Светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково

В края на една изключително интересна екскурзия до село Мезек и забележителностите в района посетихме Светилището на нимфите и Афродита в село Каснаково. Избрахме си го като любопитен и загадъчен обект на обратния път към София. Казано с други думи, искахме да забавим връщането към забързаното ежедневие и да удължим, доколкото можем почивката.

Светилище на нимфите в с. Каснаково

Светилище на нимфите в с. Каснаково

Мястото беше обещаващо, поне като име 🙂 . И трите думички „светилище“, „нимфи“ и „Афродита“ ни създаваха някакво очакване за приказност и загадъчност …

Нимфите и светилището в тяхна чест

Но кои са всъщност нимфите? Според митологията това са женски божества, винаги млади и красиви, представящи природните сили. На тях са посвещавали светилища с формата на полукръг, строени близо до водоеми, наречени нимфеуми.

Именно такова се оказа и това светилище на нимфите в Каснаково.

Отидохме на място и се уверихме, че очакванията ни не са химерни. Светилището се оказа цял комплекс с доста сгради. Построено е във 2-ри век от Тит Флавий, римски пълководец от тракийски произход, в чест на водните нимфи и Афродита. Мястото е било подарено на Тит Флавий от Марк Аврелий – римски император и философ.

Светилище на нимфите

Светилище на нимфите

Светилището има формата на полукръг и се състои от няколко сгради, чиито останки личат и сега.

Останки от сградите

Останки от сградите

Изградено е върху карстови извори. Най-впечатляващ от всичко, поне за мен, се оказа женският силует върху една скала над централния извор на светилището. Казват, че този силует е запечатал неземно красивата нимфа, опитала безуспешно да съблазни създателят на светилището Тит Флавий, който не се поддал на изкушението и останал верен на съпругата си.

Централният извор на нимфеума

Централният извор на нимфеума

Силуетът на нимфата

Силуетът на нимфата

Не бях посещавала подобно светилище досега. Гледах с голям интерес възстановката му в близкия информационно-туристически център и слушах с любопитство разказа на жените от центъра.

В интерес на истината, очаквах малко повече от мястото. Да, беше интересно! Да, историята на мястото беше като приказка. Да, беше загадъчно! Да, мястото беше красиво и уникално и името му звучеше изключително нетрадиционно!  … но си мислех, че има много повече какво да се види. Тези оскъдни останки, които видях, някак омаловажаваха значимостта на обекта.

Информационният център, част от дейностите по облагородяване на района на светилището и консервацията на старинните останки са финансирани по европейски проект. За съжаление, не са останали средства за по-задълбочени проучвания, въпреки, че мястото е обещаващо – находките са от римско време.

Къде се намира?

Светилището на нимфите се намира в село Каснаково, много близо до Хасково. Влизайки в Каснаково, за светилището трябва да се отклоните вдясно точно след мегдана на селото. Там на завоя си има табела. Продължавате по улицата, стигате реката и там трябва да я пресечете по асфалтов мост със син парапет. Малко след моста има голям паркинг. Спирате там и поемате по стълбите към информационния център.

И още

Друг интересен обект в района са останките от римска вила, които се намират съвсем близко до светилището … поредната римска вила. Отбелязвам го, понеже по-предния ден бяхме посетили известната вила Армира.

Римската вила в с. Каснаково

Римската вила в с. Каснаково

7rimska_vila_4086_tabela

Римска вила

И така, очакването за приказност и загадъчност около Светилището на нимфите и Афродита в село Каснаково се оправда, макар и частично, пред вид оскъдните останки и липсата на реставрации. Светилището се оказа наистина свързано с приказно красиви героини, като силуетът на главната от тях се виждаше без проблем и развинтено въображение над централния извор.

Ако имате път към Хасково, непременно се отбийте в село Каснаково до това загадъчно светилище на нимфите.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


7 Коментара към Светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково

 1. Страната ни е пълна с такива вълшебни местенца. Много красиви снимки:)

 2. ковачев каза:

  с. Каснаково е в община Димитровград

 3. Донка Гаврилова каза:

  Красотата и мистиката на България са безбройни!

 4. Искрена каза:

  Наистина вълшебно място.Посетихме го края на юли 2016 г. Разкопките и реставрацията продължаваха.

 5. Васка каза:

  Аз предпочитам нереставрирани обекти. Реставрираните дори ги отбягвам. В резултат от намесата, мястото губи енергията си. А светилищата са именно това – енергия. Не е важно какво ще види там човек, по-същественото е усещането на едно такова място. И способността човек да оцени усещанията си.

 6. Лизимах каза:

  Тази тракийка Афродити и този надпис на древногръцки така се вписва на табелата-„тракийски храм“ както бира с кисело зеле..

 7. Елица каза:

  Една поправка: проучвания на обекта се провеждат все още и не са прекъснати. Знам го от археолог, който се занимава главно с това светилище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *