В очакване на нови находки от крепост Урвич: какви тайни крие цитаделата

В началото на октомври започнаха археологическите проучвания на цитаделата в крепостта Кокалянски Урвич, останките от която се намират съвсем близо до София по пътя за Самоков.

Крепост Кокалянски Урвич от птичи поглед
Крепост Кокалянски Урвич от птичи поглед

Археологическият екип е финансиран от Столична програма „Култура“ и Национален исторически музей по проект: „Проучвания на Цитаделата на крепостта на Кокалянски Урвич“. В проекта вземат участие студенти и докторанти от четири български университета: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. св.Кирил и Методий“, Нов български университет и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Археологически проучвания на крепост Урвич, октомври 2021.
Археологически проучвания на крепост Урвич

Осигурен е достъп до цитаделата и са създадени условия за посещение и отдих. Работният процес продължава и през следващите седмици, въпреки лошите метеорологични условия.

На терен - Кокалянски Урвич
На терен – Кокалянски Урвич

За да бъде възможно това, доброжелатели са предоставили за временно ползване шатри, под които стажантите и работниците да могат да извършват своите дейности. Археологическите проучвания на крепостта ще продължат до края на месец октомври.

Крепост Урвич и различните зони в нея
Крепост Урвич и различните зони в нея

Крепостта Урвич беше обект на една от първите ми статии в блога. Освен това, като запален турист и човек, който обича да чете за българската история, съвсем естествено, с жадно любопитство попивам информация за подобни проучвания. Вече знам кое ще бъде едно от следващите места, които ще посетя (отново).

Както се казва, „следва продължение“ или „stay tuned“ 😉 ! СКОРО.

Публикувано в крепости. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *