пещерата Постойна в Словения: незабравимо шоу под земята

 1. Антония Венева каза:

  Благодарчя , за изчерпателната информация – както всеки път , разбира се!

 2. Мая Димитрова каза:

  Благодаря за подробната и хубаво написана информация .както и за снимките и видеото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *