Забележителности в Стара Загора: град, възроден неведнъж като феникс от пепелта

Да минеш по напълно автентична римска улица на възраст 2 хилядолетия … страхотно! Не, не е в Рим, тук у нас е – на пъпа на Стара Загора.

Това е обзорна статия, посветена на всички най-интересни забележителности в Стара Загора, градът на липите. Последния път там видях и много акации в централната градска част. Това, безспорно е един от най-старите български градове и нищо преходно не може да засенчи достолепната му слава.

Забележителности в Стара Загора: античната улица в Историческия музей
Забележителности в Стара Загора: античната улица в Историческия музей

Преди много години, като дете, съм била в Стара Загора многократно във връзка с няколко математически състезания. В последните години, посетих града на два пъти с главен приоритет – туристическите забележителности в Стара Загора.

Още при първата ни визита се запознах отблизо с основните интересни места там. При второто посещение не само затвърдих богатите си впечатления, но и научих още много любопитни факти от историята на Стара Загора.

Това, което ще запомня от интересните беседи в туристическите обекти в Стара Загора са главно две неща:

 • богатата и стара история на града, преживял различни епохи; в резултат на това, където и да копнеш в района излизат стари останки;
 • по време на дългото си съществуване градът е разрушаван и опустошаван многократно, но винаги е бил възстановяван и е блясвал по-силно от преди.

Съдържание

Накратко за Стара Загора

Стара Загора се намира на около 230 км източно от София и до града се стига за около 2 часа и половина по АМ Тракия от София.

Стара Загора е един от най-старите градове в света. През вековете той е известен с имената: Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Загра, Железник и Стара Загора.

В праисторически времена, най-ранните следи от човешко присъствие в района на Стара Загора се отнасят към края на 7-то хилядолетие пр. Хр. В района са открити Неолитни жилища от средата на 6-то хилядолетие пр.н.е., които са най-запазените в Европа. Тези древни останки могат да се видят и днес в музей „Неолитни жилища“, една от топ забележителностите в Стара Загора.

През 70-те години на 20-ти век при проучвания в района е открит най-големият рудодобивен център в света датиран от V хилядолетие пр. Хр.

Важно древно селище на територията на днешна Стара Загора е Берое, основано преди около 2500 години. През 106 г. император Траян му дава името Августа Траяна. От тогава, градът се превръща във втори по големина икономически, административен и културен център в провинция Тракия в Римската империя.

През 3-4-ти век Августа Траяна е частично разрушена от готите, но в началото на 4 век е възстановена.

В периода 4-6-ти век градът отново носи името Берое. В края на 6-ти век Берое претърпява ново разрушение, но по-късно е възстановен и носи името Верея.

През Средновековието като цяло градът е бил в пределите на България (с малки изключения, едно от които е в края на 8-ми век, когато е под византийска власт и носи името Иринополис по името на тогавашната византийска императрица Ирина) и е бил преименуван в Боруй.

Боруй е завладян от османските турци през 1372 г. , които първоначално го преименуват на Ески Хисар, но през 17-ти век трайно се налага името Ески Загра.

През 1841 г. в града е основано класно училище, в което по-късно учи Васил Левски.

В средата на 19-ти век българите, живеещи в града, започват да го наричат Железник, а по-късно – още преди Освобождението – приема сегашното си име Стара Загора.

През 1875 г. е обявено Старозагорското въстание, предшестващо Априлското.

На 22 юли 1877 г. руските войски начело с ген. Гурко и ген. Столетов, заедно с Българското опълчение влизат в Стара Загора и са тържествено посрещнати. Няколко дни по-късно обаче, част от руските войски напускат Стара Загора и участват в битката при Нова Загора, завършила с победа за Русия. Това значително отслабва руските и български сили. Централната османска армия начело със Сюлейман паша напада на 31 юли. След оспорвана битка руските войски се оттеглят към Шипка. Османците печелят битката. Следва жестоко масово клане и пълно опожаряване на Стара Загора. Частично е запазена една от джамиите за назидание. Днес в тази джамия се помещава Музеят на религиите.

След Освобождението, Стара Загора е част от Източна Румелия. Възстановяването на града от пепелищата започва формално през 1878 г., когато там пристига известният архитект от Австро-Унгария Лубор Байер, по произход чех, за да проектира новото устройство. Той попада на античните останки от римския Августа Траяна и неговите прави улици и впоследствие проектира съвременната шахматна планировка на града. Първият камък е положен на 5 октомври 1879 г. от Алеко Богориди, главен управител на Източна Румелия. Днес 5-ти октомври е празник на Стара Загора.

Най-интересните забележителности в Стара Загора

Съвсем естествено, в град с история от над 8 000 години има много какво да се види.

Регионален исторически музей, антична улица

Намира се в центъра на града и се помещава в модерна сграда във формата на пясъчен часовник. Музейната експозиция проследява и онагледява историята на града от 4-то хилядолетие пр. Хр. до наши дни посредством над 1700 артефакта. Сред най-интересните експонати са монети от различни епохи, тракийски златни накити и Самарското знаме. Посещението в музея е придружено с интересна беседа.

Лично за мен, най-любопитно беше в подземието на Регионалния исторически музей в Стара Загора, където човек може да се разходи по автентична римска улица на възраст повече от 2000 години. Улицата е открита при строежа на музея. Хората тогава далновидно са взели решение улицата да бъде почистена и запазена за поколенията.

Друг интересен експонат в подземието на музея е древна мозайка с толкова изящни и фини детайли, че се вижда ефект на прозрачност на дрехите на персонажите.

Регионален исторически музей: част от изящните мозайки
Регионален исторически музей: част от изящните мозайки

Цената за посещение в музея е 5 лв., за пенсионери – 2 лв., а за ученици и студенти цената на билета е символична – 1 лв. Беседата се заплаща отделно – 10 лв., но си струва да знаете какво гледате и в какъв контекст. Има и различни отсъпки за групови посещения, с които може да се запознаете тук.

Работното време на музея е от 10:00 до 18:00 часа, почивен ден – понеделник.

Античен форумен комплекс на Августа Траяна, антична улица

Недалеч от Регионалния исторически музей в центъра на Стара Загора може да се разходите по още една автентична римска улица, този път на открито.

Стара Загора: другата антична улица
Стара Загора: другата антична улица

По протежение на античната улица могат да се видят автентични фрагменти от колони , стари зидове, канализация и антични тоалетни.

Фрагменти от втората антична улица
Фрагменти от втората антична улица

Тази втора автентична антична улица ще ви отведе до амфитеатъра, познат като Античен форумен комплекс Августа Траяна.

Стара Загора: Античен форумен комплекс на Августа Траяна
Античен форумен комплекс на Августа Траяна

Антични мозайки от частен дом и от обществена сграда

Любителите на това антично изкуство могат да се запознаят с още красиви мозайки с фини детайли, включващи флорални мотиви, птички и животни в останките от две антични сгради – частен богат дом и обществена сграда.

Мотиви от античните мозайки от частен дом
Мотиви от античните мозайки от частен дом

Частният дом се намира на „Ген.Столетов“ 117 – това е улицата над форума Августа Траяна.

Антични мозайки от частен дом
Антични мозайки от частен дом

Останките от обществена сграда се намират в сградата на пощата, недалеч от музея. Най-добре, питайте в музея да ви упътят.

Антични мозайки от обществена сграда
Антични мозайки от обществена сграда

Къща музей „Гео Милев“, една от културните забележителности в Стара Загора

Това е къщата, в която е живял Гео Милев, нашият изтъкнат поет-експресионист.

Къща музей „Гео Милев“: интериор
Къща музей „Гео Милев“: интериор

Интересно е да се види автентичната обстановка в къщата, но най-интересна е беседата на място, от която научаваш малко познати факти от живота на поета и близките му.

Къща музей „Гео Милев“: градината в двора
Къща музей „Гео Милев“: градината в двора

Хилендарски метох – да се почувстваш ученик

Хилендарският метох се намира до църквата Свети Димитър и е свързан с пребиваването на дякона Левски в младежките му години в Стара Загора като ученик на класното училище, чийто наследник в наши дни е 6-то ОУ в Стара Загора.

Стара Загора: Хилендарски метох
Стара Загора: Хилендарски метох

По онова време Левски е живял заедно с вуйчо си в Хилендарския метох. Метохът е изгорял при опожаряването на Стара Загора от Сюлейман паша, но е бил възстановен напълно година по-късно.

Хилендарски метох: стая от класното училище
Хилендарски метох: стая от класното училище

Метохът сега е музей и в него могат да се видят възстановка на стая в класното училище на Левски и стаята, в която той е живял.

Хилендарски метох: фрагменти от класна стая
Хилендарски метох: фрагменти от класна стая

В класната стая на метоха можеш да се почувстваш като истински възрожденски ученик. За това спомагат както автентично пресъздадената обстановка, така и интересната екскурзоводска беседа.

Храм „Свети Димитър“

Това е първата възрожденска църква в Стара Загора. Първоначално е била по-скромна. В началото на 50-те години на 19-ти век придобива сегашния си облик.

Стара Загора: храм Свети Димитър
Стара Загора: храм Свети Димитър

Храмът е изгорял при опожаряването на Стара Загора от Сюлейман паша, но само година по-късно е възстановен.

Музей на религиите

Музеят се помещава в частично оцелялата след пожара джамия.

Забележителности в Стара Загора: Музей на религиите
Забележителности в Стара Загора: Музей на религиите

На негово място първоначално е имало тракийски храм, а след това – римска гробищна църква. Останки и от двата храма личат и до днес.

Музей на религиите: римска гробищна църква
Музей на религиите: римска гробищна църква

По време на турското робство върху основите на римската църква е построена джамия. Джамията била строена от българи, които оставили своя отпечатък в някои от детайлите на градежа и декорацията му.

Музей на религиите: розетка на тавана
Музей на религиите: розетка на тавана

Напр. в розетката на тавана на джамията при увеличение могат да се видят скрити мотиви – християнски храм, света Богородица и други.

Музей на религиите: розетка на тавана - фрагмент
Музей на религиите: розетка на тавана – фрагмент

Художествена галерия

Намира се над Туристическия информационен център срещу Регионален исторически музей Стара Загора. В постоянната експозиция могат да се видят картини от известни български художници. Една от залите е посветена на графика, а в подземието са изложени интересни икони, най-старата от която е изографисвана през 17-ти век.

Часовникът на Кукления театър

На стената на Кукления театър в Стара Загора има интересен часовник с вратичка. На всеки час резето се пуска и множество кукли излизат на представление.

Часовникът на Кукления театър
Часовникът на Кукления театър

Очевидно, любимо място на старозагорци, пред вид многото татковци с деца в бебешки колички, които видях там по време на „представлението“, на което присъствах.

Къщата на архитекта

Място за културни срещи и събития, с лятно кино в градината си.

Къщата на архитекта
Къщата на архитекта

Пингвините

Фонтанът с пингвините е емблематично място за срещи в Стара Загора.

Фонтан Пингвините
Фонтан Пингвините

Пикльото

Статуя над градската чешма в централния парк, която е копие на Пикльото в Брюксел.

Стара Загора: Пикльото
Стара Загора: Пикльото

Музей „Неолитни жилища“

Музеят е сред топ забележителностите на Стара Загора. Той не е възстановка, а е изграден върху реални останки от праисторическа селищна могила, намираща се в централната градска част в двора на Окръжна болница.

Стара Загора: музей „Неолитни жилища“
Стара Загора: музей „Неолитни жилища“

Първите обитатели на мястото се заселват там през 7-6-то хилядолетие пр. Хр.

Музей „Неолитни жилища“: останки от пещ
Музей „Неолитни жилища“: останки от пещ

На място могат да се видят уникални останки от праисторически времена – маса, пещи, керамика, запазена стена с археологически пластове.

Музей „Неолитни жилища“: керамика
Музей „Неолитни жилища“: керамика

Парк с монумент Бранителите на Стара Загора

Много приятен парк и величествен монумент, построен в чест на битката при Стара Загора, състояла се на 31 юли 1877 г.

Монумент Бранителите на Стара Загора
Монумент Бранителите на Стара Загора

От монумента се открива красива панорамна гледка към Стара Загора.

Парк с монумент Бранителите на Стара Загора
Парк с монумент Бранителите на Стара Загора

Музей на бирата „Светът на Загорка“, бирената забележителност в Стара Загора

Много интересно изживяване в опознаване как се прави бира и в историята на Загорка. Събитие, едновременно информативно и забавно, в което научаваш много неща за бирата, кръстена на местната жена – Загорката.

Музей на бирата „Светът на Загорка“
Музей на бирата „Светът на Загорка“

Кулминацията на тура е на самия финал, завършващ в залата за дегустации.

Парк Бедечка с красивото езеро Загорка

Парк Бедечка е много приятно място в Стара Загора за дълга семейна разходка. Централна част в парка заема езерото Загорка – красиво езеро, с птици и къщички-техни домове, лотоси, водни колела.

Парк Бедечка с красивото езеро Загорка
Парк Бедечка с красивото езеро Загорка

Езерото се захранва от едноименната река Бедечка. Досещате се, кръстено е на Загорка – пивоварната е на метри от парка.

Парк Бедечка, Стара Загора
Парк Бедечка

Интересни събития в Стара Загора

В града на липите ежегодно се организират множество интересни събития. Ето някои от традиционните:

 • Международен турнир по художествена гимнастика, организиран от спортен клуб „Импала“.
 • Детски фолклорен конкурс Орфеево изворче
 • Международен хоров фестивал „Августа Траяна“
 • Джаз на двора в Къщата на архитекта
 • Златната липа – международен филмов фестивал за ново европейско кино
 • Национален мотосъбор на Старозагорските минерални бани
 • Опера на стадиона – грандиозен спектакъл представящ любима опера на стадион Берое, който се провежда вече трета година.
 • Летни музикални вечери на Античния форум
 • „Верея и приятели“ – традиционна среща на изпълнители от чужбина, които популяризират родните танци и музика
 • Годишнина от боевете за Стара Загора – всяка година събитието се отбелязва с множество съпътстващи прояви
 • Традиционен Бир фест
 • Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, провеждан в Старозагорски минерални бани.
 • Нощ на изкуствата – всеки последен петък на септември
 • Национален фолклорен танцов фестивал „В сърцето на Тракия“
 • Ден на Стара Загора – 5 октомври
 • Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“
 • Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“
 • Международен клавирен конкурс „Класика и съвременност“
 • Фестивал на оперното и балетно изкуство

Актуална информация за събитията в Стара Загора може да намерите в сайта на Туристическия информационен център.

Видни личности от Стара Загора

Немалко са личностите през годините, родени или свързани по някакъв начин със Стара Загора. Тук ще спомена някои от тях. Националреволюционерите Михаил Жеков и Георги Жеков, познати като братя Жекови, са активни членове на Старозагорския революционен комитет и активни участници в Старозагорското въстание от 1875 г., в което намират смъртта си.

Поетът и общественик Петко Р. Славейков е първият кмет на освободена Стара Загора (1877).

Виден обществен деец от Стара Загора е Георги Бакалов – публицист, литературен критик и историк, патрон на издателство Г. Бакалов, Варна.

Богдан Филов е виден български археолог, историк на изкуството и политик, родом от Стара Загора. Той е министър-председател на България в периода 1940-1943 г. и регент на малолетния цар Симеон II.

Стара Загора е родно място на редица изтъкнати български художници, сред които Антон Митов, Атанас Михов, считан за един от родоначалниците на българския импресионизъм и Димитър Гюдженов, една от най-известните творби на когото – Цар Симеон Велики – е експонирана в Президенството.

Стара загора е родно място на няколко именити български поети и писатели, сред които Кирил Христов и Димитър Подвързачов.

Поетът Николай Лилиев, определян като един от най-талантливите поети на България, е роден в Стара Загора. Ето кратък откъс от едно от най-известните му стихотворения:

„Тихият пролетен дъжд
звънна над моята стряха,
с тихия пролетен дъжд
колко надежди изгряха!“

Поетът Гео Милев е роден в Раднево, но е отраснал в Стара Загора. Той е автор на поемата Септември, която коства живота му:

„Септември ще бъде май.
Човешкия живот
ще бъде един безконечен възход
– нагоре! нагоре!“

Веселин Ханчев, също родом от Стара Загора е поетът написал безсмъртните думи:

„За да останеш, за да си потребен,
за да те има и след теб дори,
ти всяка вещ и образ покрай тебе
открий отново и пресътвори.“

Наш съвременник, роден в Стара Загора е актьорът Васил Михайлов, превъплътил се в незабравимия образ на капитан Петко войвода.

Накрая ще спомена и Стефан Вълдобрев, от младото поколение български артисти от Стара Загора, с когото имах честта да се запозная лично на миналогодишната Аполония.

Къде да отседнем

От личен опит мога да препоръчам Старозагорски минерални бани – балнеолечебен комплекс с няколко хотела, недалеч от Стара Загора.

Друг хотел в Стара Загора, в който съм отсядала е хотел Ла Рока в централната градска част, който предлага добри условия за нощувка и закуска.

Актуални промоции за настаняване ще намерите в карето под статията.

Ако имате съмнение къде да отседнете, не се колебайте да се свържете с Туристическия информационен център в Стара Загора за съвет.

Къде да хапнем

Нямам поглед върху всички заведения в града, но ще споделя информация за място, което познавам – ресторант Уникато, недалеч от центъра. Заведението предлага много приятна обстановка, разполага с красива градина, а кухнята е богата и много добра.

Друго място за хапване в Стара Загора, което може да пробвате е При кмета, пак в центъра.

За финал

Ако не сте били в Стара Загора, препоръчвам ви непременно да отидете и да се запознаете поне с частица от многовековната история на града. Ако пък вече сте били, вижте по-горе – вероятно има интересно място там, за което не знаете.

Актуални новини и повече информация за Стара Загора ще намерите на сайта на Туристическия информационен център в града. В блога на моите приятели Мими и Андрей ще се запознаете с още информация и впечатления.

Ако резервирате хотел, следвайки линк от карето по-долу, за блога ще има малка комисионна без оскъпяване за вас, благодаря!

Booking.com
Публикувано в 100-те национални обекта, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


10 Коментара към Забележителности в Стара Загора: град, възроден неведнъж като феникс от пепелта

 1. Лубор Баер се казва и Гимназията по строителство и архитектура. Има бюст на човека отпред, също интересна сграда.

 2. Росен Хинков каза:

  Инак прекрасен репортаж за града ни. Благодарности за което.

 3. Анна Тодорова каза:

  Мен също ме впечатли статията, поздравления! Аз съм от Пловдив, а почти не съм ходила в Стара Загора, въпреки че разстоянието между двата града е само 90 км. Четейки материала Ви, си давам сметка колко общо има между двата града като древност и археология. И как да бъде иначе, като и двата са в Тракийската равнина, с многохилядна история и люлки на цивилизации.
  Прави впечатление обаче, че Стара Загора не се рекламира достатъчно като туристическа дестинация нито на национално, а още по-малко на международно ниво. Общината има със сигурност постъпления от туристически данък /от местата за настаняване/, които се използват само и единствено за развитие на туризма – инфраструктура, реклама, участие на туристически изложения, поддържане на интернет платформи и мобилни приложения, реклама в печатни и електронни български и чуждестранни медии. В тази връзка може би за Стара Загора трябва да се прави много повече, защото не е позната нито на българите, нито на чуждестранните туристи в качеството си на този неповторим град, какъвто всъщност е. Извинете за многословието!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви за отзива. Стара Загора е невероятен град, наистина, и има много какво да покаже!

 4. Ирина каза:

  Много хубаво написано – кратко и ясно, без натоварващи подробности.

 5. Стоян Славов каза:

  Моят роден град тук съм се родил и тук ще умра град на поетите правите улици и уханието ма липите …Благодаря Ви ?

 6. Minko каза:

  оби4ам те стара загора

 7. Лилия Кръстева каза:

  Хубаво представяне на града. Авторката явно не е чувала за Владиката Методи Кусев. Ще е интересно да научи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *