Софийският манастир „Свети Мина“ с трите храма

Беше студен януарски ден в разгара на зимата със силен снеговалеж, който придаваше някаква приказност на цялата обстановка навън. Времето за разходка, с което разполагахме, пак беше ограничено. Поради лошите метеорологични за по-дълъг път условия и ограниченото време, отново трябваше да се задоволим с кратка раходка някъде наблизо. Но в никакъв случай нямаше място за оплакване или недоволство. Както винаги, София и близките околности изобилстваха от интересни места за разходка и кратка отмора.

Манастир "Свети Мина"

Манастир „Свети Мина“

Подобно на миналата неделя, когато посетихме Германския манастир, и този път се спряхме на софийски манастир. Изборът сега беше манастир „Св. Мина“, един от ( може би)  най-посещаваните софийски манастири. Бяхме идвали тук преди около 15 години и пазехме много приятни спомени от допира ни до тази света обител. Вярно, не беше нещо съвсем ново за нас, но искахме да го видим как изглежда сега след толкова години.

Портата на манастир "Св. Мина"

Портата на манастир „Св. Мина“

Към манастира: алеята след портата

Към манастира: алеята след портата

При сегашното ни посещение бях много изненадана от грандиозните (външни) промени, на които е бил подложен манастира в последно време. Преди нямаше такива солидни градежи и зидове. Сега всичко ми се видя някак особено пищно.

Манастир Свети Мина

Манастир Свети Мина

Доколкото успях да установя, целият този разцвет се дължи на множеството дарения от благодарни миряни. За това свидетелстват многото табелки от дарители в рамките на манастира.

Манастирът в сегашния си вид се отличава с трите си храма – старият манастирски храм „Св. Мина“ с чудотворната икона в предверието на храма, и двата нови – „Свети Иван Рилски“ и „Свети Николай Чудотворец“.

Старият манастирски храм Свети Мина

Старият манастирски храм Свети Мина

Двата нови храма –  „Свети Иван Рилски“ и „Свети Николай Чудотворец“ се помещават в обща сграда, което за мен беше нещо ново – досега не бях виждала двуетажна сграда с църква на всеки от етажите й.

Храм Свети Иван Рилски

Храм Свети Иван Рилски

Храмът на първия етаж – „Свети Иван Рилски“ – се използва предимно за кръщенета. Той е красив, с мраморен под, впечатляващ иконостас и нисък таван, поради което стените му не са изографисани. Горният храм – „Свети Николай Чудотворец“ – е особено красив и пищен и се използва предимно за венчавки. Целият е чудно изписан. Има и много интересни икони.

Храм Свети Николай Чудотворец

Храм Свети Николай Чудотворец

За първи път попадам на български манастир с три храма. Ето защо, за мен, видяното в този български манастир беше уникално.

Обрадовският манастир „Св. Мина“ се намира след квартал Бенковски в северните покрайнини на София. След като се излезе от квартала, има табела, която указва пътя към манастира. До манастира има обособен паркинг. Спира се на него, минава се по моста над Владайската река и след това се вижда най-външната порта на манастира.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Софийският манастир „Свети Мина“ с трите храма

 1. Магдалена Алеманова каза:

  Описанието ми хареса и заинтригува. С удоволствие бих посетила това място.

 2. Таня каза:

  Сънувах сън преди 30години, случайно попаднах на статия за манастира и видях иконата на Св. Мина, разпознах го от сънят ми, трябва да дойда в този манастир да се помоля.
  Тогава ми се казаха неща, но аз не ги изпълних.

 3. Мая каза:

  Красиво място аз го посетих

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *