В очакване на нови находки от крепост Урвич: какви тайни крие цитаделата

В началото на октомври започнаха археологическите проучвания на цитаделата в крепостта Кокалянски Урвич, останките от която се намират съвсем близо до София по пътя за Самоков.

Крепост Кокалянски Урвич от птичи поглед
Крепост Кокалянски Урвич от птичи поглед

Археологическият екип е финансиран от Столична програма „Култура“ и Национален исторически музей по проект: „Проучвания на Цитаделата на крепостта на Кокалянски Урвич“. В проекта вземат участие студенти и докторанти от четири български университета: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. св.Кирил и Методий“, Нов български университет и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Археологически проучвания на крепост Урвич, октомври 2021.
Археологически проучвания на крепост Урвич

Осигурен е достъп до цитаделата и са създадени условия за посещение и отдих. Работният процес продължава и през следващите седмици, въпреки лошите метеорологични условия.

На терен - Кокалянски Урвич
На терен – Кокалянски Урвич

За да бъде възможно това, доброжелатели са предоставили за временно ползване шатри, под които стажантите и работниците да могат да извършват своите дейности. Археологическите проучвания на крепостта ще продължат до края на месец октомври.

Крепост Урвич и различните зони в нея
Крепост Урвич и различните зони в нея

Крепостта Урвич беше обект на една от първите ми статии в блога. Освен това, като запален турист и човек, който обича да чете за българската история, съвсем естествено, с жадно любопитство попивам информация за подобни проучвания. Вече знам кое ще бъде едно от следващите места, които ще посетя (отново).

Както се казва, „следва продължение“ или „stay tuned“ 😉 ! СКОРО.

Публикувано в крепости. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *