Светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково

В края на една изключително интересна екскурзия до село Мезек и забележителностите в района посетихме Светилището на нимфите и Афродита в село Каснаково. Избрахме си го като любопитен и загадъчен обект на обратния път към София. Казано с други думи, искахме да забавим връщането към забързаното ежедневие и да удължим, доколкото можем почивката.

Светилище на нимфите в с. Каснаково

Светилище на нимфите в с. Каснаково

Мястото беше обещаващо, поне като име 🙂 . И трите думички „светилище“, „нимфи“ и „Афродита“ ни създаваха някакво очакване за приказност и загадъчност …

Нимфите и светилището в тяхна чест

Но кои са всъщност нимфите? Според митологията това са женски божества, винаги млади и красиви, представящи природните сили. На тях са посвещавали светилища с формата на полукръг, строени близо до водоеми, наречени нимфеуми.

Именно такова се оказа и това светилище на нимфите в Каснаково.

Отидохме на място и се уверихме, че очакванията ни не са химерни. Светилището се оказа цял комплекс с доста сгради. Построено е във 2-ри век от Тит Флавий, римски пълководец от тракийски произход, в чест на водните нимфи и Афродита. Мястото е било подарено на Тит Флавий от Марк Аврелий – римски император и философ.

Светилище на нимфите

Светилище на нимфите

Светилището има формата на полукръг и се състои от няколко сгради, чиито останки личат и сега.

Останки от сградите

Останки от сградите

Изградено е върху карстови извори. Най-впечатляващ от всичко, поне за мен, се оказа женският силует върху една скала над централния извор на светилището. Казват, че този силует е запечатал неземно красивата нимфа, опитала безуспешно да съблазни създателят на светилището Тит Флавий, който не се поддал на изкушението и останал верен на съпругата си.

Централният извор на нимфеума

Централният извор на нимфеума

Силуетът на нимфата

Силуетът на нимфата

Не бях посещавала подобно светилище досега. Гледах с голям интерес възстановката му в близкия информационно-туристически център и слушах с любопитство разказа на жените от центъра.

В интерес на истината, очаквах малко повече от мястото. Да, беше интересно! Да, историята на мястото беше като приказка. Да, беше загадъчно! Да, мястото беше красиво и уникално и името му звучеше изключително нетрадиционно!  … но си мислех, че има много повече какво да се види. Тези оскъдни останки, които видях, някак омаловажаваха значимостта на обекта.

Информационният център, част от дейностите по облагородяване на района на светилището и консервацията на старинните останки са финансирани по европейски проект. За съжаление, не са останали средства за по-задълбочени проучвания, въпреки, че мястото е обещаващо – находките са от римско време.

Къде се намира?

Светилището на нимфите се намира в село Каснаково, много близо до Хасково. Влизайки в Каснаково, за светилището трябва да се отклоните вдясно точно след мегдана на селото. Там на завоя си има табела. Продължавате по улицата, стигате реката и там трябва да я пресечете по асфалтов мост със син парапет. Малко след моста има голям паркинг. Спирате там и поемате по стълбите към информационния център.

И още

Друг интересен обект в района са останките от римска вила, които се намират съвсем близко до светилището … поредната римска вила. Отбелязвам го, понеже по-предния ден бяхме посетили известната вила Армира.

Римската вила в с. Каснаково

Римската вила в с. Каснаково

7rimska_vila_4086_tabela

Римска вила

И така, очакването за приказност и загадъчност около Светилището на нимфите и Афродита в село Каснаково се оправда, макар и частично, пред вид оскъдните останки и липсата на реставрации. Светилището се оказа наистина свързано с приказно красиви героини, като силуетът на главната от тях се виждаше без проблем и развинтено въображение над централния извор.

Ако имате път към Хасково, непременно се отбийте в село Каснаково до това загадъчно светилище на нимфите.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


7 Коментара към Светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково

 1. Страната ни е пълна с такива вълшебни местенца. Много красиви снимки:)

 2. ковачев каза:

  с. Каснаково е в община Димитровград

 3. Донка Гаврилова каза:

  Красотата и мистиката на България са безбройни!

 4. Искрена каза:

  Наистина вълшебно място.Посетихме го края на юли 2016 г. Разкопките и реставрацията продължаваха.

 5. Васка каза:

  Аз предпочитам нереставрирани обекти. Реставрираните дори ги отбягвам. В резултат от намесата, мястото губи енергията си. А светилищата са именно това – енергия. Не е важно какво ще види там човек, по-същественото е усещането на едно такова място. И способността човек да оцени усещанията си.

 6. Лизимах каза:

  Тази тракийка Афродити и този надпис на древногръцки така се вписва на табелата-„тракийски храм“ както бира с кисело зеле..

 7. Елица каза:

  Една поправка: проучвания на обекта се провеждат все още и не са прекъснати. Знам го от археолог, който се занимава главно с това светилище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *